Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

A távozó képviselők hat havi juttatást kapnak

Az Országgyűlésből a tavaszi választások után távozó képviselők a szabályok szerint hat hónapig kapnak juttatást; az újra meg nem választottak a korhatár előtt öt évvel nyugdíjba vonulhatnak.
A hétfőn ebben a ciklusban utoljára összeült parlament képviselőinek a mandátuma az új Országgyűlés megalakulásával szűnik meg; a jogszabály "gondoskodik" azokról, akiket nem választanak újra.

Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény szerint ha a képviselő megbízatása az Országgyűlés működésének befejezésével szűnik meg, akkor a volt képviselő - újraválasztásának esetét kivéve - további hat hónapon keresztül jogosult az alapdíja és a pótdíja megbízatása megszűnését megelőző hat havi átlagának megfelelő összegre.

A jogszabály rögzíti azt is, hogy az erre az időre folyósított díjazás időtartama is munkaviszonyban töltött időnek számít; és ezt az összeget - ha a képviselő kéri - egy összegben kell kifizetni.

Öregségi nyugdíjra jogosult az a képviselő - az egyéb feltételek fennállása esetén -, akinek e megbízatása az Országgyűlés működésének befejezésével szűnik meg, és a volt képviselő az ezt követő ötödik naptári év végéig az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betölti; ezzel az Országgyűlés hivatali szervezetét költségvetési befizetés nem terheli.

Ha a képviselő az Országgyűlés működésének befejezése után újra jelölteti magát, a fenti öregségi nyugdíj, legkorábban a mandátumok igazolását követő naptól, akkor illeti meg, ha képviselőnek nem választják meg újra.

Ezek a szabályok ciklusok óta nem változtak, a parlament utolsó előtti ülésén elfogadott egy új passzust, ám az csak az aktív képviselőket érint; kimondták: az országgyűlési képviselők jogviszonya 36 órás munkaviszonynak számít. Ez azt jelenti, hogy ha egy képviselő más munkaviszonyból is rendelkezik jövedelemmel, akkor az után nem kell megfizetni a két százalékos egészségügyi hozzájárulást.

Nem tudták viszont rendezni azt, hogy valamilyen, meghatározott időtartamú juttatásban részesüljön az elhunyt képviselő legközelebbi hozzátartozója; ebben a parlamenti ciklusban többszöri nekifutásra sem tudtak megegyezni a megoldásban a képviselők.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. FREDDY/S 2010. március 02. 15:16
  „A képviselők saját érdeke a sírig tart, nemde...”
 • 53. suellen 2010. február 26. 18:13
  „Egyszer már törölték, még csak nem is moderálták, de akkor is DÖGÖLJENEK MEG!!!! Modi hppp!”
 • 52. adalfold 2010. február 26. 16:44
  „http://www.youtube.com/watch?v=kfG4eiZ9rt8
  http://www.youtube.com/watch?v=9lpyeeC3zYs”
 • 51. FREDDY/S 2010. február 26. 15:40
  „Az államháztartási hiányt, melyet ők értek el, azt kellene nekik kifizetni, hogy nyugodtan a korhatár után öt évvel mint kiváltságosok nyugdíjba mehessenek, nemde...”
 • 50. VargaP 2010. február 26. 13:06
  „csúsztatásban az MSZP és a FIDESZ is profi:
  http://www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100225-a-fidesz-es-az-mszp-az-elmult-nyolc-evrol.html”
 • 49. miracle. 2010. február 26. 12:09
  „Eva
  Ha minden úgy van, ahogy állítasz, akkor miért féltek hogy buktok tavasszal?
  Hisz Kánaán van az országban, a nép boldog, gazdag, alig várja, hogy megerősítse szavazatával a komcsikat.”
 • 48. Eva- 2010. február 26. 11:08
  „46-hoz

  hogyan érzed az államadósságot, amelyet nem is egyszerre kell kifizetni?

  munkanélküliség--ez közvetlenül érzékeli elsősorban a kevéssé képzett ember, sajnos ez csak igen lassan fog csökkenni, de minden környező ország szenved tőle, csak mértéke más talán

  reáljövödelemcsökkenés:
  bizonyos termékek kifizetésében igen, másoknál nem érzékelhetsz ilyet.
  általában nincs csökkenés, de tartós fogyasztási cikket nem veszel naponta
  sőt hitelre sem vásárolsz most már nyakló nélkül.

  http://www.gki.hu/hu/individual/yearforecasts/090923forecast0910.html

  "Magyarország 2009-2010-ben a fogyasztás jelentős csökkentésével és a beruházási ráta megőrzésével reagál a válságra; az EU országaiban jellemzően stagnál a fogyasztás, viszont zuhan a beruházás. A beruházások 6%-os növekedése nagyjából a 2008. évi szint elérését fogja jelenteni. A vállalkozói beruházások kissé emelkednek, az EU-forrásokból megvalósuló fejlesztések felpörögnek. A lakosság fogyasztása érdemben nem változik. A bruttó keresetek - az szja-csökkentésre is tekintettel - várhatóan csak 1%-kal nőnek. A nettó keresetek azonban a módosuló szja-szabályok következtében 7-7,5%-kal emelkednek, ami a reálkeresetek kb. 3%-os növekedését eredményezi.

  A reáljövedelmek nagyjából stagnálnak,

  mivel a munkanélküliek támogatása az idő előrehaladtával csökken, a családtámogatások nominálisan sem nőnek, egy részük az adóalap (nem adózó) részévé is válik, a nyugdíjak reálértéke pedig a 13. havi nyugdíj teljes megszűnése miatt csökken. A lakosság hitelhez jutása könnyebbé válik, de magatartása óvatos lesz. A nettó megtakarítási ráta 5% környékén marad. A munkanélküliségi ráta éves átlagban az ideivel megegyező, 9,8%-os lesz. A foglalkoztatás mélypontja 2010 I. negyedévében várható. "

  Más látható tönkretétel?”
 • 47. bauerne.nelli 2010. február 26. 10:54
  „milyen alapom kapnak ennyi pénzt, amikor mások meg nyomorognak?
  Minden képviselő tudja, a törvénynek is kellene, hogy ez meghatározott idejű tisztségviselés. Akit elküldenek a munkahelyéről /meghatározott idejű/ mit, kap ? Ők mennyivel különb emberek ?”
 • 46. Csetneky 2010. február 26. 10:05
  „Eva-

  Nem tőlem kérdezted ugyan, de kapásból most csak hármat. Államadósság, munkanélküliség, reáljövedelem csökkenés.”
 • 45. Eva- 2010. február 26. 08:07
  „44-hez

  sorold a tönkretétel látható jeleit.
  esetleg olyakat, amelyet én is láthatnék!
  /ne elvont adatokat, ha kérhetnélek!”
 • 44. t-a-ibi 2010. február 25. 20:27
  „Adni?---nem!

  Az ország tönkretétele címén, legalább hathavi pénzt vissza fizettetnék velük.”
 • 43. thermoline 2010. február 25. 18:33
  „Ezt a szégyent...”
 • 42. Eva- 2010. február 25. 16:35
  „39-hez
  ezt végképp nem értem
  "Az inflációs trendfolyamatok alakulása arra utal, hogy elérhető közelségbe került az inflációs cél teljesülése. Az adóemeléseket megelőzően, 2009 első félévében az éves árindex gyakorlatilag megfelelt az inflációs célnak; a változékony áralakulású tételeket kiszűrő maginfláció január és június között átlagosan 3,2 százalék volt."

  de itt egy másik adat is:

  "
  KSH: Ez még nem az alagút vége
  2010. 1. 28. 12:39|Utolsó módosítás: 2010. 1. 28. 13:05|Gazdaság >> Makrogazdaság
  Novemberben a gazdaság egyes területein - nagyrészt a bázishatás következtében - a visszaesés mértéke a korábbiaknál kisebb volt. Az ipari termelés novemberben 7 százalékkal, a külkereskedelemben a kivitel értéke 3,1 százalékkal, a behozatalé 8,8 százalékkal csökkent - állapítja meg a KSH legfrissebb jelentése. A korábbiaknál méréskeltebben, 2,7 százalékkal csökkent az alkalmazásban állók száma is. Ezzel egyidejűleg több mutatószám a korábbiaknál kedvezőtlenebb képet mutat: a munkanélküliség szeptember-novemberben 10,6 százalékra emelkedett, novemberben az építőipari termelés 14,5 százlékkal, a kiskereskedelmi forgalom 7,3 százalékkal csökkent. A fogyasztói árak gyorsuló ütemben, novemberben 5,2, decemberben 5,6 százalékkal emelkedtek. Éves szinten az infláció a 2008. évi 6,1 százalék után 2009-ben 4,2 százalékkal nőtt.
  "

  nem lehet hogy az index is, meg a napi gazdaság is elfogultan fedít?!”
 • 41. Tmoha 2010. február 25. 16:28
  „Mire föl kapnak további potyapénzeket? Nem azért nem képviselők többé, mert nem feleltek meg az elvárásoknak? Akit kirúgnak más munkahelyről, az miért nem kap pénzt?”
 • 40. Hapci2 2010. február 25. 15:28
  „elszegényedett politikus réteg.
  Nem kellene gyüjtésbe kezdeni. Vagyon nélkül nehéz létezni.”
 • 39. Angel40 2010. február 25. 15:19
  „Ezt dugják az orruk elé a hat havi juttatást felvevő távozó képviselőknek!

  Kevesen élnek nyomorultabban, mint mi

  "Napi Gazdaság
  2010. február 25.,
  Megjelent az éves misery index - nyomorultsági mutató - amely szerint Magyarország a világ szegényházában tanyázik. A nyomorultsági indexet évente számítják, s a munkanélküliségi ráta és az infláció összege alapján rangsorolja az országokat.
  Magyarország helyzete az úgynevezett misery index alapján elkeserítő - írja a Bloomberg tudósítása nyomán a Napi Gazdaság. Hazánkban a 2009-es infláció (6,4 százalék) és a munkanélküliségi ráta (10,5 százalék) összege 16,9 százalék, amellyel a régióból csak Horvátországot előzzük meg.
  Az Európai Unió államai közül csak az egyébként is gyengélkedő spanyolokat tudtuk magunk mögé utasítani - bár jegyezzük meg ez csak a világviszonylatban is kirívó 18,8 százalékos spanyol munkanélküliségnek köszönhető. A felmérés eredménye arra a magyar gazdaság gyenge helyzetére utal, hiszen itthon egyszerre magas a munkanélküliség és az infláció is.

  Magyarország helyzete világviszonylatban is elkeserítő, hiszen a felmérés szerint olyan harmadik világbeli országok is megelőznek minket, mint Kolumbia vagy Marokkó. Ha csak az országok helyzetének éves szintű romlását nézzük - ez hazánk esetében 580 bázispont -, akkor még siralmasabb a helyzet, hiszen csak Indiában volt kiemelkedőbb a misery index elmozdulása tavaly magyarországinál (a szubkontinensen 660 bázispont az eltérés 2008-hoz képest).
  Európában szignifikáns javulást tapasztaltak tavalyhoz képest a Baltikumon - a litván misery index 1020 bázisponttal 2,7 százalékra csökkent -, valamint Ukrajnában, ahol 1250 bázispont volt a mérséklődés (így a ráta 13 százalék lett). Ez utóbbi egyúttal globálisan is a legnagyobb mértékű javulást tükrözi.
  A globális helyzet is aggodalomra ad okot, hiszen a világ nyolc legnagyobb gazdaságának nyomorultsági indexe jelentősen romlott - a 2008-as 7,5 százalékos adat után tavaly 11,1 százalékra ugrott a mutató."

  Forrás: Index.hu”
 • 38. colomano 2010. február 25. 15:13
  „Szili Katalin emellett 2017 januárig, tehát több mint hét évig használhat autót és sofőrt évi 30 ezer kilométer erejéig. A törvény szerint a közjogi méltóság távozása után addig kap autót, ameddig hivatalban volt, Szilinél ez hosszú idő: 2002. május 15. óta, tehát 7 éven és négy hónapon át töltötte be a posztot.”
 • 37. fióka 2010. február 25. 15:10
  „hát van miért röhögni ezen az országon,de inkább sírni.”
 • 36. mikoka 2010. február 25. 15:03
  „Lézerman!!! -nak irásának teljesen igaza van söt még a nyugdijkorhatárt is engedik nekik a melosnak nem ,csak annyi nyugdijat adnék nekik mint én kapok 39év munka után pedig én fizikailag rokkantam meg nempedig a JÓÓÓÓÓÓlétbe.”
 • 35. FREDDY/S 2010. február 25. 14:52
  „A minimálbér illetne meg őket, mert akkor tudnának értékelni a saját munkájuk eredményét, nemde...”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: az MSZP is felelős a Jobbik megerősödéséért

Felelőssége van az MSZP-nek a Jobbik megerősödésében - mondta Mesterházy Attila szocialista… Tovább olvasom