Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

A közvélemény erős kettesre értékeli a Bajnai-kormány tevékenységét

- A közvélemény erős kettesre értékeli a távozó Bajnai-kormány tevékenységét - derül ki a Medián felméréséből. A legtöbben a "népnyúzó" döntésekre, közöttük a 13. havi nyugdíj megszüntetésére és a nyugdíjkorhatár emelésére emlékeznek az elmúlt év kormányzati intézkedései közül.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésben az olvasható, hogy a  megkérdezettek egyharmada szerint felelősségteljesen, 58 százalékuk  szerint azonban felelőtlenül kormányzott a Bajnai-kabinet.

A  válaszadóknak csak 29 százaléka véli úgy, hogy a kormány az ország  érdekét tartotta szem előtt, 62 százalék szerint viszont kapkodás  jellemezte tevékenységét. A megkérdezettek kétharmada annak a  véleményének adott hangot, hogy a kormány alapvetően pártérdeket  képviselt, 83 százalék pedig felrótta, hogy nem lassította a  munkanélküliség növekedését.  

A Medián szerint a közvélemény egyértelmű kudarcnak tartja, hogy  a kormány nem tudta elmagyarázni az embereknek, mit miért csinált;  hogy elszabadult a korrupció, és nem csökkent a közpénzek  elherdálása.  

A legtöbbeknek a válságkezelés miatti életszínvonal-romlás  jutott az eszébe a Bajnai-kormány neve hallatán, amikor a Medián  kérdezőbiztosai arra kérték az embereket, említsenek olyan  intézkedéseket, amelyek a távozó kabinethez kötődnek.  
 
Az intézet munkatársai azt is kérték a válaszadóktól, hogy egy  előre összeállított listából válasszák ki, a Bajnai-kormány mely  intézkedéseiről hallottak és melyekről nem. A listában voltak  megvalósult és meg nem valósult intézkedések is. A legtöbben a 13.  havi nyugdíj megszüntetését, a nyugdíjkorhatár emelését, a  kisforgalmú vasúti szárnyvonalak bezárását, valamint a 13. havi  fizetés közszférabeli eltörlését említették.  

    A megkérdezettek 45 százaléka hallott arról, hogy a kormány  óvodákat és bölcsődéket épített. Itt valószínűleg sok embernek a  Bajnai-kormány bölcsődei férőhely-bővítési programja jutott eszébe  elsősorban. Ennél is többen -  64 százaléknyian - mondták, hogy  hallottak arról az intézkedésről, hogy több rendőr legyen az utcán a  közbiztonság megerősítésére. 
      
Ezzel szemben a Bajnai-kormány magas társadalmi támogatottságú,  de meg nem valósult intézkedései közé tartozik az ingatlanadó  bevezetése. Tíz megkérdezettből heten értettek volna egyet -  legalábbis utólag - azzal, ha a 30 millió forintnál értékesebb  ingatlanok tulajdonosainak adózniuk kellett volna ingatlanjuk után -  áll a Medián elemzésében.  

Az összességében csak elégségesre osztályzott kormányzati  tevékenység ellenére az elmúlt egy évben javult az emberek véleménye  a kabinetről: a Bajnai-kormány teljesítményéről pozitívan  nyilatkozók aránya 14-ről 21 százalékra emelkedett.  

A Medián felmérése arra is rámutat, hogy Gyurcsány Ferenc  népszerűsége a miniszterelnöki posztról való távozásakor 15  százalékon állt, míg utódja kevésbé "használódott el": Bajnai Gordon  a kezdeti 17 után 24 százalékos kedveltségi mutatóval vonulhat  vissza. Ezzel szemben utódját, Orbán Viktort minden második ember  pozitívan ítéli meg, míg valamivel kevesebb (minden negyedik) ember  számára közömbös.  

Ugyanakkor amíg egy évvel ezelőtt tízből kilencen mondták, hogy  szerintük rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon, tízből  nyolcan ma is úgy vélekednek - írja az intézet. 
 
A felmérést március 25. és 31. között készítette a Medián az  ország több mint száz településén véletlenszerűen kiválasztott  ezerkétszáz felnőtt személyes megkérdezésével.

Olvasóink írták

  • 1. HR_XAR 2010. május 25. 08:52
    „A statisztika a hazugságok eszközei, főleg ha az adatszolgáltatási minta, a sokaság, amiből dolgoznak nem tisztított. Seggnyalókat bárki össze tud szedni statisztikára, és ugyanakkor cigányhoz is a cigány húz a legjobban.

    <moderálva> az a legfontosabb, hogy minél több jusson zsebbe mások kárára, a magyar többsége napról napra él és majd nyugdíjkor sipákol, hogy mennyire keveset kap, mert a fekete bér jobban tetszett, mint a hivatalos. Baromság ez a cikk, cigánypárt megrendelésére készült.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy módosító indítványt nyújt be

A függelék tartalmát azzal a kitétellel fogadják csak el, hogy ha a parlament nemzetbiztonsági bizottságában a Jobbik sem elnöki, sem alelnöki, sem bizottsági tagsági helyet nem kap. Tovább olvasom