Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Lendvai: a demokratikus politika jövőjéről is szavazunk

Nem csak a pártokról és képviselőjelöltekről, hanem a demokratikus politikai szerkezet jövőjéről is szavazunk - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerdán Veszprémben.
Közölte: továbbra is szeretnék, ha megvalósulna a Fidesz és az MSZP miniszterelnök-jelöltjeinek vitája. Lendvai Ildikó szerint "veszélyes, ha a fürdővízzel kiöntjük a gyereket, vagyis az olykor értelmetlen politikai hidegháborúval együtt ki akarjuk önteni a demokratikus többpártrendszer lényegét, a valódi vitát is".

"Nekünk tehát nem csak kampánymódszerünk, hanem politikai eszményünk és értékünk is a valódi vita, a vélemények szabadsága és sokszínűsége" - hangsúlyozta a kormánypárt elnöke. Hozzátette: az igazi többpártrendszer olyan, ahol a mindenkori kormányoldalnak politikai kontrollja és ellensúlya van. Lendvai Ildikó szerint azonban ma "a demokratikus politikai szerkezet ellenében sokfajta veszélyes törekvés jelentkezik".

Mint mondta: vannak enyhébb és egészen durva módszerei is a vita megszűntetésének. Enyhébb formában jelentkezi például a Fidesz oldaláról a vita nélkül elképzelt politikai szerkezet eszménye - fogalmazott. Mint mondta: vagy úgy, hogy egyetlen párt 15-20 évre bebetonozott hatalmát tartják ideálisnak, vagy úgy, hogy már a kampányban is mellőzik az összes lehetőséget, amely valódi vitára ad alkalmat. "Megismételjük azt a felhívásunkat a Fideszhez, hogy még március 15. előtt igazi szakpolitikai vitákat szeretnénk a két fő rivális, a két nagy párt között, amit folytathatna és betetőzhetne a szokásos miniszterelnök-jelölti vita" - mondta Lendvai Ildikó.

Úgy fogalmazott: aki fél a vitától, azzal kapcsolatosan jogos kételyek merülhetnek fel, hogy miképpen képzeli a következő négy évben a parlamenti demokrácia formáinak a működését. "Ha már a kampány főpróbáját is elblicceli, mi lesz akkor az előadásban" - jegyezte meg az MSZP elnöke.

Elmondta: aggasztónak látják a vitát ellehetetlenítő törekvések sorában azt is, ha egy párt oly módon is kerüli a vitát, hogy nem csak mások álláspontját nem akarja meghallgatni, de az sem világos, hogy neki magának mi az álláspontja. "Két-három napja próbáljuk szóra bírni a Fideszt, hogy az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban mi a valódi álláspontja, mit képvisel" - fogalmazott Lendvai Ildikó.

"Nem tartom véletlennek, hogy nem kapunk választ, de ugyanakkor nem tartom tisztességesnek sem" - tette hozzá. Az MSZP elnöke szerint a demokratikus vita mellőzésének durva törekvéseire pedig a Jobbik szolgáltatott példát. Mint mondta: "kiderült az is, hogy a Jobbik nem egyszerűen radikális párt, hanem számos, vagy legalábbis néhány politikusa a megalapozott gyanú szerint már nem csak a demokratikus kereteket, hanem általában a parlamenti kereteket is kétségbe vonja és az erőszak módszerét választaná". Lendvai Ildikó szerint, "ha a Jobbik valóban parlamenti párt akar lenni, s nem csak azért kopog a parlament kapuján, hogy bedöntse azt (...), akkor minden kapcsolatot meg kellett volna szakítania Budaházy Györggyel".

Rámutatott: akit korábbról emberölés előkészítésével gyanúsítanak, ám most már kiderült az is, hogy a Magyarok Nyilai nevezetű terrorszervezettel való kapcsolattartásban is "alaposan gyanúsítható". Morvai Krisztina, a Jobbik alelnöke, európai parlamenti képviselője azonban "továbbra is fórumot tartott Budaházy György kopogtató céduláinak gyarapítása érdekében és nyilvánosan is vállalta, hogy továbbra is mellette áll" Budapest adott kerületében, ahol Budaházy György függetlenként indul a választáson. "Ez több mint radikalizmus, ez az erőszak pártfogolása és az erőszakkal kötött szövetség" - mondta Lendvai Ildikó.

Olvasóink írták

 • 5. lacim6 2010. március 04. 18:56
  „Pofára esés lesz a vége

  * Király András

  2010. március 4., csütörtök 14:58 | Frissítve: 3 órája

  Gyurcsány Ferencnek két énje van. Az egyik lelkesen büszkélkedik az elmúlt nyolc év szocialista kormányzásával, azzal, hogy emelkedtek a nyugdíjak, épültek az autópályák. A másik túlköltekezésről beszél, melynek fő oka a nyugdíjemelés és az autópálya-építés. És hogy ki a hibás? A lakosság, mert csak kér és kér, és persze Orbán Viktor, aki vagy mindent igér, vagy semmit - attól függően, hogy éppen melyik állítás támasztja alá Gyurcsány mondandóját. A volt miniszterelnök kecskeméti lakossági fórumán jártunk.

  - "Nem akarok nyilatkozni"
  - "De te vagy itt az egyetlen fiatal."
  - "Nem, van még egy, várj, előkerítem" - mondja a fiatal szőke lány, akit megszólítunk Gyurcsány Ferenc kecskeméti lakossági fóruma előtt. A volt miniszterelnököt telt ház, a háromszáz fős terembe bezsúfolódott 350-400 lelkes nyugdíjas és, mint kiderült, két 25 év alatti aktivista várta Kecskeméten a Három Gúnár Rendezvényházban. Gyurcsány az elmúlt hetekben aktivizálta magát az MSZP kampányában. A gyakorlatban kecskeméti fóruma az a fajta választási gyűlés volt, ahol nem hangzott el a párt miniszterelnök-jelöltjének a neve, és arról sem esett szó, hogy kampányában az MSZP - új ember, új program - szakítani próbál az elmúlt nyolc év kudarcaival.
  http://index.hu/belfold/2010/valasztas/pofara_eses_lesz_a_vege/”
 • 4. Goldmund 2010. március 04. 10:09
  „Már néhányszor cáfoltam a Jobbik programjával kapcsolatos hazugságaidat, ferdítéseidet. Most újból leírod őket. Ezek után nem látom sok értelmét ismét cáfolni.
  Csak remélni tudom, hogy beváltod egy másik hozzászólásodban tett ígéretedet, és a választások után elhagyod az országot.
  Jó utat!

  Egyébként ha bármilyen nekem nem tetsző, vagy megvalósíthatatlannak tartott dolgot olvasnék is egy párt programjában akkor is: IGEN! Tisztességesebb dolog leírni, mit akar egy párt, mint sumákolni.”
 • 3. LAZA 2010. március 04. 10:01
  „2.
  Szerinted milyen eredményt hozna mondjuk a parlamenti választásokkal egy időben lefolytatott népszavazás az uniós tagságról?
  Továbbmegyek hány tagországban hozna több igent a tagság megtartása?
  Egyébként pedig nem Vona Gábortól hallottunk az unión kívüli élet lehetőségéről!”
 • 2. akinemfél 2010. március 03. 22:42
  „Goldmund !
  A Jobbiknak van világos programja,de például soha nem kérdezi meg Vona Gábor a Jobbik miniszterelnokjeloltje a fellépésein a hallgatoságot :
  - akartok ti kotelezo sorkatonai szolgálatot (www.jobbik.hu - a program 71.oldalán) ?
  - akartok ti 50.000 panellakás árán surgosen Gripen vadászgépeket venni szigorúan hazai karbantartással (lásd a program 72.oldalán) ?
  - akarjátok-e,hogy (idézet a 27.oldalrol:) "Az energiaszektor meghatározó részeit ismét magyar nemzeti, közösségi tulajdonba vesszük.""Jogszabályi keretek között meghatározzuk a fogyasztói energiaárakat.
  Fenntartjuk a hatósági, önköltségalapú ármegállapítást."??
  - mindez persze nem csak az Europai Uniobol valo kilépésunket jelenti,hanem a diplomáciai kapcsolatok megszunését Nyugat-Europa szinte valamennyi államáva. Akarjátok ezt ?
  E helyett kodosít és kérdésekre sem ad lehetoséget a fellépésein. Ez jobb ?”
 • 1. Goldmund 2010. március 03. 20:28
  „"Nekünk tehát nem csak kampánymódszerünk, hanem politikai eszményünk és értékünk is a valódi vita, a vélemények szabadsága és sokszínűsége" - hangsúlyozta a kormánypárt elnöke.

  Én úgy gondolom, a vitának az kéne legyen a menete, hogy mindegyik párt nyilvánosságra hozza programját és akkor lehet vitázni, hol vannak benne ellentmondások, hogyan lehet vagy nem lehet belőle ezt vagy azt megvalósítani.
  Jelen pillanatban sem az MSzP-nek, sem a Fidesznek nincs nyilvánosságra hozott programja. (A Jobbiknak vagy pl. az MDF-nek van.)
  A vita pedig nem okvetlenül a miniszterelnök-jelöltek között kéne, hogy lezajlódjon. Hanem pl. oktatásügyben vitatkozzanak a pártok oktatáspolitikusai, gazdaságpolitikai kérdésekben a gazdaságpolitikusaik. És itt nemcsak a két nagy párt, hanem az összes országos listát állítani képes párt képviselői együtt vitatkozhatnának.

  Hiszen mi derült ki pl. 2006-ban az Orbán-Gyurcsány vitából? Az, hogy Gyurcsány sokkal jobb kommunikátor. Viktor ötletelt a hülyeségeivel (pl. Budapest-minisztériumot ígért - nesze neked olcsó állam), meg a gázáremelés demagógiájával próbált operálni. Gyurcsány ez utóbbit kerek-perec letagadta, majd kétvállra fektette Viktort. De ebből nem következik, hogy Viktor rosszabbul kormányzott volna, mint ahogy Gyurcsány tette. Hiszen látjuk, Gyurcsány kormányzása hová vezetett. Ilyen értelemben a miniszterelnök-jelöltek vitájának sok értelmét nem is látom”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik az ország valamennyi választókerületében jelöltet indít

A Jobbik jelöltjei mind a 176 egyéni választókerületben összegyűjtötték az áprilisi országgyűlési… Tovább olvasom