Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Egy beadvány érkezett az országos lista ellen

Legkésőbb szerdán jogerőssé válik az áprilisi országgyűlési képviselő-választás eredménye, miután egy bírósági felülvizsgálati kérelem érkezett a vasárnap 16 órai határidőig az országos listás mandátumok megállapítása ellen, amit a Legfelsőbb Bírósának három napon belül el kell bírálnia.
Az MTI úgy tudja, egy beadvány érkezett az Országos Választási Bizottságon (OVB) keresztül a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) a testület országos listás mandátumokat megállapító csütörtöki határozata ellen a vasárnap délután négy órás határidőig. A Legfelsőbb Bíróságnak három napja van arra, hogy a jogorvoslati kérelmet elbírálja, így várhatóan legkésőbb szerdán emelkedik jogerőre a 64 parlamenti mandátum megállapításáról szóló határozat.

Az április 11-ei első forduló eredményei április 15-ére váltak jogerőssé, az április 25-ei második forduló május 3-án, a területi listás választás eredményei pedig május 6-án váltak jogerőssé. Az OVB ezt követően megállapította, hogy az egyes országos listák hány mandátumra jogosultak, és a mandátumra jogosult országos listákról mely jelöltek jutottak mandátumhoz.

A határozat ellen vasárnap 16 óráig lehetett felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Legfelsőbb Bírósághoz. A határidőig egy ilyen beadvány érkezett, így még várni kell az áprilisi országgyűlési képviselő-választás eredményének jogerősé válására. Az országgyűlési képviselő-választáson három "szinten" történik az eredmények megállapítása: az egyéni választókerületekben mandátumhoz jutott képviselők körét a 176 egyéni választókerületi választási bizottság állapítja meg, a területi listáról mandátumhoz jutottakat a 20 területi választási bizottság, az országos listáról mandátumot szerző képviselőket pedig az Országos Választási Bizottság.

Mivel a választási rendszer elemei és így az eredmény-megállapítás szintjei is egymásra épülnek, a magasabb szint eredmény-megállapításáig meg kell várni az alacsonyabb szintű eredmények jogerőssé válását. Vagyis, a választás jogerős végeredménye csak akkor alakul ki, ha az eredmény-megállapításhoz kapcsolódó valamennyi döntés jogerőssé vált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szocialista helyi szervezetek Gyurcsány röpirata mellett

Több szocialista helyi szervezet egyetért a Gyurcsány Ferenc által készített és nemrég… Tovább olvasom