Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kevesebb képviselői helyért kezdődik a versengés

Az október 3-i önkormányzati választás sok szempontból eltér az eddigiektől. Csökken az önkormányzati és kisebbségi képviselők száma, valamint a kampány időszak is rövidebb lesz.


A jelölteknek, illetve a jelölőszervezeteknek az eddigi öt-héttel szemben két hét áll rendelkezésükre az ajánlószelvények sszegyűjtésére. Az értesítőt és a kopogtatócédulákat már postázták.

Kevesebb képviselő

Az önkormányzati képviselő-testületek tagjainak száma gyakorlatilag megfeleződik.

A tízezernél több lakosú településeken egyéni jelöltként és országos listáról is be lehet jutni a képviselő-testületbe, azonban a listáról kiosztható mandátumok és az egyéni választókerületek száma is csökken. Az egyéni választókerületek határai ezért változnak.

A 10 000 vagy kevesebb lakosú település egy választókerületet alkot, a képviselők száma:


A 10 000-nél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben jutnak mandátumhoz. Az egyéni választókerületek és a kompenzációs listás mandátumok száma:


Minden további 10 000 lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben, és minden további 25 000 lakos után eggyel nő a kompenzációs listán választott képviselők száma.

Polgármester választás

Változik a polgármester-jelöltekre vonatkozó szabály is. A polgármester-jelölt önkormányzati képviselő-jelölt is lehet. Változás van az alpolgármester választásban is, eddig kizárólag a képviselő-testület tagja lehetett alpolgármester, októbertől a polgármester testületen kívüli személyt is megbízhat alpolgármesteri feladatokkal.
Főpolgármester-jelölt lesz az, akit a főváros választópolgárainak 2 százaléka ajánlott. Ez azt jelenti, hogy a főpolgármester állításhoz legalább 28.150 darab ajánlás szükséges. A fővárosban 1.407.470 fő a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma.

Kisebbségi önkormányzatok

A változások a kisebbségi önkormányzatokat is érinti, itt is kevesebb képviselő lesz.

A településeken öt helyett négy, a területi kisebbségi önkormányzatokba kilenc helyett hét képviselőt lehet választani. A kisebbségi választáson azok vehetnek részt, akik a regisztrációs lapot kitöltve elküldték a jegyzőnek.

Határidők

Az értesítést és az ajánlószelvényeket augusztus 16-tól a posta kézbesítette. A települési jegyzőnél lehet kérni a névjegyzékből való kihagyást vagy az abba való felvételt. Igazolással a tartózkodási helyen is lehet szavazni, amit ajánlott levélben szeptember 28-ig, személyesen október 1-jén 16.00 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti illetékes jegyzőtől.

Választásra jogosult az állandó lakóhellyel rendelkező uniós állampolgár, a menekültként, bevándorlóként vagy letelepedettként elismert nagykorú személy is. Önkormányzati képviselővé a magyar és uniós polgárok egyaránt választhatók, viszont polgármesterré, illetve főpolgármesterré csak magyar állampolgár választható.

A választójogot továbbra sem gyakorolhatja az, aki jogerős bírói ítélet alapján cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll, illetve jogerős bírósági ítélet alapján eltiltották a közügyektől, börtönbüntetését tölti, vagy intézeti gyógykezelés alatt áll.

A szavazás október 3-án reggel 6.00 órától este 19.00 óráig tart. Változik a kampánycsendre vonatkozó előírás is, még október 2-án (szombaton) is lehet kampányt folytatni.

Olvasóink írták

  • 1. értelem 2010. augusztus 28. 16:18
    „A jelenlegi hatalombirtoklók aljassága nagyonis kézzelfogható volt a választási törvények hirtelen megváltoztatása során, hiszen minden igyekezetükkel a kétharmadosnak hazudott választói akaratra való hivatkozással, mivel nagyrészt jogászok és nem matematikusok, a 2,7-millió szavazatot ezért merték a 8-milélió kétharmadának hazudni, még akár személyes érdekek miatt az utolsó pillanatban is például Borkai miatt megváltoztatni, személyre szabni.Az pedig már minden határon túlment, hogy alpolgármestert nem a választói akaratból bekerüöltek közül, hanem a haveri körből bárhonnan meg lehessen bízni. Kérdezem, az ilyen alpolgármesternek milyen jogalapja lesz a választott képviselők felé bármit szólni, intézkedni vagy akár kérdezni? Semmilyen, tehát csakis állás biztosítás a cél a barátok, hűséges szervilisek számára. Semmi több. Az ilyen alpolgármesterek semmilyen valódi legitimitással nem fognak rendelkezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Sopronban nem lesz saját polgármesterjelölt

Nem lesz önálló polgármesterjelöltje Sopronban a Magyar Szocialista Pártnak. Tovább olvasom