Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Két kisebbségi szavazókör Győrben

A kisebbségi önkormányzati képviselők vasárnapi választásán a választók településenként kijelölt, úgynevezett kisebbségi szavazókörben adják le voksukat.
Lesz hét olyan település, ahol több kisebbségi szavazókört kellett kijelölni a választói jegyzékben szereplők nagy száma miatt. A települési kisebbségi választásokat egy napon tartják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával, ám a voksolásban csak az vehet részt, aki július 15-ig felvetette magát a kisebbségi választói jegyzékbe.

Összesen 2.325 kisebbségi választást tűztek ki a helyi választási bizottságok, az ország 1.596 településen. A kisebbségi jegyzékben szereplő választópolgárok a kisebbségek számára kialakított külön szavazókörben adhatják le szavazatukat. A kisebbségi szavazókörben több kisebbség választópolgárai is voksolhatnak, külön-külön választói jegyzék alapján. Újabb szavazókört akkor lehet kialakítani, ha a kisebbségi választói jegyzékben vagy jegyzékekben szereplő választópolgárok száma 1.200 felett van. Hét olyan település van a kisebbségi képviselők vasárnapi választásán, ahol egynél több kisebbségi szavazókört kellett kialakítani.

Két kisebbségi szavazókör lesz a főváros VIII. kerületében (itt 1.726-an jelentkeztek a választói jegyzékbe a határidőig), a XVIII. kerületben (1.639 jelentkező), Miskolcon (2.280), Győrben (2.573), Bonyhádon (1.230), valamint Nagykanizsán (1.845). Pécsen még ennél is többen, 1.841-en jelentkeztek a kisebbségi választásra, ezért három kisebbségi szavazókör kialakításáról döntött a jegyző. Összesen tehát 1.604 kisebbségi szavazókörben voksolhat a több mint 228 ezer választópolgár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatodik alkalommal választ önkormányzatokat az ország

Tovább olvasom