Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Két hét múlva több mint nyolcmillióan szavazhatnak

A két hét múlva esedékes önkormányzati választáson mintegy 8,2 millióan szavazhatnak a megméretésen induló jelölőszervezetekre és a jelöltekre, akik közül a legtöbb szavazatot elnyerők a következő négy évben polgármesterek (Budapesten főpolgármester) vagy képviselők lehetnek.
Az október 3-ai választásra már elfogadták a szavazólapok képét, megtörtént a szavazatszámláló bizottságokba a delegálás, és már csak a szavazólapok nyomtatása van hátra. Ez utóbbi jó részét, ahogy korábban is, az Állami Nyomda végzi; a nyomtatás várhatóan napokon belül megkezdődik.

A választópolgárok két hét múlva arról dönthetnek, hogy településeiken, a helyi közösségekben és a megyei önkormányzatokban kik képviseljék az érdekeiket a következő négyéves önkormányzati ciklusban. Az ország csaknem 3.200 településén a szavazólapokon összesen mintegy 68 ezer jelölt neve szerepel (négy éve még 88 ezren voltak), köztük azoké, akiknek sikerült összegyűjteniük az induláshoz szükséges megfelelő számú érvényes ajánlást, valamint azok, akik a területi és a kompenzációs listákon szerepelnek. A jelöltek túlnyomó többsége - ahogy a korábbi választásokon is - függetlenként vesz részt a megméretésen.

Az önkormányzati választás egyfordulós, és érvényességi küszöb sincs. Ez azt jelenti, hogy elvileg akár egyetlen leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni.

A helyi kisebbségi választásokat is október 3-án tartják, de a kisebbségi szavazást külön szavazókörökben rendezik. A kisebbségi szavazáson csak az vehet részt, akit korábban - jelentkezése alapján - a helyi jegyző felvett a kisebbségi jegyzékbe. A kisebbségi választók minden településen négy kisebbségi képviselőt választhatnak meg.

Olvasóink írták

  • 2. értelem 2010. szeptember 20. 07:10
    „Ha most 8,2 milliónyian szavazhatunk, akkor vagy én vagyok hülye vagy azok akik a tavaszi választáson a FIDESZ-re adott alig valamivel több mint 2-millió szavazatot a választópolgárok kétharmadának feltüntetve forradalmat emlegetnek.(Mellesleg a forradalomak nem választásokon történnek!) A legnagyobb hülyék azok, akik ezt még el is hiszik és állandóan erre hivatkoznak amikor a régi bolsevik módszereket használva diktatórikus módszereket alkalmaznak.Ezért hallgatnak a valóságról ami roszabb mint amikor Gyurcsány megmondta az igazat az egész politikai elitről! Miként ez már látszik azokon a hernyókon, akik vérbősz FIDESZ-tagokként önmagukat függetlennek feltüntetve indulnak a helyi választásokon és rajta vannak a FIDESZ megyei listáján! Ez a gerinctelenség a fő jellemzőjük minden oldalon a nyomulóknak!”
  • 1. Jandex 2010. szeptember 19. 11:08
    „Addig ne kezdjék el míg oda nem érek! :)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentést tett a kónyi polgármester

Aller Imre kónyi polgármester a győri városi ügyészségen feljelentést tett a közelmúltban… Tovább olvasom