Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Az idősebbeket jobban érdekli a politika

A választópolgárok 45 százaléka egyáltalán nem követi nyomon a politikai hirdetéseket.

A választók 38 százaléka pártállástól függetlenül minden hirdetést figyelemmel kísér – többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Média közös felméréséből.

Január 22-én hivatalosan is kezdetét vette a választási kampány, melynek keretében a pártok és a jelöltek minél több csatornán, minél több információt igyekeznek eljuttatni a választópolgárokhoz. A KutatóCentrum és a Marketing&Média közös villámkutatása rávilágított, hogy a 18-64 évesek 45 százaléka egyáltalán nem figyeli a politikai hirdetéseket, míg azoknak a többsége (69%-a), akik nyomon követik a választási kampányokat, beállítottságtól függetlenül minden politikai témájú reklámot megnéznek. Csupán 16 százalékot érdekelnek csak annak az egy pártnak a hirdetései, amellyel szimpatizálnak, és 11 százalék kíváncsi kizárólag a nagy pártokra.

A férfiakat köti le jobban a politika: 57 százalékuk kísér figyelemmel valamilyen politikai tartalmú hirdetést, míg a nőknek csupán 52 százaléka érdeklődik a téma iránt. Kort tekintve az idősebbek a nyitottabbak: az 55-64 évesek 68 százaléka legalább egy párt programjából naprakész, ebből 55 százalék minden párt kampányát nyomon követi.

A tévéből ismerjük a pártok programjait

A pártok programjairól a televízió és az internet szolgáltatja a legtöbb hasznos információt, minden második megkérdezett a fent említett médiumokból tájékozódik. „Az eredmények nem meglepőek, hiszen amellett, hogy a tévénézéssel átlagosan eltöltött idő Magyarországon meghaladja a napi 4 órát, ez a csatorna lehetőséget ad politikai tartalmú háttér-, vita- és beszélgetős műsorok közvetítésére is. Ráadásul ezen a médiumon keresztül több társadalmi réteget lehet elérni, így nem csoda, ha a pártok körében népszerű eszköznek számít – értékelte az eredményeket Györfi Anna, a KutatóCentrum kutatásvezetője. – Az internet népszerűségét pedig az adja, hogy ott a választópolgárok aktívan kereshetik az őket érdeklő információkat." A szórólapokat és nyomtatott sajtót már csak a választópolgárok közel egyharmada tartja hasznos információforrásnak, 23 százalék pedig úgy gondolja, hogy a pártok programjairól semmilyen médium nem nyújt számára értékes tájékoztatást.

Míg a televízióból inkább az idősebbek informálódnak, addig az internet a fiatalok és a férfiak körében népszerűbb. A szórólapokból legnagyobb arányban a kisvárosokban, valamint a községekben és falvakban élők tájékozódnak.

A felmérésről

Az 1456 fő online megkérdezésével zajló villámkutatás február 17. és 22. között zajlott. A minta kor és nem tekintetében reprezentálja a hazai 18-64 éves magyar lakosságot. Az eredmények értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a módszertanból adódóan (online megkérdezés) az internetre vonatkozó adatok értelemszerűen magasabbak egy offline módszerrel végzett megkérdezés eredményeihez képest.

A politikai informáltságról szóló villámkutatás teljes elemzését a Marketing&Media előfizetői ingyenesen kapják meg.

Olvasóink írták

 • 7. jörg 2010. április 06. 22:49
  „moderálva”
 • 6. moderator 2010. március 04. 07:37
  „ATV-s felmérés szerin, a szavazók átlagéletkora:
  Jobbik: 35év
  Fidesz: 45év
  Mszp: 50 felettiek”
 • 5. akinemfél 2010. március 03. 20:55
  „Nem baj. A fiatalok hamarosan észreveszik,hogy a katonai rendorség viszi el oket,mert nem reagáltak a katonai behívora - kotelezo sorkatonaság. Az oregek meg hamarosan észreveszik,hogy nincs nyugdíj,mert 2 évi teljes koltségvetést az ország katonai állammá válása visz majd el. A TV-nézok meg majd észreveszik,hogy akárhová kapcsolgatnak,mindenhol csak a JOBBIK TV lesz foghato.
  Lehet hogy pont ez kell egy ujjászuletéshez ?
  Hajrá Jobbik ! Olvasd a Jobbik hivatalos programját,kezd a 70-72.oldalon,akkor biztos elolvasod !”
 • 4. Csetneky 2010. március 03. 19:50
  „Szocdem

  Hát, az elmúlt két választás nem éppen arról szólt, hogy az idősek az unokáik érdekeit tartották volna szem előtt. Vagy ha igen, akkor valaki nagyon átverte őket. Na ki?

  Egyébként sok igazság van a 2. hozzászólásban.”
 • 3. jánosi 2010. március 03. 18:25
  „2. Embere válogatja ! Aki hülye az kortalan, az értelem nem korfüggő ..............”
 • 2. Wieselburger 2010. március 03. 16:04
  „Elég szomorú ez a megállapítás, főleg annak tükrében, hogy egyébként meg a java részének lövése sincs arról, hogy mi az érdeklődésének a tárgya, hiányosak az ismereteik, de nekik van igazuk, mert "mit tudnak ezek a taknyosok erről!" Aztán közben ők nincsenek tisztában még az alapvető összefüggésekkel sem, lövésük sincs a választójogi rendszerről, az OGY működéséről, és semmiről sem. De érdekli őket a politika, és ők mindent tudnak, ők tudják, hogy mi az igazság, mert "bemondta a tévé is".”
 • 1. szocdem 2010. március 03. 14:46
  „Na ja.

  Az idősebbek megtanulták, hogy ha nem foglalkoznak a politikával nem is sejthetik meg mi lezs velük egy két év múlva..
  Ráadásul az ember ahogy öregszik, úgy válik egyre bizonytalanabbá, úgy kezd egyr jobban agódni a gyerekei, unokái sorsa miatt.Még jó hgy érdeklődik, hiszen a maga módján ellnelépéseket tervez a politikum marhaságai ellen:))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenezer kopogtatócédula már összejött

Közel ötvenezer ajánlószelvényt gyűjtött össze a Fidesz-KDNP a három győri választókerületben. Tovább olvasom