Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Kövér László: Nem lesznek megszorítások

Kövér László szerint ha a Fidesz megnyeri a választást, kormányzása első félévében azt kell megmutatnia az embereknek, hogy "lehet jobb"; megszorítások pedig nem lesznek.

A Fidesz országos választmányának elnöke az MTI-nek adott interjúban arról is beszélt, hogy az ország talpon maradásáért azzal az IMF-fel kell megegyezni, amely egyébként cinkos volt a hazugságokban.

Kövér László megismételte pártja álláspontját: az ország sokkal rosszabb állapotban van pénzügyi-gazdasági szempontból, mint amilyennek látszik, vagy mint amennyit enged láttatni a kormány. "A 3,8 százalékos hiánycél nyilvánvalóan nem tartható" - szögezte le, hozzáfűzve: a kérdés az, hogy a valóságos hiány mennyi, 4,5-6 százalék közötti-e.

Szerinte ha ez kiderül a kormányváltás pillanatában, az év felénél, akkor az lesz a következő kérdés, hogy mit fog ehhez szólni az az IMF, amelynek pontosan tudnia kellett, a 3,8 százalékos hiánycél irreális.

Arra a felvetésre, hogy ez alapján két út áll a Fidesz előtt: vagy az IMF-fel kell megegyeznie a hiány emeléséről, vagy megszorító intézkedéseket kell hoznia, úgy reagált, nem ismer ő sem harmadik utat, de a "további megszorításokat kizárhatjuk", mert azok jó néhány területen az állam működésének beszüntetését jelentenék. "Be kellene zárni az ajtót, le kellene kapcsolni a villanyt, és ki kellene írni az ajtóra, hogy az IMF és Bajnai Gordon jóvoltából átmenetileg zárva"; ezt a táblát ki kellene rakni a kórházakra, oktatási intézményekre, tömegközlekedésre - fogalmazott.
Kövér László úgy vélekedett: ehelyett inkább civilizált megoldásra kellene jutni az ország talpon maradásáért az IMF-fel, azzal, amely "egyébként is cinkos módon rész vett ennek a hazugságnak az előállításában".

A lehetséges menetrendről szólva kiemelte: a leltárkészítés után a hivatalba lépő kormánynak lehet tárgyalásokba bocsátkoznia a Nemzetközi Valutaalappal, és fel kell mérnie a helyzetet, hogy miként lehet finanszírozni az országot az év hátralévő hat hónapjában.

Az intézkedésekről szólva megismételte: arra törekednek, hogy minél előbb legyen nagyarányú adócsökkentés; de - fűzte hozzá - a Fidesz politikai szándékai világosak, és ismert az is, hogy milyen problémákkal kell szembenéznie, azonban konkrétumok ismerete nélkül "nagy bátorság" lenne lépéseket mondani.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Fidesz-kormányzás első félévének szinte minden területen meg kell hoznia azt az eredményt, amellyel az emberek látják az elmozdulás irányait, a perspektívát, azt a lehetőséget, hogy "lehet jobb", ha azon az úton megyünk tovább, amelyen az első félévben elindulunk. Ezt az eredményt kell december végére a leendő kormánynak elérnie. Ha ez nem sikerül, abból komoly problémák lehetnek - jelentette ki.

2011 első félévétől lesznek olyan lépések - folytatta -, amelyek azt mutatják meg, miként fog anyagilag és gazdaságilag talpra állni az ország. Ezek mellett pedig kellenek olyan intézkedések is, amelyek hosszú távon alapoznak meg egy belátható pályát egy-egy társadalmi csoportnak.

Ezzel kapcsolatban kitért a nemzeti konzultációkra, amely - mint fogalmazott - normális törekvés a demokráciában. Ráadásul az Országgyűlés leendő összetétele sem kecsegteti sok jóval a leendő kormányt a parlamenti mozgásteret illetően, hiszen "nem nagyon látszik korrekt, tisztességes, számba vehető partner a másik oldalon, amellyel értelmes párbeszédet lehet folytatni". Ha erre a parlamenten belül nincs lehetőség, akkor elvégezve a kötelező feladatokat, "kívül", a társadalom különböző csoportjaiban kell keresni a partnereket - vélekedett.

Kövér László nem tart attól, hogy a Fidesz-kormányzás kezdete után kiábrándulnának pártjából a szavazóik. Hozzátette, minden attól függ, hogyan tudják elindítani a kormányzati munkát, minként tudnak kommunikálni, párbeszédet kezdeni. Szerinte pártjának az a stratégiai kérdés, hogy a jó irányú változás esélye fennmarad-e az emberek számára az első hónapok után. "Abban bízom, hogy az emberek jelentős része már tudja, érzi, milyen állapotban van az ország. Akik higgadtan gondolkoznak, látják, ez olyan mély válság, amelyből rövid távon nem lehet érzékelhetően elindulni felfelé, jó ha a kilábalás esélyét meg tudjuk őrizni" - mondta.

A kétharmados parlamenti többség megszerzésének esélyével összefüggésben kifejtette: a választásokat még nem nyerték meg, azt 11-én döntik el az emberek. A választójogi rendszer miatt könnyű a kétharmad alá kerülni 3-4 mandátummal, úgy, hogy a közvélemény-kutatásokban az erőeltolódás nem mutatkozik - hívta fel a figyelmet.

A választmányi elnök június első felére teszi az új kormány megalakulását, de a leendő kabinetről csupán annyit mondott: a jelenlegi, 16 tagú kormányhoz képest jelentősen "karcsúbb" lesz, létszámát tekintve a legkisebb kormány az elmúlt 20 év alatt.

Az önkormányzati képviselő-testületek létszámának felezéséről szólva kiemelte: ahhoz, hogy már ősszel e szerint lehessen voksolni, gyors, precíz és hatékony törvényalkotói munkát kell végezni.

Szólt arról is, hogy a Fidesznek a frakciója létszámától és az ellenfelektől függetlenül meg kell majd fogalmaznia törvényjavaslatok formájában a kétharmados parlamenti többséget igénylő elképzeléseit. Példaként említette a kisebb parlamentet, az önkormányzati rendszert, a médiatörvényt, a nemzetbiztonsági szolgálatok struktúrájának átalakítását, valamint a határon túli magyarok állampolgárságának ügyét.
A Jobbikkal kapcsolatban kifejtette: most először kerülhet be olyan párt a parlamentbe, amelyik ennyire nyilvánvalóan kétségbe vonja a fennálló alkotmányos kereteket. "A Jobbikot, ha csak az alapján ítéljük meg, amit eddig a kampányban tanúsított, az sok jót nem ígér" - fogalmazott, hozzátéve: a Jobbik európai parlamenti jelenléte is azt mutatja, hogy politikusai nem tudnak alkalmazkodni a parlamenti demokrácia szabályaihoz.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Luighi 2010. április 09. 20:13
  „Szavazz a JOBBIKra!

  Mindenki, aki valódi, és TELJES ELSZÁMOLTATÁST akar egy új erőtől, mely nem érintett az elmúlt 20 év korrupciójában.
  Aki olyan kormányzó erőt akar, mely a MAGYARSÁG ÉRDEKEIT tekinti elsődlegesnek és nem a nemzetközi tőkéjét.
  Aki megvédi a magyar földet, és vízkincset, terheket csökkent és munkahelyeket teremt, újjáéleszti a vidék mezőgazdaságát és feldolgozóiparát.

  Hajrá JOBBIK! Magyarok, legyünk Európa sikernemzete!”
 • 35. jörg 2010. április 09. 15:22
  „Jobbnyikok!

  Útravalóul:

  BETELT A POHÁR

  2010-04-09 13:10
  Betelt a pohár: alapítója hagyja ott a Jobbikot (+videó)

  Kilépett a Jobbikból Rocskár György, a párt szegedi szervezetének korábbi elnöke. Döntését a Jobbik utóbbi időben megváltozott politikai irányvonalával indokolta. Elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy olyan emberek kerültek a pártba, akiknek csak megélhetési politizálást jelent a Jobbik.

  http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=316712

  NESZTEK!!!!”
 • 34. Luighi 2010. április 09. 11:01
  „Azt már hallottátok, hogy az összes magyar lovasszobron kicserélik a fejeket Viktoréra!?
  Itt sorakoznak frissen leöntve nálam, mind az 1956 darab!
  Nehogymá a Kósának legyen debrecenben freskója neki meg lovasszobra 1 se!
  És a "Pelé álma" nevűn is dolgozunk már gőzerővel! Az 2m-rel magasabb lesz mint a Sztalin szobor volt, és a Kossuth téren állítjuk fel!”
 • 33. jánosi 2010. április 08. 17:06
  „Ha a köteles beszédet elhittétek, most is higgyetek neki !”
 • 32. tosa2 2010. április 08. 13:15
  „háté ! remélem azért adtok munkát,kenyeret az embereknek!
  erről ti sem mondtok semmit, akárcsak a fidesz, mármint, hogy miből
  is akarjátok rendbetenni a gazd.helyzetet, az emberek életét!stb..”
 • 31. adalfold 2010. április 08. 11:08
  „http://www.hirado.hu/Hirek/2010/04/07/17/Titkos_hangfelvetel_sz ivargott_ki_az_illegalis_fideszes.aspx
  http://nol.hu/belfold/_nev_szerint_tudjuk__kik_azok_a_komcsik__ akik_nem_a_fideszre_szavaztak_
  http://index.hu/belfold/2010/valasztas/fideszes_kampanytitkokat _publikalt_a_kuruc.info/
  http://www.dunatv.hu/valasztas2010/youtubefidesz.html”
 • 30. barcog 2010. április 08. 06:35
  „2002-BEN LENDVAI ILDIKÓ HARSÁNYAN KIABÁLTA NEM LESZ GÁZÁREMELÉS!!!!! Azután még is lett, Később "szegény" beismerte, HOGY CSAK POLITIKAI MARKETING VOLT, BLÖFF!!!!!
  Ez a Kövér ígéret most nagyon hasonlít a Lendvai féle meséhez.”
 • 29. barcog 2010. április 08. 06:28
  „Csak azt nem tudom honnan vesz pénzt Kövér László, a titkos svájci bankszámlákról, vagy a Kajmán-szigeteki bankokban eldugott maffia pénzekből? MERT 20 ÉVE MINDEN VÁLASZTÁS ELŐTT ÉS UTÁN ÜRES AZ ÁLLAMKASSZA!”
 • 28. GYMS 2010. április 08. 02:04
  „Ja..."frajdi"...
  Látom, hogy te minden lehetőséget megragadsz, amivel brutálisan leégetheted magadat! :DDD”
 • 27. laposibenö 2010. április 08. 00:14
  „26 Frajdi elszólás! He-he-he”
 • 26. GYMS 2010. április 07. 22:42
  „25.!
  Inkább savazzunk... :))”
 • 25. laposibenö 2010. április 07. 22:33
  „Én ténleg nem tudom hogy a Fidesz vereségtöl fél jobban vagy a gyözelem árnyákátol? Nyuktasuk meg öket. A bukásuk nem kétséges. De ez legyen az ö bajuk. Megérdemlik. Azt viszont nem szabad endeni hogy az országot is magukal rántsák. Magyaország enél sokal töbet érdemel. Szavazzunk az MSZPre!”
 • 24. GYMS 2010. április 07. 22:29
  „21.

  Szerinted mióta dolgozott ezen a gumicsonton a posztkommunista és az újnyilas párt?
  Lendvai Ildikó és a kurucinfó együtt küzd a szélsőséges Fidesz ellen, mi? Ha-ha-ha!
  Nézz már a naptárra, kispajtás...aztán ha se az MSZP-Jobbik koalíció, se az április 7.-i dátum nem mond neked semmit, akkor valószínűleg gyerekkorodban a fejedre ejtettek. Valószínűleg nem is egyszer! :)”
 • 23. Phobos 2010. április 07. 20:34
  „A Fidesz hivatalos álláspontja a Kubatov-ügyben

  http://www.youtube.com/watch?v=I26W6yP2GpE&feature=player_embedded”
 • 22. Luighi 2010. április 07. 20:26
  „Nem lesznek megszorítások !!!!!!!!!????????? Remek!!!!!!!

  REFORMOK LESZNEK BESZARÁSIG? MEG HITELEK AZ IMF TŐL AGYBA FŐBE!!!!!!!!!!!????????????????”
 • 21. lótusz 2010. április 07. 19:18
  „A kampány legnagyobb botránya: Kubatov Gábor kiszivárgott beszéde
  .....
  Kubatov Gábor, a Fidesz kampányfőnöke és pártigazgatója elárulja, hogy Orbán Viktor és a teljes pártelnökség hozzájárulásával a Fidesz egy olyan országos adatbázist épített ki, melyben mindenki pártszimpátiáját rögzítik - derül ki a kuruc.info-ra feltöltött hangfelvételből. Ezt a lajstromot felhasználhatják bármire, akár támogatások osztására, vagy megvonására, esetleg tisztogatásokra a közszférában, illetve az önkormányzatoknál.

  A Fidesz kampányfőnöke a pécsi időközi polgármester-választás példáját hozza fel, ahol Páva Zsolt megválasztásakor már kitűnően működött a szavazókat pártállásuk szerint listázó rendszerük: ,,Meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták."

  ,,Áttértünk egy online adatbázis-kezelési módra" - számol be a Fidesz fejlesztéséről Kubatov, majd beismeri: név szerint tudják, a személyes adataikkal együtt, hogy ki szavazott rájuk, de ami ennél is elgondolkodtatóbb, hogy a más pártra voksolókat is név szerint ismerik. Súlyos törvénysértés a választók személyes adatairól, köztük a politikai szimpátiájukról adatbázist készíteni. Kubatovék eddig tagadták, hogy gyűjtenék az információkat, de az alábbi hangfelvétel végre bizonyítékul szolgál arra, amit eddig csak sejteni lehetett, amit eddig csak kiábrándult fideszes aktivisták mondtak: közvélemény-kutatásokkal, szomszédok megkérdezésével és más módszerekkel mindenkinek a pártpreferenciáját begyűjtik, nyilvántartják. Ezért kellett a kétmillió ajánlószelvény is, és persze azt is feljegyzik, milyen indokkal nem adja át valaki a kopogtatócéduláját...

  Kubatov Gábor a Fidesz pártigazgatójaként online rendszerük országos központjában saját bevallása szerint azt is meg tudja állapítani, mely szervezőjük mikor töltött fel utoljára adatokat, s mennyit, vagy esetleg csak alibiből jelentkezett be a rendszerbe, de valójában nem végez aktív adatgyűjtést.

  Nyilvánvaló, hogy ezek a listák egyébre is felhasználhatóak lesznek. Például álláskeresők jelentkezését is ez alapján bírálhatják el, vagy segélyekről, támogatásokról, pályázatokról dönthetnek adatbázisuk felhasználásával. E lista alapján akár országos, akár helyi, önkormányzati szinten is lehet tisztogatásokat, párthűség szerinti "szűréseket" végezni.

  A hangfelvétel második részéből mellesleg az is kiderül: hazugság, amit korábban állítottak, hogy maga Orbán írogat a Facebookra, hiszen Kubatov beismeri: Orbán számítástechnikai analfabéta, még a fax és az e-mail közti különbséget sem tudja.”
 • 20. szószatyor 2010. április 07. 18:32
  „BREAKING NEWS!!!! A FIDESZ ILLEGÁLISAN GYŰJT ÉS TÁROL ADATOKAT A MAGYAR EMBEREKRŐL!!!
  EXKLUZÍV ANYAGOK ITT: http://www.youtube.com/watch?v=zDPGrkvTmKc&feature=player_embedded”
 • 19. kefefejű 2010. április 07. 17:22
  „Azért ez a kisalföld sem semmi:

  14:27 Kövér László: nem lesznek megszorítások
  14:41 Népmesemondó verseny”
 • 18. ssmd 2010. április 07. 16:47
  „Így működik a Fidesz választási gépezete:

  http://www.youtube.com/watch?v=zDPGrkvTmKc”
 • 17. Abrafax 2010. április 07. 16:38
  „11. háté
  Ezek egytől-egyig Keller László agymenései, amit bizonyítani nem tudott. Gratuláloka forrásaidhoz.
  16. háté
  És mit mondott Nyikos Márnempárttag László a Jobbik pénz- égy árnyékügyi minisztere az IMF-hitelekre? Csak nem, hogy megtagadás helyett újra kell tárgyalni?
  Hogy vannak a kiscicák?”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiktív Fidesz-programot mutatott be az LMP

Örök életet, a gázár eltörlését és egymilliárd munkahelyet is ígértek az LMP aktivistái szerdán azon… Tovább olvasom