Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Gázár vita - Áremelés: a Fidesz szerint lesz, az MSZP szerint nem

A Fidesz brutális gázáremelésről beszél, az MSZP szerint nincs szükség gázáremelésre.

A Fidesz szerint "brutális és elviselhetetlenül nagy" gázáremelésre készül a kormány.

Bencsik János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy hiába tagadja ennek tényét az MSZP, mert „tudjuk azt, hogy amióta Lendvai Ildikó azt mondta, hogy nem lesz gázáremelés, azóta legalább 15 alkalommal történt nagymértékű gázáremelés Magyarországon".

A Magyar Energia Hivatal elnökének menesztését kéri a miniszterelnöktől a szocialista Podolák György.

A Magyar Energia Hivatal elnöke, Matos Zoltán "előre énekelt", amivel csorbította a hivatal tekintélyét, ezért "hivatalosan bejelentem, hogy kérem Bajnai Gordon miniszterelnököt, mentse fel tisztségéből a hivatal elnökét" - nyilatkozta az MTI-nek pénteken az országgyűlési képviselő.
Hangsúlyozta: a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatói körben a földgáz ára nemcsak szakmai, hanem politikai kérdés is.

Podolák György elismerte, hogy jogszabály rendelkezik annak az árnak a számításáról, aminél magasabb nem lehet egyetlen egyetemes szolgáltató ára sem. Szerinte a hivatal feladata "a kisemberek" védelme.

A MEH csütörtökön ismertetett egy prezentációt újságíróknak, amelyből az derült ki: köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó, úgynevezett egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában.

Ma már a Magyar Energia Hivatalnak semmilyen ráhatása nincs a végfelhasználói árakra, azt a jogszabály szabályozza - mondta Matos Zoltán, a MEH elnöke a csütörtöki eseményen, hozzátéve: "személy szerint nem javasolnám, hogy szociális elemet vigyünk a gáz végfelhasználói árába".

Az egyes szolgáltatóknak a pénteki nap a határidő, hogy árváltoztatási kérelmet adjanak be a Magyar Energia Hivatalhoz.
A politikus hozzátette: az elmúlt évek tanulsága az, hogy amit a szocialisták tagadnak, az nagy valószínűséggel bekövetkezik.

Véleménye szerint a gázáremelésre nem lenne szükség, ha felelős kormányzás folyt volna, ha a hatalmon lévők felelősen bántak volna a közpénzekkel és „nem tolták volna ki talicskával a nemzeti vagyont".
Hozzátette, hogy egy erős kormány becsületesen végzi a dolgát és „nem lopja el a közpénzt", ezért nincs arra szükség, hogy az emberekre elviselhetetlenül nagy terheket rójon.

Kijelentette: a mostani gyenge kormány és nem tudja megvédeni az embereket. Szavai szerint minden nap, amit a jelenlegi kabinet a hatalomban tölt, újabb nehézségeket okoz az emberek számára.
Amikor arra kérték, hogy kommentálja a szocialista Podolák György javaslatát, aki a Magyar Energia Hivatal vezetőjének felmentését kezdeményezte, azt mondta: az MSZP számára kényelmetlen, hogy kiszivárgott a gázáremelés ténye, de ezért nem másokat kellene felelősségre vonni.

Arra a felvetésre, hogy január óta nem a kormány határoz a gázárról, mert liberalizált a piac, azt mondta, hogy a makrogazdasági tényezőkről, amelyek alapvetően befolyásolják az árképzést viszont a kormány dönt.
Kérdésre válaszolva, hogy piaci elemzők szerint mindenképpen szükséges legalább 10-12 forintos gázáremelés, azt felelte, hogy a szakértők ezzel beárazzák a kormány gazdaságpolitikáját.

Arra a kérdésre, hogy felkészültek-e arra, hogy a szocialisták elérik, hogy tavasszal ne, vagy csak a szolgáltatók által tervezettnél jóval alacsonyabb arányú emelésre kerül sor azt mondta, mindenre fel vannak készülve. „Nagy csalódás akkor sem fog miket érni, ha a kormány erőszakkal meg fogja akadályozni azt a gázáremelést, amire szerintünk nincs szükség" - jelentette ki a képviselő.

Hozzátette egyúttal: felkészültek arra a kormányzásra is, amely egy egységes nemzetgazdasági és társadalompolitikai stratégia mentén fogja meghatározni az ország fejlődését.


Az MSZP szakpolitikusai úgy látják, nincs szükség gázáremelésre április 1-jétől - közölte Lendvai Ildikó pénteken.

Az MSZP elnöke sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "elképedve hallotta", hogy az energiaszolgáltatók ajánlattétele előtt az energiahivatal vezetője arról beszélt, mekkora áremelésre lehet szükség. Véleménye szerint - bár nem feltételez rossz szándékot - ez burkolt javaslat az áremelés mértékre.

Hozzátette: ilyet nem tehet az az ember, akinek az a dolga, hogy őrködjön az ellátás biztonsága és afelett, hogy az árak reálisak legyenek.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta, természetesen nem az MSZP hatásköre sem egy hivatal vezetőjének felmentése, sem az árszabályozás. De azt tudom, hogy a hivatal vezetőjének nyilatkozata elfogadhatatlan, és azt is, hogy nem találtunk olyan szakértőt, aki ilyen mértékű emelést indokoltnak tartott volna - közölte.

Hozzátette: azt szeretné, ha a szocialista szakpolitikusoknak lenne igaza ez ügyben.

A MEH csütörtökön ismertetett egy prezentációt újságíróknak, amelyből az derült ki: köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó, úgynevezett egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában.

Ma már a Magyar Energia Hivatalnak semmilyen ráhatása nincs a végfelhasználói árakra, azt a jogszabály szabályozza - mondta Matos Zoltán, a MEH elnöke a csütörtöki eseményen, hozzátéve: "személy szerint nem javasolnám, hogy szociális elemet vigyünk a gáz végfelhasználói árába".

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. magyarharcos 2010. március 10. 16:15
  „PERSZE HOGY LESZ CSAK NEM VALJÁK BE MERT VÁLASZTÁS LESZ HA BEVALANÁK NEM NYERNÉK MEG MINDIG IS HAZUDTAK ...ÉLJEN VONA GÁBOR ADJON AZ ISTEN SZEBB JÖVÖT MINDENKINEK............”
 • 30. LAZA 2010. március 08. 16:46
  „Itt a bizonyíték,hogy a Fideszes is tud hülyeségeket beszélni!Vegyük akkor ezt a gázáremelést!Bencsik úr most bejelenti,hogy az mszp drasztikus áremelésre készül.
  Igaz is lehetne,ha:
  A választásokig még hátra lenne 8-10 hónap.
  Ám annyi már (szerencsére)nincs!Van másfél hónap és mit csinál az mszp?
  Nem fogjátok elhinni,hogy:NEM EMELI A GÁZÁRÁT!
  Ezt az igéretét most kivételesen óriási lelkesedéssel be is tartja!Sőt!
  Amennyiben van egy minimális eszük akkor kampánytémává teszik a gázáremelést!
  Mint anno a Fidesz 2002-ben.
  Nomármost az mszp kibirja valahogyan,hogy néhány hónapig nem emel,de kőzli,hogy a Fidesz hatalomrajutása esetén óriási gázáremelésre készül!
  (Melynek nagy a valószinüsége hiszen az árakat mind tudjuk a piac diktálja)
  Támogatni meg lehetne csak az a baj,hogy nem lesz miből!
  Szóval Fidesz emel az őnkormányzati választások előt a szavahihetősége viszont megrendül néhány hónap alatt.
  Szóval Bencsik úr mi ujság a drasztikus gázáremeléssel?”
 • 29. drakon44 2010. március 08. 07:51
  „hehehe
  http://www.kisalfold.hu/gazdasag/eon_20_szazalekos_gazaremeles_johet/2145096/”
 • 28. t-a-ibi 2010. március 07. 16:37
  „Micsoda gázár emelés lesz, csak a bejelentésre vár a fityesz!
  Ne legyenek illúziói senkinek, Győrben már bizonyított a fűtés-meleg-víz díjnál a helyi fityesz.
  Jó lenne ha tudnák az emberek, a felmenőik ugyanabból a komcsikból valók, mint a maszop-nak.
  Semmi változást nem hoz a fityesz, meg kellene kérdezni néhány polgári köröst, és ledöbbennének a szavazók!
  Szavazz rájuk, április 26-án már senki vagy a számukra, ahogy eddig is tették!

  Ha változást akarsz, szavazz a Jobbikra!

  bolsik- ezekből lettek a komcsik, (a vezetőik 90%-a zsidó)- ezekből lettek a liberálisok!--és lehet nevezni őket neó-nak is!

  Szolzsenyicin nagyon érthetően megfogalmazta ezt az élőlény tipust!
  "A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak szermélyes boldogulása így kívánja."”
 • 27. load 2010. március 06. 23:31
  „25.marianna1211
  Kedves marianna,
  Ne mondjon le arról a lehetőségről, hogy szótértsünk!
  Semmit sem tud rólam.
  Nem lát a zsebembe, nem tudja busszal járok-e vagy luxusautóval.
  Csak az előitéleteiről kellene lemondania.
  Arról a néhány mondatnak a sajátos értelmezéséről, aminek alapján úgy gondolja, hogy "soha nem fog találkozni a véleményünk".
  Én nem jövedelem igazolással válogatok barátokat.
  Az előítéletesség izolál.
  Legyen nyitottabb!
  Próbáljon néha rámosolyogni az emberekre!
  Olyanokra is, akiket nem ismer.
  Higyje el, néhányan majd visszamosolyognak, és ez önt talán boldogabbá teszi.”
 • 26. Primax 2010. március 06. 22:41
  „" Áremelés: a Fidesz szerint lesz,.."
  Naná, ők fogják bejelenteni.
  A szocik tovább - már - nem vágják maguk alatt a fát, hadd kínlódjon az ilyesmikkel a felcsúti !
  Orbánnak ki kell élveznie azt az egy-két hónapot, amíg az ország népét nem kell szembesíteniük a valósággal : minden marad a régiben. Aztán vége lesz a Pünkösdi-királyságnak, kaján vigyorgásnak...
  Az IMF és az EU nem engedi a lazaságot pénzügyekben.
  Izzadni fognak rendesen a dakota harcosok.
  Nem véletlenül vannak olyan csendben mostanában.”
 • 25. marianna1211 2010. március 06. 20:37
  „Hát kedves load, azt hiszem, hogy soha nem fog találkozni a véleményünk. Én világéletemben/eléggé alacsony/ bérből és fizetésből élő alkalmazott voltam, soha nem is lett volna lehetőségem vállalkozást nyitni.
  Pedig tanultam,még 45 éves koromban is.Én két gyermeket neveltem, sok éven keresztül egyedül, de hogy ehhez lemondás, vagy áldozat kellett, az soha eszembe sem jutott. Így hát valószínüleg nekem nem annyi a szükségletem, mint önnek, hogy "jól" érezzem magam.”
 • 24. szocdem 2010. március 06. 19:12
  „23. load 2010.03.06. 18:19

  Nem hiszem hogy bárkinek is be kéne itt számolnod a magánügyeidről. Ez fórum. Vitaoldal, a véleményeknek, nem a személyeskedéseknek.
  Szerintem oda se figyelj az ilyesmire..”
 • 23. load 2010. március 06. 18:19
  „14. marianna1211
  Bocs marianna.
  Honnan tudja, hogy milyen beosztásban vagyok, milyenben voltam a kádár-rendszerben mennyi a nyugdíjam (ha van nyugdíjam), és mennyi a szükségletem ahhoz, hogy jól érezzem magam?
  Honnan tudja azt, hogy a boldogulásomat nem magam teremtettem-e meg egy kockázatokat, sok munkát jelentő saját vállalkozásal, vagy beleültem -e egy jól fizető önkormányzat, vagy politikai párt által kínált - az adófizetők által finanszírozott- hivatali székbe?
  Valamint, miből gondolja azt, hogy nekem nem járt lemondással a három gyermekem felnevelése?
  Továbbá, miből gondolja, hogy mindezekről nekem be kellene számolnom önnek, csupán csak azért, hogy itt szabadon elmondhassam a véleményemet?”
 • 22. szocdem 2010. március 06. 15:23
  „load!

  "A bolsevizmus és a liberalizmus (neoliberalizmus) tűz és víz.
  Aki ezeket párosítja, nincs tisztában a fogalmak valódi jelentésével"

  Épp ezért nevetséges és primitív az az igyekezet, ahogy az MSZP mellett korteskednek a bolsik - mivel az bizonyítottan és elismerten neoliberális gazdaságpolitikát folytatott a fennállása óta!!!! :)))))))
  (Azt hiszem nem érted azt amit nem az MSZP kiadványaiban olcasol, azt amit én azt viszont tuti nem!)
  A bolsik párosították magukat a neolibsikkel (az én pártomban nincsenek internacionálét énekelgető milliárdosok) szóval az MSZP tábor az ami súlyos fogalomzavarban szenved.. (nem én:))) )

  "A fogalmak tisztázása nélkül nem lehet vitatkozni.
  Itt, ezt, veled én befejeztem"

  Valóban nem lehet. Én nem is akarok vitatkozni veled a neoliberalizmus és a bolsevizmus profán összeférhetetlenségéről, mert magam is tudom hogy a bolsik csak pénzért - vagy végtelenül mély emberi tudatlanságból - álltak a neolibsik bérencei közé sorolódott MSZP mögé. (Ezt írtam korábban is de nem értetted)
  Igaz a Fidesz bolsik se másmilyenek, -ebben egyformák inkább az MSZP-sekkel - de a lényeg az, hogy példátlan módon épp a mi hazánkban történ ez! Erről van mit beszélni - persze csak olyan emberekkel akik átérzik a probléma rettentő súlyát. (gátolja ez a nihilisztikus tömegigénytelenség, és csodavárás a fejlődést)

  Talán jobb is ha nem akarsz velem olyan dologról vitatkozni amit lehet hogy látsz, de biztosan nem értesz:))”
 • 21. load 2010. március 06. 14:52
  „16. szocdem
  Látom, nem nézted meg.
  A bolsevizmus és a liberalizmus (neoliberalizmus) tűz és víz.
  Aki ezeket párosítja, nincs tisztában a fogalmak valódi jelentésével.
  A fogalmak tisztázása nélkül nem lehet vitatkozni.
  Itt, ezt, veled én befejeztem.

  Mi az a tesco újság?”
 • 20. szocdem 2010. március 06. 14:49
  „19. Jerry 2010.03.06. 14:33

  Hát ha már a testvérei is ferde szemmel néznek a Jobbikra, akkor a tagságnak is el kellene gondolkodni végre... Lehet hogy ezt a szerencsétlen lipóti gabikát nem kéne a hátukon vinniük - mondjuk alapithatnának párt helyett kisplyás focicsapatot is. Azt nem tíltja az alkotmány..(persze csak ha nem zsidózni-cigányozni akarják az ellenfelet rendes játék helyett)”
 • 19. Jerry 2010. március 06. 14:33
  „Történelemből tudjuk, hogy a törökök 150 évig vendégeskedtek nálunk, az oroszok 40 évig, most a kínaiak jönnek 20 évre?Köszönjük, jobbik,ez lesz majd a magyar keresztény ország,nézhetjük ferde szemmel”
 • 18. szocdem 2010. március 06. 14:26
  „Ajaj!

  A "testvéri" oroszország!

  Most indították el Budapestre a Patyomkin páncélost, hogy ha a Jobbik nem kerülne be a parlamentbe, akkor szétlövik a várost.. ez lesz a jel, és előbújik a sok gárdaegyenruhába bújt bolsináci, oszt lesz rend..

  Itt mindenki megőrült már a hatalomvágytól emberek????”
 • 17. Jerry 2010. március 06. 14:04
  „Keleti irányba nyitna a Jobbik

  2010. március 05. 14:15

  Gyöngyösi Márton, a párt külügyi és külgazdasági miniszterjelöltje "testvéri" kötelékeken alapuló, Kína, Oroszország, Kazahsztán, Törökország és az arab világ felé nyitó külpolitikát ígért

  Nemzeti érdekű és keleti "testvéri" kötelékeken alapuló külpolitikát ígért pártja nevében a Jobbik pénteken bemutatott külügyi és külgazdasági miniszterjelöltje.

  Gyöngyösi Márton a budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: "a külpolitika akkor a legsikeresebb, ha nem pillanatnyi taktika határozza meg az irányát, hanem a testvéri kötelékek".

  Hozzátette: az új keleti külpolitika irányát Kína, Oroszország, Kazahsztán, és Törökország határozná meg, de a Jobbik az arab világ felé való nyitást is nagyon fontosnak tartja.

  A Jobbik a Lisszaboni Szerződés és Magyarország kapcsolatának radikális újragondolását is tervezi parlamentbe kerülése esetén, mivel az európai dokumentum magyarországi aláírása "teljes mértékben antidemokratikus volt" - közölte Vona Gábor, a párt miniszterelnök-jelöltje.”
 • 16. szocdem 2010. március 06. 13:43
  „8. load 2010.03.05. 17:50
  6. szocdem
  "neoliberális bolsevik"
  Nézd meg külön-külön ennek a két szónak a valódi jelentését és - ha szerncséd van - ráfogsz jönni, hogy milyen iszonyú zűrzavar van a fejedben!

  Nos, kedves load.....

  Azt hiszem hogy nem az én fejemben van a hiba, vagy a zürzavar, hanem azoknak a magyar bolsevik hadaknak, akik a neoliberalizmust támogatják vagy 20 éve. Egal hogy melyik pártzászló alatt állnak!!! Nagyjából olyan ez, mintha a nyúl farkast nevelne az odújában, vagy a káposzta kecskegidát szoptatna...
  De ebben az országban ez nem tünik fel senkinek - mert a tesco újság legnépszerübb, és leggyakrabban forgatott olvasmány...sajnos.”
 • 15. Jerry 2010. március 06. 09:44
  „egy kicsit körül néztem a pártok háza táján,és elgondolkodtató dolgokra bukkantam.Ilyen pl az is, hogy a fidesz mindenki előtt bejelenti a gázáremelést,hogy a kormány megint gázáremelésre kényszerül.A kormány tagadja, tagadja, de aztán csak emelni kényszerül.Aztán kiderült, hogy a fideszt és a jobbikot orosz, ukrán pénzek támogatják.Ezért mondja vona, hogy nyitni kell az orosz piac felé, és ki kell küldeni a többségében nyugati multikat az országból,vagy jól megadóztatni.Aztán kiderült, hogy a gáz hazánkba Ukrajnán keresztül az oroszoktól jön,mint a kampánytámogató pénz is. Na nézzük csak,aha fidesz jobbik kormány lesz, akkor kis hazánk nyit keletre,ami jó üzlet az oroszoknak.Ebbe belefér egy fax a fidesz részéról, hogy kérjenek egy kis gázáremelést,amit ugye ki kell fizetni az országnak, pontosabban a lakosságnak,nekünk.Ennek bizonyos részét vissza utalják a fidesznek,jobbiknak kampányra, hogy megnyerje a választást. Az mszp tehetetlen /mint mindig/ és az egészet ráterheli a lakosságra, hivatkozva a gazdasági helyzetre.Talán egy jobb, tényleg szakértő és nem libanevelő kormányzással ezt elkerülhettük volna.De hát az a kormány,ahol egy 26 éves emberke titokvédelmi miniszter lehet, attól nem lehet sok jót várni.Attól sem ahol,dtomipintérmatolcsivargapokornikövér nevekből áll majd a kabinet.”
 • 14. marianna1211 2010. március 06. 08:24
  „Bocs load, igaza van kolombelának, én is pont erre gondoltam. Jó beosztásban, jó fizetésért a Kádár rendszerben, most pedig talán nagyon jó nyugdíjjal másként láthat sok mindent és lehet, hogy nem okoz gondot az, ami sok százezer magyar családnak.”
 • 13. load 2010. március 06. 00:52
  „12. kolombela
  Ezt miből számoltad ki?”
 • 12. kolombela 2010. március 05. 22:18
  „10. load 2010.03.05. 18:08
  Te nem, és mi?
  Mindig is gondoltam, hogy komoly beosztásban voltál a kommunizmus alatt, most már tudom is tőled.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy Attila a Kisalföld-sajtóházában - videóval

Mesterházy Attila, az MSZP kormányfőjelöltje volt pénteken a Kisalföld napilap és Kisalföld Online… Tovább olvasom