Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Egyéniben a nők a férfiak árnyékában indulnak a választáson?

Továbbra is úgy tűnik, férfimunka lesz az idei országgyűlési választás. Legalábbis ami az egyéniben induló képviselőjelölteket illeti. Megyénkben az MSZP, az SZDSZ, a Munkáspárt és a MIÉP két-két nőt indít a választásokon.
Az MSZP, a FIDESZ, az SZDSZ, az MDF, a Munkáspárt és a MIÉP közül négy indít hölgyet egyéniben. A hat párt a hét körzetben összesen negyvenkét jelöltet állít, amelyből mindössze nyolc a nő. A győri kettes és hármas valamint a hatos (Kapuvár) körzetben egyáltalán nem indul nő, ha a már említett hat pártot nézzük. A FIDESZ és az MDF nem csak ezeken a területeken, de megyénk többi körzetben sem állít egyéniben női jelöltet.

A nyolc jelölt a negyvenkét indulóból jónak számít, közel húsz százalékos arány, ami jóval fölötte van az országos átlagnak.

Négy nő az egyesben

Az egyetlen női csata a győri egyes választókerületben várható. Az MSZP Pál Klaudiát, az SZDSZ Fodor Pálnét, A MIÉP Tar Juliannát, a Munkáspárt Ballai Nikolettát állítja csatasorba.

Pál Klaudia 2002 óta tagja a Magyar Szocialista Pártnak, de jelöltként most vesz részt először az országgyűlési választásokon. Úgy látja, az hogy nő, sokkal több előnnyel jár, mint hátránnyal. Kevesebb támadás éri, és jobban tisztelik.

– Ha több nő vállalna hasonló szerepet, a politikai kommunikáció nem itt tartana, ahol most – mondta. Pál Klaudia azt is megjegyezte, a nemrégiben kapott fenyegető levelet azért kapta, mert a szocialista párt színeiben indul.

Fodor Pálné már 2002-ben is indult a választásokon, akkor még nem volt tagja az SZDSZ-nek. Véleménye szerint még mindig inkább férfimunkának tartják hazánkban a politizálást. A képviselőjelölt-asszony elmondta, pártján belül egyre nagyobb a hajlandóság arra, hogy nők is részt vegyenek a munkában.

Tar Julianna egy éve tagja a MIÉP-Jobbik- Kisgazda tömörülésének, a Harmadik Útnak. A képviselő úgy látja, mivel alapvetően férfitársadalomban élünk, nem különös, hogy a politikusi pályán kevés nővel találkozunk. Mint fogalmazott, eddig csak pozitív visszajelzéseket kapott a férfiaktól, de Tar Julianna szerint nem a nemiség fogja eldönteni egy-egy jelölt sikerét, hanem hogy ki, mit képvisel és bízik-e a nemzet sorsában.

Ballai Nikolett, a Munkáspárt jelöltje szintén először indul az országgyűlési választásokon. A fiatal lány másfél éve foglalkozik pártpolitikával és tagja pártja női tagozatának. Véleménye szerint most kezd elfogadottá válni, hogy a nők is politizálnak. „A női lélekre és a nők empátiás készségére szükség van a politikia életben" – fogalmazott.

Nem érték támadások

Tóth Tiborné dr., pártonkívüliként az MSZP színeiben indul. A képviselőjelölttől megtudtuk, országos szinten sokkal kisebb a nők aránya a politikában, mint a megyei jelöltek között. A sikeres iskolaigazgató, aki korábban az Év Embere címet is elnyerte, lánya bíztatásásra vállalt nagyobb közéleti szerepet. Úgy fogalmazott, nőként sem a pártban, sem pedig a kampány során nem érték támadások. Igazgatói munkájában mindig is felvállalta a baloldali értékeket, most ezeket teljesíti ki, viszi tovább.

Munkáspárti, miépes nők

Jakus Csilla Hajnalka Csornán és környékén indul. A munkáspárti képviselőjelölt két éve párttag. A szociálpedagógus lány a női tagozatban szívesen foglalkozik a gyerekvédelemmel és a hátrányos helyzetű gyermekekkel. Elmondása szerint fontos, hogy a nők is politizáljanak, de hosszú éveknek kell még eltelnie, hogy a képviselőnők elfogadotabbak legyenek.

Sárdy Barbara a MIÉP-pel már harmadszor indul országgyűlési választáson, mivel Sopronban 2004 és 2005-ben is tartottak időközi választásokat. A családanya elmondta, „magyar megmaradásról nőként hitelesen politizálni gyereknevelés nélkül nem lehet." A jelöltasszony kiemelte, női mivoltában a párton belül és máshol sem érték kellemetlenségek, de mint nemzeti, radikális párt tagját, jónéhányszor különböztették meg hátrányosan.

„Érthetetlen, miért vannak túlnyomó többségben férfiak a parlamentben"

A mosonmagyaróvári Szalai Zsuzsanna először indul országgyűlési választásokon. Szerinte még a nőknek az azonos pozícióért még mindig többet kell letenni az asztalra, mint a férfiaknak.

– Mennyire tartja női foglalkozásnak a politizálást?

– A politizálás nem a férfiak privilégiuma, ennek ellenére a tendencia tartja magát. Miközben például a skandináv országokban 37-45 százalékban ülnek nők a parlamentben, addig nálunk a nemek aránya 91:9 a férfiak javára. Jelenleg ugyan az SZDSZ frakciójában a legmagasabb a nők aránya, de önmagában ezzel sem lehetünk elégedettek, mert ez a legmagasabb arány mindössze 15 százalék. A konzervatív pártokban a nőket mindössze 6 százalékuk képviseli. Ez persze nemcsak a politikában van így: miközben ma Magyarországon több a diplomás nő, mint férfi, mégis, minél magasabbra megyünk a munkahelyi hierarchiában vagy a döntéshozó szervezetekben, annál kevesebb nőt találunk.

– Mit gondol mi lehet az oka, annak, hogy a politika területén kevesebb a nő?

– Társadalmunkba mélyen beleivódtak azok a sztereotípiák, amelyek a nőket a „hagyományos" szerepekben szeretnék látni, akinek legfőbb feladata a család ellátása és a meleg vacsora biztosítása. Maguk a politikusnők is gyakran viselkednek úgy, mintha némi lelkiismeret furdalást okozna közéleti szerepvállalásuk: sietve tisztázzák, hogy a háztartás nem kerül ínséges állapotba politikai karrierjük miatt. Bármennyire banális, ma még Európának ebben a szegletében úgy tűnik nem tudatosult eléggé a társadalomban, hogy a modern emberre nem az a jellemző, hogy a helyzetét pusztán fizikai ereje határozza meg. Érthetetlen, miért vannak túlnyomó többségben férfiak a parlamentben, ha a politikai képességek nem azonosak mondjuk a cirkuszi erőművészek képességeivel.

– Mennyire fogadják el, önt mint nőt a pártban illetve jelöltként?

– Az SZDSZ hivatalos álláspontja szerint harminc százalékos női arány szükséges ahhoz, hogy a nők esélyegyenlősége a törvényalkotásban, illetve később annak alkalmazásában is megvalósuljon.

– Nőként többet kell harcolnia?

– A nőknek az azonos pozícióért még mindig többet kell letenni az asztalra, hogy elérje azt, ami egy férfinek „jár".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom