Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Külön értesítést is kapnak a kisebbségi választók

A kisebbségi szavazásra jogosultaknak csütörtökig kell megkapniuk az október 3-ai kisebbségi választásra szóló értesítőt.
Ennek a tájékoztatónak azért van jelentősége, mert a kisebbségi választásokat nem az önkormányzati választások helyszínein tartják, így ebből az értesítőből derül ki a számukra, kiírták-e a kisebbségi választást, és melyik szavazókörben voksolhatnak majd saját kisebbségük jelöltjeire.

Azokon a településeken tehát, ahol a helyi választási bizottság kisebbségi választást írt ki, a kisebbségi jegyzékben szereplő polgárokat nem csak az önkormányzati szavazás helyszínéről értesítik, hanem a kisebbségi voksolás helyéről is. (Ebben a borítékban azonban nincs ajánlószelvény, hiszen a kisebbségi jelölteket a kisebbségek szervezetei indíthatják; ők dönthetnek arról, kik szerepelnek majd a szavazólapon.)

A települési kisebbségi választáson csak az szavazhat, aki a 13 kisebbség egyikéhez (bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén vagy ukrán) tartozik, a kisebbséghez tartozását nyilatkozattal vállalja, nagykorú, vagy október 1-jéig nagykorúvá válik, továbbá a helyi önkormányzati képviselők választásán választójoga van, és szerepel a kisebbségi választói jegyzékben.

A felvételt a kisebbségi választói jegyzékbe július 15-ig lehetett kérni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzőjétől, ezt országosan több mint 220 ezren tették meg. Július 15-e után a jegyzékre már nem lehetett felkerülni, az azon szereplő választópolgárok száma azonban csökkenhet. A jegyzékről ugyanis törölni kell az időközben elhalálozott, vagy választójogukat elveszítő embereket, illetve azokat, akik elköltöztek a településről vagy a fővárosi kerületből.

A települési kisebbségi önkormányzati választást a helyi választási bizottságnak legkésőbb augusztus 9-ig ki kellett írnia, ha a településen az adott kisebbség választói jegyzékében szereplő kisebbségi választópolgárok száma a választás kitűzésének napján elérte a harmincat. (A választás megtartását nem akadályozza, ha a kisebbségi választói jegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzését követően harminc alá csökken.)

Az Országos Választási Iroda adatai szerint 1.604 településen összesen több mint 2.344 kisebbségi választást írtak ki a helyi választási bizottságok.

Ott, ahol tartanak kisebbségi választást az önkormányzati választással egy napon, október 3-án, a helyi választási iroda vezetőjének (a jegyzőnek) a kisebbségi választás kitűzését követően, de augusztus 19-ig el kell juttatnia a választópolgárhoz az úgynevezett kisebbségi értesítőt. (Ez - hogy könnyen megkülönböztethető legyen az önkormányzati választás fehér színű értesítőjétől -, zöld színű.)

A jegyző dönti el, hogy a kisebbségi értesítőt a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására vonatkozó értesítővel és ajánlószelvényekkel együtt, vagy külön, zárt borítékban juttatja el a választópolgárokhoz.

Olvasóink írták

 • 3. Jandex 2010. augusztus 17. 17:42
  „http://www.origo.hu/itthon/20100817-nyolc-autot-vertek-szet-a-xxiii-keruletben.html”
 • 2. Mankapunka 2010. augusztus 17. 13:42
  „Mi van diszkriminálják a fehér bőrűeket?????

  Azt az egyet elfelejtik ebben az országban,hogy a cigányok is rasszisták,mert utálják a fehér bőrűeket.

  CSAk e felett valamiért elsiklik a magyar viccjogállam.”
 • 1. Jandex 2010. augusztus 17. 09:26
  „Cigány??? Há dikkmáá mégse roma?!:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdik az értesítők és ajánlószelvényekkézbesítését

Ezen a héten kézbesítik az érintett csaknem 8 millió választópolgárnak az október 3-ai… Tovább olvasom