Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Az önkormányzati választáson nincs külképviseleti szavazás

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán külképviseleti szavazásra nincs lehetőség, a választójogát kizárólag az a választó gyakorolhatja, aki a választás napján Magyarországon tartózkodik.
Az országgyűlési választáson, az európai parlamenti választáson és az országos népszavazáson a külképviseleteken is lehet voksolni, erre azonban az önkormányzati választáson nincs mód. A külképviseleti szavazások esetén a szavazólapok képét elektronikus úton juttatják ki a nagykövetségekre és konzulátusokra, ahol kinyomtatják azokat a Magyarországról küldött biztonsági papírra. Ez egy országos népszavazásnál vagy EP-választásnál, ahol az egész ország egy választókerületet alkot, egyetlen szavazólap-képet jelent. Egy országgyűlési választásnál azonban a közel 80 külképviseleten (attól függően, hogy mely választókerületekből hány választó jelentkezett a külföldi szavazásra) ki kell nyomtatni a 176 országgyűlési egyéni választási kerület szavazólapját, valamint a 20 megyei listát. Egy olyan külképviseleten (mint például London vagy Dublin), ahol több ezren szavaznak, ez azt jelenti, hogy mind a 196 féle szavazólapból kell nyomtatni.

Az önkormányzati választáson azonban ennél sokkal több szavazólap-kép van. Először is, 3.176 település polgármesteréről szavazhatnak a választók, ez 3.176 különböző szavazólapot jelent. Azon a 3.008 településen, amelynek lakossága kevesebb tízezernél, úgynevezett egyéni listán választják a képviselőket, ez további 3.008 szavazólapot jelent. A 168, tízezernél több lakost számláló településen egyéni választókerületekben és kompenzációs listákon szerezhetnek a képviselők mandátumot. Mivel a kompenzációs listára a választók nem szavazhatnak (ezeket a mandátumokat az egyéni választókerületekben mandátumot nem eredményező, úgynevezett töredékszavazatok alapján osztják ki), csak a 1.631 egyéni választókerületet kell figyelembe venni a szavazólapok számánál. Mindezek mellett a 19 megyében a megyei közgyűlést is megválasztják a szavazók, ez további 19 szavazólapot jelent. A fővárosiak voksolhatnak a főpolgármester személyére is, ez további egy szavazólap-mintát jelent. Ez azt jelenti, hogy 7.835 féle szavazólapot kellene kinyomtatni a külképviseleteken, ami olyan sok, hogy a jelenlegi technikai feltételek mellett kivitelezhetetlen. Erre csak akkor lenne mód, ha a külképviseleti szavazás nem papír alapon, hanem elektronikus úton történne.

Olvasóink írták

  • 1. coolzsu 2010. szeptember 05. 21:23
    „a világ sok fejlett országában működik már az elektronikus szavazás! nálunk miért olyan lehetetlen megoldani?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelöltállítási sorrend: Fidesz, Jobbik, MSZP, LMP

A parlamenti pártok közül a legtöbb jelöltet a Fidesz állította az októberi önkormányzati… Tovább olvasom