Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Civilek a lista elején

Kisorsolták az országgyűlési választásokra állított területi listák sorrendjét szerdán , vagyis azt, hogy a szavazólapon milyen sorrendben szerepelnek majd a pártok nevei.

Ilyen sorrendben látjuk majd a pártokat április 11-én a szavazólapon: 1. Civil Mozgalom, 2. Lehet Más a Politika, 3. Magyar Szocialista Párt, 4. Fidesz – Magyar Polgári Szövetség–Kereszténydemokrata Néppárt, 5. Magyar Demokrata Fórum, 6. Jobbik Magyarországért Mozgalom.

A területi (megyei) választókerületben azok a pártok indíthatnak listát, amelyek az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább kettőben egyéni jelöltet tudtak indítani. A fenti listából is adódik, hogy az április 22-i délután négyórás határidőig hat jelölő szervezet tudott területi listát állítani Győr-Moson-Sopron megyében. Törvény írja elő, hogy a sorrendet sorsolással lehet megállapítani, ez a feladat pedig a területi választási bizottságra (tvb) hárul. Szerdán a megyeházán dr. Schmuck Tamás, a tvb-elnöke és munkatársai húzták ki az urnából a borítékba zárt pártok neveit.

Sokszor fogunk még írni erről, de a mostani is jó alkalom, hogy röviden összegezzük: az országgyűlési képviselői mandátumok száma 386. 
 

Az urnából dr. Schmuck Péter (középütt), a területi választási bizottság elnökének irányításával húzták ki a pártok neveit. Fotó: H. Baranyai Edina
Az urnából dr. Schmuck Péter (középütt), a területi választási bizottság elnökének irányításával húzták ki a pártok neveit. Fotó: H. Baranyai Edina

A többségi elv alapján (vagyis aki a legtöbb szavazatot kapja) történik 176 képviselői hely elosztása az egyéni választókerületekben; a 19 megyében pedig – a területi választókerületekben – a pártok által állított listák indulnak a választáson. A területi listákon 152 mandátum szerezhető meg. A fennmaradó 58 és a területi választókerületekből feljutó mandátum elosztására az országos kompenzációs listák között kerül sor.

Az ország területe szavazókörökre tagozódik. A szavazóköröket úgy kell kialakítani, hogy egy szavazókörhöz mintegy 600, de legfeljebb 1200 választópolgár tartozzon, és minden településen legyen legalább egy szavazókör.  Minden szavazókörben szavazatszámláló bizottság működik.

A választópolgároknak lehetőségük van arra, hogy szavazataikat külföldön, a Magyar Köztársaság nagykövetségein és konzulátusain adják le azon egyéni választókerületi képviselőjelöltekre és területi listákra, amelyekre a magyarországi lakcímük alapján jogosultak szavazni. A külképviseleten külképviseleti választási iroda működik.

Olvasóink írták

 • 5. FREDDY/S 2010. március 27. 19:18
  „13 %-os jelöltállítással csak tapasztalatot lehet nyerni, nemde...”
 • 4. szocdem 2010. március 26. 11:44
  „1. FREDDY/S 2010.03.25. 13:14

  Mindíg elsőkből szok lenn´ az utolsó:))))))”
 • 3. FREDDY/S 2010. március 25. 17:38
  „Hát igen, de a közbensők is számíthatnak előrejutásra, nemde...”
 • 2. szahib 2010. március 25. 16:51
  „...de az utolsókból is elsők.”
 • 1. FREDDY/S 2010. március 25. 13:14
  „Akkor az elsőkből is lehetnek az utolsók, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MDF fővárosi lista nélkül

Az FVB emlékeztetett: a Magyar Demokrata Fórum mint jelölő szervezet az általa állított fővárosi… Tovább olvasom