Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Bővítené frakcióját a Fidesz-KDNP

A jelenlegi, 162 tagú Fidesz-KDNP-képviselőcsoport csaknem húsz politikusa nem újrázik az áprilisi országgyűlési választáson a pártszövetség színeiben. Medgyasszay László sem indul.
A nagy többség azonban ismét lehetőséget kap arra, hogy bejusson a parlamentbe. A Fidesz-KDNP pénteken mutatta be programját, és döntött választási listáiról; a szövetség színeiben induló egyéni képviselőjelöltek névsora már tavaly december 14-én véglegessé vált.

Az MTI számításai szerint a Fidesz-KDNP jelenlegi, 162 tagú parlamenti frakciójából 17-en - közülük hárman kereszténydemokraták - nem indulnak sem egyéniben, sem listán a tavaszi választáson a pártszövetség színeiben. Közöttük van Gógl Árpád volt egészségügyi miniszter, aki 1998 óta tagja az Országgyűlésnek, ám idén Fejér megye 2-es számú választókerületében, Székesfehérváron már nem őt, hanem Vargha Tamás önkormányzati képviselőt indítja a Fidesz-KDNP.

Húszévnyi parlamenti munkája ér véget Mádi Lászlónak, aki az ingatlanadóval kapcsolatos kijelentése miatt nem lehetett a pártszövetség jelöltje. Nincs az indulók között Molnár Oszkár edelényi polgármester sem, akinek a romákkal kapcsolatos kijelentései tavaly nagy vitát váltottak ki. A Fejér megyei lista utolsó, 18. helyén szerepeltetik Kelemen Andrást, így valószínű, hogy ő sem lesz tagja az új parlamentnek; ezzel vélhetően neki is véget ér húszéves országgyűlési karrierje. Az ismertebb nevek közül sem az egyéni, sem a listás jelöltek között nem szerepel a volt kisgazda Kékkői Zoltán, aki helyett Tiffán Zsolt borász a Fidesz-KDNP jelöltje Siklóson és környékén.

Nem jelölik Bagi Bélát, Bíró Ildikót, Borsos Józsefet, Nagy Sándort, Püski Andrást, Rácz Istvánt, Schmidt Ferencet, Spiák Ibolyát, Tellér Gyulát és Vígh Ilonát sem. A frakciószövetségen belüli 23 tagú KDNP-képviselőcsoportból 20-an újrázhatnak.

Nincs az indulók között Medgyasszay László, aki öt ciklus óta parlamenti képviselő, és ebből négyszer Győr-Moson-Sopron megye 1-es számú egyéni választókerületéből jutott be a Házba. Rajta kívül a Kereszténydemokrata Néppárt alelnökét, fővárosi elnökét, Molnár Bélát, valamint Lenti polgármesterét, Nógrádi Lászlót sem indítják. Az országos lista első húsz helyén a pártszövetség prominensei, valamint a szövetséges szervezetek vezetői állnak.

A Fidesz-KDNP azonban - számítva arra, hogy egy nagyarányú egyéni választókerületi győzelem esetén az országos listáról minimális mandátuma lesz - ismert politikusait a megyei listák biztos befutó helyein is szerepelteti. Kövér László választmányi elnök pénteki tájékoztatása szerint az országos lista első húsz helyét követő pozíciókat a Fidesz választási egyeztető bizottsága saját hatáskörben tölti majd fel.

Felhívta azonban figyelmet: akár még az is előfordulhat, hogy csak egy helyet szereznek az országos listáról. Ha ez így lesz, akkor onnan csupán Orbán Viktor pártelnök, listavezető szerezhet mandátumot.

Olvasóink írták

 • 7. Jerry 2010. március 17. 08:02
  „Az mdf "rendszerváltó" párt volt, aminek során felrúgta az orosz szerződéseket, emiatt sok gyárt bezártak, lett egy sereg munkanélküli hazánkban.Felvett egy rakás külföldi kölcsönt,amiből többnyire 56-os emlékművek, meg 56-os "hősők" jutalmazása lett, na meg kormányzati luxus kocsik stb.Aztán felemelte a lakáskölcsönöket, az enyémet pl a 3 %-ról 33%-ra.Köszönjük,de elég volt belőlük.Aztán jött az mszp kormány,mert reménykedtünk, hogy hátha jobb lesz,de helyette bokros csomag jött, hogy rendbe tegye amit az mdf elrontott. Kifizettük,kinyögtük,és azt hittük, hogy megint jobb lett.Aztán jött a fidesz és elherdálta, elosztogatta az elvtársai közt,amit a bokros csomagban talált.Megint reménykedtünk, hogy talán a régi jobb lesz, ezért újra mszp lett,de az mszp már nem az az mszp volt, azt hittük,az újabb, jobb is.De nem az volt. A pártok leszerepeltek, egymás közt osztogatják az adófizetők pénzét, a hatalomért mindent elkövetnek.Megélhetési politikusaik csak a saját zsebüket tömik, a lakosság gondjaival nem foglalkoznak.Nem a megoldásokat keresik,hanem a megélhetésüket. Ideje a "politikusok" elszámoltatása, a parlament létszámának csökkentése.Most már azoknak kell bele szólni az ország adófizető polgárainak is beleszólni az adók elköltésébe,akik a pénzt megkeresték.Az igai jó megoldás a Civil Mozgalom,akiknek parlamenti képviselői nem megélhetési politikusok, vállalják vissza hívhatóságot, nem kezdő 20 -30 éves gyerekek, hanem biztos megélhetéssel is rendelkező, az országért tenni akaró személyek.A Mozgalom jelöltjei közül egyre többen állami támogatás nélkül, az adófizetők pénzének kampányra való elszórása nélkül szedi össze a szükséges ajánló szelvényt, hogy indulhasson a választáson. Ezért akarják, hogy a pártok ne kapjanak állami támogatást, éljenek , dolgozzanak a tagdíjakból, mert úgy is lehet, és úgy is kell.Ezt a CM bebizonyította.Alig egy éves fennállása alatt jelen lesz a parlamentben, ha a választók is úgy akarják.Mert nem csak ígéret kell,hanem tettek.A választók nem párttagok,hanem civil emberek,akik élni akarnak,egyre jobban,egy békés, biztonságos országban,ahol nincs megosztottság, igazságtalanság,szükségtelen bürokrácia.Ahol esélyegyenlőség van, szakértői irányítás, nem egymásra mutogatás, mocskolódás, hanem a problémák megbeszélése,megoldása,és a végső cél Magyarország európai szintre való emelése.Mert valahol mindenki civil, nálunk, és külföldön egyaránt.A háborúban mindig a legnagyobb áldozatot a vétlen civil lakosság hozza.A katonáknál van fegyver,a civilek védtelenek.Kis hazánkban meg túl sok már a /párt/katona és ha civilek már nem akarnak áldozatok lenni,a CM jelöltjeire kell szavazniuk.”
 • 6. adalfold 2010. március 16. 13:48
  „MELYIK PÁRTOT KUSSOLTATJÁK EL?
  A JOBBIKOT.
  MERT ÁLLÍTÓLAG RASSZISTA, CSAKHOGY
  NEKI VAN A LEGJOBB ETNIKAI PROGRAMJA - SZLOVÁK ÉS ANGOL NAPILAPOK SZERINT IS.
  NEKI VAN EGYEDÜL PROGRAMJA.
  CSAK A JOBBIK SZERVEZŐDÖTT A NÉPBŐL AZ ÚJ, KORMÁNYKÉPES PÁRTOK KÖZÜL.
  JOGSZERŰ, HIBÁTLAN, NEMZETI.
  SZAVAZZ A JOBBIKRA!
  http://www.youtube.com/watch?v=q-82kRES5Bw
  ÉS HOGY MIÉRT KUSSOLTATJÁK EL?
  MERT A MAGYAR EMBEREK ELSŐ, DEMOKRATIKUS ÉS ÉLETKÉPES SZERVEZŐDÉSE, MELY
  VESZÉLYEZTETI A MAFFIASZERŰ HATALMI, IDEGENÉRDEKŰ EGYENSÚLYT.
  HAJRÁ JOBBIK.”
 • 5. GYMS 2010. március 14. 16:28
  „4.-nek

  1. Az országos lista ún. kompenzációs lista és a töredékszavazatok alapján lehet onnan mandátumhoz jutni, a területi listáról viszont az adott területen (megyében, vagy fővárosban) leadott szavazatok alapján. Az utóbbi tehát az elsődleges, ezért kellene helyre rakni a cikk záró mondatát, de látom, hogy az újságíró sem érti, ezért nem is fárasztom magamat tovább ezzel...
  2. Minden pártnál bevett gyakorlat, hogy a listavezető (miniszterelnök-jelölt) nem indul egyéniben. Korábban sem indult és most sem. O.V.-n kívül ezúttal Mesterházy sem és Bokros sem. Egy miniszterelnöknek ugyanis nem az ország 1/176-od részén van dolga, hanem az egész országban.
  (Egyébként meg: ha történetesen a szülőfaluja körzetében elindulna, akkor nem nyerne? Ugyan már...)”
 • 4. laposibenö 2010. március 14. 12:41
  „Is.. Meg az országos első is ő. Csak azt nem értem egyéniben miért nem indul? Ott megmutathatná hogy személy szeint mennyire népszerű. Vagy nem meri a rizikót bevállalni? Ez a nagy bajnok. He-he”
 • 3. GYMS 2010. március 14. 00:17
  „1.-nek és 2.-nek:
  Ha jól tudom, 04.11-én a választópolgárok döntenek, hogy melyik frakció bővül, melyik szűkül, illetve melyik szűnik meg, vagy jön létre.

  A cikkíró meg követhetné az eseményeket naprakészen, egy újságírótól ez a minimum: Orbán Viktor a Fejér megyei listáról fog mandátumot kapni! (Az utolsó mondatot kellene egy kissé kipofozni...)”
 • 2. jánosi 2010. március 13. 21:09
  „1.
  Szépen hangzik, de értelmetlen ! Még ha pénzszagra céloztál volna .............”
 • 1. Primax 2010. március 13. 20:19
  „Bővítené frakcióját a Fidesz-KDNP
  " Vérszagra gyűl az éji vad..."”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírósági eljárás a komlói ingatlanügyben

Egy adásvételi szerződéssel kapcsolatban Páva Zoltán (MSZP) Komló polgármester ellen bírósági… Tovább olvasom