Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Jogsértések miatt feljelentést tesz az OVB

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint több jogszabályt is megsértett a Fidesz a választók adatainak gyűjtésével, a testület hivatalból feljelentést tesz a rendőrségen.
A testületet az MSZP kampányfőnöke kérte a jogsértések megállapítására és az attól való további eltiltásra. Az OVB 6:3 arányban úgy döntött, hogy a bizonyítékként becsatolt hangfelvétel hiteles.

Szigetvári Viktor, a szocialisták kampányfőnöke kifogásában azt írta, a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor a választópolgárok akaratának befolyásolásáról, a választók pártszimpátiájának nyilvántartásáról, online adatbázis kezeléséről beszélt feltételezhetően a párt tagjai számára tartott rendezvényen, egy közösségi videomegosztó portálra felkerült hangfelvétel tanúsága szerint.

A Fidesz pártigazgatója - legalábbis a hangfelvétel tanúsága szerint - beszédében elismerte, hogy már a 2009. évi pécsi polgármester-választás idején is egy központi online adatbázist állítottak fel, amelyben a választópolgárok személyes adatait folyamatosan gyűjtötték és kezelték. Az említett online adatbázisban biztosan szerepelnek olyan emberek adatai is, akik nem adták meg az adatkezeléshez szükséges hozzájárulást - írta kifogásában Szigetvári Viktor. Hozzátette: az adatkezelés a pártigazgatónak tulajdonított beszéd szerint különleges adatokra (politikai véleményre és pártállásra) is kiterjed.

Szigetvári Viktor szerint a hangfelvételből arra lehet következtetni, hogy az országgyűlési képviselő-választás kampányának időszaka alatt is felhasználják a korábban összegyűjtött adatokat a választókról. A jogellenesen szerzett és kezelt adatok felhasználása a kampányban Szigetvári szerint alkalmas arra, hogy a választópolgárokban félelmet keltsen, így sérti a választás tisztaságát, választási csalásra ad lehetőséget és "nyilvánvalóan túlmutat a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás keretein".

Az OVB 6:3 arányban úgy döntött, hogy a bizonyítékként becsatolt hangfelvételt hitelesnek tartja, fennáll a jogosulatlan adatkezelés gyanúja, ezért büntetőfeljelentést tesz és - mivel a kijelentések a jelenlegi választásra is vonatkoznak - 5:4 arányban úgy határozott, eltiltja a pártot az adatbázis használatától.

A testület a vitában többször is meghallgatta a bizonyítékként becsatolt felvételt.

A vitában Bordás Vilmos amellett érvelt, hogy a felvétel hitelessége kétséges, és mivel a kifogást tevő nem nyújtott be bizonyítékot az adatbázis létezéséről, a kifogás elutasítást javasolta.

Sasvári Róbert (Fidesz) delegált is azt hangsúlyozta, hogy a felvétel rossz minőségű, hitelessége kétséges. Szabó Miklós (LMP) delegált ugyancsak azon a véleményen volt, hogy a felvétel "semmit nem bizonyít".

Litresits András (MSZP) delegált szerint a jogsértés megállapítható, és a jelen választásra is vonatkozik a pártigazgató azon mondata, hogy "meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmennek szavazni és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatják". Felvetette: "több mint elvárhatatlan", hogy egy jelölőszervezet egy másik jelölőszervezet illegális adatbázisáról bizonyítékot nyújtson be.

Hunyadi Gábor (Jobbik) delegált szerint a hangfelvétel valós, és tartalma túlmutat "egy sima választási jogsértésen", bűncselekmény gyanúját veti fel.

Szoboszlai György szerint megállapítható, hogy az időközi választáson felhasználták az adatokat és így törvénysértés történt, és véleménye szerint a jogsértés megállapítható.

Halmai Gábor szerint nem bizonyítható a jogsértés a mostani választással összefüggésben, de mivel alapos a gyanú, hogy korábban megvalósult a személyes adatokkal visszaélés, ezért ragaszkodott a büntetőfeljelentéshez. Felhívta a figyelmet arra: ha egy pártot ilyen bűncselekménnyel vádolnak meg alaptalanul, akkor ésszerűen elvárható lenne, hogy azt cáfolja.

Fazekas Marianna szerint a Fidesz nem cáfolta a hangfelvétel tartalmát, a párt szóvivője csak azt közölte, hogy minden módon törvényes adatbázis-kezelés folyik a pártnál, ám nem tért ki arra, hogy ez hamisított felvétel lenne. Álláspontja szerint a jogsértés megállapítható, mivel a pártigazgató az idézett hangfelvételen jelen időben beszél arról, hogy meg tudja mondani, ki nem szimpatizál a párttal.

Az OVB csütörtökön először ülésezett az V. kerületi Roosevelt téri Országos Választási Központban (OVK), amely a választás idején helyet ad a testület üléseinek.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. GYMS 2010. április 09. 20:49
  „Na jó...innen már minden értelmes ember eltűnt, csak a Jobbikosok győzködik még egy ideig egymást arról, hogy szavazzanak a Jobbikra. :)
  Igazán mulatságos fiúk vagytok, de akadt egy sokkal jobb esti programom! ;-)
  KIKAPCS! SZEVASZ!
  Találkozunk vasárnap este, immáron a TÉNYEK birtokában!
  Üdv mindenkinek:
  GYMS”
 • 23. Luighi 2010. április 09. 20:21
  „Szavazz a JOBBIKra!

  Mindenki, aki valódi, és TELJES ELSZÁMOLTATÁST akar egy új erőtől, mely nem érintett az elmúlt 20 év korrupciójában.
  Aki olyan kormányzó erőt akar, mely a MAGYARSÁG ÉRDEKEIT tekinti elsődlegesnek és nem a nemzetközi tőkéjét.
  Aki megvédi a magyar földet, és vízkincset, terheket csökkent és munkahelyeket teremt, újjáéleszti a vidék mezőgazdaságát és feldolgozóiparát.

  Hajrá JOBBIK! Magyarok, legyünk Európa sikernemzete!”
 • 22. jörg 2010. április 09. 15:35
  „VONA GÁBORT FELJELENTETTE AZ IGAZSÁGÜGYI MINISZTER

  Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter pénteken a Legfőbb Ügyésznél feljelentette törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntettének gyanúja miatt Vona Gábort, a Jobbik elnökét és miniszterelnök-jelöltjét.

  Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium pénteki közleménye emlékeztet: Vona Gábor pártja csütörtöki kampányzáró rendezvényén kijelentette, hogy a Jobbik nem fogja megtagadni a Magyar Gárdát, és ő a Parlament első napján Gárda-mellényben fog megjelenni. A tárca szerint a Jobbik elnöke ezzel a nagy nyilvánosság előtt elhangzó kijelentésével a köznyugalom megzavarására alkalmas, általános engedetlenségre uszítás bűntettét követte el.”
 • 21. Phobos 2010. április 09. 15:25
  „különben Jörg még sok van a mai napból hátra, előre ígérem neked, hogy a fidesz média, lapok, tv-k stb, még a nap végéig adni fognak neked annyi jobbik "hírt" hogy magadhoz ny....... :)”
 • 20. jörg 2010. április 09. 15:08
  „Jobbnyikok!

  Útravalóul:

  BETELT A POHÁR

  2010-04-09 13:10
  Betelt a pohár: alapítója hagyja ott a Jobbikot (+videó)

  Kilépett a Jobbikból Rocskár György, a párt szegedi szervezetének korábbi elnöke. Döntését a Jobbik utóbbi időben megváltozott politikai irányvonalával indokolta. Elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy olyan emberek kerültek a pártba, akiknek csak megélhetési politizálást jelent a Jobbik.

  http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=316712

  NESZTEK!!!!”
 • 19. laposibenö 2010. április 09. 13:24
  „A Fidesz a demokráciát ara használja hogy egyeduralmi diktatorikus rendszert épitsen ki. Ezel kiirták magukat a demokratikus pártok közül.”
 • 18. akinemfél 2010. április 09. 13:01
  „CSAKIS A JOBBIKRA ERDEMES SZAVAZNI - A NEP NEVEBEN ! SZAVAZZ A KOTELEZO SORKATONASAGRA (WWW.JOBBIK.HU A HIVATALOS PROGRAM 71,OLDALAN),A GARDA FELFEGYVERZESERE ES ALLAMI TAMOGATASARA (UGYANOTT), A GIGANTIKUS ALDOZATOK ARAN LETREHOZOTT GIGANTIKUS MAGYAR HADSEREGRE (MEGLEPO RESZLETESSEGGEL A 70-72.OLDALON - TAMADAS GRIPEN VADASZGEPEKKEL ?!!) !
  A FIATALOK MA IS MIND A VERUKET AKARJAK ONTANI A HAZAERT ! ELEG A LAZASAGBOL ! JOJJON A GARDISTAK ALTAL SZERKESZTETT JOBBIK TV MINDEN CSATORNABOL (OLVASD EREDETIBEN AZ 54.OLDALON!) ! MOST SZEP LENNI KATONANAK - INGYEN KAJA-PIA-SZALLAS-RUHA = A MUNKANELKULISEG MEGOLDASA ! A NEP NEVEBEN CSAKIS A JOBBIKRA FOG SZAVAZNI MINDENKI ! HURRA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 17. Phobos 2010. április 09. 12:34
  „Fontos információ a szavazópolgároknak: Tévhitek a szavazat-megosztásos taktikáról

  ,,Szavazatok megosztása" - ez az elterjedt elnevezése annak a szavazási taktikának, amikor a választópolgár a pártlistás és az egyéni képviselő jelöltre leadott voksát ,,megosztja", azaz nem ugyanannak a pártnak juttatja. Ennek taktikának az alkalmazása akkor merül fel, amikor a szavazók két párt között hezitálnak, s a legoptimálisabban szeretnék mindkettőt segíteni.

  Felmérések szerint sokan tervezik: listán a Jobbikra, de egyéniben viszont már a Fideszre szavaznak, nehogy az utóbbi voksuk ,,elvesszen". Hiszen ,,úgyis csak a Fidesz nyerhet egyéniben" - gondolják. Most ne boncolgassuk, hogy egyéniben hány körzetben lehet első a Fidesz, a Jobbik, vagy az MSZP, hanem tételezzük föl, s induljunk ki abból, hogy a Fidesz és a Jobbik között ingadozó választópolgárnak jó lesz a megérzése, s a körzetében a Fidesz jelöltje lesz a befutó. Helyes döntés ilyenkor az említett megosztás, azaz egyéniben mindenkinek a Fideszre voksolni? Ezzel tényleg megakadályozható az egyénire leadott szavazatok elvesztése?

  Nem! A valóság éppen fordítva van!

  Tudniillik, az első fordulóban az egyéni képviselőre leadott szavazatok töredékszavazatként az országos listára kerülnek, s értük, egy speciális számítás alapján, mandátumokat osztanak. Viszont töredékszavazatot az egyéniben győzedelmeskedő párt nem kap! Következésképpen, ha egy Fidesz győzelmével végződő választókerületben valaki egyéniben is a Fideszre szavaz, akkor az a szavazata nem kerül fel az országos listára. Az a szavazata ,,elvész"!

  Ha a Fidesz és a Jobbik között nem lenne ennyire elmérgesedett a viszony, akkor azt is mondhatnánk, hogy a teljes jobboldal (Jobbik+Fidesz) parlamenti mandátumszámának maximalizálása szempontjából az lenne a legoptimálisabb, ha egyéniben majdnem fele-fele arányban oszlanának meg a jobboldali voksok a két párt között. (A másik véglet: ha az összes jobbik szimpatizáns is a Fideszre szavazna egyéniben, úgy csak az MSZP, az MDF/SZDSZ és az LMP kapna töredékszavazatot.)

  A lényeg: aki listán a Jobbikra szavaz, az egyéniben is tegye azt, mert különben könnyen elveszhet a szavazata!

  ,,Csak a Fidesz!" - olvashatjuk a plakátokon. Úton-útfélen hangoztatják: mindkét leadott szavazatra szükségük van. Olyannyira fontosnak tartják ezt, hogy Orbán Viktor március 15.-ei beszédének is ez volt az egyik fő üzenete. Magyarra fordítva viszont ezzel a Fidesz az alábbit mondja: ,,inkább kapja a töredékszavazatokért járó mandátumokat az MSZP, az LMP és az MDF, mint a Jobbik."

  Miért akarják ezt? Kinek jó ez? Érdemes eltöprengeni ezen is...”
 • 16. laposibenö 2010. április 09. 12:33
  „2 csiga-biga ne erölködj terelésel. Ti buktatok le.”
 • 15. Luighi 2010. április 09. 11:18
  „Azt már hallottátok, hogy az összes magyar lovasszobron kicserélik a fejeket Viktoréra!?
  Itt sorakoznak frissen leöntve nálam, mind az 1956 darab!
  Nehogymá a Kósának legyen debrecenben freskója Orbán úrnak meg lovasszobra 1 se!
  És a "Pelé álma" nevűn is dolgozunk már gőzerővel! Az 2m-rel magasabb lesz mint a Sztalin szobor volt, és a Kossuth téren állítjuk fel! A 89cm es foci aranyozott lesz! És őrségváltást is terveznek mellé látványosságként!”
 • 14. Phobos 2010. április 09. 10:07
  „Furcsa támogatottság

  A közelgő választásokat még akkor is a Fidesz nyerné, ha a mai nap Orbán Viktor is összehozna egy öszödi beszédet, amelyben az áll, hogy az adófizetők vérrel és verejtékkel befizetett összegeiből kíván magának aranypalotát építeni. Ez tény, ez ellen senki nem tehet semmit. Azonban a kétharmad, vagyis a gátak nélküli kormányzás lehetősége már koránt sem volt ennyire egyértelmű: a Jobbik és az LMP hétről-hétre növekvő népszerűsége, és a kispártok támogatóira ,,jellemző" rejtőzködő szavazók kérdőjelet formáltak a kérdés felett - még úgy is, hogy a Jobbiknak sikerült a péniszpumpás, helótás prominenseivel lejáratnia magát.

  Azonban semmi nem indokolta a Fidesz győzelmét: ellenzékben a ,,konstruktív" jelző pont annyira volt rájuk jellemző, mint az ,,együttműködő" a válság beütésekor, programjukról pont annyit tudunk mint a halál utáni életről, és a kampányuk a legnagyobb jóindulattal sem sikeredett közepesnél jobbra - hogy a felszólalásaikat övező populizmust ne is említsük. Az egyetlen dolog, ami megalapozta, bebetonozta, és megváltoztathatatlanná tette a Fidesz győzelmét, az az MSZP minősíthetetlen szereplése volt.

  Bár a Bajnai Godon vezetésével felállt válságkezelő kormány lehetőségeihez képest jól szerepelt, de ezt az MSZP-nek nem sikerült saját érdemeként feltüntetnie - ráadásul mindenki tudja, hogy Bajnai idén biztosan távozik, és nála csak rosszabb jöhet. Azonban Gyurcsány haláltánca, naponta felszínre törő, MSZP-s prominenseket buktató korrupciós ügyek, és a szocialisták elégtelent érdemlő kormányzása mindenki számára egyértelművé tette, hogy más kell. És sokak számára nem létezik más, mint a nagy ellenfél, vagyis a Fidesz. (Tehát ismét nem azért lesz a Fidesz kormányon, mert őket akarjuk, hanem azért, mert az MSZP-t nem akarjuk).

  Hatalmas pofonok

  Mivel rengeteg támogatója van, ezért rengeteg embert érdekelnek a Fidesszel kapcsolatos ügyek - ám mivel a párt semmit nem mond saját elképzeléseiről, ezért nagyobb visszhangot kapnak azok, amiket mások hoznak fel. Így csattanhatott az erejénél is nagyobbat az a hatalmas pofon, amit egy szélsőjobboldali hírportál adott tegnap a narancsos ligának. Kubatov Gábornak, a Fidesz kampányfőnökének és pártigazgatójának kiszellőztetett beszéde egyértelműen igazolja, hogy létezik titkos, töbmilliós Fidesz adatlista, ahol nem csak e-mail cím, lakcím és telefon van meg, hanem a párthovatartozás is. Ráadásul nem csak a saját szimpatizánsokról, hanem az ,,ellenségről" is megvan minden adat.

  A lista alapján meg lehet mondani, hogy kik egy adott városban a ,,kommunisták" - ahogy Kubatov fogalmazott -, sőt ezt össze lehet kötni egyéb dolgokkal is. Például a Fidesz-kormány megalakulása után könnyen elbírálható egy kérelem, ha vissza lehet nyomozni, hogy az illető párt szimpatizáns-e, vagy sem - ez pedig a legsötétebb kommunista időket idézi.

  A lista efféle megléte természetesen többszörösen is törvényellenes, ami ellen majd minden párt ki is kelt, ostromolva a narancsosokat. Ám a fegyvertársak - mert nyilván az MSZP-nek is megvan a maga listája - vérszemet kapott károgásánál sokkal érdekesebb az, ahogy a Fidesz reagált az esetre.

  Ciki

  Igazából még egy szimpla beismerő vallomás és mélységes bocsánatkérés is jobban jött volna ki a párt számára, mint amit előadtak: ,,A mai napon az egyre nagyobb bajban lévő MSZP és Jobbik közös kétségbeesett kísérletet tett a Fidesz lejáratására. Lendvai Ildikó MSZP-elnök és a jobbikos kuruc.info internetes oldal közös akció során régi, kétségbeesett hazugságokat vett újra elő." Tegye fel a kezét, aki elhiszi, hogy Lendvai lepaktál a kuruc.infoval... Nem, itt még a Fidesz szóvivőjének a keze sem emelkedne fel. Nagyjából annyira valószínű az elgondolás, mint hogy Orbán Viktor titokban nőimitátor. Igaz, a másik megoldás sem sokkal elegánsabb: egyszerűen lecsapják a telefont.

  De ami még jobb, hogy a közlemény második felében sincs semmilyen olyan állítás, amely a hangfelvétel eredetiségét cáfolná - vagyis biztosra vehetjük, hogy az így elhangzott. És a felvétel alapján nehezen állja meg a helyét az a kijelentés, hogy ,,a Fidesz az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli minden esetben az adatokat.,, Minden esetre a feljelentések megérkeztek és Jóri András adatvédelmi biztos is megígérte, hogy ,,ha komoly aggályok merülnek fel, kivizsgálja az ügyet". (Igaz, nem tudni mi lehetne az egypártrendszer visszatérésnek illúziójánál komolyabb aggály.)

  Kisebb ütlegek

  A Fidesz nem csak ezt a nagy pofont kapta az utóbbi napokban: érkezett hozzá több másik is. Például Pokorni Zoltánt, a Fidesz egyik prominensét, és egyben a XII. kerület polgármesterét érték hazugságon - amely mellékesen egy komoly hűtlen kezelés vádjával is kapcsolatban van. De megemlítendő még a Kósa Lajost vesztegetéssel vádló, egyre extrémebb hátteret nyerő - már az NBH-t sem kímélő - videó is.

  Aztán Fót ügyeletes, Fidesz-fejpántos Rambó-polgármestere alakított nagyot a napokban, amivel nem csak saját magát, hanem pártját is rendesen lejáratta. A bizonyíték itt is egy hangfelvétel: Mády Zsolt városvezető ezen megfenyegeti Simó Attilát, a helyi Közszolgáltató Kft. ügyvezetőjét, hogy mondjon le, mert ha nem teszi meg, akkor április 11. után nem csak eltávolítják, hanem börtönbe is fog kerülni - a felvétel eredetiségét Simó megerősítette.

  Tényleg ilyen módon venné át a hatalmat a Fidesz a választások megnyerését követően? Tényleg azt akarjuk, hogy egy ilyen párt uralkodjon négy évig? Sokan a Jobbik nagyszámú bejutásáról festenek rémképeket, de úgy néz ki a valóság sokszor rosszabb, mint a képzelet..”
 • 13. vitriol2 2010. április 09. 09:35
  „"Jogsértések". igen minden "gyanut" ki kell vizsgálni, köztük azt is mikor a jobbik női élarca a "hidfoglalonak "gyüjtött" cetliket és ott is-RENGETEG- hamis/hamisitott vagyis érvénytelen cetlik találtak.
  és egy magán megjegyzés: remélem, hogy a "nevető" negyedik, ötödik párt jut igy elönyhöz”
 • 12. vitriol2 2010. április 09. 06:45
  „egy más cikknél történ reagálásom során azt irtam, hogy a "voksolás" az "erősorrend" még nem tutti, akkár az utolso napon is változhat, annak függvényében is, hogy melyik párt tud a másikra olyan adatot/tényt KÖZÖLNI, mely FORDITHAT az eredményen.Eddig a fidesz vitte primet- sorozatos ujságcikkek a jobbikuS() jelöltek/vezérek "büneiről"-mely többsége (szinte mindegyike)valos adatokra épült- most a jobbikuS() párt alelnöke által is szerkeztett kuruc(kodo)info LÉPETT(jó nagyott)”
 • 11. GYMS 2010. április 08. 22:52
  „4. írja:
  "...sok a tudatlan, és sok a rajongó, akinek nem számít mi történik körülötte..."

  Ezt pontosan így látom én is, különben hogyan lehetne egy blöff-pártnak (Jobbik) kétszámjegyű eredménye?”
 • 10. GYMS 2010. április 08. 22:49
  „8.!

  Egyszer már leírtam máshol, hogy ez pusztán egy újságíró véleménye, hiába sugallja azt a link címe, hogy itt bármiféle átrendeződés történhetett!
  Inkább olvasd ezt:

  http://www.gondola.hu/cikkek/70698-Igy_hasznaljuk_az_MSZP_adatbazisat_.html”
 • 9. Abrafax 2010. április 08. 22:10
  „8. Phobos
  http://www.hirextra.hu/2010/04/08/ketharmados-fidesz-gyozelem-varhato/
  Ugyanaznap, ugyanott.”
 • 8. Phobos 2010. április 08. 21:41
  „Itt a vége

  http://www.youtube.com/watch?v=nYPfU85ZH50&feature=player_embedded#”
 • 7. Phobos 2010. április 08. 21:32
  „Annyi a kétharmadnak
  http://www.hirextra.hu/2010/04/08/annyi-a-ketharmadnak/”
 • 6. Phobos 2010. április 08. 21:18
  „de lesz ott is róla lacim6 :)

  Akkor vasárnap....”
 • 5. lacim6 2010. április 08. 21:08
  „Ez valahogy nem jelent meg a kurucon.
  http://www.youtube.com/watch?v=xyDP_DOoazg”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona Gábor az őszödi beszédhez hasonlított

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéhez hasonlította a… Tovább olvasom