Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Konzultáció és szakmai felkészítés a 2010. évi országgyűlési képviselőválasztásról

Szakmai felkészítést tartottak a Megyeházán az árilis 11-i választásokkal kapcsolatban.
Mint ismeretes, Sólyom László köztársasági elnök 2010. április 11-ére tűzte ki az országgyűlési képviselőválasztás első fordulóját, a második fordulóra pedig két héttel később, április 25-én kerül sor. A választási eljárás tisztasága, gyors, jogszerű és hiteles lebonyolítása érdekében - az Országos Választási Iroda (OVI) megbízásából - konzultációt és szakmai felkészítést tartottak csütörtökön délelőtt a Megyeházán. Dr. Kovács Béla, a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Iroda (TVI) vezetője és az iroda munkatársai (Debreczeniné Pócza Márta, Szeimann Erika és Kocsis Tibor) a megyei települések jegyzőinek – a helyi választási irodák (HVI-k) vezetőinek – foglalták össze az országgyűlési képviselőválasztás előkészítésével, lebonyolításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, teendőket, jogi hátteret. A rendezvény kezdetén esküt tettek azok a jegyzők, akik első alkalommal látnak el feladatokat a választás lebonyolításában.

Dr. Kovács Béla elmondta: „Legfőbb célunk most is az, hogy ne érje, ne érhesse kifogás a szavazás lebonyolításában közreműködők munkáját. Szakmai ismereteink teljes birtokában kell eljárnunk, de semmiképpen nem dolgozhatunk rutinból." Legfontosabb alapelvként a nyilvánosság elvének érvényesülését, érvényesítését emelte ki, ezzel összefüggésben pedig kiemelten felhívta a figyelmet a tájékoztatási és információ-adási kötelezettségre, a választási információs szolgálatok zökkenőmentes működtetésére.

A konzultáció során többek között szó esett az országgyűlési képviselőválasztás jogi hátteréről, összefoglaló hangzott el a névjegyzék összeállításáról, a külképviseleteken, illetve az igazolással történő szavazással kapcsolatos tudnivalókról, a mozgóurna jogszerű alkalmazásának kérdésköréről, a szavazatszámlálással, valamint a jogorvoslati lehetőségekkel és határidőkkel kapcsolatos legfontosabb információkról. Természetesen a témák sorából nem hiányzott a választás pénzügyi hátterét áttekintő, illetve a lebonyolítás informatikai hátterét ismertető előadás sem.

Olvasóink írták

  • 1. szoljbenekik 2010. február 14. 16:44
    „Április helyett árilis, másik cikkben razzia helyett azzia, csókoltatom a korrektort, vagy már neki is felmondtak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már százezer önkéntese van a Fidesznek

Már százezer önkéntes csatlakozott a Fidesz választási felkészüléséhez - jelentette be Nyitrai Zsolt… Tovább olvasom