Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Az új kormány: Matolcsy, Pintér, Fellegi, Martonyi, Semjén

Orbán Viktor hivatalosan is bemutatta leendő kormányának tagjait.

Nyolc miniszterrel alakul meg az Orbán-kormány: Matolcsy György vezeti a Nemzetgazdasági Minisztériumot, Martonyi János a külügyi tárcát, Pintér Sándor lesz a belügyminiszter, Fellegi Tamás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítója, Réthelyi Miklós a nemzeti erőforrásokért felelős tárcavezető, Fazekas Sándor a vidékfejlesztési miniszter, Hende Csaba a honvédelmi tárcavezető, Navracsics Tibor pedig a közigazgatásért és az igazságügyért felel majd a kormányfő helyetteseként. Orbán Viktor hétfőn közölte: az új kormánynak új politikai-gazdasági rendszert kell felépítenie.

A kormányfői poszt várományosa a Parlamentben mutatta be leendő kormánya tagjait.

Az új kabinetben Varga Mihály vezeti majd a Miniszterelnökséget államtitkárként, Navracsics Tibor mellett pedig miniszterelnök-helyettes lesz Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is, aki a kettős állampolgárság határon túli magyarok számára történő megadását említette az egyik legfontosabb célkitűzéseként.

A hivatalos bejelentések után a leendő kormányfő és kormánytagok a Parlamentben válaszoltak újságírói kérdésekre.
Orbán Viktor szerint olyan kormánytagokra van szükség, akik meg tudnak felelni egy új politikai-gazdasági rendszer megalapításának. A leendő miniszterelnök azt mondta: kormánya feladata a nemzeti ügyek képviselete.

Matolcsy György azt mondta, hogy idén a GDP 4,5-6,5 százalékos sávjában lehet az államháztartás hiánya. A leendő nemzetgazdasági miniszter lát lehetőséget még az idén egy év közbeni adócsökkentésre, az euróbevezetés időpontja pedig szerinte 2011 végén határozható meg reálisan.

Fellegi Tamás a hazai és európai uniós fejlesztési források gyors és hatékony felhasználását, a közbeszerzés egyszerűsítését és az EU keretein belül a magyar vállalkozások előnyhöz juttatását sorolta egyebek között a legfontosabb feladatok közé.

Pintér Sándor arról beszélt, hogy belügyminiszterként elsőként a kistelepülések közrendjének és közbiztonságának megjavításához lát hozzá. Közölte: szeretné azt éreztetni, hogy "megjöttünk, rend és közbiztonság lesz az ország minden egyes területén".

A kórházak pénzügyi helyzetének rendezését és a rezidensek helyzetének tisztázását jelölte meg elsődleges feladatai között Réthelyi Miklós. "Az egészségügy területén vannak olyan kérdések, amelyek nem tűrnek késlekedést" - fogalmazott a nemzeti erőforrásokért felelős tárcavezető-jelölt, aki koordináló stratégának készül.

Fazekas Sándor leendő vidékfejlesztési miniszter szerint a legfontosabb cél az, hogy a magyar vidék legyen versenyképes a nagyvárosokkal életnívóban, környezetvédelemben, munkalehetőségeket illetően és a lakosság megélhetésének biztosításában.

A leendő honvédelmi miniszter úgy vélekedett, a honvédelem egész rendszerét át kell tekinteni, aminek csak egy része a Honvédelmi Minisztérium és a honvédség. Hende Csaba az MTI-nek úgy nyilatkozott: egyelőre csak vezető munkatársakat kért fel, az államtitkárokat később nevezik ki.

A külügyminiszteri poszt várományosa, Martonyi János szerint először az ország hitelét, önbizalmát kell helyreállítani, ezzel párhuzamosan kell markáns, határozott kül- és Európa-politikát folytatni. A kettős állampolgárságról azt mondta: nincs arról szó, hogy egy törvénnyel automatikusan több százezer, vagy több millió szomszédos országban élő magyar állampolgárságot kap.

Navracsics Tibor, akit Orbán Viktor még múlt héten bemutatott, az MTI-nek múlt csütörtökön egyebek mellett azt nyilatkozta, hogy vissza akarják állítani a "teljes vertikumát" a közigazgatási karriernek, és ennek érdekében visszahozzák a közigazgatási államtitkár pozícióját, mint a közigazgatási karrier csúcsát.

Az új, nyolc minisztériummal megalakuló kormány a rendszerváltás óta a legkisebb létszámú kabinet lesz. Eddig Horn Gyula, illetve Gyurcsány Ferenc második kormánya volt a legkisebb létszámú: Horn Gyuláé 12 miniszterből és 1 tárca nélküli miniszterből, Gyurcsány Ferencé pedig 12 tárcavezetőből állt.

Korábban

Nyolc miniszterrel alakul meg az Orbán-kormány: Matolcsy György vezeti a Nemzetgazdasági Minisztériumot, Martonyi János a külügyi tárcát, Pintér Sándor lesz a belügyminiszter, Fellegi Tamás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítója, Réthelyi Miklós a nemzeti erőforrásokért felelős tárcavezető, Fazekas Sándor a vidékfejlesztési miniszter, Hende Csaba a honvédelmi, Navracsics Tibor pedig a közigazgatásért és az igazságügyért felel majd kormányfő-helyettesként.


Varga Mihály a Miniszterelnökséget vezeti államtitkárként.

Pintér Sándor vezetheti a Belügyminisztériumot az Orbán-kormányban.

Martonyi János irányíthatja a Külügyminisztériumot az Orbán-kormányban.

Fellegi Tamás lesz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítója az Orbán-kormányban.

Réthelyi Miklós vezetheti a nemzeti erőforrásokért felelős tárcát az Orbán-kormányban.

Matolcsy György vezeti majd a Nemzetgazdasági Minisztériumot az Orbán-kormányban.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes lesz az Orbán-kormányban. 

Hende Csaba irányíthatja a Honvédelmi Minisztériumot az Orbán-kormányban.

Fazekas Sándor lesz a vidékfejlesztési miniszter az Orbán-kormányban. 

Korábban

Megkezdte előkészítő ülését a leendő Orbán-kormány a Parlamentben hétfőn.

A résztvevők közül várhatóan nyolcan vezetnek majd tárcát.
Az Országház Vadásztermében tizenketten ülnek körül egy asztalt: Orbán Viktor, a kormányfői poszt várományosa, Navracsics Tibor leendő miniszterelnök-helyettes, aki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot vezeti majd, Varga Mihály, aki államtitkári posztban lesz a Miniszterelnökség irányítója és Szijjártó Péter, Orbán Viktor személyes szóvivője, illetve Martonyi János, a külügyminiszteri poszt várományosa.
Megérkezett a tanácskozásra mellettük Fellegi Tamás, Matolcsy György, Fazekas Sándor, Hende Csaba, Réthelyi Miklós és Pintér Sándor, valamint Semjén Zsolt.

A tervek szerint tíz órától egy órás zárt megbeszélést tartanak a résztvevők, ezt követően Orbán Viktor a sajtónak hivatalosan is bemutatja leendő kormányának tagjait.

Olvasóink írták

105 hozzászólás
 • 105. Sagittarius 2010. május 07. 14:39
  „104. Primax 2010.05.07. 08:10

  ...és mond, ilyen böszme újságot mi a fenének olvasgatsz?? Nincs jobb dolgod? Hüleségeket, rémhíreket, meg hazugságot magadtól is tudnál kitalálni, minek azt újságból kiolvasni.”
 • 104. Primax 2010. május 07. 08:10
  „"A Népszabadság információja szerint politikai vonalról erősít a nem éppen optimális anyagi helyzetben lévő MTK: Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője a patinás sportegyesület elnöke lesz. A politikus - értesült lapunk - elfogadta a kék-fehérek felkérését, amelyre már csak azért is igent mondott, mert kötelezi a családi hagyomány."
  Ez - ugyebár - plusz "egy db" fizetés is.
  Aranyos...”
 • 103. fortuna54 2010. május 05. 19:42
  „98.szocdem.Érdekes,hogy csak most árulod el,hogy kire szavaztál.Talán vártad az eredményt,és utánna adod le szavazatodat?”
 • 102. Primax 2010. május 05. 19:29
  „szocdem #93. !
  Hazudtak már a narancsosok ennél nagyobba(ka)t is.
  Mi értelme lenne az egésznek a szavazati jog megadása nélkül ?
  Hadd döntsenek pl. Kolozsváron - is - arról, hogy itt mi legyen....vicc.
  Amúgy pedig :
  Akárhogyan is lesz, ha megkapják a magyar állampolgárságot, az rendkívül sok pénzünkbe fog kerülni.
  Neked is...
  Aztán lehet jajgatni, hogy miért nem javul az életszínvonalunk.”
 • 101. Sagittarius 2010. május 05. 16:50
  „99. lótusz 2010.05.05. 16:33

  <moderálva személyeskedő> Csak egy cikkel kellett volna itt továbblapoznod. Mai cikk, idézem, csak neked, csak most:

  "Orbán Viktor egy miniszterelnöki megbízottat nevez ki Balsai István személyében a 2006 októberében történtek kivizsgálására."”
 • 100. Sagittarius 2010. május 05. 16:36
  „98. szocdem 2010.05.05. 14:13
  No, itt azért néhány pontban ütköznek a véleményeink. Az általad 1-es és 2-es pontban leírtakkal egyet értek, csak éppen fordított előjellel. Vagyis éppen, és pontosan ezen okok miatt nem szavaztam az általad választottakra, és igaz ez a bukottakra is. Azt hiszem igazán nem kell nagy jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy lássuk, az LMP-t kik, kiknek a pénzéből, és milyen célzattal hívták életre, szép zöld gúnyába bújtatva.
  De hát lelked rajta, ahogy az enyém is az általam választottakon.”
 • 99. lótusz 2010. május 05. 16:33
  „A Jobbik felháborítónak tartja, hogy a Fidesz-kormány leendő belügyminisztere, Pintér Sándor máris a 2006. őszi rendőrterror fő felelőseinek mentegetésén dolgozik.

  Pintér Sándor egy újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy szerinte a tömegoszlatásokat irányító Gergényi Péter nem követett el semmilyen törvénytelenséget. Mint ismeretes, nemcsak a magyar, hanem a világsajtót is bejárták a véres erőszakba torkollott tömegoszlatás megrázó felvételei és Bencze József, a jelenleg is hivatalban levő országos rendőr-főkapitány maga is bocsánatot kért a nyilvánvalóvá vált súlyos jogsértések miatt. Ennek ismeretében különösen visszás, hogy az elszámoltatást ígérő Fidesz-kormány leendő belügyminisztere máris a szemkilövető főrendőrök mentegetésén fáradozik.

  Ez az eset is jól mutatja, mennyire csak szólamok voltak a Fidesz elszámoltatásra tett ígéretei. Nyilvánvaló, hogy sem az MSZP és a Fidesz gazdasági holdudvarainak közös mutyiügyleteiben, sem pedig a Pintér volt üzlettársát, Gergényit érintő vizsgálatok alkalmával nem számíthatunk a leendő Fidesz-kormány feltáró, elszámoltató munkájára. A jövő hét péntekén megalakuló új Országgyűlésben a Jobbik Magyarországért Mozgalom lesz az egyetlen olyan erő, amelynek nincs takargatnivalója, és minden erejével a rendszerváltás óta elmaradt számonkérés megvalósításán dolgozik majd.”
 • 98. szocdem 2010. május 05. 14:13
  „97. Sagittarius 2010.05.04. 21:51

  Az LMP-re szavaztam.
  Miért?

  1. Nem kivántam aszisztálni ahhoz, hogy egy nemzetközi bűnbanda helyi vazallusainak hatalma tovább éljen.
  2. Nem kívántam segiteni abban, hogy ugyan annak a nemzetközi bünbandának lekötelezett társaság kaparintsa meg a hatalmat.

  Thürmer.
  Ő komcsi, az egyik "eredeti". Reformkommunistának is szokták volt nevezni. Az elvtársainak többsége azonban vadul marxista-leninista, és az autentikus baloldalon vállalhatatlan nézeteket vallanak. Többek között gyülölik a tőkést, míg a szocdemek a társadalom alkotórészének tekintik minden féle jogokkal.
  Vagy mindent állami kézben szeretnének látni - termelőeszközöket, bankokat stb - míg a szocdemek a vegyes gazdaságot preferálják.
  Elvégre nagyon hiszünk a jogban (vállalkozás, magántulajdon) és a társadalmi igazságosságban. (faji, vallási, szociális megkülömböztetés tilalma pl.)

  Ezért nem hiszem hogy Thürmer pártja alternatíva lehet a baloldalnak. A felnövő nemzedékben meg inkább többnyire baloldali anarchisták vannak (a hiányos tudás miatt azt hiszem) mint reformkommunisták, ezért hihetetlenül fontossá vált a szociáldemokrácia mint baloldali irányzat. Sok volt mszp tag ismeri mostanában hogy merre kell (sürgősen) mennie:))))))”
 • 97. Sagittarius 2010. május 04. 21:51
  „96. szocdem 2010.05.04. 12:55

  Értem! Tehát "nomen est omen".
  Ezzel nincs is semmi baj, amíg a valódi baloldali értékeket képviseled. Mert ugye tudjuk sajnos, hogy az emeszpé az kb. annyira baloldali, mint A.H. nemzeti szocialista pártja volt anno. (de inkább még annyira sem) Arra azért kíváncsi lennék, kire tudtál szavazni, hiszen sem a Kapolyi féle szocdem, sem a többi magát baloldalinak kikiáltó párt a szikráját sem képviseli a nagykönyvben deklarált baloldali értékeknek.
  Lehet hogy fúrcsának tűnik, de már jópár éve figyelem Türmer Gyuszit, és le a kalapom az értékrendje előtt. Ő még esetleg lehetne alternatíva, ha nem azon a csecsbimbón nevelkedett volna mint néhai vezéreink, és nem azok töltenék fel a pártját, akik anno a padlásokat leseperték!”
 • 96. szocdem 2010. május 04. 12:55
  „95. Sagittarius 2010.05.04. 12:33

  Éljen a józan ész, és a matematikai logika!!:)))))))
  Nem különben éljen a valódi baloldal!!!:)) (utóbbinak a mai un. "valódi" szocdemek a letéteményesei)”
 • 95. Sagittarius 2010. május 04. 12:33
  „94. szocdem 2010.05.04. 12:19
  "...Nem vagy Te véletlenül fideszesd??? ..."

  Jelenleg leginkább az, - de amúgy már jópárszor kinyilatkoztattam, radikális jobboldalinak vallom magam!
  Éljen Viktor király!
  Éljen a Jobbik!

  No, és Te????”
 • 94. szocdem 2010. május 04. 12:19
  „92. Sagittarius 2010.05.04. 12:08
  "Persze hogy értettem, viszont szerettem volna hogy Te fejtsd ki pontosan, hogy lesajnálod a 98%-ot,"

  Egyre súlyosabban nem érted....(Nem vagy Te véletlenül fideszesd??? )

  1. az "oktatást" mint fidesz és fideszes viszonyulást Te kérted rajtam számon. Én nem oktattam ki senkit, csak közöltem a neten lévő 2%-al az álláspontomat. Ezt világosan meg is magyaráztam neked(is). Az hogy ez szerinted nem érthető a 98%-nak az továbbra sem baj, mint már írtam nem rád és nem rám van bízva az építésük.

  2. Aki kioktat másokat - ez egy markáns fideszes vonás - az a fensőbbrendüségi tudatával nyomul másokra. Sajnos a fensőbbrendűségeddel velem szemben is van némi kis baj, nem csak az általd leminősített 98%-al szemben. Ezért inkább ne vagdalkozz tovább, inkább olvasgass elébb.
  Barátság.”
 • 93. szocdem 2010. május 04. 12:09
  „91. Sagittarius 2010.05.04. 12:01
  88. Primax 2010.05.04. 11:00
  Ismét félreértelmezés! Az állampolgárság megadása nem jelenti egyben a szavazati jog megadását is!!!

  Hurrá!

  Akkor lesz végre egy csoport az országban, akik bár állampolgárok, - nem vonatkoznak majd rájuk az alkotmányos jogok. Persze ez nem baj, ha ezt szeretitek, majd ezen a példán másoktól is meg lehet vonni az alapjogokat:)))) Minek legyen pl. szavazó valaki, ha nem a Fideszre szavaz? Nem de? A határon túliak majd pótolják, oszt jó nagyot!
  Szóval furcsa egy rugó az ami a fidesz bolsevik világot mozgatja a fejekben..”
 • 92. Sagittarius 2010. május 04. 12:08
  „89. szocdem 2010.05.04. 11:08

  Persze hogy értettem, viszont szerettem volna hogy Te fejtsd ki pontosan, hogy lesajnálod a 98%-ot, és hogy Te csak azzal a 2%-al vagy hajlandó társalogni. Azt gondolom ez éppen nem a demokrácia, ahol 2% magát félistennek érző emberke dönt és cselekszik a többi feje felett, a megkérdezésük nélkül!”
 • 91. Sagittarius 2010. május 04. 12:01
  „88. Primax 2010.05.04. 11:00
  Ismét félreértelmezés! Az állampolgárság megadása nem jelenti egyben a szavazati jog megadását is!!!
  Ne riogasd a népet hüleséggel!”
 • 90. szocdem 2010. május 04. 11:09
  „"Megszavazta az ország lelkes népe."

  Pontosabban: az ország népének egy lelkes RÉSZE de nem a TÖBBSÉGE! Ezt nem árt ha nem felejted el..”
 • 89. szocdem 2010. május 04. 11:08
  „87. Sagittarius 2010.05.04. 10:21

  "...Mindösszesen azt nem értem, "

  Tartok tőle, hogy Te az egészet nem érted:))) Nem baj, megismétlem: "Annak a 2%-nak szól aki nem csupán szurkol, meg írogat, hanem olvas és gondolkodik amikor pártokról, eszmékről van szó."

  Ugyanis ezeket a zembereket nem köti le az autó, a hifi meg a "szerezhető" többi dolog feleti álmodozás. Így nem is alkotnak irreális képet sem egyesekről, sem sokakról. Az Ő kezükben van az ország sorsa, mert mindíg a gondolkodás szül értelmezhető véleményt, nem a puszta szavazati jog.

  A 98% problémakörét meg majd azok megoldják, akik a 2%-hoz tartoznak, és pl. oktatók, tanárok vagy más tudás közvetítő tevékenységet folytatnak. Azt hiszem ez nem rám - és nem utolsó sorban nem is rád- van bízva.”
 • 88. Primax 2010. május 04. 11:00
  „"...miniszterelnök-helyettes lesz Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is, aki a kettős állampolgárság határon túli magyarok számára történő megadását említette az egyik legfontosabb célkitűzéseként."
  Elnézést, de ez itt : MAGYARORSZÁG.
  Talán velünk kellene elsősorban foglakoznia a sok nagyokos politikusnak.
  És másodsorban is.
  És harmadsorban is.
  A cél - amúgy - világos : szavazóbázist akarnak vásárolni.
  A mi pénzünkből.
  Maguknak.
  Volt erre már egy elég konkrét célzás anno...Mikola beszéde.
  A "húsz éves bebetonozásról".
  Hát, most újra napirendre került.
  Megszavazta az ország lelkes népe.
  Cserébe megkapta máris, hogy mi az "egyik legfontosabb célkitűzés".”
 • 87. Sagittarius 2010. május 04. 10:21
  „86. szocdem 2010.05.04. 10:07
  Hááááát, akkor gratulálok, hogy ilyen nagyívű és magasröptű publikációkra vagy képes. Mindösszesen azt nem értem, ezzel mennyiben tudod fejleszteni, és támogatni az általad "ostoba ingyenmunkás"-oknak nevezettek garmadájának szellemi pallérozódását, ha csak az a 2% képes a mondandód feldolgozására. Hümmmm...”
 • 86. szocdem 2010. május 04. 10:07
  „85. Sagittarius 2010.05.04. 09:33
  "............
  Biztosan egy "jó Magyar" ember írhatta. -de minek??!!"

  Tudod nem csak ostoba emberek laknak ebben az országban. Sőt. Az hogy szerinted az emberek 98%-a nem érti amit leírtam nem új, em i azzal a céllal került ide hogy a 98% megértse. Annak a 2%-nak szól aki nem csupán szurkol, meg írogat, hanem olvas és gondolkodik amikor pártokról, eszmékről van szó.
  Téged erősit a narancsosok egyik megmondóemberének mai MN cikkében foglalt aranyigazság: " ..a szabadságért nem lehet autót és hűtőszekrényt venni.."
  Csak az nem erősít, hogy ez az állapot mesterségesen van generálva. Mint írtam: társadalom kísérlet volt az országban, aminek köszönhetően megalkották az ostoba ingyenmunkást, akinek elég ha jó dumákat gügyög e fülébe egy sokak által magaszalt vezér - egal hogy Gyurcsánynak, vagy Orbánnak hívják, csak "vezír" legyen, és "teremtsen" bármit (de legalábbis igérje meg hogy "teremt" - akár egy isten.

  Mellesleg ezt nem másoltam, hanem tegnap este ez jutott eszembe amikor az orbán interjut néztem a tv-ben..:)))) Mert van hogy vannak az embernek felismerései is, ha már egyszer agyat kapott a természettől..”
105 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új minisztérium: Nemzeti Erőforrások Minisztériuma

Öt ágazat, az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a szociális ügyek és a sport tartoznak majd az… Tovább olvasom