Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Egyelőre nem kért személyi védelmet Orbán Viktor az őrezredtől

Egyelőre nem kért személyi védelmet a Köztársasági Őrezredtől Orbán Viktor, a mandátumok többségét már az országgyűlési választás első fordulójában megszerző Fidesz-KDNP szövetség miniszterelnök-jelöltje.

Ugyanakkor az látható különböző nyilvános szereplésein, hogy a pártvezetőre vigyáznak "saját emberei"; Orbán Viktor védelméről a Fidesz elnöki stábjának biztonsági igazgatósága gondoskodik.

Az országos rendőrfőkapitány korábban és a jelenlegi választási időszakban is, az aktuális veszélyeztetettséget figyelembe véve, felajánlotta az ideiglenes védelem elrendelésének lehetőségét, amellyel sem korábban, sem most a miniszterelnök-jelöltek nem kívántak élni - tájékoztatta Gálik Viktória, a Köztársasági Őrezred szóvivője az MTI-t.

Elmondta: jogszabály nem rendelkezik a miniszterelnök-jelöltek védelméről, ám a kormány a rendészetért felelős miniszter javaslatára más személyek - így a jelöltek - ideiglenes védelmét is elrendelheti, ha "az alkotmánnyal vagy a törvényekkel összhangban álló közéleti tevékenységük miatt, személyük ellen irányuló, erőszakos bűncselekménnyel fenyegették meg őket, illetve más egyéb alapos okból védelme (védelmük) szükségessé és indokolttá vált".

Arra a kérdésre, hogy adnak-e tanácsokat a leendő miniszterelnöknek arra vonatkozóan, hogy hol és hogyan jelenhet meg, a szóvivő azt válaszolta: szükség szerint, ha a biztonságot érintő kéréssel fordulnak az őrezredhez, akkor szakembereik ajánlásokat fogalmaznak meg, illetve a szükséges segítséget, tájékoztatást megadják.

A leköszönő miniszterelnököket egyébként mandátumuk lejárta után, még egy évig "utóbiztosítás" illeti meg.

A védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló 160/1996. (XI. 5.) kormányrendelet kimondja, hogy a védelem kiterjed többek között az érintett személy életének, testi épségének megóvására, a munkahelye, lakása vagy egyéb tartózkodási helye őrszemélyzettel, illetve technikai eszközzel való biztosítására, indokolt esetben a közlekedési útvonalára, a részvételével lebonyolított hivatalos programok helyszínére.

Ezeken felül a köztársasági elnök és a miniszterelnök védelme kiterjed a belföldi és a külföldi utazásokra is. A belföldi utazások alatt a közúton oszlopvezető és utánfutó gépjárművet, vasúton előfutó mozdonyt, vízi úton pedig kísérő rendőrségi vízi járművet alkalmaznak.

A védett személyek közé tartozik az államfő és a kormányfő mellett az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A rendelet kimondja, hogy a védett személy magánprogramjának időtartamára a személyvédelem egyes elemeiről előzetesen írásban lemondhat.

A rendelet szerint a köztársasági elnök, a miniszterelnök és az Országgyűlés elnöke tisztségének megszűnését követően még egy évig utóbiztosításra jogosult, ami azt jelenti, hogy lakhelyét továbbra is védik, valamint szolgálati gépjármű illeti meg hivatásos sofőrrel.

Olvasóink írták

 • 19. jánosi 2010. április 19. 20:44
  „18.
  Én láttam, te nyomod a demagóg szöveget ! Ennyi !”
 • 18. háté 2010. április 19. 19:38
  „17. hozzászólás jánosi
  Tájékozódj, ne másokat fikázz állandóan a hülyeségeddel!

  Orbán Viktor visszautasította a Köztársasági Őrezred ajánlatát, hogy testőröket ad mellé az első választási forduló után. A Fidesz elnöke egyelőre marad saját testőrségénél, miután azonban leteszi a miniszterelnöki esküt a törvény szerint az Őrezrednek kell biztosítania a védelmét.

  Mint arról a Blikk beszámolt: volt rendőrökből álló biztonsági csapat védte az elmúlt években Orbánt. A kisebb "egységet" Hajdú János vezeti már több mint 7 éve. Hajdú a rendőrség bűnügyi szolgálatánál működő bevetési egységnek volt a parancsnoka, és néhány akkori beosztottjával védi most a Fidesz elnökét. A csapat mögött komoly szakmai múlt van, éveken keresztül kommandósként dolgoztak. Több száz éles bevetésen voltak, a világ különböző városaiban tanultak, Hajdú többször is kapott kiképzést Izraeltől az Egyesült Államokig.

  A politikus Hajdúnak a védelmi kérdésekben hozott döntéseit azonnal elfogadja, szeretné a jövőben is maga mellett tudni őket. Ám miután egy állami vezetőt, beleértve a miniszterelnököt, rendőrök védenek - és ilyenek az őrezrednél dolgozók is -, civil biztonsági szolgálat párhuzamosan nem védheti - tudta meg a Blikk.

  A Népszava szerint arról a leendő miniszterelnök "hallani sem akar", hogy biztonsági személycsere történjen körülötte. Ez ugyanis egyben azt is jelentené, hogy a jelenlegi, Fidesz-alkalmazásban álló testőrség négy évig feladat - tehát állás - nélkül maradhatna. A lap több forrása is azt valószínűsíti, hogy a helyzet "megoldását" az jelentheti, hogy Orbán biztonsági igazgatója nem egyszerűen ismét felszerel a rendőrségnél, hanem a kormányőrség a parancsnoklását is rá bízza a következő belügyminiszter - aki valószínűleg ismét Pintér Sándor lesz.”
 • 17. jánosi 2010. április 16. 20:55
  „10.
  Badarságokat beszélsz !
  Én személyesen láttam a Gyopáros időközi kampányában érkezni : egyszerű mikrobusz, egy kb. 60 kilós
  sofőr, egy titkárnő ! Szó sem volt páncélozásról, izraeli testőrről, egyéb HÜLYESÉGEKRŐL !
  Szánalmas gyűlölködés amit csináltok ! No de a tények azok TÉNYEK ! Győzelem .............”
 • 16. lótusz 2010. április 16. 18:22
  „ehhez is van video.küldjétek ismerősöknek. csalóktól csalókhoz kerülő hatalom.

  ........
  Az ózdi választási csalás - Felesért és sörért szavaztak a Fideszre a cigányok (videó)
  ..........
  Ózdon járt az MTV forgatócsoportja, egy arlói cigányt kérdeztek a választás első fordulójáról. Ő arca eltakarását kérve elmondta, mit kaptak az ózdi és Ózd környéki cigányok azért, hogy a Fideszre szavazzanak.

  Így, lefizetésével érte el Riz Gábor és az ózdi Fidesz, hogy 2. fordulóra kerüljön sor Ózdon.
  A helyi Jobbik képviselőjelöltje feljelentést tett a felvétel alapján”
 • 15. Baradlay 2010. április 16. 06:41
  „Likud Viki!!! Viva la Jobbik!!!!!!!!”
 • 14. raffy2 2010. április 15. 21:47
  „a szavazók többsége megérti,hogy a kerítés holnaptól nem fog kolbászból lenni,és bécsben sem nyithatnak cukrászdát.nem hiszem,hogy O.V.ezt ígérte volna.aki meg nem érti,hogy miről beszéltek,az nem is akarja megérteni,de az ne ossza az észt!!!!!!”
 • 13. fortuna54 2010. április 15. 17:52
  „10-es szocdem.Te mondtál valaha,valakiröl is pozitív véleményt?Ved már tudomásul,hogyha még bele is pukkadsz,ezt a pártot a magyar nép nagy többsége választotta meg.Nagyon kevesen vagytok ahoz,hogy valakit is érdekelne véleményetek.”
 • 12. Phobos 2010. április 15. 11:27
  „Dübörög a narancsos cenzúra - Letiltották a fideszes interjút cigánykérdésben

  Úgy tűnik nem csak belső feszültségek vannak a Fideszben, hanem a narancsos diktatúra egyik jeleként a fideszesek előszeretettel alkalmazzák a cenzúra intézményét is. Az Index hat héttel ezelőtt ugyanis interjút készített Balog Zoltánnal, a Fidesz-kormány várható cigányügyi biztosával, de Havasi Bertalan, a Fidesz sajtóosztályának vezetője nemes egyszerűséggel letiltotta a cikket. Az a hatályos sajtótörvény alapján mégis megjelent.

  A cigánypolitika alapjainak megfogalmazására kérte fel Orbán Viktor Balog Zoltán református lelkészt, fideszes képviselőt, akivel interjút készített az Index. A képviselő kifejtette, hogy a cigányügyet "stratégiai kérdésnek tekintjük. Minden munkaerő-piaci, szociálpolitikai, egészségpolitikai és oktatáspolitikai döntésben, közbiztonsági koncepcióban külön figyelemnek kell jutnia erre. Ha ebben a komplexitásban lesz a kérdés megközelítve, az minőségi változást jelent majd, összességében teremtődik jobb helyzet".”
 • 11. Phobos 2010. április 15. 11:21
  „Újabb "véletlen": Izraelben kapott kiképzést Orbán testőre

  Úgy látszik, Orbán Viktor jobban bízik saját embereiben, mint a hivatásosokban, ha a személyes biztonságáról van szó! A Fidesz elnöke tudniillik visszautasította a Köztársasági Őrezredet: a rendőrség politikusokat védő egysége ugyanis felajánlotta, hogy testőröket ad Orbán mellé az első választási forduló után, de a Fidesz elnöke egyelőre köszöni szépen: marad saját testőrségénél - írja a Blikk.

  Elnök és testőre - Izrael valahogy minden fideszes történetbe becsúszik

  Az országos rendőrfőkapitány a veszélyeztetettséget figyelembe véve felajánlotta az ideiglenes védelem elrendelésének lehetőségét, amellyel a miniszterelnök-jelöltek egyelőre nem kívántak élni - mondta Gálik Viktória, a Köztársasági Őrezred szóvivője. Mint a Blikk kérdésére fogalmazott: miután a korábbi jelölt leteszi a miniszterelnöki esküt, már kötelező lesz biztosítani a védelmét, ezt törvény írja elő.

  Orbán azonban később is nehezen válna meg az őt az elmúlt években is védő, volt rendőrökből álló biztonsági csapattól. A kisebb ,,egységet" Hajdú János vezeti már több mint 7 éve, és ezalatt a Fidesz elnökének a haja szála sem görbült. A politikus Hajdúnak a védelmi kérdésekben hozott döntéseit azonnal elfogadja. Nem csoda, hogy Orbán őket szeretné a jövőben is maga mellett tudni, hiszen a csapat mögött komoly szakmai múlt van. Éveken keresztül kommandósként dolgoztak, és a nagyon kemény rosszfiúkat üldözték.

  Hajdú például a rendőrség bűnügyi szolgálatánál működő bevetési egységnek volt a parancsnoka, és néhány akkori beosztottjával védi most a Fidesz elnökét. Több száz éles bevetésen voltak, a világ különböző városaiban tanultak, Hajdú többször is kapott kiképzést Izraeltől az Egyesült Államokig.

  - Miután egy állami vezetőt, beleértve a miniszterelnököt, rendőrök védenek - és ilyenek az őrezrednél dolgozó kollégáim is -, akkor őt civil biztonsági szolgálat párhuzamosan nem védheti - mondta Gálik, amikor arról érdeklődtek: megtarthatja-e ,,magántestőreit" Orbán - írja a bulvárlap.”
 • 10. szocdem 2010. április 15. 09:43
  „Jé innen is eltüntek a hsz-ek. Arról pl hogy 10 éve magán testörsége, drága páncélos járműve van a srácnak, minek neki az őrezred? a maszekok külömben is lelőnek bárkit, (majd Isten felmenteti őet a Fidesz bírósággal) tehát sokkal jobbak.”
 • 9. jörg 2010. április 15. 07:26
  „Komolyan, ti nem vagytok normálisak.
  Mindenhol a világon minden miniszterelnöknek jár a védelem.”
 • 8. Árpád-házi 2010. április 14. 21:17
  „Majd fog.....hamarosan!”
 • 7. Phobos 2010. április 14. 17:55
  „Isten hozott Narancsvidéken! - Elutasították Kubatov hazugságbeszédével kapcsolatos feljelentéseket

  Központi Nyomozó Főügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint elutasította az ügyészség a Kubatov hazugságbeszédével kapcsolatos MSZP-s feljelentéseket. Mint ahogyan azt a ....... is megírta a Fidesz pártigazgatója egy hangfelvételen kijelentette, hogy adatbázisuk alapján név szerint tudják, a személyes adataikkal együtt, hogy ki szavazott rájuk, de ami ennél is elgondolkodtatóbb, hogy a más pártra voksolókat is név szerint ismerik.

  Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője hozzátette: nem azt vizsgálták, hogy ki van a felvételen, hanem hogy a feljelentésekben foglaltak alapján megállapítható-e bűncselekmény. Az ügyészség álláspontja szerint a Puch László és Lendvai Ildikó feljelentéseiben foglaltak nem valósítanak meg bűncselekményt - tette hozzá.

  Súlyos törvénysértés a választók személyes adatairól, köztük a politikai szimpátiájukról adatbázist készíteni, de úgy látszik a törvény az ügyészséget egyáltalán nem érdekli...”
 • 6. FW190 2010. április 14. 16:56
  „Ha kért volna védelmet akkor azért oszt´anád.
  Savanyú a szőlő, mi?”
 • 5. szocdem 2010. április 14. 13:50
  „2. Primax 2010.04.14. 13:03

  Orbán nem igért semmit!!! Azzal van teli a világsajtó, hogy program nélkül nyert választást(a magyarok a nihilt szeretik, csak legyen hozzá egy NAGYVEZÍR)

  Esetleg a két hetes rendcsinálást lehet majd számonkérni tőle, de joggal mondhatja majd, hogy ezer új takarítónőt vett fel az irodájába, és mindent rendbe is tettek..
  Más vonatkozásokban még vagy 2x újra kell választani, hogy az eredmény számonkérhető legyen!”
 • 4. reális 2010. április 14. 13:39
  „Ugyan már hisz 12 éve őrzik!”
 • 3. matezsu2 2010. április 14. 13:13
  „Gondolom vicsorildikót ezerrel védelmezik, hogy sikerüljön ninden gonosz törvénytelen akciója”
 • 2. Primax 2010. április 14. 13:03
  „Egyelőre...
  Az első pár kormánydöntés után majd kérni fog.
  Nem lesz mindig ilyen magasan a népszerűsége, mint most, amikor még semmi felelőssége/dolga sincs.
  Még ünnepeltetheti magát pár hétig, aztán szembe kell néznie szeretett népével/híveivel.
  Oszt´ meg kell mondania nyíltan, hogy - gyakorlatilag - semmi sem úgy lesz, mint ígérte volt.
  Ő még sohasem hazudott, reméljük, most sem fog...”
 • 1. pirosász 2010. április 14. 12:46
  „Majd ha beletenyerel az Apró klán érdekszférájába szüksége lesz a védelemre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás 2010 - Fidesz: külföldi gratulációk Orbán Viktornak

Számos ország és nemzetközi szervezet vezetője gratulált Orbán Viktornak, a Fidesz-elnökének és… Tovább olvasom