Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Két kongresszust tart az MSZP

Az MSZP két kongresszust tart: júniusban értékel, júliusban pedig új vezetőket választ - hangzott el Lendvai Ildikó és Simon Gábor sajtótájékoztatóján a szombati választmányi ülés után.
Simon Gábor választmányi elnök közölte: több egymást követő szavazás eredményként a választmányi tagok négyötöde voksolt arra, hogy a teljes tisztújítás a lehető leggyorsabban történjen meg, így a július 10-ei hétvégére összehívták a rendkívüli tisztújító kongresszust.

Lendvai Ildikó pártelnök elmondta: megtartják a június 6-ára tervezett kongresszust is, amelyen az értékelés lesz a fő feladat, de elkezdik az ellenzéki stratégia kidolgozását is. Az MTI kérdésére hozzátette: ha az MSZP úgy dönt, hogy lesz államfőjelöltje, akkor őt is a júniusi kongresszuson választják meg.

Simon Gábor bejelentette, hogy az MSZP elnöksége szombaton megerősítette a lemondási szándékát. Az elnökség és a pártelnök a júliusi kongresszusig marad a helyén, de addig már csak az ilyen esetekre az alapszabályban rögzített feladataikat végzik el.

Lendvai Ildikó a választmány előtt beszámolt a pártkonzultáció eredményéről is. Mint mondta, 120 pártszervezet írásos véleménye érkezett be, és döntő többségük azt választotta, hogy az önkormányzati választások előtt legyen a teljes tisztújítás. Úgy fogalmazott: a választmányi döntéssel a baloldal jövőjéről folyó, a választások második fordulójának napján megkezdett vita első felvonását zárták csak le.

A második felvonás a júniusi, a harmadik a júliusi kongresszus lesz. Szavai szerint ez nem egy olyan dráma, amely a harmadik felvonás után rögtön happy enddel végződik. Ezzel ugyanis nem fejeződik be a baloldal megújítása, megtisztítása és megerősítése. A távozó pártelnök jelezte: "kinyitják a vitát" a szimpatizánsok, a civil és a szakmai szervezet felé, és időről időre beszámolnak majd a visszajelzésekről.

Simon Gábor a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a választmány ülésén meghallgatták Mesterházy Attila beszámolóját az Országgyűlés alakuló üléséről, az MSZP előtt álló feladatokról, megemlékeztek a nemrég elhunyt Toller Lászlóról, és megköszönték Bajnai Gordon miniszterelnök egyéves munkáját.

Olvasóink írták

  • 1. Orfeusz 2010. május 15. 19:26
    „Minek? Fel kell oszlatni, azután nem kompromitállódott baloldaliak építsenek fel egy új baloldali pártot. Idő van, úgy 12-16 év.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Die Presse: botrány a magyar parlamentben

A múlt szellemei kísértenek Magyarország és Szlovákia révén - írta szombati kommentárjában a Die… Tovább olvasom