Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Civil Mozgalom: átláthatóságot

Mozgalom (CM) szerint átláthatóságra, érthető jogszabályokra és valóban szolgáltató hivatalokra van szükség a korrupció visszaszorítása érdekében; a szervezet vezetője péntekre vitát kezdeményez az országos listavezetőkkel.

Seres Mária keddi budapesti sajtótájékoztatón a szervezet korrupcióellenes javaslatait ismertetve kiemelte: aki közpénzzel gazdálkodik, köteles elszámolni.

A mozgalom a köztisztviselők, állami pénzek kezelői esetében súlyos büntetőjogi szankciókat állapítana meg korrupció, vagy egyéb hivatali visszaélés esetén. Javaslataik között szerepel még a cégbírósági adatbázis korrekciója, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal(APEH) adatbázisa átalakítása.

Seres Mária, a CM vezetője közölte: péntekre vitát szeretnének kezdeményezni, amelyre az országos listát állító pártok vezetőit hívnák meg.

Olvasóink írták

 • 19. FREDDY/S 2010. április 22. 08:45
  „A ködben a ködlámpa előnyös lehet, nemde...”
 • 18. vitriol2 2010. április 08. 07:54
  „a napokban egy más cikknél történ reagálásom során azt irtam, hogy a "voksolás" az "erősorrend" még nem tutti, akkár az utolso napon is változhat, annak függvényében is, hogy melyik párt tud a másikra olyan adatot/tényt KÖZÖLNI, mely FORDITHAT az eredményen.Eddig a fidesz vitte primet- sorozatos ujságcikkek a jobbikuS() jelöltek/vezérek "büneiről"-mely többsége (szinte mindegyike)valos adatokra épült- most a jobbikuS() párt alelnöke által is szerkeztett kuruc(kodo)info LÉPETT(jó nagyott)= KUBATOV”
 • 17. laposibenö 2010. április 07. 21:42
  „Valódi programmja csak z MSZPnek van!”
 • 16. FREDDY/S 2010. április 07. 04:20
  „Az átláthatósághoz valódi programra lenne szükség, nemde...”
 • 15. akinemfél 2010. április 06. 23:20
  „IMADOM A JOBBIKOT ES A HIVATALOS PROGRAMJAT - MOST SZEP LENNI KATONANAK - UGYE FIATALOK ? SZAVAZZATOK TI IS A GIGANTIKUS MAGYAR HADSEREG PROGRAMJARA ES A KOTELEZO SORKATONAI SZOLGALAT IGERETERE = A NEP NEVEBEN : SZAVAZZ A JOBBIKRA ! VERUNKET ONTHATJUK VEGRE A HAZAERT !”
 • 14. akinemfél 2010. április 06. 22:56
  „A HELYES VALASZT A JOBBIK HIVATALOS PROGRAMJABAN TALALOD A 7.OLDALON,VONA GABOR MINISZTERELNOKJELOLT ELOSZAVABAN :
  "A Jobbik programja minden értelmes, tisztességes és igazságszerető
  magyar ember programja."
  HAJRA JOBBIK ! JOJJON A KOTELEZO SORKATONAI SZOLGALAT (71-OLDAL) ANNAK IS AKI MAR VOLT ! SZAVAZZ A JOBBIKRA ! A NEP NEVEBEN : INGYEN KAJA-PIA-SZALLAS-RUHA = KOTELEZO SORKATONAI SZOLGALAT !!!
  MINDEN MAGYAR FIATAL VAGYA,HOGY A HAZAERT A VERET ONTHASSA ! - A NEP NEVEBEN - SZAVAZZ A JOBBIKRA !”
 • 13. akinemfél 2010. április 06. 22:10
  „Phobos tábornok úrnak !
  A NEP NEVEBEN : AZ A MAGYAR,AKI A JOBBIKRA SZAVAZ,AHOGY VONA GABOR IRJA A HIVATALOS PROGRAM 7.OLDALAN (OLVASD EREDETIBEN : WWW.JOBBIK.HU) :
  "A Jobbik programja minden értelmes, tisztességes és igazságszerető magyar ember programja."
  AKI MASOKAT RAGALMAZ-KOPDOS-MOCSKOL REGGELTOL ESTIG,A HELYETT,HOGY EZT A ZSENIALIS PROGRAMOT HIRDETNE MINDENFELE,AZ NEM LEHET ERTELMES,NEM LEHET TISZTESSéGES VAGY NEM LEHET IGAZSAGSZERETO,VAGY NEM - JOBBIKOS !!!!!!!!
  HAJRA JOBBIK !”
 • 12. akinemfél 2010. április 06. 22:04
  „A CIVILEK NEM AKARNAK KOTELEZO SORKATONASAGOT ES GIGANTIKUS MAGYAR HADSEREGET ? EZ NAGY HIBA !
  A NEP NEVEBEN : GYOZZON A JOBBIK = JOJJON A KOTELEZO SORKATONAI SZOLGALAT,ANNAK IS AKI MAR VOLT !
  JOJJON A FELFEGYVERZETT GARDA - AKI MAJD ELDONTI MI LEHET ES MI NEM AZ EGYETLEN FOGHATO TV CSATORNAN : A JOBBIK TV-N (OLVASD EREDETIBEN : WWW.JOBBIK.HU - GIGANTIKUS MAGYAR HADSEREG - 70-72.OLDALON, KOTELEZO SORKATONASAG - 71.OLDALON, A GARDA FELFEGYVERZESE - 71.OLDALON, AZ RTL KLUB, A BARATOK KOZT ES A TV2 LETILTASA + CSAKIS A JOBBIK TV = 54.OLDALON ! AKI IGAZI JOBBIKOS,AZ A SAJAT PROGRAMJARA BUSZKE,NEM PEDIG RAGALMAZ-KOPKOD-HAZUDOZIK REGGELTOL ESTIG ! A NEP NEVEBEN :
  JOJJON A JOBBIK ! INGYEN KAJA-PIA-SZALLAS-RUHA = A JOBBIK ES A KOTELEZO SROKATONASAG ! HAJRA JOBBIK !”
 • 11. Phobos 2010. április 06. 22:02
  „re akinemfel

  legalább magyar billentyűzetről írnál , akkor nem árulnád el magad hogy más nemzetiségű vagy !”
 • 10. adalfold 2010. április 06. 21:23
  „LEVENDULA27:
  IGAZAT ÍRSZ.

  A CIVILMOZGALOM VÁLASZTÁSI CSALÁSRA BUZDÍT: LÁSD:
  CIVILMOZGALOM.HU

  ÉS ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE
  WWW.VALASZTAS.HU

  CSALÓK, FUNKCIONÁRIUSOK. BEÉGTETEK.”
 • 9. levendula27 2010. április 06. 19:14
  „Seres Mária is beszállt a Jobbik elleni nagykoalíciós kampányba a maga rágalmaival. Halálos fenyegetésről hazudozik, mellyel a Jobbik meg kívánta akadályozni választási indulását. Ezzel szemben a bíróság elutasította a civil köntösbe bújt pártelnök magánlevelezés miatti feljelentését, mondván: semmilyen bűncselekmény nem valósult meg. A valóság csak annyi, hogy a Jobbik tavalyi OVB-delegáltja udvariasan figyelmeztette Seres Máriát: ne próbáljanak ismét választási csaláshoz folyamodni, mert a Jobbik figyelni fog.

  A 176-ból 24 választókerületben jelöltet állító Civil Mozgalom fedőnevű pártnál rendszeresen felmerül a csalás gyanúja. A tavalyi csornai időközi választáson is kétszer annyi ajánlószelvényt adtak le, mint ahány szavazatot kaptak. Seres Mária több párt vezetője volt már, rendszeresen együtt pártoskodik Stekler Ottóval, aki a magyar történelem legnagyobb ajánlószelvény-hamisítását elkövető Magyar Szociális Zöld Párt elnöke (P. Tamás, azaz Tomcat jelöltjük 1165 leadott kopogtatócédulájából csak 13 volt valódi). Stekler és Seres a 2004-es EP-választáson szintén közel 100%-ban hamisított (az aláírók tudta nélkül, utólag módosított pártmegjelölésű) ajánlószelvénnyel akart elindulni, de az Országos Választási Bizottság és a Legfelsőbb Bíróság is elutasította pártjukat. Stekler most abszurd módon elvileg a törvényesség őre, az OVB-delegáltja lett Seresnek. ,,Civil" pártjukat ma is elmarasztalta a testület (8:1 arányban, mert Stekler persze esküjével ellentétesen szavazott, pártérdeke szerint) egy törvénytelenségre buzdító felhívás, az igazolással való szavazások kijátszása, tehát tömeges választási csalás miatt. Seres utólag ezt gátlástalanul letagadta, holott a honlapjukon megjelent felhívás ténykérdés.

  A Jobbik most nyilvánosságra hozza a hazug pártelnöknőnek tavaly küldött levelét, melyben semmilyen fenyegetés nem volt, csupán a törvényességre való figyelmeztetés. A Jobbik tavalyi OVB-delegáltjaként jeleztem Seresnek, hogy alaposan meg fogom vizsgálni ajánlószelvényeit, ennek köszönhetően nem is merték végül leadni azokat, hasonlóan a MIÉP-hez.

  Seres másik állítólagos fenyegetője, G. Tibor már nem tagja a Jobbiknak, de eljuttatta nekünk a bírósági végzést, melyből kiderül: elutasították a szélhámos pártelnöknő rágalmazás miatti feljelentését, fenyegetésről pedig szó sincs, csupán néhány tisztességesen aláírt magánlevélről, melyben szintén Seres kétes ügyeiről érdeklődött korábbi, rendkívül aktív aláírásgyűjtőjeként. (A bírósági végzést újságírói kérésre megküldjük.)”
 • 8. háté 2010. április 06. 18:00
  „Szegény seresmari, csak a jobbikosok hozzák szóba.
  A fityeszesek szxrnak rá, csak a jobbikkal törődnek.

  Nem baj seresmari, te nagy-franc vagy, abból az 1%-fölöttiért járó állami pénzből jól eléldegéltek.
  Azért ezt tudathattad volna a szavazókkal, hogy szavazataikkal téged és sleppedet tartják el!”
 • 7. jánosi 2010. április 06. 17:03
  „Éljen Göbl Gábor a villanypóznán, de közben kinyitja a kiscicák szemét és bevezeti a katonaságot ...”
 • 6. akinemfél 2010. április 06. 16:56
  „JOJJON A GARDA FELFEGYVERZESE,ORIASIRA NOVELESE ES ALLAMI TAMOGATASA (IRODAK,SZOLGALATI AUTOK,STB.) - olvasd a Jobbik programját eredetiben - www.jobbik.hu - a hivatalos program 71.oldalán !
  Majd JON A JOBBIK ES A FELFEGYVERZETT ORIASI GARDA,ES MINDENKIT "KEMENYEN ELSZAMOLTAT" !
  SZAVAZZ A JOBBIKRA ES A GIGANTIKUS MAGYAR HADSEREGRE,AMI GIGANTIKUS OSSZEGEKBE FOG KERULNI,DE MEGERI ! VEREDET A HAZAERT - EZ MA MINDEN MAGYAR FIATAL ALMA ! CSAKIS A JOBBIK ! SZAVAZZ A JOBBIKRA
  ES MAJUSBAN MAR INGYEN ESZEL-ISZOL A LAKTANYABAN ! A JOBBIK MINDENT MEGOLD !”
 • 5. ssmd 2010. április 06. 16:36
  „Gőbl Gábor, a Jobbik soproni képviselőjelöltje a helyi önkormányzat által kezdeményezett megállapodást és szabályokat felrúgva helyezte el választási plakátjait a villanyoszlopokon.

  Gőbl szava ennyit ér:
  http://www.youtube.com/watch?v=GR6a6tlft70”
 • 4. adalfold 2010. április 06. 16:19
  „PHOBOS-T OLVASSÁTOK!

  A CIVIL MOZGALOM SERESÉT MEG RÁGALMAZÁSÉRT ELÍTÉLTÉK,
  A JOBBIK RÁGALMAZÁSÁÉRT.

  A FIDESZ MEG ÖSSZE FOG FOGNI SZAVAZÓI MEGVERETŐIVEL, A ,,RETTEGETT" MSZP-VEL. PONT.
  http://www.youtube.com/watch?v=sIxKes__vzs
  ez a BIZONYÍTÉK.”
 • 3. Phobos 2010. április 06. 14:41
  „Kövér új, elhallgatott "Köteles beszéde": újra szavaztatnának ha nem jó nekik az eredmény vasárnap

  Durvább kijelentést tett, mint a híres "köteles beszédben", mégis elhallgatták...Durvább kijelentést tett, mint a híres "köteles beszédben", mégis elhallgatták...Húsz évet a húsz évért - ennyi év fegyházat gond nélkül ki lehetne osztani méltó büntetésként a módszerváltás óta vetésforgóban regnáló politikai elit bizonyos képviselőinek. A levitézlett, fesletté vált, ám magát újra és újra áruba bocsátó politikai elit az elmúlt évek során sok mindent elárult. Olykor saját magát, becsületét, s legfőképp a hazáját. Gyávaságuk, megalkuvásuk, a korrupt és technokrata hozzáállásuk jelentősen hozzájárult erkölcsi, kulturális és nem utolsó sorban gazdasági válságunkhoz. Felelősek - különböző mértékben -, de mindannyian. Mostani összeállításunkban annak jártunk utána, hogy a Jobbik ellenében már olyan eszközöket is bevetne a Fidesz, amely az elmúlt nyolc évben fel sem merült náluk a kormány megbuktatása érdekében.

  A Jobbikot közellenségnek tekintő Fidesz és pártsajtója - Magyar Hírlap, Echo Televízió, Hír TV, Magyar Nemzet és újabban az MTV, TV2, RTL Klub is - lényegében elhallgatta, vagy mínuszos hírként számolt be Kövér László felettébb meglepő javaslatáról. A közjogi értelemben precedenst teremtő, döbbenetes kijelentés érdekes módon a balliberális orgánumok többségénél sem érte el az ingerküszöböt. A Fidesz országos választmányának elnöke azt mondta az ATV által rögzített felvételek szerint a Komárom-Esztergom megyei Táton megrendezett lakossági fórumon: ,,ha a tisztelt választók nem hatalmaznak fel minket arra, hogy koalíciós kényszer nélkül vezessük az országot, akkor, miután nincs alkalmas koalíciós partner, akivel lenne esély egy normális és tisztességes kormányzásra, vissza fogjuk adni az embereknek a döntés lehetőségét, hogy még egyszer gondolják meg, és bízzák meg azt, akit meg akarnak bízni." Kövér László magyarán arról beszélt, hogy ha nem olyan eredmény születik az országgyűlési választáson április 11-én, amely neki tetszene, akkor visszaadják mandátumaikat, s újból az urnák elé hívják a választópolgárokat. Hogyan lehetséges ez? Legegyszerűbben az újonnan megalakult parlament feloszlatásával érhető el - a képviselők fele plusz egy ember szükséges ehhez -, éppen azzal a módszerrel, ami az elmúlt nyolc év alatt a legkevésbé sem ment a Fidesznek.

  Mi lehet a háttérben, mit tudhat Kövér László, ha a választások előtt bő két héttel ezzel fenyegeti meg saját fórumának közönségét? Ismerheti például a belső közvélemény-kutatásokat, azokat a népszerűségi mutatókat, amelyeket nem hoztak eddig nyilvánosságra. Vagy csak az rémítette meg, hogy a Jobbik fórumaira húszszor több ember látogat el, mint a néhány fideszes rendezvényre, legyenek azok az ország bármely pontján? Persze a Jobbikot nem támogatják hatalmas médiabirodalmak, fegyverük a kőkemény munka, méghozzá az önfeláldozó. Nem napi három sajtótájékoztatón ismételgetik komoly fizetés ellenében az előre megírt paneleket. Nincs médiavisszhang, a hírügynökségek is a legritkább esetben számolnak be a napi több tucat kampányesemény egyikéről. De mégis működik. A Fidesz a Jobbik előretörésétől ideges.

  Már nem a kétharmadosat, hanem az egyszerű többséget, a választási győzelmet félti az új erőtől, amelyre nem fröccsent rá az elmúlt húsz év közéleti mocska. Nem véletlenül indítottak totális háborút a Jobbik és jelöltjei ellen. A Fidesz cselédsajtójánál megszűnt az újságírás, híreket, álhíreket gyártanak, tollba mondanak nekik, teljesítik a Párt elvárásait, utasításait. E háború harcmezején sorra csatlakoztak, és rendületlenül sorakoznak fel a nagy kereskedelmi társaságok, médiacézárok, oligarchák, celebek és sok más élősködő. Még a cionista szektatévé is a vezénylő tábornok mögé állt be. A mélységesen primitív George Bush fogalmazott úgy az USA terrorellenes, világhódító küzdelméről, hogy ez ,,a jó és a rossz harca". Nézzük meg, kik állnak most szemben a néppel, kik védik minden erejükkel az elmúlt húsz év mundérját, a hazaárulás, a megalkuvás mundérját. A magyar sajtó döntő többsége egy platformra került, ugyanazt a gazdát szolgálják, s akarva-akaratlanul ugyanaz az ellenségük is. A Fidesz pedig cserébe mindent elfelejt, már kikészítették nekik a jutalomfalatokat. Nem véletlenül nem csináltak ügyet Kövér László elszólásából, aki egyébként azt is megjegyezte: szó sem lehet arról, hogy együtt kormányozzanak a Jobbikkal - ,,kell a fészkes fenének a Jobbik".

  Pedig óriási skandalum, hogy egy magát demokratikusnak tartó párt vezetője közvetlenül a választások előtt kilátásba helyezze: új választást kezdeményeznek, ha április 11-én az emberek nem teljesen úgy gondolkodnak a világ folyásáról, mint ők. És ha másodszor sem akarnak majd a választók egypártrendszert, akkor megint feloszlatják a parlamentet, s egy harmadik választást íratnak ki, addig, amíg meg nem lesz a Fidesz kétharmada? Mindenesetre 2002-ben nem voltak ilyen harciasak, épp az akkori és leendő belügyminiszterük, Pintér Sándor - aki éppen a napokban vált meg őrző-védő cégétől, üzleti érdekeltségeitől annak érdekében, hogy újra tárcavezető lehessen - illetve az ő beosztottjai akadályozták meg a szavazatok újraszámlálását. Pedig akkor még tényleg maguk mögött tudhatták az egész nemzeti oldalt.

  Ha már a szemkilövető Gergényi Péter üzlettársánál tartunk: arra a kérdésre sem válaszoltak még a média legújabb kedvencévé vált párt vezetői, miért nem adták vissza mandátumaikat 2006 őszén. Mert akkor kellett volna. Biztosan nagyobb sikerrel buktathatták volna meg Gy. Ferenc kormányát, az erkölcsi fölényről nem is szólva. Nem ezt az utat választották, nem erre fordították az energiáikat. Pedig azzal az erőráfordítással, amellyel most ijedtségükben a nemzeti oldalt támadják, már régen letaszíthatták volna a trónusról a szocialistákat.

  A döntés joga a mi kezünkben van, hagyjuk a múltban az elmúlt húsz év elitjének meghatározó arcait, de ne felejtsük el őket! Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Az új kezdethez új erő kell.”
 • 2. Phobos 2010. április 06. 14:04
  „Hová lett a Fidesz indulásához felvett 100 milliós bankkölcsön? - ITT AZ IDŐ VÁLASZOLNI !

  A Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz) 1991. november 5-én kölcsönszerződést kötött a Magyar Hitelbankkal. A parlamentbe egy évvel azelőtt bekerült, 1988-ban alapított fiatal párt 100 millió forint kölcsönt vett fel "szervezeti fejlesztésre".

  Ahogy a kölcsönszerződésben állt a Fidesz a pénzt "vidéki irodaházak bővítésére, azok technikai és infrastrukturális feltételeinek a javítására, valamint nagyobb apparátus koordinálására képes budapesti központ kialakítására fordítja". A pénz visszafizetésének garanciájára a szerződés "egyéb kikötés" pontja alatt a következő állt: "A kölcsön visszafizetésének biztosítékaként az Adós részére 1994. december 31-ig az állami költségvetésből biztosított támogatás szolgál, valamint a FIDESZ költségvetésébe beállított különböző támogatóktól befolyó pénzeszközök szolgálnak."

  Csakhogy: ez a kölcsön soha nem lett visszafizetve. A Magyar Hitelbank gyakorlatilag szponzorálta a később négy évig kormányzó, s most ismét kormányzásra készülő Fidesz indulásának a költségeit (meg persze emellett az elvileg fedezetül szolgáló parlamenti állami támogatást is felvették). Azt csak feltételezzük, hogy a hitelfelvétel előtt sem mozgalmi alapon és a szimpatizánsok adományaiból tartotta fenn magát az 1990-ben emlékezetes plakátkampánnyal startoló fiatal liberális szervezet. Amelynek alapítóit Soros György pénzügyi spekuláns karolta fel, és akik a Bibó István Kollégiumból ismerték egymást. Mint köztudott, Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt kollégista szobatársa az a Simicska Lajos (a Fidesz-kormány első évében az APEH elnöke) volt, aki a szóban forgó kölcsön kapcsán olyan céghálózatot gründolt, amelyek révén sikeresen folyatták át a banktól igényelt összegeket alapítványi és céges számlákra.

  A pénz szétosztásában egyebek mellett részt vett a Szájer József vezette Demokratikus Politikai Kultúráért Alapítvány (Képviselő tagja volt: Szadai Károly; kuratóriumi tagjai Szájer és Szadai mellett: Kósa Lajos, Baráth Gergely, Tirtsch Tamás), a Grácsmann Tibor vezette Draft Kft., a Schlecht Csaba vezette Foliográf Kft., a Gransperger Gyula igazgatta Best Lising Kft. Újabb cégek is alakultak, például a Kövér László testvére, Kövér Szilárd által vezetett Arzenál Kft., amely az előbb említett Draft nevű cégből és a Schlecht Csaba vezette Padrone Kft.-ből alakult (A Padrone beltagjai voltak: Simicska Lajos, Schlecht Csaba, Varga Tamás, Kövér Szilárd) a cégek bejegyzési címének többszöri változtatása után (több cég is be volt jegyezve külön-külön időpontban például a budapesti Vend utca 25. vagy a Frankovics Mihály utca 21. alá).

  Nézzünk egy példát a pénzmozgásra! A banktól 16 millió hétszázezer forintot utalnak a Szájer József elnökölte Demokratikus Politikai Kultúráért Alapítványnak (Cím: Lendvay u. 28., Fidesz-székház), az aláíró Szadai Károly. Ők továbbítják az "Alapítvány a Független Tájékoztatásért" részére (persze ez házon belül marad szó szerint is, hiszen a cím ugyanúgy Lendvay u. 28.) Varga Tamás és Simicska Lajos aláírásával, végül az összeg a Csalogány utca 9-11. alá bejegyzett Pergamen nevű cég számláján köt ki. Az ügyletet kifogásolja a Magyar Hitelbank munkatársa, Bóné Mária (információink szerint ma egy takarékszövetkezetnél dolgozik), aki levelet intéz Várady Tiborhoz, az MHB főosztályvezetőjéhez. Ebben az előbb említett utalás kapcsán leírja, hogy a Független Tájékoztatásért Alapítványnak az ő fiókjukban nincs is bankszámlája. Idézzük Bóné Mária levelét szó szerint:

  "Az átutalási megbízás leadásával egyidőben adták le az alapítvány okiratait (alapító okirat, végzés, aláírási címpéldány), és a pénzügyi előadó már akkor jelezte az alapítvány ügyintézőjének, hogy a Demokratikus P.K. Alapítvány számlájáról az átutalást nem tudja teljesíteni. Pénteken, 04.24-én 12.15 és 12.30 óra között dr. Simicska Lajos és Varga Tamás megkerestek, és számonkérték, hogy miért nem került teljesítésre az átutalás. Elmondtam részletesen az átutalással kapcsolatos problémákat, de ők az érvelésemet nem fogadták el. Hivatkoztak az ideiglenes alapítványi számlanyitásra, Trendy-számra stb. Szinte sorolta nekem Simicska úr a megoldások lehetőségét, amit döbbenetesen jól ismer, majd közölte, hogy az átutalások nem teljesítése miatt - ugyanis a nem létező alapítványi számláról is tovább kellett volna utalni az összeget a 219-98904 (Pergamen ) számlájára - akár 100 millió Ft kár is keletkezhet. Ezért bejelentette, hogy azonnal készpénzben fel akarja venni a Demokratikus Alapítvány számlájáról a 16,7 millió forintot. Válaszként elmondtam, ne tegye ezt pénteken 12 óra 30 perckor, mert ez teljesíthetetlen a bankfiók részéről. Azt válaszolta: sürgős, szedjem össze a többi fióktól a pénzt. Jeleztem, hogy az összeget hétfőn megrendeljük, és kedden fel tudják venni...Tisztelt Várady úr! Észrevételezem, hogy az összeg, amit fel kívánnak venni, annak a forrása a FIDESZ által 1992.04.01-jén engedélyezett 20 millió forintos forgóeszköz-hitel. Érthetetlen számomra, hogy ezt az összeget miért kell ilyen úton eljuttatni a Pergamen Rt-hez? Ebből kiindulva megvizsgáltam a FIDESZ által 1992.04.03-án igénybe vett 50 millió forint forgóeszköz-kölcsön felhasználását, és a mellékelt bizonylatok alapján én úgy látom, hogy a kölcsönt - a bank pénzét - a FIDESZ nem a működésével kapcsolatos problémák konkrét megoldására fordítja, amire a kölcsönt egyébként kapta..."

  Bóné Mária később egy másik cég banki ügyletei (Interdivat és Centum Kft.) biankó fedezetigazolásai kapcsán már az MHB ügyvezető igazgatójához, Strack Jánoshoz intézett levelet, melyben kifogásolta, hogy "Az Interdivat Kft. által a bankfiók részére átadott dokumentumok a Centum Kft. részéről elkövetett csalást egyértelműen bizonyítják". A Bóné Mária szerint a Centum Kft (tagok: Kövér László, Máté János, Stumpf István, Wéber Attila, Gyurgyák János, Kövér Szilárd, Orbán Viktor, Varga Tamás, Gyekiczki András) azon tagjai, akik hamis fedezetigazolásokkal több alkalommal fizetés nélküli áruhoz jutottak, azok több más kft-nek is a tagjai voltak. A cégek: Creato (Simicska, Kövér Szilárd, Varga, Schlecht, Gyurgyák), Eurotax (az említett svájci-osztrák tulajdonosok és a Centum Kft. voltak az alapítók, a Centrum 40%-ban), Menüett (Simicska, Kövér Szilárd, Varga, Schlecht), Padrone (Simicska, Schlecht, Varga, Kövér Szilárd), Draft (Simicska, Varga, Schlecht, Kövér Szilárd), Promt Profit (Simicska, Varga, Kövér Szilárd, Schlecht), Best Lising (Varga Tamás apja és Simicska felesége), Prom Joys (Promt Profit Kft. valamint Brunner István és Schlecht Csaba), Arzenál, Foliográf (Orbán Viktor, Kövér László, Gyurgyák, Varga, Kövér Szilárd, Simicska, Schlecht), Bónusz (Varga, Simicska).

  A lelkiismeretes banki ügyintéző levelei után érdemes tovább tanulmányozni az általa is említett pénzmozgást és cégeket. Az elsőre kaotikusnak tűnő céglabirintusban különböző felelős pozíciókban megtaláljuk a Fidesz akkori és mai vezetőinek, háttérembereinek és azok családtagjainak jó részét. Egyiküket, a Fidesz korábbi gazdasági tanácsadóját, Varga Tamást több nemzetközi elfogatóparancs alapján keresték, majd fogták el 2005-ben Hollandiában. Előtte Prágában bujkált. A százmilliós kölcsön "eltüntetésében" szerepet játszó Centum Kft. a Századvég Kft.-ből alakult (amely azonos nevű és nem mellesleg személyi átfedést is mutat azzal a ma is fideszes Századvég Kutatóintézettel, amely múlt szombaton kétoldalas tanulmányt tett közzé a Magyar Nemzetben a Jobbikról "Kocsmapolitika" címmel), és az említett Varga Tamás is tagja volt a cégnek. Olyan nevek társaságában, mint Gyurgyák János politológus, Orbán Viktor, Kövér László, Kövér Szilárd (Kövér László testvére), Stumpf István, vagy épp az a Gyekiczki András, aki később az SZDSZ-be igazolt, és Kuncze Gábor kabinetfőnöke lett. Ezen a ponton ez a tény azért is érdekes, mert 1999-ben az SZDSZ-es Eörsi Mátyás egy ideig feszegette a bankkölcsönnel gazdálkodó céghálózat körüli anomáliákat, de Simicska Lajos APEH-elnökségről való lemondása után (Simicska egyéves elnöki regnálása idején tízmilliós nagyságrendű, a korábbi időkből datálódó Fidesz-adósságokat engedett el) nem hallhattunk többé az ügyről. A Centum Kft. később 40%-os tulajdonosa lett a svájci-osztrák vegyes tulajdonú Eurotax Kft.-nek, melynek ellenjegyzője Simicska Lajos volt, ügyvezető igazgatói pedig Varga Tamás és Erik Pomassl. A bankkölcsönt eltüntető cég- és alapítványi hálózatban az előbb említett mai Fidesz-vezetőkön kívül megtaláljuk továbbá Szadai Károlyt, aki a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöke volt, Schlecht Csabát, Simicska Lajos feleségét, Varga Tamás édesapját, Bence Györgyöt (Néhány éve elhunyt filozófus. Fia, Bence B. György Fidesz-színekben négy évig a II. kerület polgármestere volt), vagy épp azt a Tóth Mariannt, aki a Magyar Hitelbanknál banki alkalmazott előadóként a kölcsön intézője volt, és ügyvezetője volt a Fico Kft.-nek, amely 1998-ban a Simicska-féle Mahir tulajdona lett, ő maga pedig Simicska Lajos utóda lett a Millenium Rt. igazgatóságában. Az említett cégek nyomán keletkezett Mahir ma kiadó és reklámmal foglalkozó óriásvállalat, amely a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió mögött áll, és amelynek az ország több pontján a helyi, fideszes önkormányzat kedvező áron, pályáztatás és előzetes bizottsági jóváhagyás nélkül adott bérbe (egész pontosan a Mahir Cityposter Kft.-nek) reklámértékesítési területet.

  A Hír TV-ben tulajdonosként is közreműködő Töröcskei István volt a Magyar Hitelbank elnök-vezérigazgatója 1994-ben, amikor a Fidesz 97,5 millió forintos lejárt hiteléről eképp határozott a bank: "a fennálló 97,5 millió forint összegű lejárt hitelállomány hitelezési veszteségként leírandó".

  A Magyar Hitelbank vesztesége a cégek összességét tekintve a későbbi hitelfelvételek miatt elérhette akár a 700 millió forintot is. Később a Magyar Hitelbank megszűnt és ABN Amro lett belőle.

  Hová került és mi lett a sorsa a Fidesz indulását segítő hitelnek és a többi kölcsönnek? A ma ismert és a cikkben említett politikusokon kívül az ügyletek többi szereplője részt vesz-e a Fidesz gazdasági életében és a leendő Fidesz-adminisztrációban? Visszafizeti-e valaha a Fidesz és a résztvevők az adósságot? Valóban nem érzi magát felelősnek a Fidesz az elmúlt 20 év mutyijaiért, korrupciós mechanizmusaiért, közpénzeltüntetéséért? "Itt az idő" válaszolni.”
 • 1. Jerry 2010. április 06. 11:48
  „aki közpénzzel gazdálkodik, köteles elszámolni.Na hát a Csorna polgármesteri hivatal vezetőjének és helyettesének is lenne mit számolgatnia.Nem csoda, ha kerüli a nyilvánosságot, főleg a napos oldalon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választások 1990-2006

A Sajtóadatbank rövid statisztikai összefoglalója az eddig megtartott parlamenti választásokról. Tovább olvasom