Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Az MSZP és a Fidesz szerint sem volt törvénysértő az ORTT-elnökválasztás

Az MSZP és a Fidesz szerint sem törvénysértő, hogy az Országgyűlés elhalasztotta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének megválasztását hétfőn.

A két párt szerint az ORTT elnökének személyére túl későn érkezett jelölés, ezért nem tud dönteni róla az Országgyűlés. A médiatörvény rögzíti: a választást a jelöltállítástól számított tizenöt napon belül meg kell tartani.

Jánosi György, az MSZP szakpolitikusa az MTI-nek hétfőn azt mondta: túl későn érkezett a jelölés, a parlamentnek már nem volt 15 napja a jelöléstől számítva, hogy elvégezze ezt a munkát. A kulturális és sajtóbizottság meghallgatta a jelöltet a törvényi előírások szerint, de a döntésre már nem maradt idő - fejtette ki.

Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy akkor ezzel a parlament mulasztásos törvénysértést követ-e el. Hozzátette: a jelölés megmarad, az Országgyűlés mandátuma lejárt, az új parlament záros határidőn belül dönthet Polyák Gábor megválasztásáról.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója az MTI-nek azt nyilatkozta: a jelölők is tisztában voltak vele, hogy ha az Országgyűlés frakciói nem tudják kialakítani az álláspontjukat a jelöltről a hétfői ülésre, akkor csak később tud dönteni a törvényhozás az ORTT-elnökről.

A jelölés nem írhatja felül azt a szempontot, hogy a parlament a választások előtt nem szokott ülésezni - mondta Répássy Róbert, aki szerint semmiképpen sem volt jogsértő a személyi javaslat napirendről való levételéről született parlamenti döntés.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke hétfőn jelentette be: az eredeti tervekkel ellentétben mégsem szavaz a Ház a nap folyamán az ORTT elnökéről. Elmondta: a személyi javaslat napirendről való levételét a szocialista frakció kérte a házbizottság hétfői rendkívüli ülésén arra hivatkozva, nem állt rendelkezésre elég idő arra, hogy megfontolt döntést lehessen hozni az államfő és a miniszterelnök közös jelöltjéről.

Múlt csütörtökön a szocialisták még azt mondták, támogatják a jelöltet, a Fidesz és a KDNP azonban már akkor jelezte, hogy az idő rövidsége miatt nem támogatja a választást.

A parlament kulturális és sajtó bizottsága hétfőn meghallgatta Polyák Gábort, akit Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök jelölt az ORTT elnöki posztjára.

A jogász, aki Majtényi László előző ORTT-elnök tanácsadója is volt, úgy fogalmazott: "a két hívószó, amit ORTT-elnökként (...) követni szeretnék, az a törvényesség és a szakmaiság".

Olvasóink írták

 • 2. poto 2010. február 23. 20:41
  „itt a vége és valamiben egyet értenek.
  hihetetlen”
 • 1. adalfold 2010. február 23. 13:16
  „ORBÁN ÉS GYURCSÁNY ÁLL KÖZEL EGYMÁSHOZ, AMIKOR A FŐ ELLENSÉGNEK A JOBBIKOT MONDJA KI.
  AZT A JOBIBKOT, AMELY TETTLEGESSÉGÉBEN BŰNTELEN, NÉPI SZERVEZŐDÉS, AZT NEVEZI ELLENSÉGNEK, S
  NEM AZ ORSZÁGOT TÖNKRETEVŐ KÖZELLENSÉGEINKET.

  NA EHHEZ MIT SZÓLTOK. NESZE TETTLEGESSÉG, NESZE FIDESZ MORÁL.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választások 2010 - Mesterházy: nem lehet az elmúlt nyolc évet kidobni

Mesterházy Attila szerint nem lehet az elmúlt nyolc évet kidobni a kukába és az ország közös sikere,… Tovább olvasom