Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Három hét múlva szavaz az ország

Három hét múlva szavazhat az ország mintegy 8,2 millió választópolgára arról, kik képviseljék őket a következő négy évben saját településükön és a megyei közgyűlésben; ugyanekkor választja meg a 13 magyarországi kisebbség is helyi képviselőit.
A választások előtt három héttel már eldőlt, kik indulhatnak az október 3-i megmérettetésen: összesen 68 ezer jelölt indulhat (négy évvel ezelőtt 88 ezren voltak, de akkor a mostani 17 ezer helyett 25 ezer települési képviselőt lehetett választani). A jelöltek túlnyomó többsége - ahogy a korábbi választásokon is - függetlenként vesz részt a megmérettetésen. Az elmúlt napokban döntöttek a helyi (és a megyei listák esetében a területi) választási bizottságok az egyes szavazólapok "képéről", imprimálták azokat (az imprimálás a szavazólap nyomtatási engedélyének megadása).

A szavazólap adattartalmának, képének elfogadása elleni jogorvoslati idő rendhagyóan rövid, mindössze egy napos. (A választási eljárásban az általános jogorvoslati idő két nap.) Ha a helyi szavazólapok elfogadása ellen valaki jogorvoslattal élt, azt a területi választási bizottság bírálja el. Ha pedig a megyei (illetve fővárosi) szavazólapok képe ellen nyújtottak be jogorvoslati kérelmet, az az Országos Választási Bizottság (OVB) elé kerül. Az OVB ezért várhatóan most vasárnap is ülést tart. Vitát általában a jelölőszervezetek logója okoz, mert egyes pártoknak a négyzetbe, míg másoknak a körbe rajzolt logó "kedvezne" aszerint, hogy a pártjelvény milyen formájú.

A választási bizottságok ezért arra törekednek, hogy a pártjelvények hasonló nagyságúak legyenek a szavazólapon. Október 3-án közel 3.200 településén választanak képviselőket, polgármestereket - Budapesten főpolgármestert -, valamint a megyei közgyűlés tagjait. Az önkormányzati választás - szemben az országgyűlésivel - egyfordulós, és érvényességi küszöb sincs. Ez azt jelenti, hogy elvileg akár egyetlen leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni. Az októberi megmérettetésen induló jelöltek a kampányukhoz - szemben az országgyűlési választásokkal - nem kapnak állami támogatást, de a szimpatizánsaiktól kapott pénzekből korlátlanul költekezhetnek.

A mostani választás az első, amikor az új jogszabálynak köszönhetően a kampánycsend egy nappal lerövidül, így az a választás napján, vasárnap hajnali 0 órakor lép életbe. A helyi kisebbségi választásokat is október 3-án tartják, de a kisebbségi szavazást külön szavazókörökben rendezik. A kisebbségi szavazáson csak az vehet részt, akit korábban - jelentkezése alapján - a helyi jegyző felvett a kisebbségi jegyzékbe. Minden településen, ahol kisebbségi választást írtak ki, négy kisebbségi képviselő választható meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkai Zsolt kizárólag a Fidesz–KDNP jelöltje

˝Borkai Zsolt egyetlen más győri szervezet támogatását sem kérte, és nem is hatalmazott fel egyetlen… Tovább olvasom