Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Fertődön sok a jelölt, 9 faluban semmi tétje a választásnak

Pénteken délután 4 óráig lehetett leadni az október 3-i önkormányzati választások jelöltjeinek és jelölőszervezeteinek az ajánlószelvényeket. Megyei körkép a jelöltekről - II. rész: 10 ezer fő alatti települések.
A 10 ezer fő alatti lélekszámú településeken polgármestert és a település méretétől függő létszámú képviselőtestületet fognak választani október 3-án, valamint a megyei közgyűlésbe listákra lehet szavazni. Utóbbi listán három szervezet szerepel majd: a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az MSZP.

Polgármesterjelöltek
Polgármesterjelölt mind a 183 településen van, ám egyetlen polgármesterjelölt van csupán a következő településeken: Ágfalva, Barbacs, Bezi, Bodonhely, Börcs, Cakóháza, Cirák, Csér, Csikvánd, Dör, Dunaremete, Edve, Enese, Écs, Fenyőfő, Fertőhomok, Fertőszentmiklós, Győrsövényház, Jánossomorja, Kajárpéc, Kisbajcs, Kisbodak, Kópháza, Lipót, Mecsér, Mérges, Nemeskér, Páli, Pásztori, Pázmándfalu, Petőháza, Pinnye, Potyond, Rábacsanak, Rábasebes, Rábaszentmihály, Rábaszentmiklós, Rábcakapi, Röjtökmuzsaj, Sopronhorpács, Szany, Szárföld, Szilsárkány, Tápszentmiklós, Tényő, Und, Újkér, Vadosfa, Vásárosfalu, Völcsej, Zsira, Károlyháza.

16 településen négy jelölt van, öt polgármesterjelölt neve szerepel a szavazólapon Bőnyben, Dunaszigeten, Héderváron, Peresztegen, Rábaszentandráson, Rajkán, Sikátorban és Töltéstaván. Fertődön hatan lennének polgármesterek.

Az összesen 404 jelöltből 379-en függetlenként indulnak a választáson, 5 valamely szervezet által önállóan indított és 20 több szervezet által közösen indított jelölt van a polgármesterjelöltek között.

Mi a helyzet Mosonudvaron?

Hónapokkal ezelőtt adtunk hírt arról, hogy a Mosonmagyaróvárról leváló Mosonudvar az első polgármesterét apróhirdetésben kereste. Az akkori első jelentkező, Varga Zoltán neve nem szerepel a három jelölt között, ahogy a másik két korábbi jelölt sem. Hogy a 23 jelentkező közül van-e, aki végül valójában megpróbálta, nem tudni, csak azt, hogy az egykori pályázatokat elbíró bizottság jelöltje, a belső ember, Rinczki Lajos igen. 
A négy fős képviselő-testületbe tíz jelöltet vettek nyilvántartásba Mosonudvaron.


Képviselőjelöltek
100 lakosig a képviselő-testület 2 fő, ezer lakosig 4 fő, ötezer lakosig 6 fő, tízezer lakosig pedig 8 fő lesz 2010-től.

Nagy harc nem várható a képviselőtestületbe jutásért Cakóházán, Mérgesen és Vadosfán, lévén csak ketten indulnak a két képviselői helyért.

Négy fős lesz a testület Barbacson, Dunaremetén, Potyondon, Rábacsanakon, Rábaszentmiklóson, Répcevisen és Tápon, ennyien, vagyis négyen indulnak a képviselőválasztáson.

A hat fős képviselőtestületbe hat jelöltből "választhatnak" Enesén.

Hat képviselő ül a testületben majd a következő településeken is, de legalább húszan pályáznak a posztokra Bakonyszentlászlón (20 jelölt), Bezenyén (23 jelölt), Bőnyben (20 jelölt), Fertőrákoson (23 jelölt) és Gyömörén (20 jelölt).

Hat fős lesz néhány város képviselőtestülete is, Fertődön 30, Beleden 21, Téten pedig 22 jelölt száll ringbe a döntéshozói címért. Nyolc tagú lesz a testület Jánossomorján, ahol 24 jelöltet vettek nyilvántartásba és Győrújbaráton is, ahol 21-en jelöltették magukat képviselőnek.

A fentiek alapján kilenc településen nem lesz helyi tétje a választásnak, hiszen egyetlen polgármesterjelölt mellett a képviselő-testületbe is épp annyian pályáznak, ahány tagú lesz a testület. Ezek a községek: Barbacs, Cakóháza, Dunaremete, Enese, Mérges, Potyond, Rábacsanak, Rábaszentmiklós, Vadosfa (persze a megyei listákra itt is szavaznak majd, így valójában csak ez lesz az egyetlen tétje az október 3-i voksolásnak).


(Pénteki cikkünket a hétfő reggeli adatok alapján frissítettük - szerk.)

Olvasóink írták

 • 3. alacska 2010. szeptember 07. 10:47
  „Sok faluban mindenki független jelölt ! Bősárkányban a köztudott "nagy Fideszesek " is - nem mernek a falu előtt szint vallani”
 • 2. urbaniastapista 2010. szeptember 06. 09:32
  „#1.
  Mert nem vagy rajta a nagy párt megbízható polgár listáján.
  Én sem. :)”
 • 1. akela4 2010. szeptember 05. 20:31
  „úgy látszik az embereknek és a várományos jelölteknek is tele ven a hócipőjük a választási césóval, mert a kutyát sem érdekelte a kopogtató cédulám!
  Sem személyesen, sem e-mailben nem keresett az égvilágon senki ez ügyben!
  Egyébként sem a kopgtató cédulák döntik el a mandátumok sorsát, hanem az érvényes voksok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzati választáson nincs külképviseleti szavazás

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán külképviseleti szavazásra nincs… Tovább olvasom