Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Honatyák és megyei vezetők egyszerre

A megyei elnököt és a két alelnököt is parlamenti képviselővé választották, így onnantól kezdve, hogy megalakul az új parlament (a legfrissebb hírek szerint május 14-től), az önkormányzat teljes felsővezetése a hét több napján a hivataltól 130 kilométerre fog dolgozni.

A 2010-es választások több szempontból is új fejezetet írnak az ország és a megyei politika rendszerváltást követő év(tized)eit tekintve. Olyanra eddig is volt példa, hogy egy-egy város polgármestere, vagy a megyei elnök, illetve annak egy (vagy két) alelnöke parlamenti tisztséget is vállaljon; arra azonban eddig nem volt precedens, hogy a teljes megyei önkormányzati vezérkar parlamenti képviselő is legyen. Márpedig most ez a helyzet állt elő, ugyanis Szakács Imre elnök a 2-es, Firtl Mátyás alelnök a 7-es, Kara Ákos alelnök pedig az 1-es választókörzetben nyert egyéni képviselőként.

Joggal vetődik fel a kérdés, a megyei vezérkar nélkül hogyan fog működni az önkormányzat.

Kérdés az is, hogyan fog működni az önkormányzat által fenntartott intézményhálózat, s persze maga a hivatal. Szakács Imre kérdésünkre azt válaszolta: ˝Az őszi önkormányzati választásokig két rendes, tehát a munkatervben szereplő közgyűléssel számolhatunk, amelyek nálunk szokásosan pénteki napon vannak, így ennek lebonyolítása nem ütközik a parlamenti ülésnapokkal. A hivatalon belüli irodavezetői értekezleteket szerdán tartjuk, ez is megoldható az országgyűlési munkarend mellett. Azt is hangsúlyoznom kell azonban, hogy az irodák, bizottságok munkatársai sok-sok év tapasztalattal rendelkeznek, a munka olajozottan folyik akkor is, ha nem állunk a sarkukban. Ez pedig óriási segítség. A hivatal vezetése továbbra is a főjegyzőhöz tartozik, aki természetesen nem politikus, ő nem megy a parlamentbe.˝

A megyei elnöki pulpitusról dr. Kovács Béla főjegyző (jobbról a második) kivételével mindenki honatya is lett: balról jobbra haladva Firtl Mátyás, Szakács Imre és Kara Ákos. Fotó: Bertleff András
A megyei elnöki pulpitusról dr. Kovács Béla főjegyző (jobbról a második) kivételével mindenki honatya is lett: balról jobbra haladva Firtl Mátyás, Szakács Imre és Kara Ákos. Fotó: Bertleff András

Van rá esély, hogy az önkormányzati képviselők számának csökkentésével párhuzamosan ismét visszaállítják az összeférhetetlenséget is.
Szakács Imre ugyanakkor hozzátette, hogy ezt a helyzetet  egy új parlamenti törvény akár felül is írhatja. Kétségkívül van rá esély, hogy az önkormányzati képviselők számának csökkentésével párhuzamosan ismét visszaállítják az összeférhetetlenséget is, vagyis egy politikus egyszerre csak egy helyen lehet képviselő vagy tisztségviselő: vagy a parlamentben, vagy például a megyei önkormányzatnál. S ha már itt tartunk, érdemes megnézni, hányan járnak még a megyeiekhez hasonló cipőben: Borkai Zsolt győri polgármester, aki a 3-as körzetben nyert; Nagy István mosonmagyaróvári alpolgármester, aki a 4-es körzet egyéni képviselője lett; valamint Gyopáros Alpár csornai alpolgármester, aki az 5-ösben nyert az idei országgyűlési választáson.

A végén szót kell még ejteni a megyei képviselő-testületről, ugyanis a közgyűlésnek soha ennyi országgyűlési képviselője nem volt, mint most; név szerint: Szakács Imre, Firtl Mátyás, Kara Ákos, Gyopáros Alpár (mindannyian Fidesz–KDNP), valamint Molnár Csaba (MSZP).

Olvasóink írták

 • 15. stunde2 2010. május 04. 22:18
  „Nekem vajon ki hinné el, hogy egy időben, két különböző helyen, két különböző dolgot csinálok?
  Ilyenre csak a politikusok képesek, és ettől olyan kiválóak...., nemde?”
 • 14. stunde2 2010. május 04. 22:14
  „Mély megrendüléssel köszöntöm mindazokat, egyben gratulálok azoknak, akik szavazatukkal előidézték ezt a faramuci helyzetet. (Bár attól tartok, fogalmuk nem volt a szavazásuk következményeiről...)
  Majd csak megköszönik, hogy két fizetést dugtak a zsebükbe egy munkáért, nemde....?
  Csak nekem aztán ne keseregjenek!”
 • 13. hegyestű 2010. április 29. 22:39
  „Ciki, ciki.

  Na ezért is veszélyes az eddigi elitre a Jobbik, vagy az LMP.
  Azoknak még nem volt idejük elkényelmesedni. Eddig is hülye volt a magyar, hogy gyakorlatilag húsz éven keresztül benn tartotta ugyanazt az öt-hat pártot, amelyet 1990-ben beszavazott, s nem szavazott be új szereplőt.
  Már csak logikai alapon is: ha nincs új szereplő, nincs igazi versenyre kényszerítve a parlamenti elit.
  Mindenhol kell a vérfrissítés!”
 • 12. hegyestű 2010. április 29. 22:39
  „Ciki, ciki.

  Na ezért is veszélyes az eddigi elitre a Jobbik, vagy az LMP.
  Azoknak még nem volt idejük elkényelmesedni. Eddig is hülye volt a magyar, hogy gyakorlatilag húsz éven keresztül benn tartotta ugyanazt az öt-hat pártot, amelyet 1990-ben beszavazott, s nem szavazott be új szereplőt.
  Már csak logikai alapon is: ha nincs új szereplő, nincs igazi versenyre kényszerítve a parlamenti elit.
  Mindenhol kell a vérfrissítés!”
 • 11. Phobos 2010. április 27. 20:46
  „szuperman-ek !”
 • 10. háté 2010. április 27. 20:05
  „Egy pofával, több nyergen csücsülgetni,---és persze, egy-cégtől- de két-helyről felvenni a lóvét!
  Erre csak, komcsik és a belőlük kifejlődött "komcsipolgári" képes.
  Polgár mester úr, --szeretnék bejelentkezni meghallgatásra,---jaj az nem megy kép-viselkedek.
  Képviselő úr szeretnék bejelentkezni meghallgatásra,---jaj az nem megy polgár-mesterkedem.
  MOB alelnök úr " " " ,----jaj házon kívül vagyok
  Fityesz-elnök úr " " " , ---jaj menyjen ön a pi......ba:”
 • 9. Komissar 2010. április 27. 18:01
  „6. hozzászólás Jerry 2010.04.27. 14:20

  Itt Veszprém megyében 7 körzet volt. A helyi NAPLÓ minden jelöltet megkérdezett, ezek közül a fideszesek megtagadták a válaszokat, mások véleményét (mszp, lmp, jobbik) leközölte a lap.
  Sajnos tényleg ennyire buta a magyar, olyanra szavazott, akiknek a pártjuk még a véleményüket sem engedte megjelentetni. Nehogy ismétlődjön mikola elvtárs elszólása.
  És lőn, a buták által 7-ből 7-et nyertek.”
 • 8. FREDDY/S 2010. április 27. 15:41
  „A "jó szakember" mindig nézőpont kérdése, ha az államháztartási hiányt vesszük, akkor ez a kifejezés nem éri el a valódi célját, nemde...”
 • 7. szocdem 2010. április 27. 14:41
  „6. Jerry 2010.04.27. 14:20

  Az önkori választáson az állatkert majmaival töltik fel a jelöltek bázisát, annyira nincs elég "jó emberük". Nem gond, a tapasztalatok szerint elég ha Orbán Isten megölelgeti őket, és máris mehetnek a győri városházára önkori képviselőnek:))))
  ez nem a Fideszt hanem a választói bázisát minősíti!”
 • 6. Jerry 2010. április 27. 14:20
  „Valóban nehéz megbízható embert találni.A fidesznek sem sikerült 8 év alatt.Ugyanazok az arcok szerepelnek mindenhol.Csak az arcok,mert a szájukat nem merik kinyitni,de a képükön van bőr vastagon.Gondolom viktor is rájuk gondolt,mikor azt mondta, hogy egy millió munkahelyet teremt a playbek politikusainak.Lesz akinek többet is.Egyik többfunkciós elvtársa sem mert pl felvállalni a vitát a választási körzetében,nem mert kiállni a többi jelölttel.Álláshalmozó pártkatonák, szavazógépek a parlamentben, nem képviselők. Nélkülük megy majd az önkormányzat is meg az országház is,nekik meg a nagy fizetés a zsebbe.A képviselő és a polgármester is egész embert kívánó pozíció, ha valaki azt tényleg szakértelemmel, tisztességgel akarja csinálni.Ezek a kis 20-30 éves fideszes gyerkőcök megélhetési politikusok,ezeket a tisztességes munka, a hitelesség nem érdekli,csak a vastag boríték.A szakmaiság, hozzáértés szintén nem jellemző rájuk.Ha így lett volna, ki mertek volna állni egy szakmai vitára már csak presztízsből is a többi jelölttel, de nem engedte a vezért, mert tudta, hogy annak bizony csúnya leégés lett volna a vége.Az üres kampányígéretekkel is megszavazta a nép, akár egy kutya is bejutott volna narancsos nyakkendővel a választáson, nem csak a fidesz gombnyomogatásra alkalmas,megbízható megélhetési elvtelen társai.”
 • 5. nurofen 2010. április 27. 13:55
  „Tisztelt Hozzászólók!

  Sajnos nagyon nehéz megfelelő embert találni a felelősségteljes beosztásokra. Ráadásul nem mindenki vállalja el a település vezetését és az ezzel járó felelősséget, ezért van az, hogy a polgármester egyben képviselő is a parlamentben.
  Nyilván tudom, hogy pont ez ellen küzdött a Fidesz is, de április 25-én történelmet írtunk és most egy ilyen fura helyzet állt elő. Sok minden kiderül az önkormányzati választások után a tisztségeket tekintve, addig meg ne bíráljon senki sem senkit.

  HAJRÁ MAGYARORSZÁG! HAJRÁ FIDESZ!”
 • 4. bejáró 2010. április 27. 13:06
  „Megélhetési politikusok nem tudom melyiküknek mi a végzettsége,de abból nem élnének meg az biztos.Nagyon egész embert kíván a képviselőség is a polgármesterség is ha jól csinálja valaki.Itt szerintem a sok pénz zsebretétele a cél a várolakóra és a választókörzetben élőre meg teszünk egy nagyot.Ez olyan szociretro,ez az elvtárs pótolhatatlan.”
 • 3. laposibenö 2010. április 27. 11:37
  „Semmik vagyunk minden leszünk...”
 • 2. Primax 2010. április 27. 09:58
  „" Szakács Imre ugyanakkor hozzátette, hogy ezt a helyzetet egy új parlamenti törvény akár felül is írhatja."
  Akár.
  Tehát : nem.”
 • 1. szocdem 2010. április 27. 08:50
  „Hiába, roppant nehéz a mai időkben megbízható alkalmazottakt találni.. ennyi pénzért....

  HA meggondolom, hogy 20 éve épp az ellen kampányolt a Fidesz mint amit most művel - nos valóban rendszerváltás történt. VISSZA JÖTTEK A BOLSIK A FIAIK KÉPÉBEN!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz-terv új média- és hírközlési hatóság felállítására

Új média- és hírközlési hatóságot alakíthat ki az Országos Rádió és Televízió Testületből, illetve a… Tovább olvasom