Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

A Forsense szerint parlamenti párt lehet az LMP

Ha az LMP-nek sikerülne az ajánlószelvényeket határidőre összegyűjtenie és minden területi pártlistán szerepelne, valamint a legtöbb egyéni választókerületben lenne jelöltje, akkor nagy valószínűséggel bejutna a parlamentbe - írta az MTI-hez eljuttatott felmérésében a Forsense. A közvélemény-kutatás szerint a teljes népesség három százaléka, míg a biztos pártválasztók öt százaléka szavazna a pártra.

A Forsense felmérése szerint 2009 elején az LMP gyakorlatilag teljesen ismeretlen volt, az Európai Parlamenti (EP) választáson elért jó eredmény azonban a szimpatizánsi kör további bővülését hozta. 2009 júniusa és novembere között a párt támogatottsága 2 százalék körül mozgott, 2010 elejére pedig "az időközben felmorzsolódó SZDSZ-t" maga mögé utasítva felzárkózott az MDF mellé, és a parlamentbe jutásra esélyes erővé lépett elő.

Kitérnek arra is, hogy a biztos szavazó pártot választók körében az LMP egyértelműen a negyedik legtámogatottabb párt lett és februárra elérte a parlamentbe jutási küszöböt. A teljes népesség három százaléka szavazna most vasárnap a LMP-re, a pártválasztók és biztos szavazó pártválasztók között öt százalék a párt szavazóbázisa.

A Forsense szerint az LMP-vel szimpatizálók többsége gyakorlatilag minden párttól távol áll. A Fideszt négytizedük, az MSZP-t egyharmaduk ellenszenvesnek tartja, és hasonló véleményen vannak az MDF-ről és az SZDSZ-ről is, a Jobbikot pedig majdnem háromnegyedük utasítja el.

A parlamentbe jutásért versenyző pártok közül az LMP szavazótáborának az átlagéletkora a legalacsonyabb. Az LMP támogatottsága a Jobbikhoz hasonlóan elsősorban a legfiatalabbak között erős, ebben a körben szimpatizánsainak száma megközelíti az MSZP-ét. A 25 évnél fiatalabb biztos pártválasztók körében mintegy 5 százalékponttal magasabb a támogatottsága, mint az egész felnőtt lakosságon belül, és az MSZP-hez hasonlóan 10 százalék körül kapna a legfiatalabb biztos szavazó pártválasztók között, ha most vasárnap választásokat rendeznének.

A párttal sok budapesti és városi szimpatizál, támogatói között felülreprezentáltak a nők. Általában jellemző az LMP-re, hogy a magasabb státuszú, a magukat a középosztályhoz vagy feljebb soroló, az átlagnál magasabb végzettségű szavazók jelenléte erősebb a bázisában.

Az LMP a 2006-ban még nem szavazók köréből és az MSZP korábbi támogatóiból gyűjti a mostani bázisának meghatározó részét, ugyanakkor a Fidesztől szerezte szimpatizánsainak 24 százalékát. A 2006-ban Fideszre szavazók 3 százaléka most az LMP-re szavazna.

A felmérés adatai kérdőíves közvélemény-kutatásokból származnak, melyeket 2009-ben havonta és 2010 első hónapjaiban három alkalommal végzett a Forsense, egyenként 1000, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt telefonos megkérdezésével.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Phobos 2010. március 19. 09:22
  „Választási csalással vádolják az LMP listavezetőjét

  Névtelen bejelentés miatt nyomoz a Fővárosi Választási Bizottság Schiffer András, az LMP listavezetője után.

  Egy M. J. monogramú hölgy tett feljelentést, mert nevelt fiának lakásán valóságos ajánlószelvény-üzemet fedezett fel.

  Az index szerint a bejelentő azt írja, hogy nagy kupacban látott olyan szelvényeket, amelyek teteje nem volt kitöltve, csak az adatok alul, és az ajánlott jelöltnél Schiffer András neve szerepelt. A fiú lakásában nemcsak az ötödik kerületből származó értesítő szelvényeket, hanem különböző zacskókban Budapest más kerületeiből, és vidékről valókat is látott, valamint olyanokat is, amelyek Földi Áron, nagykőrösi LMP-s képviselőjelölt nevére voltak kitöltve. Ő az, akit korábban a Jobbik választási csalással vádolt [1], de végül az első körben elutasított 130 ajánlószelvénye közül végül 124-et érvényesnek mondott ki a Pest Megyei Területi Választási Bizottság.

  Az M.J.-féle beadvány szerint a lakásban LMP-s ajánlószelvény-kitöltő részleg működött, amit azért fedett fel a Fővárosi Választási Bizottság és a rendőrség előtt, mert féltette fiát. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője kérdésünkre azt mondta, a rendőrség vizsgálja a bejelentést, hamarosan eldöntik, hogy nyomoznak-e az ügyben.

  A bejelentő levelében arra kérte a választási bizottságot, hogy tüzetesen vizsgálják újra Schiffer András ajánlószelvényeit, és azt írja, egyértelmű volt a lakásban látott cetlik alapján, hogy az LMP-s jelöltek a cédulák nagy részét más pártoktól kapták biankóban.

  A Budapest portál információi szerint a Fővárosi Választási Bizottság csütörtök délután fél ötkor két LMP-s képviselő, Schiffer András és az óbudai 3-as körzet LMP-jelöltje, Szabó Tímea ügyében ülésezik.

  ,,A Schiffer Andrást nyilvántartásba vevő határozatot támadó beadványt és Szabó Tímea nyilvántartásba vételével kapcsolatos elutasító döntés elleni fellebbezést is tárgyalja a bizottság a mai ülésen, és feltehetően döntést is hoznak majd" - tájékoztatott Dr. Barta Levente, a választási iroda munkatársa.

  A Választás.hu adatai szerint Schiffer Andrást és Szabó Tímeát is már jelöltként nyilvántartásba vette az OVB, a Fővárosi Választási Bizottság ezt a határozatot helyben hagyhatja, és meg is változtathatja.

  Schiffer András aljas rágalomnak nevezte a beadványt, az ötvenes évek névtelen feljelentéseihez hasonlította. "Az egyik legkisebb választókörzetben indultam, gyerekkorom óta itt élek, így nagyon sok mindenkit ismerek az ajánlóim közül. A szelvények nagy részét több hét alatt saját magam szedtem össze, átnéztem minden cédulát a leadás előtt. Maximum 4-5 volt közte azonos kézírással, amit egy családból tölthettek ki" - mondta az Indexnek. A politikus üdvözli, hogy a rendőrség is vizsgálja a beadványt, mert szerinte így kiderülhet, hogy rágalomról van szó.”
 • 30. poto 2010. március 17. 22:15
  „A nyelvészek kedvében járva

  "rokonszenves"”
 • 29. laposibenö 2010. március 17. 22:04
  „A szinpvakoknak.”
 • 28. poto 2010. március 17. 17:16
  „kolombela

  Honnan ez a kitűnö informáltságod ?

  Az egyetlen szinpatikus párt./ legalábbis nekem /”
 • 27. makacs 2010. március 17. 14:44
  „26.hsz
  Ha így lesz nincs jövőjük, borítékolni lehet. Ez azonban csak feltételezés máig. Az esélyt meg kell adni minden új pártnak, aztán majd eldönti a nagyérdemű a színészi teljesítmények alapján. Ma ugyanis ez alapján dönt a nép.”
 • 26. kolombela 2010. március 17. 14:37
  „remélhetőleg ez az szdsz lenyomat sem kerül be a parlamentbe.
  Bármennyire is tagadják kötődésüket, attól az még létezik. Parlamentbe jutásuk után majd szép "csendese" egyszerűen beszivárognak a libsik "jeles" politikusai is.”
 • 25. szocdem 2010. március 17. 10:21
  „21. erdész 2010.03.17. 06:56
  Nehogy egy ilyen szdsz utánzat bejusson.

  Miért is ne jusson be??

  Attól függetlenül hogy kevés ostobább zablatyot olvastam eddig mint a "LMP ideológiája" de ha vannak akik egy zsíros nyakúra, vagy egy bukott zakszervezeti bizalmira, sőt még egy álbaloldalira is szivesen szavaznak, akkor az LMP táborához tartozók elkötelezettségét miért is nem lehet figyelembe venni??

  Ha bejut lehet kritizálni kollektivan a zablatyait - de a választóinak joga van megjelníteni az elképzeléseiket a parlamenten belül!!! EGYDEMOKRÁCIÁBAN LEGALÁBBIS ahol nem bolsevik ideológiák az urak -mint nálunk.

  Persze nem fog bejutni, mert a fidesz bolsik egyeduralomra törnek - erről szól az idei kampány.”
 • 24. Robusto 2010. március 17. 09:41
  „Napjaink egyik legkedveltebb tudománya Magyarországon a demagóg-matek. Ha már más is említett ilyen dolgokat itt, akkor én is megteszem. Egyszerű egyenlet: ha az LMP = kis SZDSZ, akkor a Jobbik = kis NSDAP...”
 • 23. hegyestű 2010. március 17. 09:26
  „18. hozzászólás Sagittarius
  17. hozzászólás Csetneky

  Senkinek sincs kedvem a meggyőződését megkérdőjelezni.
  Végül is az a legfontosabb, hogy mindenki találja meg a lelki nyugalmát, a támpontokat az életben való eligazodáshoz. Ha ehhez az kell, hogy az LMP a "kis SZDSZ", ám legyen. :-)”
 • 22. makacs 2010. március 17. 08:59
  „A mai magyar parlamentbe minden új erőre szükség van. Ha a korrupt és demagóg fidesz és mszp bejut, akkor jusson be mindenki. Ennél a két nagy pártnál nagyobb ellensége az országnak nincs és talán nem is volt soha. Változásra van szükség, amit csak új pártok hozhatnak, a rendszerváltókról már kiderült, hogy csak a lobogójuk más és hangos veszekedés közepette juttatják folyamatosan cselédsorba a népet, idegenkézbe a földet, ipart.
  Szerintem, ha 90-ben a Pató-Pál párt nyer(volt ilyen ugye) ,semmivel nem lennénk rosszabb helyzetben.Sőt!”
 • 21. erdész 2010. március 17. 06:56
  „Nehogy egy ilyen szdsz utánzat bejusson.Végre egy olyan párt,a JOBBIK bejut,aki megkérdőjelezi a cigánybűnözők segélyezését,és akkor itt van megint egy humanista cigányseggnyaló párt.Elmondanám,hogy sopronban a 77 éves bácsit megverő természetesen cigány volt,ki más tenne ilyent.De csak öntsük a milliárdokat ebbe a feneketlen kútba továbbra is mint a segélyezés kedves LMP,MSZP,FIDESZ.”
 • 20. AranyKözépút 2010. március 17. 00:05
  „HOgy mi a különbség a JObbik és az LMP között??
  egyszerű példa: a Jobbik csak addig jut el, hogy idegenek ne kaphassanak földeket, ezt ne oldjuk fel az EU törvények ellenére se.
  Mit mond az LMP?? Korrupcióval se juthasson idegen kézbe föld, azzal, hogy egyszerűen művelés alól kivont területekké nyilvánítják a magyar szántóföldeket, azokat már adhatják-vehetik külföldiek is. Nem beszélve arról, hogy potom pénzért ....de vajon mire is megy ez ki??
  A fenti példából kiderül, hogy igenis helye van az LMPnek a parlamentben, hogy minél jobban megismerhessék az emberek az igazságot a kis hazai közélet mocskos háttér játszmáiról is. Hogy mi is az igazi cél ezt még sem a Jobbikról, sem az LMPről nem tudhatjuk.Derüljön ki, kapjanak egy -egy esélyt. Én megadom nekik.”
 • 19. Sagittarius 2010. március 16. 23:47
  „MDF, weheheheeeeee...
  Ezeknél <moderálva> már csak egyetlen még szánalmasabb jelenség sötétíti jelenleg Hazánk egét, EZ a demszki! ...ja, és az a rengeteg csökkentértelmű fővárosi, aki 5 x képes volt megválasztani főpolgármesternek! Mert a probléma ott kezdődött ám! Kezetekben a markotok, szerintem válasszátok meg 6-odszor is marhák!”
 • 18. Sagittarius 2010. március 16. 23:39
  „LMP, weheheheheeee...
  Ez a banda ugyan arra a kaptafára szerveződött, mint anno Kupa pártja a Centrum. Összekapirgálni a liberális, és esetleg a bal oldali olyan szavazókat, akik mocskosul kiábrándultak már a szoclibekből, de jobbra még sem hajlandók szavazni. Aztán ahogy a Centrum, azonnal visszacsapódik az esetleges ballib parlamenti tömörüléshez, és véget is ér rövid de annál undorítóbb élete.”
 • 17. Csetneky 2010. március 16. 23:35
  „16. hegyestű

  Valamit félreértettél. Ez nem érv - főleg nem "év" - hanem egy megállapítás. A kettő nem ugyanaz. Tőlem az ad nekik cédulát, aki akar és az szavaz rájuk, aki akar. Ettől függetlenül kis Szdsz. A lényeg, hogy akárhogy is vesszük, nem tényezők semmilyen szempontból.
  Egyébként azzal a parlamentbe kerüléssel azért várjuk meg április 25-ét, majd akkor visszatérünk rá.”
 • 16. hegyestű 2010. március 16. 23:23
  „7. hozzászólás Csetneky 2010.03.16. 19:01
  Kis Szdsz.

  Ez az "év" kb. annyira komoly, mint az, hogy a Jobbik a Moszad-párt!
  Pedig utóbbit nem más mondja mint Csurka István, három éve még a radikál-szélsőjobb vezére!
  Amúgy az iménti cikkből még felhívnám erre a figyelmed:
  "A Forsense szerint az LMP-vel szimpatizálók többsége gyakorlatilag minden párttól távol áll."”
 • 15. AranyKözépút 2010. március 16. 22:28
  „Vona Gábor természetesen, csak közben az LMP-s Schiffer Andrásra gondoltam...”
 • 14. AranyKözépút 2010. március 16. 22:27
  „Sokan úgy kommentelnek az LMP-ről, hogy fogalmuk sincs kik őt mit akarnak. LMP=SZDSZ....hát , aki ezt irja az tuti "tisztában" van a dolgokkal.
  Ami az előnyük: korrupció ellenesek, nemcsak mondják, hanem tesznek is érte. Morvay Krisztina és Vona András hány korrupció gyanús eset ellen emelte fel KONKRÉTAN a hangját?? Egyáltalán: ők eddig valami konkrétat tettek?? A szónoklatokon kívül??”
 • 13. Agent 2010. március 16. 21:50
  „12, az mdf/szdsz(=lmp) meg is érett a pusztulásra, az mszp aggódhat, mert nagyon a nyakukon lesz a jobbik, most a fidesz részéről nem jogos a "szavazzon mindenki ránk, nehogy elvesszenek a szavazatok" kerregés, mert a jobbik biztos befutó, tehát dilemmázni sem fog annyi ember, hogy mégiscsak a fideszre nyomja az ikszet, viszont így a fidesz sem nyeri szét magát, kell nekik a jobbik kontrollja, mert eléggé sok hülye összegyűlt ott is a pártvezetésben sajnos.”
 • 12. Túrabakancs 2010. március 16. 21:41
  „akinemfél!
  Szerintem te csak a fekete ruhás Gárdistásokat számoltad meg, de a magas szám az összes ott megjelent szimpatizánst kell hogy jelentse, az pedig külön még volt vagy 46.000.fő. :)
  Lesz a választáson nagy meglepetés az biztos! A Jobbikot éltetők számára pozitív kicsengésű... Az LMP véleményem szerint biztosan nem fog bejutni a parlamentbe, hiszen a választási hajlandóság a mostani mértekkel szemben sokkal
  magasabb lesz, így a nagyon kis pártok el fognak vérezni.
  Az MDF-el együtt.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: a föld, a víz nem eladó!

A magyar föld- és vízvagyon védelme egyik legfontosabb teendőnk – erre hívja fel a figyelmet a… Tovább olvasom