Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Kónyi-botrány - ˝Szemkitolós játékban nem veszünk részt˝

A ˝polgármester-buktató˝ kónyi beszélgetés újabb részletei kerültek fel kedden az internetre. Kiderült, nem csak az ÁSZ-vizsgálattal akarták a polgármestert ˝megfogni˝. Szóba került, hogy a megyei főügyészhelyettest is ˝körbe kell udvarolni˝.

Portálunk megkereste ez ügyben a megyei főügyészséget: tudnak-e a felvételről, kívánják-e kommentálni és terveznek-e lépéseket? Dr. Takács Péter főügyészhelyettes elmondta: kollégáival a sajtóból értesült a felvétel tartalmáról, az intézményt érintő utalásnak nincs alapja.

– Az ügyészség semmiféle szemkitolós játékban nem vesz részt, ez eddig is így volt, ezután is így lesz. Kónyból sem személyesen, sem írásban, sem telefonon nem keresték meg ilyen ügyben az ügyészség dolgozóit – tette hozzá. A főügyészhelyettes elmondta: eddig nem merült fel a jogorvoslat lehetősége a felvételen elhangzottak miatt, de többet nem tud erről mondani.

Amint arról beszámoltunk: nyilvánosságra került egy hangfelvétel, melyen önkormányzati képviselőjelöltek és a polgármesterjelölt Kóny polgármesterének megbuktatására készültek. Arról beszéltek, hogy fideszes kapcsolataikat felhasználva állami számvevőszéki (ÁSZ) ellenőrzést kérnek. Utánanéztünk, mit és mikor vizsgált megyénkben az ÁSZ.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a kónyi szennyvízprojekt 2003-as befejezése után megvizsgálta a beruházás pénzügyeit. Szabálytalanságot nem találtak. Aller Imre polgármester és a lejáratását fontolgató képviselők a történtek óta nem keresték egymást.

A kónyi önkormányzatnál átfogó ÁSZ-vizsgálat még nem volt. Nem is gyakorlat egyébként kisebb településeken, hogy a számvevőszék mindenre kiterjedő ellenőrzést tartson. Inkább kisebb részterületeket vesznek górcső alá a szakemberek. Kóny és öt másik település kétmilliárd forintos beruházással építette ki a csatornarendszert.

A titokban rögzített beszélgetésen arról volt szó, hogy fideszes kapcsolataikat felhasználva az önkormányzati képviselőjelöltek és a polgármesterjelölt állami számvevőszéki (ÁSZ) ellenőrzést kérnek. Szóba került köztük a csatornaprojekt is, amelynél esetleg lehet szabálytalanságokat feltárni.

Portálunk megtudta: az ÁSZ már túl van a beruházás ellenőrzésén. A hat településen 2003-ban fejeződött be a kivitelezés. Miután az önkormányzat ˝készre˝ jelentette, az ÁSZ megvizsgálta a pénzügyeket és nem talált kivetnivalót a dokumentumokban.

– Az ÁSZ mellett számos hatóság ellenőrzi rendszeresen az önkormányzatok gazdálkodását, működését – mondta Aller Imre. – Kónyban semmilyen szabálytalanságot, törvénytelenséget nem találtak. Ezért állok elébe akár egy átfogó ÁSZ-vizsgálatnak is.

Ágoston Tamás a felvételen szereplők nevében elmondta: még nem gondolkodtak azon, hogy a történtek miként érintik jelöltségüket, kampányukat, a képviselői mandátumokat.
Kónyban tehát 2003 után vizsgálta a szennyvízberuházást a számvevőszék. A szervezet honlapján teszik közzé a különböző ellenőrzésekről szóló jelentéseket. Ezekből kitűnik, hogy a mindenre kiterjedő vizsgálatok inkább a megyei önkormányzatokat, megyei jogú városokat érintik. Megyénkben átfogó vizsgálat történt 2006-ban Sopronban, aztán 2007-ben Győrben. 2009-ben ugyancsak Sopron gazdálkodási rendszerét ellenőrizték, 2010-ben szintén e címen a megyei önkormányzat került előtérbe.

Kisebb településeket érintett 2006-ban az iskolai oktatási feltételek ellenőrzése, amiben megyénkben például Barbacs, Cirák, Dör, Felpéc, Nyalka, Páli, Rábacsanak, illetve a Csornai Kistérségi Társulás vett részt. 2008-ban kórházak és bentlakásos szociális intézmények ápolásra, gondozásra felhasznált pénzforrásait vizsgálták, megyénkben Táplánypusztán és Jobaházán. 2009-ben a települések zöldterületeinek fejlesztését, fenntartását nézték át a szakemberek. Térségünkből Mecsérét, Kapuvárét és Vámosszabadiét.

Kónyban a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése óta az érintettek nem álltak szóba egymással. Ágoston Tamás a felvételen szereplők nevében a portálunk érdeklődésére kedden elmondta: még nem gondolkodtak a jövőn, így azon sem, hogy a történtek miként érintik jelöltségüket, kampányukat, a képviselői mandátumokat. Megígérte, amint döntés születik, tájékoztatják olvasóinkat. Aller Imre polgármester megjegyezte: abból a szempontból, hogy milyen hatása lehet a történteknek az októberi választásokra, az ügyet nem vizsgálta.

A kónyi képviselő-testület egyébként jelenleg tíztagú. 2006-ban Aller Imre ˝csapatából˝ hatan jutottak be, tehát elvileg többsége volt a polgármesternek. Ennek ellenére voltak ügyek, amikor kisebbségbe került, mert társai más véleményen voltak, de a komoly viták elkerülték a testületet. A községvezető most is ˝csapattal˝ indul a választáson.

– A lejáratásomra készülő képviselők soha jelét sem adták annak, hogy törvénytelenséget, szabálytalanságot gyanítanak. Határozataink kilencvenöt százalékát a testület egyhangúlag fogadta el – fejtette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: hamis adatokkal kampányol az MSZP Szekszárdon

Kifogással él a helyi választási bizottságnál a Fidesz Szekszárdon, mert álláspontja szerint az… Tovább olvasom