Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Gyurcsány: Nem tragédia, ha veszítenek

Gyurcsány Ferenc szerint egy demokrata nem fogja fel tragédiaként, ha elveszíti a hatalmat, mert aki a politikai küzdelemben nyer, az utána veszíteni fog.
A volt miniszterelnök szerdán, Kecskeméten egy lakossági fórumon úgy vélekedett, minden demokrata politikus pályája vereséggel végződik. A szocialista politikus ugyanakkor hangsúlyozta: nem jól ismerik őt azok, akik arra gondolnak, hogy vereségre készülne, de ha megtörténne, akkor sem gondolja azt, hogy eljön a világvége. Gyurcsány Ferenc utalt arra, hogy a jobboldal nem tudta elfogadni a választási vereséget, mert azóta is csalásra gyanakszik.

Az MSZP ellenzéki szerepben kemény lesz, beszélni fog arról a sok "disznóságról, amit el fognak követni" ellenfelei, de nem fog kivonulni az ülésteremből, ha a miniszterelnök felszólal - ígérte. "Nyolc éve bujdos, Mikes Kelemen kutyagumi hozzá képest" - utalt nevének említése nélkül az ellenzék vezérére, derültséget kiváltva a hallgatóságból. Az ő helyében nem nagyon kívánná a győzelmet, mert "izzadtság fog folyni a hátán", mert "elszokott attól, hogy szemtől szemben küzdjön" - tette hozzá.

"Ő sameszokat küld az emberre, megbízza a kollégákat, hogy amortizáljanak, mert nem elég férfi hozzá, gyáva, mert bátortalan" - fogalmazott a szocialista politikus. Gyurcsány Ferenc az elmúlt húsz évre utalva azt mondta: "közösen állítottunk egymásnak egy csapdát, politikusok és választók". Szerinte nehéz lenne kibogozni, hogy kié a nagyobb felelősség, majd hozzátette: "tartok attól, hogy a miénk, politikusoké".

Magyarország már húsz éve szabad, de a választók sokasága nem akarja elhinni és megérteni, hogy Magyarország gyarapodásának egy valóságos kulcsa és titka van: az, hogy "az ország polgárai mernek, tudnak, akarnak jobbak lenni, többet dolgozni", és nem csak arra várni, hogy az állam az igényeiket kielégíti - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt nyolc év politikai háborúskodása a jobboldal bűne. Szenvedélyes hangú beszédében a Fideszt azzal vádolta, nyolc éven keresztül azon dolgozott, hogy "az ország egésze a vádlottak padjára kerüljön". Úgy látja, Magyarország ma "újra az illúziók rabjává szegődik", mert sokan azt hiszik, hogy az ország "egy csettintésre gazdagabb lesz", ha új kormány jön. Magyarország szerinte egy tanulsággal lesz gazdagabb, hogy átverte őt Orbán Viktor", aki megígérte a toronyórát lánccal, de "sem toronyóra, sem lánc, csak pofára esés". A volt miniszterelnököt a többségében nyugdíjasokból álló közönség felállva, percekig tartó tapssal fogadta.

Csaknem másfél órás beszéde után Gyurcsány kérdésekre válaszolt. Az első felszólaló azt kérte számon a politikustól, hogy Magyarország 2006 óta lecsúszott, a környező országok mögé került. Többen lehurrogták a felszólalót. A volt kormányfő válaszában elmondta: a gazdasági problémák abból az 1500 milliárd forint elköltéséből származnak, amit 2002-ben majd 2006-ban fedezet nélkül vállaltak a kormányok.

A politikus három miniszterelnök hibájaként rótta fel azt, hogy gazdasági nehézségekkel küzd az ország. Mint mondta, Orbán Viktor választási megfontolásból osztogatott, Medgyessy Péter további 850 milliárd forintot költött fedezetlenül. Saját magát sem hagyta ki: legnagyobb szakmai hibájaként említette, hogy 2006-ban 200 milliárd forintot vont ki a költségvetésből a bevezetett adócsökkentésekkel.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. jánosi 2010. március 06. 11:23
  „Lemosás = lehazudozás ! van némi különbség .........
  Van aki tud élő műsorban hazudni, van aki nem.”
 • 41. Eva- 2010. március 05. 17:33
  „40-hez
  szerintem is lemosás!volt”
 • 40. Wieselburger 2010. március 05. 13:00
  „"Lárifári!" Maradjunk annyiban, hogy az a lemosás inkább lehazudás volt, mint az élet bebizonyította! :) :)”
 • 39. laposibenö 2010. március 05. 11:23
  „Vita? Ott vita nem volt. Gyurcsány lemosta a mitugrászt. Nem véletlen hogy azóta a vezértől még csak kérdezni sem lehet. Lehet halgatni a kinyilatkoztatásokat. Azt is csak szigorúan papírról felovasva!”
 • 38. Wieselburger 2010. március 05. 10:55
  „Eva! Ha nem tűnt volna fel pont tudatosan nem beszélek az Őszödi beszédről! Ne tereljél már ennyire!!! :)
  Vagy netán Te nem emlékszel már a 2006-os miniszterelnök-jelölti vita idézett sorai?? Vagy csak nem akarsz....
  Ezt mondjuk megértem, mert roppantul kínos lehet, hogy nyilvánosan is folyamatosan hazudozott és hazudozik Fletóka!”
 • 37. Goldmund 2010. március 05. 10:44
  „31. Eva- 2010.03.04. 22:40
  "A földekre nézve az autópálya hátrány a környezetterhelés miatt."

  A földtulajdonosokra nézve viszont egyáltalán nem hátrányos, mert a kisajátításon busás pénzeket lehet keresni. Pl. azért, mert politikai kérdés is, hogy épüljön valami, tehát évekig tartó pereskedésbe nem szívesen megy bele az állam, inkább kifizet irreális árat is. Ha meg egy államtitkár földjéről van szó, annál inkább!
  Ezért épül az elkerülő út Enesénél, Puch László földjén és nem Csornánál.”
 • 36. Eva- 2010. március 05. 09:18
  „35-höz egészen biztos vagyok benne, hogy a két öszödi beszéd egyikét sem olvastad, csak azt a 3 sort esetleg amit agyonsúlykoltak
  a google kereső a wikipédián kiadja 2-3-as hivatkozás a források között, akkor még a normális index jelentette meg.

  http://voks.nolblog.hu/archives/2010/03/04/Bartus_Lszl_cikke/

  "A magyarországi lapok előszeretettel hasonlítják össze Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét Orbán Viktor most előkerült kötcsei beszédével. Miközben a kettő között a hasonlóság legfeljebb annyi, hogy a beszélő a mondanivalóját mindkét esetben a szűk nyilvánosságnak szánta. A különbség viszont óriási. Gyurcsány arról beszélt, hogy az eddigi hazudozásokat, látszatkormányzást, lopásokat, saját érdekek hajszolását be kell fejezni. Arra szólította fel szűk körben társait, hogy térjenek az igazság és a becsület útjára, a haza (a "kurva ország") üdvét tartsák szem előtt, a demokratikus normákat kövessék. Orbán viszont olyan beszédet mondott, amely ezektől a normáktól való eltérésre buzdít. Foglaljuk el, sajátítsuk ki az országot, számoljuk fel a demokráciát. Legyen üldözött, akinek más véleménye van, azt nyilvánítsuk a nemzet ellenségévé. Gyakorlatilag ezt mondta (és ezt is csinálja). Kifejtette, hogy az lenne legjobb az országnak, ha - miután végre miniszterelnöknek választják - megszűnnének a demokratikus viták, megszűnne a hatalmi váltógazdálkodás, elvitatnák az ellenzékiség jogát. Mondja ezt egy olyan politikus, aki minden írott és íratlan szabályt felrúgva fejtette ki ellenzéki tevékenységét az elmúlt nyolc évben. Orbán örök időkre tervezi a kormányzást, szerinte ez mindenki érdeke. Egyelőre 15-20 évet nevezett meg szerényen. De senkinek ne legyen beleszólása a kormányzásba, ne legyen kétpárti (többpárti) demokrácia, elég egy kormányzó párt, amely majd elintéz mindent, megmondja mindenkinek, mi a helyes. Helyben vagyunk, ezt már ismerjük. Ez az egy párt természetesen a Fidesz lenne, élén Orbán Viktorral. Aki szembeszegül, vitázik, az a nemzet ellensége, a békesség megrontója, bajkeverő, felesleges vitákat gerjesztő. Itt áll előttünk maga Kádár János. Még rosszabb: aki nincs velünk, az ellenünk van. Aki ellenünk van, az a nemzet ellen van. Mi vagyunk a nemzet, és aki bennünket követ. Éljen a (nemzeti) szocializmus és a béke! "”
 • 35. Wieselburger 2010. március 05. 08:20
  „Nagyon megy a mellébeszélés, azt látom!!!
  Te is pontosan jól tudod, hogy a 32-es hozzászólás nem erről szólt, pont ezért írtam, hogy ne gyere mindenféle maszatolással, hanem ismerd végre el, hogy egy gátlástalan hazudozó a Gyurcsány(i), és ehhez még Őszöd sem kell, hogy bizonyságot nyerjen, elég az, amit ott beidéztem. De mivel ezt már nem lehet szenvedélyes igazságbeszédnek nevezni, maradna a nagy mellébeszélés, holott ez semmi másról nem szólt, csak arról, hogy óriásit hazudott, és közben fennhangon kérte ki magának az egészet! Mindezt több millió tv. előtt ülő választópolgár füle hallatára. De mondom, biztos ez is azért volt, mert a fasiszta ellenzék az éterben átkódolta ennek az igaz embernek a szavait, és ő soha sem mondott ilyet!
  SZÁNALMAS!”
 • 34. Eva- 2010. március 05. 07:29
  „32-höz

  az elpártolás válság idején törvényszerű.
  Nézd meg a görögöket.
  törnek zúznak dühöngenek, de ott a kormány jól csinálta:
  http://www.fn.hu/makro/20100304/ugyesen_szorongat_gorog_kormany/

  itt pedig az országot nullázták inkább le.

  hol ebben a szövegelés
  a közgazdaságtan pedig létező elemek által számít ki előrevetítő,
  vagy már megtörtént folyamatokat.

  és végül mindenki fizet mindenért.ingyen nincs semmi -legfeljebb ingyenesen, de azt mások fizetik.”
 • 33. Baradlay 2010. március 05. 00:02
  „Neki NEM TRAGEDIA,mert ellopta a milliardokat es elarulta a hazamat! Remellem lesz meg 56!!!!!!!”
 • 32. Wieselburger 2010. március 04. 23:00
  „"Elnök Úr! Ezt a nagyon buta és igaztalan vádat, hogy valaki itt gyógyszerfelírási díjat akarna bevezetni, legyen olyan szíves és vonja vissza! Ön Úriember! Nem akarhat igaztalan vádakkal választást nyerni!Nem igaz választás nem igaz országhoz vezet!"
  Talán ismerős volt! És hol volt ekkor még az a nagy "böszmetalálkozói igazságbeszéd"???
  És ez még ki meri nyitni a száját??? És már bocsi Eva, de erre légyszi ne gyere mindenféle liberális közgáz filozófiával, hogy szükség volt erre, vagy arra. ez csak a szöveg lenne, mint az egész szaros 8 év! Fletó nyilvánosan lekutyázhat bárkit szemrebbenés nélkül, kikéri magának, aztán a saját választóit semmibe véve szöges ellentétét teszi annak, amit kikért magának, és 4 év után, még van bőr a képén neki beszélni, prejudikálni hazugságról...
  És hangsúlyozom, Őszöd ekkor még sehol nem volt!
  Biztos ebbe is a Viktor kergette bele a stúdióban, mert ő pont azt akarta elmagyarázni, hogy kell a vizitdíj és egyebek, csak "árpádsávos stopjeleket mutogatva az ellenzék, különösen a Fidesz - feltüzelve az Orbán Viktor által gerjesztett nacionalizmustól, fasizmustól, irredentizmustól és sovinizmustól- volt az aki megakadályozta azt, hogy kibontsa az igazság minden részletét, igaz??

  Ajánlom figyelmedbe az Alkotmány 2.§ (1) bekezdését!!! Szerintem ebbe ez egyáltalán nem fért bele, csakúgy mint a trükkök százai sem.
  de gondolom erre is van magyarázat, mint mindenre!!! Ez a szánalmas, méghozzá nem kicsit, nagyon!!!!
  Ezért pártolt el az MSZP-től a szavazóinak jelentős része, mert ezt már az ő gyomruk sem bírta!!!”
 • 31. Eva- 2010. március 04. 22:40
  „A földekre nézve az autópálya hátrány a környezetterhelés miatt.

  egyébként végre valamit elismertél mégha részben is!”
 • 30. Goldmund 2010. március 04. 22:25
  „"piszok jó infrastruktúrát hoztak létre
  vannak utak, hidak, épületek, élhető városközpontok"

  Autópályák tényleg nagy ütemben épültek, elismerem.
  De erről a piszok jó infrastruktúráról tudnának mesélni a csornai lakosok, meg akik Csornán át Szombathelyre utaznak. Csorna helyett Enese körül épül az elkerülő. Miért ott? Mert arra vannak Puch Lászlónak földjei!
  Ilyen a szocialista inrastruktúra-fejlesztés.”
 • 29. Eva- 2010. március 04. 20:38
  „27-hez

  piszok jó infrastruktúrát hoztak létre
  vannak utak, hidak, épületek, élhető városközpontok

  az igaz, hogy adósságra tették--felgyorsítandó a fejlődést

  ugy hogy most már csak gyorsítani kell és a meglévőt felhasználni
  az adósságot nem egyszerre kell visszafizetni!!

  egyébként nem az öszödi kiszivárogtatója hibázott nagyobbat, hanem az aki nyilvánosságra hozva
  és
  úgy hozta nyilvánosságra ahogy,--a beszédben lévő figyelmeztetés ellenére.”
 • 28. laposibenö 2010. március 04. 20:06
  „De ugye te sem godolod hogy majd vezéred fog bármit is saját zsebéből visszafizetni?”
 • 27. Csetneky 2010. március 04. 19:16
  „25. Eva-

  Hát igen, a Gyurcsány és elvtársai által felhalmozott államadósság fizetése valóban nem lesz egyszerű. A böszme elvtárs felvette a szocialista típusú hitelt az Imf-től. Tudod ugye, hogy az milyen? Csak a böszme költheti el és kizárólag az utódja fizetheti vissza.
  De ugye azt te sem gondolod komolyan, hogy nem az a hibás, aki az adósságot felhamozta, hanem az, akinek az elődje sarát vissza kell fizetni?

  Egyébként valóban nem tragédia ha veszítenek. Hanem az egyetlen lehetőség egy élhető jövőre.”
 • 26. lacim6 2010. március 04. 18:55
  „Pofára esés lesz a vége

  * Király András

  2010. március 4., csütörtök 14:58 | Frissítve: 3 órája

  Gyurcsány Ferencnek két énje van. Az egyik lelkesen büszkélkedik az elmúlt nyolc év szocialista kormányzásával, azzal, hogy emelkedtek a nyugdíjak, épültek az autópályák. A másik túlköltekezésről beszél, melynek fő oka a nyugdíjemelés és az autópálya-építés. És hogy ki a hibás? A lakosság, mert csak kér és kér, és persze Orbán Viktor, aki vagy mindent igér, vagy semmit - attól függően, hogy éppen melyik állítás támasztja alá Gyurcsány mondandóját. A volt miniszterelnök kecskeméti lakossági fórumán jártunk.

  - "Nem akarok nyilatkozni"
  - "De te vagy itt az egyetlen fiatal."
  - "Nem, van még egy, várj, előkerítem" - mondja a fiatal szőke lány, akit megszólítunk Gyurcsány Ferenc kecskeméti lakossági fóruma előtt. A volt miniszterelnököt telt ház, a háromszáz fős terembe bezsúfolódott 350-400 lelkes nyugdíjas és, mint kiderült, két 25 év alatti aktivista várta Kecskeméten a Három Gúnár Rendezvényházban. Gyurcsány az elmúlt hetekben aktivizálta magát az MSZP kampányában. A gyakorlatban kecskeméti fóruma az a fajta választási gyűlés volt, ahol nem hangzott el a párt miniszterelnök-jelöltjének a neve, és arról sem esett szó, hogy kampányában az MSZP - új ember, új program - szakítani próbál az elmúlt nyolc év kudarcaival.
  http://index.hu/belfold/2010/valasztas/pofara_eses_lesz_a_vege/”
 • 25. Eva- 2010. március 04. 17:50
  „"Az ülésről távozóban Barroso egy újságírói kérdésre a magyarországi költségvetési hiánnyal kapcsolatban azt válaszolta, hogy az összes tagállamnak - az euróövezetben és azon kívül egyaránt - meg kell tennie mindent a költségvetési fegyelemért, ennek jelentőségét Görögország jelenlegi helyzete is mutatja. Ha magas az államadósság, a pénz a tartozások törlesztésére megy el ahelyett, hogy iskolákra, az egészségügyre vagy más közszolgáltatásokra fordítanák - mondta. Hozzátette: ezért nagyon fontos kötelesség a költségvetési hiány csökkentése, amely egyben elengedhetetlen feltétele valamennyi társadalom fejlődésének."

  itt van az európai uniős és néppárti vélemény előre vetítve:

  államadósság precíz fizetése
  költségvetési hiány további mérséklése
  költségvetési fegyelem

  Ez a lecke!

  Szerinted Orbánnak lesz mozgástere?!”
 • 24. laposibenö 2010. március 04. 16:23
  „Igy is van. Legfeljebb meg lesz mutatva a mitugrásznak milyen egy konstruktív ellenzék.”
 • 23. Wieselburger 2010. március 04. 16:17
  „19-hez
  Kár hogy elvitte azt a sok pénzt is amit eddig a semmire dobtak ki! De nem a válság, meg széthúzás, hanem a haveri körök... Hmmm! De ugye az nem fontos. Ja, és az egész projektet leállították már akkor, mikor a válság még sehol nem volt. És ezt nem arra az időre értettem, mikor Fletó még hevesen állította, hogy nincs válság, pedig már volt. :)
  Biztos akkor is "majd beledöglött, hogy úgy csináljon, mintha kormányozna".”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárki: jelentősen nőtt a választási hajlandóság

A szavazásra jogosultak 60 százaléka venne részt biztosan egy most vasárnapi választáson, ami… Tovább olvasom