Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Kisorsolta az országos listák sorrendjét az OVB

Kisorsolták az áprilisi választásokon országos listát állító pártok listáinak sorrendjét az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén.

A sorsolás értelmében a sorrend a következő: Jobbik Magyarországért Mozgalom; Fidesz-KDNP; Magyar Demokrata Fórum; Civil Mozgalom; MSZP; Lehet Más a Politika.

A sorsolást Fazekas Marianna végezte: előbb egy urnából az országos lista nevét húzta ki, aztán egy másik urnából kihúzta a lista sorszámát.
Az országos listákat az országos listára "feláramló" töredékszavazatok kiosztásához kellett sorrendbe állítani; az országos lista sorszámának csak szavazategyenlőség esetén van jelentősége.

Az országos listáról az 5 százalékot elérő pártok töredékszavazatok alapján kaphatnak mandátumot, a töredékszavazatok két helyről származhatnak: egyrészt az egyéni választókerületekben, másrészt a területi listán "nem hasznosult" szavazatokból.

Az egyéni választókerületből ide kerülnek azok a szavazatok, amelyeket a választás első érvényes fordulójában adtak le, olyan pártjelöltre, aki nem nyerte meg az egyéni mandátumot a választókerületben. Töredékszavazat az a szavazat is, amelyet a párt a területi listáján nem tudott mandátumra váltani.

Az országos listás mandátumok kiosztását az úgynevezett legnagyobb átlag elve alapján végzik. Ez az úgynevezett d,Hondt-módszer, amelyet Victor d,Hondt belga matematikus dolgozott ki 1878-ban.

Első lépésként országosan összesítik a pártokra leadott töredékszavazatokat, majd az országos listán elérhető 58 mandátumhoz hozzáadják a területi listán be nem töltött mandátumok számát. Ezután egy táblázatot készítenek, a táblázatnak annyi sora van, ahány országos listás mandátumot ki kell osztani. A táblázat első sorában a listákra jutó töredékszavazatot tüntetik fel, a másodikban a felét, a harmadikban a harmadét és így tovább.

A mandátumokat úgy osztják ki, hogy megkeresik a táblázatban előforduló legnagyobb számot és amelyik lista számoszlopában ez található, az a lista kap egy mandátumot. Ezután megkeresik a következő legnagyobb számot, és az eljárást addig folytatják, amíg ki nem osztják az összes mandátumot.

Amennyiben a mandátum elosztásánál szavazategyenlőség alakulna ki, a szavazólap listáján előbb szereplő pártlista kapja az adott mandátumot. Ezért sorsolta ki az országos listák sorrendjét pénteken az OVB.

Olvasóink írták

 • 4. adalfold 2010. április 02. 20:15
  „Sikkasztás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség Pintér Sándor volt belügyminiszter tevékenysége kapcsán egy kecskeméti bútorgyár felvásárlása miatt ismeretlen tettesek ellen - tudta meg a HVG. Pintér lesz Orbán egyik minisztere.

  A 2003 óta felszámolás alatt álló Euro Möbel Line Bútorgyártó Kft.-t 80 millió forintért vette meg 2006-ban Pintér vállalkozása, az Immobil 2000 Kft. Az üzemcsarnokban hagyott berendezéseket 360 millió forintra, az ingóságokat - gépeket, elkészült bútorokat és faanyagokat - pedig 100 millióra értékelték. A cég ezeken túladott, igaz, a vételár nem ismert. Ezenfelül a 4,6 hektáros területű ingatlanért a HVG tudomása szerint a kiskunfélegyházi Mega-Repower 120 millió forintot fizetett.
  A feljelentést az Euro Möbel Line volt ügyvezető igazgatója, Borbély József tette, miután szerinte Pintér, illetve az ügyvezető, Ruszó Gyula, valamint a Mega-Repower vezetője, Domokos István olyan dolgokat is értékesített - így a Soltvadkerti Takarékszövetkezet gépeit, az Egererdő Zrt. fűrészáruját és a Borbély tulajdonában lévő gépeket -, amelyek nem tartoztak a felszámolási vagyonba. Az elfogultság miatt eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szakértői véleményekre vár. Pintér eközben a múlt héten megvált a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. részvényeitől, amit ismerői azzal hoznak összefüggésbe, hogy a választások után ismét ő lehet a belügyminiszter.
  (HVG nyomán)”
 • 3. adalfold 2010. április 02. 20:13
  „mit nem nett a fidesz?

  +olvasatlanul szavazott mszps törvényekre és a lisszaboni szerződésre is ( azaz elismerte a magyar föld külfödre történő eladhatóságát, többek közt)
  +ígérete ellenére nem szavazta meg az erdélyi autonómiát románia csatlakozásakor.
  +nem tette lehetővé a mentelmi jog, a népszuverenitás körének tárgyalását, nem tette lehetővé közjogilag ,hogy egykori mszmp-s titkos ügynökök ne vállalhassanak kormányzati pozícióban felelős szerepet
  - mintegy előkészítve a terepet gyurcsányéknak.
  +nem tárgyalta a nyugati demokráciákban megszokott banki adó illetve kormányzati költségvetési büntetőjogi felelősségvállalást.
  -mintegy szabadon hagyva a terepet az eladósodásnak.
  + leépítették a hadsereget, külföldi korrupciós ügyletekbe kerültek (Gripen-báró)
  +deklarálták a bolognai rendszert, ezzel rontották a felsőoktatás színvonalát
  + a széchenyi-tervbe pumpált súlyos, korrupciógyanús milliárdok, falunkénti termálfürdők (melyek ma panganak) helyett lett volna lehetőségük a kis- és középvállalkozások megerősítésére. másként, maffia módszerek nélkül.

  És akkor a hazugságaid:
  4/ Emelték a nyugdíjakat - mint minden kormány eddig.
  8/ Megszüntették a forint csúszó leértékelését - ez a jegybank volt, nem a fidesz. MNB nemegyenlő állam.
  9/ Beindították a Széchenyi Tervet - na jutott is sok milliárd vidéki oligarcháknak.
  16/ Eltörölték a tandíjat, - ami kb 2000 Ft volt addig.
  20/ A hitelkamatot négy százalék alá csökkentették- melyiket babám :D

  23/ Kedvezménytörvényt hoztak a határon-túliaknak: lett is nagy kedvezmény, miért nem akartak akkor még állampolgárságot nekik. MIÉRT NEM?
  24/ Újjáépítették a Mária Valéria-hidat- Más kormány meg 4-5-ször TÖBB HIDAT ÉPÍTETT, AUTÓPÁLYÁRÓL NEM IS BESZÉLVE.
  26/ A Szentkorona átkerült a Parlamentbe,- MIUTÁN MEGSZENTSÉGTELENÍTETTÉKA HAJÓZTATÁSSAL:D
  35/ Hatósági beavatkozást tettek lehetővé az energiaár emelésben. - VAGY MÉGSEM? LÁTJUK AZ EREDMÉNYÉT? LÁTTUK?
  41/ Erdélyi egyetem létrehozása. NA !TESSÉK? AZ ERDÉLYI EGYETEM IDŐSEBB MINT ORBÁN ÚR ÜKAPJA.

  56/ A felsőoktatás fejlesztése, hallgatói létszám majdnem kétszeresére növelése - PONT EZZEL VAN A GOND. MINŐSÉGCSÖKKENTÉS, FELELŐSSÉG NÉLKÜLI TÖMEGKÉPZÉS AZ ÁLLAMKASSZA ÉS EMBERÉLETEK, KARIIEREK RÓVÁSÁRA. EZ NEM MEGOLDÁS.
  59/ Vidékfejlesztési, felzárkóztatási programok - NEM ZÁRKÓZOTT FEL SEMMI???

  SIMICSKA, TOCSIK, PINTÉR, ID. ORBÁN, CSÁNYI, SOROS, BILDERBERG MARTONI JÁNOS? KORRUPCIÓ?
  TÖMEGBELÖVÉS-FIDESZ KÉPVISELŐ MEGVERÉSE, ERRE FIDESZ CSEND.
  FIDESZ-LIKUD-SZÖVETSÉG, MIUTÁN LIKUD MONDÁ:"FELVÁSÁROLJUK MAGYARORSZÁGOT"....????
  ÉS MA?
  SZÉLES MAFFIA, KUBATOVÉK ?
  KILÉPŐ FIDESZ JELÖLTEK A MAFFIAHATALOM ÉS AZ ALJAS VÁDASKODÁSOK MIATT?
  http://www.stop.hu/articles/article.php?id=638296
  ENNYIT. A FIDESZRŐL. NA EZÉRT VAN JOBBIK.
  A FIDESZNEK VÉGE SZÁMOMRA.”
 • 2. adalfold 2010. április 02. 19:42
  „hajrá becsületes emberek!
  hajrá jobbik!
  hajrá budaházyiék!

  aki meg kíváncsi a rágalmak szánalmasságára, a hazudozások mögött rejlő valódi tartalmora, annak ajánloma netet.

  ja ,és : fideszes képviselő kilép pártjából a jobbik elleni aljas, erkölcstelen lejáratásuk miatt:
  http://www.stop.hu/articles/article.php?id=638296

  NA TESSÉK!
  HAJRÁ JOBBIK!”
 • 1. FREDDY/S 2010. április 02. 19:14
  „Az a jó, ha minél bonyolultabb, mert akkor több a hibalehetőség, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

48 ezer állami támogatás a jelöltek kampányaira

A jelölő szervezetek és független jelöltek fejenként 48 804 forintot kapnak a kampányukhoz állami támogatásként. Tovább olvasom