Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Az első külföldi visszhangok a Fidesz győzelméről

A magyarországi választások eredményeit elemző külföldi hírügynökségek a Fidesz győzelmét és a Jobbik előretörését emelték ki első tudósításaikban.

Az AFP francia hírügynökség szerint a jobboldali ellenzéki Fidesz már az első fordulóban elsöprő győzelmet ért el, ugyanakkor a szélsőjobboldal "történelmi előretörést" mutatott, s bejutott a parlamentbe. A hírügynökség ugyanakkor megjegyezi: a választás nagy esélyese, a karizmatikus Orbán Viktor vezette Fidesz 52,77 százalékot, a közvélemény-kutatások által előre jelzettnél kevesebb szavazatot kapott. Márpedig ez a szám - ha a végleges adatok és a második forduló eredményei is megerősítik - nem lesz elég ahhoz, hogy kétharmados többsége legyen majd a parlamentben.

Ami a többi pártot illeti, az AFP szerint a szélsőjobboldali Jobbik az ország harmadik erejévé vált, a szocialisták mögött, akik a maguk mindössze 19,29 százalékos eredményével súlyos vereséget szenvedtek a hatalomban töltött nyolc év után.

Az amerikai AP hírügynökség azzal indította vasárnap esti beszámolóját, hogy egy félkatonai szélsőségesek által támogatott szélsőjobboldali párt drámai előretörést érhet el a magyarországi választásokon, ami tükrözi, hogy az utóbbi időben egész Európában is milyen fejlődést mutatnak a bevándorlásellenes pártok.

Az AP szerint a középjobb Fidesz esetében közkeletű volt az a várakozás, hogy a párt impozáns előnyt ér el az első fordulóban. Így azután az igazi versengés a második helyért folyt.

S miközben Magyarország egyike azon európai országoknak, amelyeket a legsúlyosabban sújtott a világméretű recesszió, a szélsőjobboldali Jobbik kihasználta a növekvő nacionalizmust, s az antiszemita, illetve cigányellenes érzelmek - a visszaeséshez kapcsolódó - újraéledését. A hírügynökség ismertette a különböző pártok szavazatarányára vonatkozó, este hétkor közzétett közvélemény-kutatási eredményeket, s a szocialisták esetében úgy vélte: a rájuk vonatkozó arány megdöbbentő visszaesés lenne a 2006-ban elért 43 százalékhoz képest.

A Reuters brit hírügynökség úgy fogalmaz, hogy a Fidesz - miután munkahelyeket és növekedést ígért a költségvetési visszafogások miatt frusztrált magyaroknak - a jelek szerint kiszorítja a hatalomból a szocialistákat.

Habár április 25-én még második fordulót tartanak Magyarországon, a Reuters szerint a most vasárnapi eredmények valószínűleg nagyon jó előrejelzést adnak a várható Fidesz-győzelem mértékére. Ha ugyanis a Fidesz 53-55 százalékot ér el a pártlistás szavazáson, s már az első fordulóban megszerez 120-130 egyéni mandátumot, akkor jó esélye van, hogy kétharmados többsége legyen majd a következő parlamentben - írta a hírügynökség elemzőket idézve. A Reuters szólt az eredmények közzétételének csúszásáról is, amit "váratlan késésnek" minősített. Ugyanakkor - ismét elemzőkre hivatkozva - úgy vélte: valószínűtlen, hogy mindez érintené az összesített eredményt.

A várakozásoknak megfelelően jobboldali irányt vett Magyarország a Fidesz nyomasztó súlyú győzelmével. Így Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz elnöke nyolc elteltével ismét az ország élére kerül, kibuktatva a hatalomból a szocialista pártot, amelynek kormányzása mély gazdasági és társadalmi válságba sodorta az országot - állapította meg az EFE spanyol hírügynökség.

Ha a választások előtti prognózisok beigazolódnak, a választási aritmetika alapján a Fidesz akár kétharmados többséget szerezhet a parlamentben. Ezzel a felhatalmazással - az ország demokratikus történelmében szokatlan módon - a konzervatívok módosíthatják az alkotmányt, reformokat fogadhatnak el, például a jelenlegi választási rendszer megváltoztatásáról vagy az országgyűlési képviselők számának csökkentéséről.

A választásról készített elemzésében az EFE szerzője, Nagy Marcel úgy vélte, hogy a kommunista rendszer bukása óta a legnagyobb változás történt Magyarország politikai tájképén "a karizmatikus Orbán Viktor volt miniszterelnök vezette konzervatív Fidesz nyomasztó győzelmével" Az első forduló eredménye - amely az első eredmények szerint több mint 50 százalékos támogatottságot ígér a Fidesznek - világosan jelzi, hogy a magyarok torkig vannak az eddig kormányzó szocialisták politikai botrányaival és az országot csaknem csődbe taszító rossz gazdaságpolitikájával.

Ugyanakkor emlékeztetve a Bajnai-kormány által elért gazdaságpolitika eredményeire az EFE rámutatott, hogy sok helyi elemző szerint Orbán Viktor és kormánya nem térhet le a kiigazításokkal és megszorításokkal kikövezett útról.

Zűrzavar, bizonytalanság, hírzárlat - ezekkel a szavakkal jellemezte a dpa német hírügynökség tudósítója a magyarországi parlamenti választásokat. Egy "átgondolatlan" új rendelet miatt szokatlan módon kígyózó sorok alakultak ki egyes szavazókörzetekben, és "a voksolás - a szocialisták legutóbbi kormányon töltött éveihez hasonlóan - kaotikusan végződött".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr 3 - Papírforma: 1. Borkai Zsolt 64 % - Nincs második forduló

A győri 3-as választókörzetben mindössze a Fidesz, az MSZP és a Jobbik állított jelöltet. A vége… Tovább olvasom