Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Az MSZP nyugdíjas vállalásai

Számos konkrét intézkedést ígér a nyugdíjasokat érintően ismételt kormányra kerülése esetére az MSZP.

A szocialisták többek között évente megdupláznák a méltányossági nyugdíjkasszát és "kegyeleti nyugdíjat" adnának a rászorulóknak.

Az MSZP vállalásairól Mesterházy Attila, a párt miniszterelnök-jelöltje számolt be szerdai sajtótájékoztatóján. Kijelentette: az MSZP, ha kormányra kerül, folytatná az idén lejáró nyugdíjkorrekciós programot, annak időtartamát további három évvel meghosszabbítaná, és kiterjesztené a fiatalon megrokkantakra is.

A szocialisták évente megdupláznák a méltányossági nyugdíjkasszát, ez 2010-ben 2,1 milliárd forint, 2011-ben pedig e szerint 4,2 milliárd forint lenne - húzta alá a kormányfőjelölt. Hozzátette: az MSZP vállalja, hogy folytatja a nyugdíjprémium rendszerét, illetve rendezi a mezőgazdasági szövetkezeti járulékosok járandóságát.

Ezek mellett a szocialisták "idősbarát intézkedéseket" is hoznának - számolt be a kormányfőjelölt. Ide tartozna egyebek mellett, hogy az MSZP egyszeri, 75 ezer forintos kegyeleti támogatást adna az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezőknek házastársuk temetési költségeihez. Emellett úgy módosítaná a Büntető törvénykönyvet, hogy súlyosbító körülménynek számítson az időskorúak ellen elkövetett bűncselekmény.
Ezen vállalások között szerepel az időskori aktivitás segítése is, amelynek keretében a szocialisták 2011-ben 90 ezer nyugdíjasnak adnának üdülési csekket, és megőriznék a 65 év feletti ingyenes utazási lehetőséget is - sorolta Mesterházy Attila.

Elmondta még, hogy kezdeményezik: a következő ciklusban épüljön ki egy képzési kapacitás, amely a nyugdíjasoknak egyebek között kedvezményes internet-hozzáférést biztosít.

Az MSZP abban is segítené a nyugdíjas szervezetek, hogy a közmédiában legyenek az ennek a korosztálynak szóló programok - közölte.
Mesterházy Attila kiemelte: a program egyes elemi kapcsán Bajnak Gordon miniszterelnöktől is kérnek intézkedést, ilyen a méltányossági nyugdíjkassza megemelése, vagy a kegyeleti járadék bevezetése.
Közölte: több nyugdíjasszervezettel konzultált, ezt követően alakult ki az MSZP-s vállalások sora. Kiemelte: a szocialisták szerint a nyugdíjas korosztályoktól nem elvenni kell, hanem adni kell a csoportnak. Mesterházy Attila, ha pártja kormányra került, akkor az MSZP-modellt vinné tovább, azaz "megvédenék a nyugdíjasokat".

Kérdésre válaszolva Mesterházy Attila leszögezte: ígéreteik finanszírozhatók, reális vállalásokat tartalmaznak.

Szerinte természetes, hogy választási kampányban a nyugdíjas réteg megszólítása minden politikai pártnak fontos.

Sajnálatos, hogy újfajta Orbán-Bokros-csomag alakul azzal, hogy az "MDF is támogatja azt a rendszert, amelyről a Fidesz 2001-ben döntött is kormányülésen" - emelte ki a szocialista kormányfőjelölt.

Egy másik kérdésre elmondta: az MSZP vállalásai a csütörtöki Idősügyi Tanács ülésén is szóba kerülnek.

Olvasóink írták

 • 7. gjozsi88 2010. január 23. 11:57
  „ValóSág!
  Segíts nekünk!
  Ha nem a svéd modell lesz, akkor milyen lesz a nyugdij reformja a Fidesznek????
  Azt tudjuk, hogy más, most egy kínos elszólást követően állitják, hogy nem svéd (bár ennek ellentmond a pár éve általuk benyujtott törvényjavaslat), de azt nem tudjuk, hogy milyen!
  Egyszerűen nem merik megmondani!!!
  Miért?
  Olyan rettenetes”
 • 6. ValóSág 2010. január 21. 07:28
  „Miért eddig diszgráfiás egyedek ültek a PM-ben?
  Nyolc év alatt azért a saját zsebjük töméséről nem feledkeztek el!”
 • 5. Eva- 2010. január 21. 07:20
  „Mert elkezdtek számolni:
  és mert a hajó közös: a nyugdíjak is a költségvetésből finanszírozódnak --annyi amennyit az elbír

  annyit bír--amennyit az elfogadott költségvetés tartalmaz
  fölé nem ígértek

  /igaz alá sem/

  a svéd modellnél a ma élők számára csak egy kérdés van:
  mikortól vezetik be és mekkora átmeneti idóvel-------a fiatalok számára azt hiszem követendő lehet”
 • 4. ValóSág 2010. január 21. 05:47
  „Na és ki lenne az a 90.000 nyugdíjas aki üdülési csekket kapna? Ennél nagyobb ökörséget még nem hallottam! Még jobban "szegregálnák" a nyugdíjasokat. Tipikus megosztó politika! Miért nem a nyolc év alatt őrizték meg a nyugdíjak vásárlóértékét? Miért emelték fel a nyugdíjkorhatárt először 62 majd 65 évre? Miért változtatták meg a nyugdíj alapját képező eddig úgy-ahogy bevált rendszert? Miért? Miért? Miért?”
 • 3. maradando 2010. január 20. 22:34
  „"HA-HA" a MSZP jutna vezető pozicióba minden 70-év feletti nyugdijast kiutaztatják a Don-kanyarba egy kis össznemzeti emléktúrára.Majd a Gulág-szigeten tölthetnek pár szép emléknapot . Megkoszorúzzák az ismeretlen Párttitkár sírhelyét !. Majd 12 havi részletekben levonják a nyugdíjakból. Ezt vállaljuk !”
 • 2. Eva- 2010. január 20. 20:29
  „dehogy!

  de erre repült rá a fidesz

  az mszp csak a mostani rendelkezések folytatását igéri.

  új dolgot alig.”
 • 1. AHA 2010. január 20. 12:24
  „A nyugdíjasokon kívül más nem is él ebben az országban?
  Az egész választási kampány csak a nyugdíjasokról szól.
  Akár a Fideszről,akár az mszp-ről beszélünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri Fidelitas csatlakozott a sportszerű kampányhoz

A győri Fidelitas aktívan részt vesz az országgyűlési választási kampányban. Tovább olvasom