Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Becsusszan-e még megyei képviselő az országos listákról a Parlamentbe?

Dióhéjban a válasz: elméletileg van rá sansz, de gyakorlatban vajmi kevés. Hosszabban: olvassák el cikkünket.

A matekot kedvelő politológusok számításai szerint a választások második fordulója után a Fidesz várhatóan 263, az MSZP 58, a Jobbik 48, míg az LMP 17 mandátumot szerez az újonnan alakuló Országgyűlésben.

A 386 képviselői szék szóban forgó (f)elosztását természetesen még nem szabad készpénznek venni, kisebb-nagyobb változások lehetnek, de azt azért bátran leírhatjuk, hogy arányaiban nagyot biztosan nem tévednek az elemzők. (A világhálón keringő számolgatások között mi találtunk olyant, mely 59 MSZP-s, 49 Jobbikos és 15 LMP-képviselővel számol.)

Most pedig nézzük az 5 százalékos parlamenti küszöböt átugró pártok országos listáit.

Fidesz: szimbolikus gesztus Áder Jánosnak és Járóka Líviának

Az országos listán – amelyre egyébként azon túl, hogy a Fidesz vezetőit bejutassa a Parlamentbe, sok szüksége nem lesz a pártnak: gyakorlatilag minden választókerületben vagy már tarolt, vagy győzelem közeli helyzetben van a szövetség – három megyei kötődésű nevet találtunk az első ötvenben: Áder János (24.), Járóka Lívia (25.) és Molnár Ágnes (30.).

Utóbbi politikus területi listáról bekerült a Parlamentbe, Áder János és Járóka Lívia előkelő helyezése viszont annál érdekesebb. Főleg annak fényében, hogy mindketten az Európai Parlamentben politizálnak, s tavaly az EP-választások után kijelentették: az elkövetkező években az uniós ügyekkel szeretnének foglalkozni Brüsszelben.

Valószínűleg ez így is marad a választások második fordulója után, vagyis előkelő helyezésük szimbolikus csupán a Fidesz országos listáján, s Áderék lemondanak mandátumukról az utánuk következő párttagok számára.

A Fidesz országos listájának 172. helyén szerepel a győri Fidelitas elnöke, Radnóti Ákos is, de a fiatal politikusnak nyilvánvalóan nincs esélye a Parlamentbe kerülni.

MSZP: Molnár Csaba területi listáról már biztosította a helyét

A szocialisták első ötven helyezettje között megyénkből egyedül Molnár Csaba (12.) szerepel, aki területi listáról már szintén biztos résztvevője a következő Országháznak.

A 2010-es választáson középpárttá zsugorodott MSZP listájának negyedik helyén szerepel Gyurcsány Ferenc (bizonyosan a megújulás jegyében...), de Szekeres Imrének (6.), Kiss Péternek (7.) és Lamperth Mónikának (9.) is lesz parlamenti széke a következő négy évben. Szili Katalin ugyanakkor nem található az első 50 hely egyikén sem.

Jobbik: egy radikális politikus megy a Parlamentbe megyénkből

A radikális párt első ötven helyezettje között nincs megyei származású képviselőjelölt, mint ahogy Morvai Krisztina sem szerepel a Top 50-ben. A Jobbik ismertebb nevei közül Vona Gábornak (1.), Balczó Zoltánnak (2.), Pörzse Sándornak (3.), Novák Elődnek (7.) és a jogvédő ügyvédként ismert Gaudi-Nagy Tamásnak (5.) bérelt helye van a következő ciklusban.

Területi listáról a Jobbik színeiben Magyar Zoltán a választások első fordulója után került be az Országgyűlésbe megyénkből. 

LMP: megyei szereplők és Kukorelly Endre nélkül 

Az LMP első húsz helyezettje között szintén nem akadtunk megyei névre.

Érdekesség, hogy Kukorelly Endre író "letette a voksát" az LMP mellett - a népszerű szerző a lista 38. helyén olvasható -, igaz, arra azért kínosan ügyelhetett, hogy ne fenyegesse komolyan a Parlament veszélye.


Ha

Ha a választások első fordulójában átlépte volna az 5 százalékos küszöböt az MDF és a Civil Mozgalom – köztünk szólva ettől azért mindkét párt eléggé messze volt –, akkor két megyei közéleti szereplő jó eséllyel a Parlamentben találhatta volna magát.

Az MDF megyei elnöke, Nagy Tamás a 8. helyet, míg Fertőszéplak polgármestere, Bozsvári István a Civil Mozgalom listáján a 6. helyet kapta.
  


Olvasóink írták

 • 6. Phobos 2010. április 23. 19:19
  „A nap kérdése: elvárható 2010-ben Magyarországon, hogy tudjon rendesen magyarul egy leendő (?) képviselő?

  http://www.youtube.com/watch?v=iD5evxMWaR0&feature=player_embedded#!”
 • 5. Phobos 2010. április 23. 15:15
  „A Fideszről győzködik az edelényi romákat

  http://hvg.hu/nagyitas/20100423_edeleny_romak_nagyitas”
 • 4. Batistuta 2010. április 23. 10:52
  „Kiváncsi lennék, hogy Szeghalmi Balázsnak mi a problémája Kukorelly Endrével. Ilyen alpon sok más arccal is lehetett volna pikírt. Mindegy : minősíti önmagát:-)”
 • 3. Jerry 2010. április 23. 08:05
  „Elég elcsépelt dolog nálunk a korrupció emlegetése.Ez mindig akkor kerül elő, ha már nincs más érv.A korrupcióhoz mindig két oldal kell, egy megvásárolható tisztviselő,és egy pénzért előnyöket vásárló állampolgár.Mégis hogy képzelted,a CM fellépését?Az állampolgárokat mégsem lehet lecserélni,az egész hivatali apparátust sem lehet leváltani. A korrupciót csak egy jól működő törvényhozó testület tudja felszámolni. Elsődlegesen a hármas hatalmi ágak szétválasztásával,másodlagosan olyan képviselőkkel,akik vissza hívhatók, nem megélhetési politikusok, pártkatonák,stb.A továbbiakban a pártok állami támogatásának megszüntetésével, a közpénzek átláthatóságával, a költségek elszámoltatásával stb.A CM végig ezt hirdette, kár hogy nem vetted észre.Ezt a célt szolgálta az aláírásgyűjtés is.Persze lehet választási kampányt csinálni hitegetéssel,ígérgetéssel,óriás plakáttokkal,tv reklámokkal is, meg kibújnia viták alól,titkolni a programot, és mocskolni az ellenfelet, letiltatnia médiában, ellehetetleníteni a kampányban, és még választási csalással is vádolni.Választást is lehet így nyerni,meg munka nélkül listára kerülni,és bejutnia a házba mások hátán felkapaszkodva.Kritizálni is könnyebb, mint a tényleges munkában is részt venni.Könnyebb egy X-et tenni egy papírra, és kritizálni a mögötte lévő nevet, mint felkerülni a papírra és irányítani az x-et író kezet.”
 • 2. FREDDY/S 2010. április 23. 07:26
  „A CM-nek az volt a szépséghibája, hogy elfelejtett a korrupció és a kiváltságok, kiváltságosok ellen fellépni, mert a saját csapdájába esett, és az aláírásgyűjtést nem lehet összetéveszteni a választási kampánnyal, mert az eredmény sem maradt el, nemde...”
 • 1. Jerry 2010. április 23. 07:16
  „A választás során látható volt, hogy a pártok nagy szájtépői nem indultak egyéniben,csak listára íratták fel magukat, ahol nem kellett cédulákat gyűjteni, nem kell a választókkal beszélni, vitázni. A fidesz módszere az volt, hogy kiküldött 100.000 aktivistát,aki beszedték a pártnak az ajánló szelvényeket, amit kitöltöttek az ov által kiválasztott képviselő jelöltek nevére.Tehát nem a lakosság választotta a fideszben az egyéni képviselőket is, hanem a párt.Ez után megkapták a fentről jött támogatást, médiát és anyagiakat,aztán jöhet a választás.Igy tényleg akár egy irodai fikusz is indulhatott volna fidezs színekben az is nyert volna.Ezért nem mert kiállni a fidesz képviselő sehol sem vitáznia többi jelölttel, mert igy kiderült volna, hogy csak gombnyomogatónak,és nem igazi képviselőnk kellenek.Az igaziak majd a listán bejutottak lesznek,akikre igazából senki nem is szavazott.A választási harcban a CM tűzte programjába a pártok állami támogatásának megvonását, az ilyen párt listák megszüntetését.Olyan ember ne juthasson be a parlamentbe,aki mögött egyéniben nincs szavazó polgár. A képviselő ne pártjának,hanem szavazóinak tartozzon elszámolással.Ez olyan program volt,amit a pártok listavezetői nem szívesen vették volna,ha elterjed.Ezért tiltották le a CM-et a médiákban,és csak egyéb kategóriaként említették a közvéleményt kutatók is. Eleve úgy írták, hogy a CM-re adott szavazat elvész.a lakosság bedőlt a pátok ígéretének,és most tessék, 20 év után vissza tértünk az egypárt rendszerhez,csak most nem társadalmi megbízású elvtársak, hanem jól fizetett,álláshalmozó pártkatonák ülnek ott.Még a munkásőrség is vissza jön magyar gárda néven,nem beszélve a pártkáderek tömegéről.Tényleg ezt akartuk?Mi nem, csak a fidesz.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona Gábor: Orbánia vagy Hungária

A Jobbik nincs a kétharmad ellen, ám az ellen igen, hogy az ne egy párt kezében legyen - mondta Vona Gábor. Tovább olvasom