Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

A Jobbik ellenzi az egykulcsos adózást

A Jobbik szerint az egykulcsos, 16 százalékos jövedelemadózás bevezetése lényegében kizárja a gyermekvállalás hatékony támogatását és ösztönzését.
A párt szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Jobbik a GDP-adatok mellett legalább egy másik mutatót is meghatározónak tart: a világra hozott magyar gyermekek számát, megítélése szerint éppen ezért kulcsfontosságú, hogy e törekvést az adózási rendszer is alátámassza.

Csakhogy - mint írják - az egykulcsos jövedelemadózás bevezetése kizárólag a bruttó 220 ezer forintnál nagyobb jövedelemmel rendelkezőknek kedvez, tehát az adózók alig 5 százalékának, és népesedési szempontból különösen sajnálatos, hogy a 16 százalékos egyetlen kulcs bevezetése lényegében kizárja a gyermekvállalás hatékony támogatását és ösztönzését.

Érvelésük szerint a 16 százalékos adókulcs alkalmazásával nem nyújtható olyan mértékű adókedvezmény, amely a munkavállaló fiatalokat segíthetné a gyermekvállalás elhatározásában, a gyermekek után nyújtandó adókedvezményt pedig az alacsonyabb jövedelmű rétegek nem tudják teljes mértékben kihasználni. A magasabb jövedelműek számára pedig a gyermek után járó adókedvezmény összege nem lesz olyan jelentős, hogy valódi ösztönzést jelentsen az utód vállalására.

Az egykulcsos jövedelemadózás bevezetése nem segíti elő a gyermeket vállaló anyák munkavállalását, de az új, gyermekbarát foglalkoztatási formák elterjedését sem - teszik hozzá. A párt szerint az egykulcsos jövedelemadózás helyett a többkulcsos, arányos és igazságos adózásra, illetve az ezt kiegészítő, a gyermekvállalást ösztönző adókedvezmények bevezetése lenne szükséges.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden beszélt arról, hogy álláspontja szerint az országnak egy lépésben és azonnal kellene áttérnie a 16 százalékos, egykulcsos adórendszerre. Mint mondta, "szabad fogadni" arra, hogy "Magyarországon (...) ilyen adórendszer lesz januártól" - fogalmazott.

A kormányfő a héten azt is kijelentette, hogy az új adórendszer támogatni fogja a munkát, és elismeri majd a gyermekvállalás költségeit.

Olvasóink írták

 • 2. adalfold 2010. október 04. 00:03
  „az a baj, hogy minden józaneszű gondolkodó ellenzi az egykulcsost, sőt
  orbánbácsi a szadeszt demonizálta ezért 20 éven át... mekkora szemétnek írták le Kókát az egykulcsos tervéért...

  kiderül a látónak az igazság.
  de a kuka magyarnak nem.

  hajrá narancsland. narancsot a magyar zászlóra, írd az új komcsi alkotmányba vitya...:D”
 • 1. háté 2010. október 02. 20:36
  „Orbán cézár belehülyült az egykulcsosba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

21 kisebbségi választás marad el az országban

Tovább olvasom