Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Lendvai: a Fidesz a nyugdíjasokat a nyugdíjemeléstől védi

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz nyugdíjasokat érintő vállalásai azt jelentik, hogy az ellenzéki párt a nyugdíjasokat a nyugdíjemeléstől védi meg. Az MSZP elnöke így reagált keddi budapesti sajtótájékoztatóján a Fidesz nyugdíjasoknak küldendő levelére.

Lendvai Ildikó azt mondta: a Fidesz garanciát vállal a nyugdíjak reálértékének a megőrzésére, de a levelében nem vállal garanciát a méltányossági nyugdíjemelésre, a nyugdíjprémiumra, a nyugdíjkorrekcióra. Az MSZP várja a Fidesz igazi levelét - tette hozzá a szocialista politikus, aki arra is kíváncsi, hogy a Fidesz visszavonta-e Varga Mihály Fidesz-alelnöknek a svéd modellre vonatkozó elképzeléseit, az ellenzéki párt vállal-e garanciát a nyugdíjkorrekcióra, nem vonja-e vissza a nyugdíjprémiumról szóló törvényt, és nem szünteti-e meg a méltányossági nyugdíj fedezetét.

Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: a Fidesznek a svéd modellre vonatkozó terveivel kapcsolatos védekezéséből terhelő tanúvallomás lett.
A Fidesz-levél nem vall színt a svéd modellről - húzta alá a pártelnök, hozzátéve: érthető, hogy Schmitt Pál, a Fidesz európai parlamenti képviselője írta alá, aki szerinte vélhetően nem vállal majd kormányzati szerepet, nincs a levél alatt Varga Mihály neve, aki a Fidesz tervei szerint a pénzügyminiszteri poszt várományosa.

Azt a gyakorlatot, amely szerint az állam adófizetői pénzből, vagy hitelből több mint 500 milliárd forintot betesz a nyugdíjkasszába meg kell szüntetni - idézte Lendvai Ildikó Varga Mihályt. Az MSZP elnöke szerint ma három modell versenyez a nyugdíjrendszer kapcsán, ebből az MDF-é és a Fideszé lényegében ugyanaz, egy különbség van közte: míg az MDF felvállalja a svéd modellt, addig a Fidesz zavarosan beszél egy állami támogatás kivonását tartalmazó koncepcióról, mind a kettő egy "szegénységnövelő" nyugdíjmodell.

Ezzel szemben áll az MSZP elképzelése, amely úgy szól, hogy az állami támogatást hosszú távon még nem lehet kivonni a nyugdíjrendszerből - fejtette ki a szocialista politikus. Megismételte, pártja emellett fenntartja a nyugdíjkorrekció folytatását, a nyugdíjprémiumot és a méltányossági nyugdíjkasszát.

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó azt mondta, az MSZP 2002-es kormányzása óta a nyugdíjak reálértéke több mint 25 százalékkal nőtt, igaz voltak olyan évek, amelyek visszaesést mutattak. Kitért arra is, hogy a nyugdíjkorhatárt azért emelték fel, mert arra szükség volt, de - mint mondta - a Fidesz a garancialevelében nem szól ennek csökkentéséről.

Többek között a munkanélküliségről szóló KSH-adatokra reagálva a pártelnök annyit mondott: világválság van, ezek a tendenciák az év végéig jellemzőek lesznek, de Magyarország megtette a lehetséges védekezési lépéseket, ha ezeket a kormány nem lépte volna meg, a helyzet sokkal rosszabb lenne.

A Fidesz kedden jelentette be, hogy levélben tájékoztatja a nyugdíjasokat az őket érintő vállalásairól; a levél alján három fideszes garancia olvasható: az ellenzéki párt kormányon megvédi a nyugdíjakat, törvényben fogja megtiltatni a nyugdíjpénztárak privatizációját és megőrzi a nyugdíjak reálértékét.

Olvasóink írták

 • 12. gjozsi88 2010. január 21. 15:36
  „Freddy01!
  De azért az is jó volt, hogy a külföldi pénzén igaz magyarok saját házat építtettek!!!
  Ugyanis a hitel az külföldi bankoktól van!!!”
 • 11. Truder 2010. január 20. 17:25
  „Ildikó néni, mint a vipera. Nem megy még nyugdíjba? Akkor legalább a saját bőrén megtapasztalhatja, milyen frankó ma Magyarországon nyugdíjasnak lenni (persze átlag nyugdíjból)!!”
 • 10. Baradlay 2010. január 20. 13:10
  „Lendvai! Agyhalott!”
 • 9. szocdem 2010. január 20. 11:39
  „Freddy01!

  Neked majdnem igazad van. Aki szó nélkül türte azt, hogy ezek a különféle üzleti hordák idológiákat harsogva kifosszák az országot, valóban nem biztos hogy sok mindent érdemelnek.
  De van becsület, és van politikai tisztesség! Attól hogy valaki nem tájékozott, és nem politizál, csak dolgozik mint a barom, azt igenis megilleti a politikumban részt vevők védelme. Ezért lesz bérből és fizetésből élőkről szóló szocdem kampány, ami igenis ha eredményes azt is megsegiti aki szted "nem érdemli"!

  Lendvai egyébként jobb volna ha meg sem szólalna. A III. legbűnösebb az ország tönkretételében!”
 • 8. Csetneky 2010. január 20. 11:18
  „Nem vagyok ugyan nyugdíjas - ezért lehet, hogy tévedek - de úgy emlékezem, 2009-ben nem volt nyugdíjemelés. Lenyúlták viszont a 13. havi nyugdíjat és egekbe emelték az árakat. Tehát nagyon is jó lett volna, hogyha a nyugdíjak - meg persze a bérek - reálértéke megmaradt volna, de nem maradt meg, hanem a "szocialisták" áldásos tevékenységének köszönhetően csökkent. Akkor miről beszél ez a .......................?( moderáltam saját magamat, de el lehet képzekni, mire gondoltam).”
 • 7. lacim6 2010. január 20. 10:00
  „A vörös ifjúgárdista neve ma bérblogger Bővebben a mai Magyar Hírlapban

  Internetes kommandójával járatná le ellenfeleit az MSZP

  Az elszánt fiatal szocialisták, ha jól dokumentálják beszólásaikat, piros bögrét is nyerhetnek
  Az elszánt fiatal szocialisták, ha jól dokumentálják beszólásaikat, piros bögrét is nyerhetnek
  (Fotó: Hegedüs Róbert)

  Több mint száztagú ,,internetes kommandót" állított fel az MSZP ifjúsági szervezete. A Societas az MSZP sikeres választási szerepléséért teljes tagsága és szimpatizánsai körében - bár egyre kevesebben vannak, s ezt a létszámuk is mutatja - toborzott jelentkezőket, akiknek a következő hónapokban az lesz a feladatuk, hogy minél hatékonyabban képviseljék a különböző fórumokon az MSZP politikáját, győzködjék az embereket, és sározzák be az ellenfeleket. A netkampányban részt vevő - egyébként anonim - szereplőket nemcsak a párthűség vezérli, ugyanis minden hozzászólásukról, kommentjükről, topicnyitásukról képet kell készíteniük, és be kell küldeniük a központba, s mindezért cserébe pontokat és ajándékokat kapnak.

  A fődíj egy luxusszállodában eltölthető wellnesshétvége, s hetente sorsolnak ki jegyeket a Sziget, a Volt és a Balaton Sound fesztiválokra, naponta kiosztanak egy-egy vörös bögrét, pendrive-ot, pulóvert vagy sapkát. A száztagú csapat a pártközpontból megkapja az aktuális feladatokat. Egy embernek legalább három e-mail címmel kell rendelkeznie, amelyekről folyamatosan bombáznia kell leveleivel a politikai fórumokat és a szocialista véleményvezérek által kiválasztott portálokat, blogokat.”
 • 6. Arturo 2010. január 20. 03:00
  „Nem kell senkit pofan vagni. Tanulj nyelvet es ervenyesulj ulfoldon vagy eppen Magyarorszagon.”
 • 5. maradando 2010. január 19. 23:50
  „4.Nem kell Lendvai Ildikó főideológust bíztatni .Van már a terve a maradék javak betakaritására is.”
 • 4. Freddy01 2010. január 19. 23:07
  „Ezen ország állampolgárai várják azt, hogy valaki, vagy valaki a sorsukat jobbra fordítsa? Kiknek? Akik szó nélkül tűrték, hogy behozott idegen szavak leple alatt (pl. privatizáció) hagyják széthordani mindazt amit szüleik, nagyszüleik felépítettek? Akik természetesnek veszik, ha milliárdosok kórusa énekli az Internacionálét? Ugyan már kérem...Ez az Ildikó nagysága, csak így tovább, amíg egy fűszál is marad, amit ellehet lopni...”
 • 3. Patriot 2010. január 19. 19:59
  „Egyszerűen csak szájon kellene vágni Lendvai Ildikót!

  Annyit hazudozott már ez a retusált kommunista múmia, hogy ennyi minimum kijárna,neki.”
 • 2. AranyKözépút 2010. január 19. 19:45
  „maradando, jót mondtál.
  Nem hiszem Magyarországon helytálló 70 éves nyugdíjkorhatárt emlegetni, még SZAKMAI berkekben sem, az meg, hogy annyi az MSZP kampánya, hogy riogat, hogy a FIDESZ így meg úgy gondolja, az szánalom.”
 • 1. maradando 2010. január 19. 18:15
  „Nem feltétlenűl a nyugdijak emelése a cél.Hanem az infláció leszoritása a fontosabb.És enenk megléte az aktív dolgozókra is jótékony hatása lenne .A EU belépésekor közös irányelv volt a nyugdijkorhatár emelése.2013-ig 65,2020-ig a 70 éves korhatár elérése. A svéd model még az alapitó EU országok többségében is még csak elérendő álom.Kár vele riogatni . A modell nem csak abból áll,hogy 70 évig kell dolgozni,hanem az egészséges 80-90-kor elérése is cél.A szociális háló pedig nem a segélyt jelenti,hanem a megfelelő bérezést és őngondoskodást életűk végéig .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 millió a jelöltek kampányára

A választáson induló jelöltek kampányára különített el 100 millió forintot az Önkormányzati… Tovább olvasom