Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Debreczeni nem sértett jogszabályt

Nem volt jogsértő, hogy Debreczeni József, az MDF jelöltje internetes oldalán felhívást tett közzé, hogy hol lehet rá leadni az ajánlószelvényeket.

Helybenhagyta a Fővárosi Bíróság (FB) a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatát, amely szerint nem volt jogsértő, hogy Debreczeni József, az MDF Budapest V. kerületi jelöltje internetes oldalán felhívást tett közzé, hogy hol lehet rá leadni az ajánlószelvényeket.

Debreczeni Józsefet a főváros 7. számú országos egyéni választókerületi választási bizottsága (oevb) marasztalta el, mert a testület szerint a jelölt megsértette a választási eljárásnak az ajánlószelvények gyűjtésére vonatkozó előírását, amikor honlapján felhívást tett közzé, mely boltokban, kávézókban lehet leadni a személyére szóló ajánlásokat.

A jogszabály szerint ugyanis nem lehet gyűjteni ajánlószelvényt "munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettségének teljesítése közben". Az oevb kötelezte Debreczeni Józsefet, semmisítse meg a szabálytalanul gyűjtött (és ezért a törvény erejénél fogva érvénytelen) szelvényeket.

A másodfokon eljáró FVB azonban nem látta bizonyítottnak, hogy valóban folyt a megjelölt helyeken gyűjtés, ezért megváltoztatta az oevb határozatát és megállapította, hogy a jelölt nem sértette meg az ajánlószelvény-gyűjtés szabályait. Az FVB szerint önmagában a honlapon található felhívás nem sérti az ajánlószelvény-gyűjtés szabályait. A döntésnél az FVB következetes volt korábbi gyakorlatához, amely szerint különbséget tesz egy felhívás és egy befejezett cselekmény értékelése között.

Az ügy felülvizsgálati kérelem folytán a Fővárosi Bíróság elé került. A felülvizsgálatot kérő itt már azt is előadta, hogy szerinte bizonyított a megjelölt munkahelyeken való szelvénygyűjtés Debreczeni részére. Ezt azzal támasztotta alá, hogy egy másik választási ügy fellebbezése szerint egy választópolgár a honlap felhívása szerint le is adta az ajánlószelvényét.

A kérelmező hivatkozott az Országos Választási Bizottságnak (OVB) múlt hétfőn elfogadott állásfoglalására is, amely szerin az ajánlószelvények gyűjtésére vonatkozó tilalom nemcsak a munkahelyeken munkát végzők egymás közötti kapcsolatában zárja ki az ajánlószelvények gyűjtését, hanem tilalmazza azt is, hogy munkahelyeken munkaidőben bárki ajánlószelvényt gyűjtsön. Az OVB szerint a tilalom megsértését jelenti az is, ha a jelölőszervezet - a saját maga által fenntartott munkahelyeken kívül - más munkahelyet jelöl meg, hirdet meg, népszerűsít az ajánlószelvények gyűjtésére vagy leadására.

A bíróság vasárnap megállapította, hogy a felülvizsgálati kérelem nem alapos, és helybenhagyta az FVB döntését. A Fővárosi Bíróság szerint a jogszabályok kizárják a munkaidőben és munkahelyen történő ajánlószelvény-gyűjtést, de a jogszabály megsértése csak abban az esetben állapítható meg, ha tényszerűen bizonyított, hogy tiltott helyen és időben gyűjtöttek ajánlást. Ezt pedig annak kell bizonyítania, aki a jogellenes ajánlószelvény-gyűjtésre hivatkozik - olvasható a bíróság határozatában.

A határozat indoklása szerint pedig a tájékoztató önmagában nem igazolja, hogy a jelölt részére ténylegesen gyűjtöttek ajánlószelvényt munkaidőben és munkahelyen. (Ezzel lényegében nem fogadta el az OVB-állásfoglalás erre vonatkozó érvelését.)

A bíróság szerint az, hogy az említett választópolgár le is adta a szelvényét a honlap felhívásának megfelelően, még nem igazolja azt, hogy az ajánlószelvény leadása munkaidőben történt.

A bíróság szerint a kérelem arra vonatkozóan sem tartalmaz bizonyítékot, hogy a honlapon feltüntetett helyeken dolgozók "technikai segítséget nyújtottak/nyújtanak" az ajánlószelvény gyűjtéséhez.

Ez azt jelenti, hogy a Fővárosi Bíróság - az FVB-hez hasonlóan - nem látta bizonyítottnak, hogy valóban folyt a megjelölt boltokban gyűjtés.

Olvasóink írták

 • 14. jánosi 2010. március 02. 21:36
  „13.
  443 szavazat szerint, amiből te adtál le 303 -at nagy következtetést lehet levonni ! MUHAHAHA”
 • 13. adalfold 2010. március 02. 19:09
  „ezt MINDENKINEK ajánlom, amit érdekel, hogy hogyan is áll a választás várható eredménye.
  minden esetre elgondolkodtató.

  http://poll-r.hu/poll/1004445

  meg az is ,hogy köztudottan bokros nem tudta igazolni a diplomáját.
  és az is érdekes, hogy a BME-n (műszaki egyetem) a makroökonómia előadás elejét képzezi bokros egy csomagbeli lépésének vizsgálata. kezdőszinten bebizonyításra kerül bokros hozzá nem értése a közgazdaságtanhoz.
  elképesztő példa.
  akit érdekel, azzal megosztom.”
 • 12. ssmd 2010. március 02. 14:02
  „Mindenki hozzáad Magyarországhoz

  Mindenki hozzáad Magyarországhoz: munkáját, tudását, kultúráját. Ez a mondat fejezi ki az MDF politikájának lényegét. Célunk egy olyan nyitott, befogadó és sokszínű Magyarország megteremtése, amelyben mindenki otthon érezheti magát, és ahol mindenki képes áldozatot vállalni a közös sikerért. Azért kell az MDF-re szavazni 2010-ben, hogy a következő Parlamentben minél erősebb legyen Magyarország egyetlen olyan pártja, amelyben a sokszínűség és a demokrácia érték.

  Mindenki hozzáad Magyarországhoz, aki egy kapavágást ejt zöldségeskertjében, aki megtart egy matematika órát, aki átadja ülőhelyét a villamoson, vagy aki kutatómunkával tölti mindennapjait. Az MDF szerint ugyanis mindenki, aki fizikai vagy szellemi építőmunkát fejt ki, mindenki, aki hozzájárul természeti és emberi örökségünk, hagyományaink megőrzéséhez, az gyarapítja hazánkat. Mi, demokraták úgy mondjuk: Hozzáad Magyarországhoz.

  Mi nem kérünk a Magyarországon élő, és a nemzet felemelkedéséért dolgozó polgárok magyarságának megkérdőjelezéséből. Magyarország nem engedheti meg magának, hogy a türelmetlenség, a gyűlölet és a kirekesztés vegye át az uralmat. Minden egyes ember képes hozzáadni valamit Magyarországhoz, és csak az összefogással juthatunk ki abból a gödörből, ahová a széthúzás jutatott minket. Ahogy Babits Mihály az ,,Örök kék ég a felhők mögött" című esszéjében gyönyörűen megfogalmazta: ,,Én hiszek a testvériségben, a színek együtt adják ki a képet, a hangok együtt adják a koncertet. Nemzet ne a nemzet ellen harcoljon, hanem az ellen, ami minden nemzet nagy veszélye: az elnyomás és a rombolás szelleme ellen!"

  Az MDF szerint a valódi demokrata el- és befogad minden olyan embert, aki tenni akar a maga, családja és közössége boldogulásáért. Minden olyan itt élő embert, aki számára büszkeség, hogy adóforintjaival hozzájárul a közös terhek viseléséhez, a megújuló Magyarország felépítéséhez. Minden olyan itt élő embert, aki tudását és tehetségét a nemzet szolgálatába állítja.

  Az MDF a sokszínű Magyarország megteremtésért dolgozik, ehhez azonban az kell, hogy a Magyar Országgyűlés is sokszínű legyen. Azért kell az MDF-re szavazni 2010-ben, hogy a következő Parlamentben minél erősebb legyen Magyarország egyetlen olyan pártja, amelyik mer nyitottan és őszintén szembe nézni a problémákkal és megoldásokat kínál, kiáll a szabadság, a szabad versenyen alapuló piacgazdaság mellett. Mi nem az erős és mindenható, hanem okos és hatékony állam felépítéséért fogunk dolgozni a következő ciklusban.

  Bokros Lajos”
 • 11. AranyKözépút 2010. március 02. 00:48
  „Schiffer András jól fogalmazta meg, hogy ilyen alapon sehol sem lehetne kopogtatót gyűjteni, hisz még az utca is valakinek a munkahelye, (utcaseprők), egyedül csak a parlamentben, mert ott nem dolgoznak.
  Gratula!”
 • 10. Csetneky 2010. március 01. 23:15
  „Az, hogy ez a rágalmazó az Mdf jelöltje, mindent elmond róla is és a pártjáról is. Egyébként akármennyi cédulát vesznek vagy fénymásolnak, kidobott pénz.”
 • 9. ssmd 2010. március 01. 21:18
  „6. jörg >>
  Ezért a cikkért ítélték el, nem jogerősen, pénzbüntetésre rágalmazásért:
  http://nol.hu/archivum/archiv-507701

  Ítélje meg mindenki - miután elolvasta a cikket - hogy kinek van igaza.”
 • 8. jánosi 2010. március 01. 20:22
  „A gyurcsány könyvéért fegyház járna, mint bűnsegédnek, aki pártolja a bűnt ...........”
 • 7. Eva- 2010. március 01. 20:21
  „6-hoz

  nem csak egy ügy volt ez.
  Én Orbán véleménynyilvánítására gondoltam
  Itt az volt a kérdés, hogy a sajtótájékoztatók alapján írt publicisztikát újságíró, vagy közíró írta-e

  Debrecenit nem publiciszta , hanem újságíróként itélték el.
  Pedig ő nem újságíró.

  200 nap , és filózik, hogy leüli-e?!”
 • 6. jörg 2010. március 01. 19:50
  „Érdekes, hogy a másik ítéletet nem teszi közzé a Kisalföld....
  Az UD Zrt- ügyben első fokon bűnösnek találták és elítélték.
  Ez nem hír?
  Miféle tájékoztatás ez?

  Gratulálok, Kisalföld.....”
 • 5. Eva- 2010. március 01. 19:15
  „4-hez
  egy egyetemista odaírhatta volna, hogy nem jogerősen

  de ha kell leüli, mert van aki véleményt nyilvánít, de nem is publiciszta

  és van aki rágalmaz, pedig publiciszta”
 • 4. adalfold 2010. március 01. 18:57
  „FIZETETT KISALFÖLD!
  DEBRECZENI JOGSZABÁLYT SÉRTETT,
  RÁGALMAZÁSÉRT A MAI NAPON ÍTÉLTÉK EL AZ UD ZRT. ÜGY KAPCSÁN.
  LÁSD INDEX.HU ÉS NOL.HU”
 • 3. Eva- 2010. március 01. 18:11
  „alkalmas árnyalatok:
  http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/legfrissebb-hirek/debreczenit-eliteltek-ragalmazas-miatt-az-ud-zrt-ugyben.html

  ez is alkalmasan rugalmas törvény
  van, aki rágalmaz
  van aki véleméynt nyilvánít”
 • 2. jánosi 2010. március 01. 15:59
  „Azaz a dolog megtörténhetett, csak nem bizonyítható ! Így mindjárt más ...........”
 • 1. Eva- 2010. március 01. 12:04
  „Azaz felmentett minden ilyen gyűjtőhelyet, és ezegyszer megelőzte a felesleges feljelentgetések sorát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona: a korrupción kívül semmi nem működik az országban

Magyarországnak radikális változásokra van szüksége, mert jelenleg a korrupción kívül semmi nem… Tovább olvasom