Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Jelöltállítási sorrend: Fidesz, Jobbik, MSZP, LMP

A parlamenti pártok közül a legtöbb jelöltet a Fidesz állította az októberi önkormányzati választásra. Ezüstérmes a Jobbik, bronzérmes az MSZP, míg a képzeletbeli dobogó mellé az LMP állhat. A KDNP a legtöbb helyen szövetségesével, a Fidesszel közösen indít jelöltet.
A Fidesz mind a polgármesterjelöltek, mind az egyéni választókerületi jelöltek "kategóriájában" megelőzi vetélytársait az Országos Választási Iroda szombat délelőtti adatai szerint. A kormányzó párt nagyságrendekkel több polgármesterjelöltet állított, mint a többiek. (Ennek oka, hogy azokon a kistelepüléseken is állított jelöltet, amelyeket az elmúlt húsz évben jórészt függetlenek irányítottak.)

A Fidesz 1.140, a Jobbik 219, az MSZP 194, míg az LMP 26 helyen szeretné elnyerni a települési (kerületi) vezetői posztot. Összesen 3.176 településen választanak polgármestert.

A 3.008 tízezernél kevesebb lakosú településen, ahol úgynevezett egyéni listán választják meg az összesen 14.642 képviselőt a testületekbe, a Fidesz 4.245, a Jobbik 1.236, az MSZP 454, míg az LMP 45 jelöltet állított. (A nagy különbségre ugyanaz a magyarázat, mint polgármesterjelölt-állításnál.)

A 168 tízezernél több lakosú településen - ahol vegyes választási rendszerben választják meg a képviselőket, 1.631-et egyéni választókerületben és további 641 képviselőt kompenzációs listáról) - az egyéni választókerületekben a polgármester-állításnál lényegesen szorosabb az eredmény; a Fidesz 1.627, a Jobbik 1.493, az MSZP 1.483, míg az LMP 658 jelöltet állított.

A polgármesterjelölteknek, a kislistás és egyéni választókerületi jelölteknek a választáson való induláshoz péntekig kellett összegyűjteniük a választók meghatározott százalékának ajánlását, itt tehát közvetlenül "mérhető" az egyes pártok támogatottsága. A pártok támogatottságát, jelöltállítási "teljesítményét" a kompenzációs listáknál azonban nem lehet mérni, mert itt csak közvetett a választói támogatottság. Az a jelölőszervezet állíthat ugyanis kompenzációs listát, amely az egyéni választókerületek több mint felében egyéni jelöltet tudott állítani.

Az összes jelöltek száma (a fentiek figyelembevételével) a Fidesznél a legnagyobb; 8.385, a Jobbiknál 3.841, az MSZP-nél 3.359, míg az LMP-nél 916.

Olvasóink írták

 • 2. janika 2010. szeptember 04. 19:49
  „Hát igen az udvarban vagy egy Bernéthegyi egy Vörös Spániel egy Tacskó és egy korcs macska. Melyik fog a koncból előbb harapni?”
 • 1. watix 2010. szeptember 04. 18:59
  „Halott is aláírta az LMP ajánlószelvényét - feljelentést tett a HVB, a sajtó hallgat

  A hetedik kerületi Helyi Választási Bizottság augusztus 27-én megtartott gyűlésén elhatározta, hogy: ,,hogy ismeretlen személy által elkövetett törvénysértés gyanúja miatt feljelentést tesz, kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv döntését."
  Az ok: Moldován László, az LMP polgármesterjelöltre leadott ajánlások között találtak egy darab olyant, amit egy augusztus 14-én lehunyt személy nevére lett kitöltve.
  A kopogtatócédulákat 16-án kézbesítették, tehát az illetőnek még kimehetett, de aláírni már nem tudta. Ezért tett feljelentést a választási bizottság.
  Az pedig, hogy minderről miért hallgat a honi sajtó döntő többsége nem szorul magyarázatra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz többet sorbanállás a Révai gimnáziumnál? Változtak az igazolással történő szavazás szabályai

Az igazolással történő szavazás szabályai megváltoztak tavasz óta – tudta meg portálunk. A… Tovább olvasom