Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Aktivitás a kampánycsend előtt

Csütörtökön a vasárnapi választáson érintett több párt is igyekezett kihasználni az utolsó napot, melynek történései még eljuthatnak az olvasókhoz a szombati kampánycsend előtt.


Kis túlzással: több tájékoztató, fórum jutott a csütörtökre, mint az előző egy hétre.

Több fórumon is foglalkoztak a Fidesz állítólagos választói nyilvántartásával. ˝A Fidesz–KDNP etikátlan kampányt folytatott˝ – állította például Beke Károly MSZP-s országgyűlési képviselőjelölt Mosonmagyaróváron. Elmondta, hogy ˝baloldaliak nevében megtévesztő telefonokkal zaklatják a – főként baloldali érzelmű – embereket˝ – állította a képviselőjelölt a Fidesz–KDNP-re célozva. Hozzátette: egy magát volt szocialistának valló személy a telefonon megkeresetteknek azt mondta, kiábrándult a pártból. ˝Ma már azt is tudjuk, honnan van adatbázisuk a baloldali szavazókról˝ – közölte. A Kubatov-felvétellel kapcsolatban a győri MSZP közleményt is kiadott.

A Fidesz győri szervezete ekképp reagált az ügyre: ˝Egységbe forrasztotta a kétségbeesés az MSZP-t és a Jobbikot az egyetlen kormányképes erő, a Fidesz várható választási sikere miatt. (...) A Gyurcsány–Lendvai–Vona közös lejárató akció során régi hazugságokat vettek újra elő. A Fidesz természetesen az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli minden esetben az adatokat.˝

Fidesz: valódi változás kell

Borkai Zsolt győri Fidesz-elnök, megyei listavezető kampányzáróján pedig azt hangoztatta, hogy ˝csak a Fidesz képes megállítani Magyarország nyolc éve tartó zuhanórepülését, ezért aki valódi változást akar, szavazzon a párt egyéni jelöltjeire és listájára˝.

Kifejtette: csak a Fidesznek van ma kellő támogatottsága, ereje és politikai tapasztalata ahhoz, hogy jó szakemberekből összeállított, a nemzeti érdeknek megfelelő, az Európát általánosan sújtó problémákra megfelelő válaszokat nyújtó kormányt alakítson. Arra kérte a választókat: aki valódi változást akar, menjen el szavazni és mindkét lapon adja voksát a Fidesz–KDNP egyéni jelöltjére, illetve listájára.

Matolcsy György, a Fidesz–KDNP szakpolitikusa Sopron gazdasági életének szereplőivel találkozott. Kijelentette: ˝Újra be akarjuk indítani a gazdaság motorját, ehhez vállalkozásbarát környezetre van szükség. Ha bizalmat szavaznak nekünk, akkor terveink szerint csökkentjük a cégek adminisztrációs terheit, bevezetjük a családi adózást s az uniós pénzek legalább felét a gazdaságba irányítjuk.˝


MSZP: a demokrácia érték

Ugyanakkor Gergely Zoltán, a győri 3. választókerület szocialista képviselőjelöltje a jobboldali radikalizmus és populizmus ellen, a demokrácia értékeinek védelmében emelt szót kampányzáróján: ˝A szavazófülke magányában gondolják végig a pozitív eredményeket, amiket a szocialista kormány nyolc év alatt elért. Háromszoros lett a családi pótlék, több mint a duplájára nőtt a nyugdíjátlag, jelentős adó- és járulékcsökkentés történt. Minden, a szocialista kormányzat által indított programot, családtámogatást, nyugdíjkorrekciót, panelprogramot folytatni kell. Nem azt kérem, hogy szeressék az MSZP-t. Azt kérem, hogy a demokraták az MSZP-re adott voksukkal védjék meg szavazatuk értékét és erejét˝ – ezt kérte a szavazóktól.


A Jobbik új jövőt kínál

A Jobbik Magyarországért Mozgalom a győri belvárosban felállított székely kapunál tartotta kampányzáró tájékoztatóját. Takács Krisztián, a párt megyei alelnöke beszámolt arról a rokonszenvről, amit a megyejárásuk során telt házas fórumaikon tapasztaltak. Úgy vélekedett, hogy mindez részben annak köszönhető, hogy a Jobbik ˝fiatal és tiszta múltú emberek pártja, amely új jövőt, felvirágzást kínál Magyarországnak˝, többek között a mentelmi jog eltörlésével, az adó- és járulékcsökkentéssel, a lakosságot terhelő közüzemi díjak csökkentésével, a hazai vállalkozások terheinek mérséklésével, a multinacionális vállalatok megadóztatásával, a földtörvény módosításával, a közmunkához kötött szociális jellegű segélyekkel. A Jobbik megyei alelnöke hangsúlyozta: aki április 11-én pártjára voksol, az nem valami ellen, hanem valami mellett szavaz.

Olvasóink írták

 • 19. jörg 2010. április 10. 00:05
  „matezsu2

  ez szép végszó!
  De talán vérengzés mégse lesz, az szörnyű lenne!!!!

  Szebb jövőt - a Jobbik nélkül!!!!”
 • 18. matezsu2 2010. április 10. 00:02
  „Vona és háreme már most többet hazudott, mint amennyit mások akár 20év alatt . amit egyik nap a képünkbe örjöngött, arra másnap azt mondta, nem úgy kell értelmezni ahogy mondta, csak a szónoki hatás fokozására mondta ezeket. Pontosan oda tartoznak, aki pénzelte a kampányukat. Az MSZP-hez. lesz itt vérengzés vasárnap, meg együttszavazás is. Hiszen együtt támadták a Fidesz. Én békében szeretnék dolgozni, élni, nem ennek a napóleonnak a háborúiban a grippenek bombázását hallgatni, rettegni.”
 • 17. jörg 2010. április 09. 23:01
  „Búcsudal: Csáó MSZP

  http://www.youtube.com/results?search_query=csa%C3%B3++mszp&aq=f

  Csáó!”
 • 16. háté 2010. április 09. 22:54
  „Jó lesz, hogy befejeződik mert mást sem olvas az ember,--lopnak, csalnak, bünöznek,---a jelenlegi parlamenti pártok


  Az OVB felfüggesztette egy MDF-es képviselőjelölt mentelmi jogát

  Az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén felfüggesztette Balogh Árpádné (MDF) képviselőjelölt mentelmi jogát.

  Balogh Árpádné Tolna megye 5. számú egyéni választókerületében indul jelöltként, mentelmi jogának felfüggesztését a Szekszárdi Városi Bíróság kérte az OVB-től, mert ellene az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésének kísérlete miatt büntetőeljárás folyik.

  Az OVB úgy foglalt állást, hogy Balogh Árpádné mentelmi jogát felfüggeszti, mivel a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az országgyűlési képviselők 2010. évi választását megelőzően történt és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással. Az OVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.”
 • 15. akinemfél 2010. április 09. 22:21
  „KI MAS LENNE ALKALMAS AZ ORSZAG IRANYITASARA MINT VONA GABOR ? A NEP NEVEBEN ! IMADOM A GIGANTIKUS MAGYAR HADSEREG PROGRAMJAT - OLVASD EREDETIBEN A WWW.JOBBIK.HU-N A HIVATALOS PROGRAM 70-72.OLDALAN. ELEG VOLT A NYUGALOMBOL ES A LAZASAGBOL - JOJJON A RADIKALIS VALTOZAS !
  SZAVAZZ A JOBBIKRA = A KOTELEZO SORKATONASAGRA SZAVAZOL ( A HIVATALOS PROGRAM 71.OLDALA) !
  SZAVAZZ A GIGANTIKUS MAGYAR HADSEREGRE,AMELY GRIPEN VADASZGEPEKKEL(71.OLDAL) TAMADNI IS KEPES LESZ !
  VERUNKET A HAZAERT - EZ MA MINDEN MAGYAR VAGYA ! JOJJON A JOBBIK TV MINDEN CSATORNABOL (WWW.JOBBIK.HU A HIVATALOS PROGRAM 54.OLDALAN) ! A NEP NEVEBEN - SZAVAZZ A JOBBIKRA ES A KATONAI ALLAMRA ! OLVASD A PROGRAMOT EREDETIBEN A WWW.JOBBIK.HU-N. KEZD A 70-72.OLDALON ! HURRA !
  GYOZUNK !”
 • 14. GYMS 2010. április 09. 20:48
  „Na jó...innen már minden értelmes ember eltűnt, csak a Jobbikosok győzködik még egy ideig egymást arról, hogy szavazzanak a Jobbikra. :)
  Igazán mulatságos fiúk vagytok, de akadt egy sokkal jobb esti programom! ;-)
  KIKAPCS! SZEVASZ!
  Találkozunk vasárnap este, immáron a TÉNYEK birtokában!
  Üdv mindenkinek:
  GYMS”
 • 13. GYMS 2010. április 09. 20:34
  „12.!

  Tudod én már csak olyan vagyok, hogy az egetverő marhaságokon nevetni szoktam. Remélem, hogy nem tilos kiröhögni azt, aki szerint Vona Gábor alkalmas a miniszterelnöki posztra...ráadásul ő egyedül!
  MU-HA-HA!”
 • 12. Dilettánc 2010. április 09. 20:26
  „10. GYMS
  Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.”
 • 11. Luighi 2010. április 09. 20:11
  „Szavazz a JOBBIKra!

  Mindenki, aki valódi, és TELJES ELSZÁMOLTATÁST akar egy új erőtől, mely nem érintett az elmúlt 20 év korrupciójában.
  Aki olyan kormányzó erőt akar, mely a MAGYARSÁG ÉRDEKEIT tekinti elsődlegesnek és nem a nemzetközi tőkéjét.
  Aki megvédi a magyar földet, és vízkincset, terheket csökkent és munkahelyeket teremt, újjáéleszti a vidék mezőgazdaságát és feldolgozóiparát.

  Hajrá JOBBIK! Magyarok, legyünk Európa sikernemzete!”
 • 10. GYMS 2010. április 09. 19:57
  „9.!

  Bruhaha!”
 • 9. háté 2010. április 09. 19:17
  „A LEGFRISSEBB HÍR A VÁLASZTÁSOK KAPCSÁN!

  Egy ember van ma Magyarországon aki alkalmas a miniszterelnöki posztra, Ő Vona Gábor a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke.
  Gábor fiatalsága ellenére, elég tapasztalatot tudott megszerezni, hogy az Ország irányítását ellássa!
  Van olyan segítő csapat mellette, akik képesek a nemtelen támadások kivédésére, de ehhez az Szent Korona alkotmány bevezetése szükséges.
  A régi-új alkotmány megoldaná hazánk jogi rendezését, eltöröltetnének olyan mocskosságok amelyek a Magyar nép szólászsabadságát korlátozzák, amit persze a parlamenti pártok megszavaztak!
  Nem kel jönni azzal, hogy a fityesz tartózkodott, az annyi mintha igennel szavazott volna,--igaz is vajon miért nem szavazott nemmel?--a likud testvérük miatt!

  Egy párt van ma hazánkban, akiben lehet bízni, az a Jobbik!

  Vasárnap szavazz a jobbra, tégy két X-et a Jobbik mellé!

  Vers s ének:
  "Te bujdosó székely tekints fel az égre!
  Nézd meg mi sötétlik tőled napkeletre
  Vizsgáld meg a felhőt, miként keletkezik
  Oláh ország felől lassan közeledik
  Meg van Erdély verve, meg van ostromolva
  Homlokán tündöklik a töviskorona
  Meggyűlölte isten a magyarok hazáját
  Pusztulásba vitte ősapáink sírját
  Ősapáink sírja, hogyha megújulna
  Koporsószegiből egy szó kihullana
  Hol vagytok magyarok?
  Erdélyt bíztam rátok!
  Mit is szólanátok, mivé lett hazátok?"

  Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz
  Hegyen-völgyön lakodalom ünnep lesz
  Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz
  Miénk lesz még Kassa, Pozsony, Eperjes
  Akárhogy is berzenkednek, acsarkodnak, hetvenkednek
  Erről majd a magyar virtus tesz, tesz, tesz
  Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz
  Ez az ország újra, csak a miénk lesz!

  Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz
  Kolozsvár is újra magyar város lesz
  Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz
  Szabadka is újra magyar címert vesz
  A miénk volt ezer évig
  Egy falut sem hagyunk nékik
  Minden magyar hitvalássa ez, ez, ez,
  Hogy:
  Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz
  Magyarország újra nagy és boldog lesz

  Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz
  Hegyen-völgyön lakodalom ünnep lesz
  Lesz, lesz, lesz csak azért is lesz
  Miénk lesz még Kassa, Pozsony, Eperjes
  Mert a miénk volt ezer évig
  Egy falut sem hagyunk nékik
  Minden magyar hitvallása ez, ez, ez
  Hogy:
  Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz
  Magyarország újra nagy és boldog lesz!”
 • 8. akinemfél 2010. április 09. 15:49
  „A NEP NEVEBEN BESZEL VONA GABOR,HAT HOGY MERI OT VALAKI FELJELENTENI ?!!!
  CSAKIS A JOBBIKRA ERDEMES SZAVAZNI - A NEP NEVEBEN ! SZAVAZZ A KOTELEZO SORKATONASAGRA (WWW.JOBBIK.HU A HIVATALOS PROGRAM 71,OLDALAN),A GARDA FELFEGYVERZESERE ES ALLAMI TAMOGATASARA (UGYANOTT), A GIGANTIKUS ALDOZATOK ARAN LETREHOZOTT GIGANTIKUS MAGYAR HADSEREGRE (MEGLEPO RESZLETESSEGGEL A 70-72.OLDALON - TAMADAS GRIPEN VADASZGEPEKKEL ?!!) !
  A FIATALOK MA IS MIND A VERUKET AKARJAK ONTANI A HAZAERT ! ELEG A LAZASAGBOL ! JOJJON A GARDISTAK ALTAL SZERKESZTETT JOBBIK TV MINDEN CSATORNABOL (OLVASD EREDETIBEN AZ 54.OLDALON!) ! MOST SZEP LENNI KATONANAK - INGYEN KAJA-PIA-SZALLAS-RUHA = A MUNKANELKULISEG MEGOLDASA ! A NEP NEVEBEN CSAKIS A JOBBIKRA FOG SZAVAZNI MINDENKI ! HURRA !!!”
 • 7. jörg 2010. április 09. 15:34
  „VONA GÁBORT FELJELENTETTE AZ IGAZSÁGÜGYI MINISZTER

  Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter pénteken a Legfőbb Ügyésznél feljelentette törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntettének gyanúja miatt Vona Gábort, a Jobbik elnökét és miniszterelnök-jelöltjét.

  Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium pénteki közleménye emlékeztet: Vona Gábor pártja csütörtöki kampányzáró rendezvényén kijelentette, hogy a Jobbik nem fogja megtagadni a Magyar Gárdát, és ő a Parlament első napján Gárda-mellényben fog megjelenni. A tárca szerint a Jobbik elnöke ezzel a nagy nyilvánosság előtt elhangzó kijelentésével a köznyugalom megzavarására alkalmas, általános engedetlenségre uszítás bűntettét követte el.”
 • 6. jörg 2010. április 09. 15:07
  „Jobbnyikok!

  Útravalóul:

  BETELT A POHÁR

  2010-04-09 13:10
  Betelt a pohár: alapítója hagyja ott a Jobbikot (+videó)

  Kilépett a Jobbikból Rocskár György, a párt szegedi szervezetének korábbi elnöke. Döntését a Jobbik utóbbi időben megváltozott politikai irányvonalával indokolta. Elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy olyan emberek kerültek a pártba, akiknek csak megélhetési politizálást jelent a Jobbik.

  http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=316712

  NESZTEK!!!!”
 • 5. Phobos 2010. április 09. 14:24
  „Egyik ismerősöm adott kopogtató cédulát fideszesnek, most meg írt neki az Orbán meg ment az hűtőmágnes :)
  hogy honnan tudhatták a címét :)

  Nagyon a hasznos egy ilyen adatbázis, ha tudod hogy mondjuk a hivatalokban melyik embernek milyen a párt szimpátiája, hiszen így tudhatod, hogy benne lesz a buliban vagy nem.
  Ha más párt szimpatizánsa egyszerűen kirúgják, és egy fideszeset tesznek e a helyre, és így sokkal olajozottban mennek majd a dolgok ! A mi szerencsénkre !”
 • 4. Phobos 2010. április 09. 12:44
  „Szomorú, de igaz: a Fidesznek kampányolt az Ismerős Arcok

  Soha nem gondoltam volna, hogy ezt a bejegyzést egyszer majd meg fogom írni, hogy ezt a bejegyzést majd muszáj lesz megírni. De azt sem gondoltam volna soha, hogy az általam oly sokra becsült és kedvelt emberek a sorsdöntőnek számító választás előtt átállnak majd a másik oldalra - olvasható a Radical Puzzle nevű blogon. Alább a folytatás, az eredeti bejegyzés oldalán fényképek is láthatók.
  Amikor pár napja először hallottam a hírt, igazából nem hittem el, és simán rálegyintettem a hírhozóra, hogy biztos csak elnézted a plakátot. Ő azonban tovább bizonygatta, hogy nem, ez nem tévedés. Nem hagyott nyugodni a dolog, lementem a városba és megnéztem én is. És tényleg ott volt.
  A plakát a helyi fideszes kampányzárót hirdette, Semjén Zsolttal, Tőkés Lászlóval és az Ismerős Arcokkal. Még mindig nem hittem el, ezért megnéztem, hogy a zenekar honlapján szerepel-e ez az állomás. Nem volt ott, végül rákerestem a narancsos honlapra is. Ott viszont már fent volt, és hirdette az eddig elképzelhetetlent.
  Plakát ide, fideszes honlap oda, az utolsó pillanatig bíztam benne, hogy majd mégsem lépnek fel, hogy majd rájönnek arra, hogy ez árulás, hogy ezt egyszerűen nem lehet megcsinálni. Aztán eljött a tegnap este és a narancsos lobogókkal feldíszített színpadon ott álltak a hangszerek. Majd a narancsos öklendezés után ott állt a zenekar is. Aztán ahogy megszólalt az első dal, úgy dőlt össze sokunkban egy világ.
  Aki járt már Ismerős Arcok-koncerten korábban, az tudja, hogy az eddig mindig ünnep volt, egy békés demonstráció a mi ügyeink mellett. Lobogtak a zászlók, összekapaszkodtak az ottlévők. Tegnap nyoma sem volt ennek. Más arcok, más emberek.
  Nem vártam meg a végét. Nehezen viselem az árulást.
  Annak, hogy egy művész, egy zenész, egy sportoló a választások idején odaáll valamelyik párt mellé, üzenete van. Az egy állásfoglalás, az kiállás azokért az értékekért, azért az értékrendért, amit az adott párt képvisel. Az iránymutatás a rajongóknak, a szimpatizánsoknak.
  Vajon mi lehet az a fideszes értékrend, ami mellé az Ismerős Arcok most odaállt? Mi lehet az az ok, hogy amikor a legnagyobb szükség lenne az összefogásra, ők akkor árulnak el minket?
  Persze nem tudhatjuk, hogy mi történt a háttérben, nem tudhatjuk, hogy ez az egész miért alakult így. Egy azonban biztos, Nyerges Attila és a többiek biztosan tisztában voltak vele, hogy mit vállalnak ezzel. Biztosan tudták, hogy ezzel rengeteg embernek fognak nem kis értetlenséget és csalódást okozni.
  Ha oly sok radikális és jobbikos rendezvényen való fellépés után, most valamilyen, az ő szemszögükből mondjuk lényeges okból nem akartak a párt mellé állni, akkor maradtak volna távol az egész kampánytól. Főleg igaz ez annak a fényében, hogy Nyerges két hete, az amerikai koncert utáni nyilatkozatában még a következőket mondta: "Szeretném óvni a zenekart attól, hogy csatlakozzon valamilyen párthoz, hiszen magánemberként megvan mindannyiunk véleménye és bizonyára ki is derül a mi dalaink szövegeiből, hogy hova húz a szívünk."
  Vajon mitől fordult meg a világ két hét alatt? Vajon mitől húzott a szív hirtelen másfelé? Vagy ami eddig volt, az minden hazugság?
  Bizony, nem így képzeltem még néhány éve
  Megint egy dolog, amit valahogy nem értek
  Igaz, nem biztos, hogy mindent értenem kéne... - szól a dal, és a sorok aktuálisabbak, mint valaha.
  Attila, hogy tehettétek ezt?
  Nyerges Attila válasza:
  Szomorúan tapasztalom, hogy elbeszélünk egymás mellett. Nekem (nekünk) nincs jogom különbséget tenni magyar és magyar közt.
  Azok a gondolatok, melyekről beszélünk, mindenkihez szólnak, pártszimpátiától függetlenül. Amíg egy fikarcnyi esélyt látok arra, hogy jó irányba tudok fordítani bárkit a dalokkal és az egységes nemzet gondolatának támogatókat tudok szerezni, addig én játszani fogok mindenhol, ahol csak lehetőségem van.
  Nem vagyok hajlandó lemondani egyetlen emberről sem. Nem elszigetelődni kell, hanem megváltoztatni a világot. Az pedig csak úgy megy, ha hallatom a hangom.
  Ha ezt "ellenséges" környezetben kell megtennem, annál inkább kötelességem.
  Tisztelettel, és bízva a mielőbbi találkozásban:

  Nyerges Attila
  És egy hozzászóló reakciója:
  Kedves Attila!

  Valóban fontos, hogy minél több emberhez eljusson a mondanivalótok és valóban nyitni kell a máshogy gondolkodók felé. Erre azonban a legrosszabb időzítést választotta a zenekar. Most, amikor annyian támadják a Jobbikot és a nemzeti érzelmű emberek fejében zavar van, akkor szerintem elhibázott dolog egy ilyen éles helyzetben odaállni egy olyan párt mellé, aki, féltve eddigi pozícióját, a legaljasabban támadta a Jobbikot. Ezzel csak megerősítettétek az elvakult Orbán- és Fidesz-hívőket, hogy "látjátok, a Fidesz is legalább annyira nemzeti párt, mint a Jobbik".

  Választások után ezzel a fellépéssel semmi gond nem lett volna, de most ezzel úgy néz ki a legtöbb ember fejében, mintha ti a kialakult Fidesz-Jobbik párharcban a Fidesz mellé áltatok volna. Őszintén sajnálom a történteket, de ennek ellenére továbbra is venni fogom a lemezeiteket.

  Várva a győri koncertet, maradok tisztelettel:”
 • 3. Phobos 2010. április 09. 12:34
  „Fontos információ a szavazópolgároknak: Tévhitek a szavazat-megosztásos taktikáról

  ,,Szavazatok megosztása" - ez az elterjedt elnevezése annak a szavazási taktikának, amikor a választópolgár a pártlistás és az egyéni képviselő jelöltre leadott voksát ,,megosztja", azaz nem ugyanannak a pártnak juttatja. Ennek taktikának az alkalmazása akkor merül fel, amikor a szavazók két párt között hezitálnak, s a legoptimálisabban szeretnék mindkettőt segíteni.

  Felmérések szerint sokan tervezik: listán a Jobbikra, de egyéniben viszont már a Fideszre szavaznak, nehogy az utóbbi voksuk ,,elvesszen". Hiszen ,,úgyis csak a Fidesz nyerhet egyéniben" - gondolják. Most ne boncolgassuk, hogy egyéniben hány körzetben lehet első a Fidesz, a Jobbik, vagy az MSZP, hanem tételezzük föl, s induljunk ki abból, hogy a Fidesz és a Jobbik között ingadozó választópolgárnak jó lesz a megérzése, s a körzetében a Fidesz jelöltje lesz a befutó. Helyes döntés ilyenkor az említett megosztás, azaz egyéniben mindenkinek a Fideszre voksolni? Ezzel tényleg megakadályozható az egyénire leadott szavazatok elvesztése?

  Nem! A valóság éppen fordítva van!

  Tudniillik, az első fordulóban az egyéni képviselőre leadott szavazatok töredékszavazatként az országos listára kerülnek, s értük, egy speciális számítás alapján, mandátumokat osztanak. Viszont töredékszavazatot az egyéniben győzedelmeskedő párt nem kap! Következésképpen, ha egy Fidesz győzelmével végződő választókerületben valaki egyéniben is a Fideszre szavaz, akkor az a szavazata nem kerül fel az országos listára. Az a szavazata ,,elvész"!

  Ha a Fidesz és a Jobbik között nem lenne ennyire elmérgesedett a viszony, akkor azt is mondhatnánk, hogy a teljes jobboldal (Jobbik+Fidesz) parlamenti mandátumszámának maximalizálása szempontjából az lenne a legoptimálisabb, ha egyéniben majdnem fele-fele arányban oszlanának meg a jobboldali voksok a két párt között. (A másik véglet: ha az összes jobbik szimpatizáns is a Fideszre szavazna egyéniben, úgy csak az MSZP, az MDF/SZDSZ és az LMP kapna töredékszavazatot.)

  A lényeg: aki listán a Jobbikra szavaz, az egyéniben is tegye azt, mert különben könnyen elveszhet a szavazata!

  ,,Csak a Fidesz!" - olvashatjuk a plakátokon. Úton-útfélen hangoztatják: mindkét leadott szavazatra szükségük van. Olyannyira fontosnak tartják ezt, hogy Orbán Viktor március 15.-ei beszédének is ez volt az egyik fő üzenete. Magyarra fordítva viszont ezzel a Fidesz az alábbit mondja: ,,inkább kapja a töredékszavazatokért járó mandátumokat az MSZP, az LMP és az MDF, mint a Jobbik."

  Miért akarják ezt? Kinek jó ez? Érdemes eltöprengeni ezen is...”
 • 2. Luighi 2010. április 09. 10:57
  „Azt már hallottátok, hogy az összes magyar lovasszobron kicserélik a fejeket Viktoréra!?
  Itt sorakoznak frisssemn leöntve nálam, mind az 1956 darab!
  Nehogymá a Kósának legyen debrecenben freskója neki meg lovasszobra 1 se!
  És a "Pelé álma" nevűn is dolgozunk már gőzerővel! Az 2m-rel magasabb lesz mint a Sztalin szobor volt, és a Kossuth téren állítjuk fel!”
 • 1. vitriol2 2010. április 09. 09:10
  „"aktivitás"(?) nem ez már csak köpködés, de inkább turházás(bocsi).Eddig a fidesz vitte primet- sorozatos ujságcikkek a jobbikuS() jelöltek/vezérek "büneiről"-mely többsége (szinte mindegyike)valos adatokra épült- most a jobbikuS() párt alelnöke által is szerkeztett kuruc(kodo)info LÉPETT(jó nagyott)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: az egész politikát meg kell változtatni

Orbán Viktor szerint az egész politikát meg kell változtatni, nem elég csak módosítgatni az egyes… Tovább olvasom