Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

A visszalépett jelöltet le kell húzni a szavazólapról

A jogszabály szerint a "kiesett" (azaz visszalépett, vagy elhalálozott, esetleg választójogát elvesztő) jelölteket le kell húzni a szavazólapról.
Erre a vasárnapi önkormányzati választáson is szükség lesz: pénteken visszalépett Keresztúri Farkas Csaba, a Jobbik szegedi polgármesterjelöltje. További példa Nógrád megye, ahol öt jelölt lépett vissza, két polgármester-, két képviselőjelölt és egy cigány kisebbségi képviselőjelölt; egy polgármesterjelölt, a független galgagutai Rékási László pedig elhunyt.

A "kiesett" (azaz visszalépett, vagy elhalálozott, esetleg választójogát elvesztő) jelölteket a jogszabály szerint le kell húzni a szavazólapról. Amennyiben a jelöltek azután léptek vissza, hogy a szavazólapokat kinyomtatták és már ki is szállították a településekre, új szavazólapok nyomtatására már nincs mód. Ezért a szavazás előtti héten visszalépett jelölteket a szavazatszámláló bizottság fogja lehúzni a szavazólapról. A választási eljárási törvény szerint a kiesett jelölt nevét a jelöltek nyilvántartásából, illetőleg a szavazólapokról törölni kell.

A kiesés tényéről a szavazóhelyiségben hirdetményt kell elhelyezni, a szavazatszámláló bizottság pedig szükség szerint szóban is tájékoztatja a választópolgárokat a változásról. A jogszabály szerint a jelölt kiesik, ha a szavazás megkezdése előtt a jelölésről írásban lemondott, választójogát elvesztette, vagy meghalt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás 2010 - Rövidebb kampány, kevesebb képviselő

Minden korábbinál rövidebb volt a kampány az októberi önkormányzati választás előtt, harmadával… Tovább olvasom