Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Két öttevényi képviselőjelölt visszalépett

˝Öttevényen ki indulhat képviselőnek? A falu két gondnokát visszaléptették összeférhetetlenség ürügyén. Akkor hogy is van ez?˝ - kérdezi olvasónk.


Olvasói kérdés

Öttevényen ki indulhat képviselőnek? A falu két gondnokát visszaléptették összeférhetetlenség ürügyén. Akkor hogy is van ez? Kik fognak még kiesni a listáról? A politika akciója tán? Egy öttevényi, aki nem fog elmenni szavazni
Nemrégiben még 14 öttevényi képviselőjelölt szerepelt, de most már csak 12 olvasható az Országos Választási Iroda internetes honlapján (www.valasztas.hu). Németh Dóra öttevényi jegyző, a helyi választási iroda vezetője lapunknak elmondta: a közigazgatási hivataltól nemrégiben kapta meg az összeférhetetlenségre vonatkozó részletes tájékoztatást. Az alapján úgy érezte, kötelessége informálni két munkatársát, akik falugondnokként dolgoznak az önkormányzatnál és megszerezték a képviselőjelöltséget.

Elmondta nekik: nem kell lemondaniuk a jelöltségről, ha azonban megválasztják őket, akkor a képviselő-testület alakuló ülésétől számított 30 napon belül meg kell szüntetniük az összeférhetetlenséget, azaz el kell dönteniük, munkahelyüket tartják meg vagy képviselői posztjukat. Ugyanis annál az önkormányzatnál nem lehetnek képviselők, amelyiknél A munka törvénykönyve szerinti alkalmazottak. Amikor ezt megtudták a falugondnokok, úgy döntöttek, visszalépnek a jelöltségtől.

Egyébként Öttevény rekorder a falvak között a pártszínekben induló képviselőjelöltek szempontjából. Ugyanis más kistelepüléseken a függetlenek között elvétve akad egy-két pártjelölt, itt viszont a képviselőjelöltek között öten is párttámogatást élveznek: hárman a Jobbik Magyarországért Mozgalomét, ketten a Fidesz – Magyar Polgári Szövetségét és a Kereszténydemokrata Néppártét. Az egyik polgármesterjelölt is párttámogatással indul a faluvezetői posztért.

Olvasóink írták

 • 3. Ilus55 2010. szeptember 24. 10:31
  „Jó lenne ezt a cikket kiigazítani, mert több településen is félreértésre adott okot. Ha ténylegesen falugondnokok az illetők,(működési engedély alapján falugondnoki szolgálat alkalmazottai) akkor közalkalmazotti jogviszonyban kell őket foglalkoztatni. Ebben az esetben pedig nincs összeférhetetlenség.
  Mi a tényleges helyzet? Vagy csak spóroltak Öttevényen és munka törvénykönyve szerint alkalmazták őket?”
 • 2. maziedina 2010. szeptember 21. 09:57
  „Kedves Cikkíró!
  A http://www.falugondnok.hu/ honlapon olvasható: "A szolgáltatás működtetésére jogosultak köre:
  A falu- és tanyagondnoki szolgálat létrehozását az 1993. évi III. tv. szabályozza. A szociális alapszolgáltatásnak minősülő falugondnoki szolgáltatás a 600 főnél kevesebb népességszámú településeken, tanyagondnoki szolgáltatás pedig a legalább 70 fős külterülettel rendelkező településeken hozható létre."
  Ezzel szemben, Öttevény lakossága 2010. januárjában 2907 fő volt, tehát nem falugondnokokról lehetett szó, hanem valamely más pozíciót betöltő alkalmazottról.
  Nem ismerem ugyan a választási törvényt, de tudom, hogy vannak jelölést kizáró tényezők. Minden esetre, a fentiek fényében a cikk hibás!”
 • 1. csabrab 2010. szeptember 20. 20:46
  „...és a sok-sok pedagógus képviselő jelölt nem érintett?Érdekes nem?Ők mindig is két kézzel szavaznak elfogultan,tapasztalatból tudom.Az önkormányzat fele a polgármester mellett teljes mellszélességben odaszavaznak /kivéve néhány pitiáner ügyet/.Jó lenne magukba néznének és visszavonnák jelöltségüket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: a Dunán is legyen elővárosi közlekedés!

Budapest főutcájának tekinti a Dunát fővárosi programjában az LMP, a párt így a Budapest és az… Tovább olvasom