Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

A Fidesznek megfontoltan kell kezelnie a határon túli magyarság ügyét

A Fidesznek megfontoltan kell kezelnie a határon túli magyarság ügyét - ez az alapgondolat fogalmazódik meg a hétfői romániai magyar lapok kommentárjaiban.

Az erdélyi Krónika a magyarországi választási eredmények tükrében megállapítja: az erdélyi magyar politikai alakulatok között valóságos versenyfutás indult annak kapcsán, hogy melyikük is a leginkább legitim képviselője a romániai magyar közösségnek a magyar–magyar viszonyrendszerben.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és sajtója már a magyar országgyűlési választások első fordulóját követően igyekezett bizonygatni, hogy csakis a szövetség lehet az egyetlen hiteles partner, hiszen parlamenti, sőt kormánytényező. Szintén érvként hozták fel, hogy a magyar érdekképviseletnek a mindenkori magyar kormánnyal kell jó viszonyt ápolnia.

Arra sem árt azonban odafigyelni - írja a lap -, hogy Magyarország részéről ki tűzi zászlajára a határon túli magyarok ügyét. "A Fidesz egyedüli, kétharmados kormánypártként természetesen jó eséllyel valósíthatja meg elképzeléseit, ám oda kell figyelnie arra, hogy nemzeti ügyekben nehogy jobbról előzze a Jobbik.

A veszély valós: a Fidesz stabil kormánytöbbsége ellenére az ellenzéki szélsőjobboldali párt parlamenti középerőként immár jóval nagyobb mozgástérrel rendelkezik" - olvasható a lapban. Szerinte a Jobbik a most megerősített legitimitás nyomán ismét vérszemet kaphat, erre enged következtetni a párt európai parlamenti képviselőjének, Szegedi Csanádnak a kijelentése is, amelynek értelmében képviselői irodát készült nyitni a Székelyföldön.

"Márpedig a Jobbik amellett, hogy valós társadalmi problémákat is fölvet, hamisítatlan, cigányozó-zsidózó szélsőjobb párt, ilyen minőségében pedig civilizált közegben vállalhatatlan erő" - állapítja meg a cikk szerzője. Kifejti: ha Jobbik tematizálhatja a határon túli politikát, és ebbéli erőfeszítésében még partnerre is talál bizonyos határon túli szervezetekben – lásd a Székely Nemzeti Tanács egyes tagjainak üdvözlő levelét, amely a Jobbik félhivatalos, feketeöves náci hírportálján jelent meg -, az minden, a magyar nemzet egységesítését és a határon túli közösségek megmaradását célzó erőfeszítést hitelteleníthet Európa és a világ közvéleménye előtt – a kettős állampolgárságtól kezdve az autonómiaküzdelemig.

A Csíkszeredában szerkesztett Hargita Népe hétfői számában úgy látja: Orbán Viktoréknak nem lesz könnyű dolguk sem a belpolitikában, sem a külpolitikában. A gazdasági válság meghatározza majd belső mozgásterüket, a szomszédokkal való nézetkülönbségek rendezése pedig meghatározó célkitűzése kell legyen az új magyar külügyminiszternek.
A kétharmados többség kapcsán vannak a határon túli magyarokat is érintő kérdések, amelyek újra napirendre kerülhetnek, mint például a kettős állampolgárság kérdése - írja a szerző. Kifejti: a kettős állampolgárság problémáját elvileg most a magyar parlamentből meg lehetne oldani, kérdés azonban, hogy a magyar társadalom miként viszonyul majd a dologhoz - állapítja meg. A kommentátor szerint a fonalat nem onnan kell felvenni, ahol a magyarországi népszavazás idején megszakadt, hanem teljesen új érvelési alapokra kell helyezni azt az esetleges kampányt, amit ennek érdekében az ügy támogatói folytatnak majd.

Ha a kettős állampolgárság kérdését az anyaországon belül könnyebb lesz eldönteni, annál bonyolultabbnak bizonyulhat külpolitikai téren - vélekedik a szerző, aki úgy látja: míg Románia esetében a reakció a külügyminisztérium részéről lehet akár teljesen pozitív is, addig például a szlovákok várhatóan a lehető legellenségesebben fognak hozzá viszonyulni.

Ami az erdélyi magyarokat illeti, a budapesti kormánynak nemcsak a kettős állampolgárság ügyét kell napirendre tűznie, hanem valamilyen szinten legalább kísérletet kell tennie a "magyar ügy" rendezésére, vagyis az egésznek egy nagyobb koncepció részét kell képeznie - írja a lap.

A mostani romániai hatalom részéről mutatkozik bizonyos hajlandóság arra, hogy a magyarok követeléseit rendezzék, az RMDSZ kormányon van, így aktívan tudja befolyásolni az esetleges megoldási kísérleteket, a Fidesz a kormányzó Demokrata Liberális Párttal (PD-L) együtt foglal helyet a Néppártban, ami szintén közeledési alapot jelenthet. "A lényeg az, hogy nem harciasan, hanem higgadtan kell felvetni az előbb a magyar közösség legitim képviselőivel alaposan megvitatott és kidolgozott stratégiát" - olvasható a Hargita Népében.

Olvasóink írták

 • 9. HR_XAR 2010. április 30. 11:11
  „"Orbán: kiárusítjuk országunkat a külföldieknek"

  Csak fordítom a cikkeket, hogy valójában mit is jelentenek.”
 • 8. vonLichthofen 2010. április 27. 16:06
  „5
  moderator,
  nem tudom mire vélni hozzászólásodat, de a jóakarat és ujságírói tisztesség jelének veszem.
  Valóban ugyanerről a jelenségről beszélnek a délmagyar.hu oldalon is.
  Hogy a NZZban megjelent volna egy cikk amiben a főrabbi nyilatkozott volna a Jobbik által képviselt veszélyről. Aztán kiderült, hogy a NZZban híre/hamva - bocs/ sincs a főrabbinak, azt az MTI "fordította" bele a cikkbe. Az MTI azt is belefordította az állítólagos NZZ cikkbe, hogy a Pésach alatt kővel dobták be a BP főrabbi ablakát. Hogy kik, miért, hogyan arról nincs szó. Ezek nem hallottak olyanról amit az orosz falsh flag operation - nak hív.
  Ennyire higyjünk a magyar/?!/ ujságírásnak, vagy még ennyire se.
  moderátor, remélem még megvan az állásod!”
 • 7. meir 2010. április 27. 14:54
  „amint a fityesz "ugy" kezeli ahogy azt beharangozta; a pan-romanok,es a szerbek jol szajonverik orban elvtarsat!
  espedig ugy hogy orok eletere meg emlegeti!!!
  NEM csak Magyarorszagon, van olyan hogy "szelsojobb csoportosulas"!!Ok a sajat hazajuk erdekeit kepviselik!!!
  nem azzal fognak egyet erteni amit a Magyar szelsojobb akar!!!
  Ezt nagyon eszben kellene tartani!!!!!”
 • 6. load 2010. április 27. 09:07
  „4. vonLichthofen
  Örülök, hogy segíthettem.”
 • 5. moderator 2010. április 27. 08:28
  „vonLichthofen 2010.04.26. 14:53
  Hasonló MTI ferdítésről írnak a hozzászólók, a másik lapkom oldalon is.

  http://www.delmagyar.hu/valasztasok-2010/cikket_kozolt_a_jobbikrol_a_svajci_neue_zurcher_zeitung/2152811/”
 • 4. vonLichthofen 2010. április 27. 03:19
  „load, be kell látnom, tényleg ott van, bár kora reggel tűvé tettem érte az egész lapot s nem leltem.
  Persze, a megjelenés ténye még nem bizonyítja az állítás igazát a Jobbikról.”
 • 3. Primax 2010. április 26. 23:02
  „" A Fidesznek megfontoltan kell kezelnie a határon túli magyarság ügyét "
  Inkább a határon belüli magyarok ügyét...
  Elsősorban.
  És másodsorban is.”
 • 2. load 2010. április 26. 18:07
  „1. vonLichthofen
  Itt:
  http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=37862
  A harmadik bekezdés közepe.”
 • 1. vonLichthofen 2010. április 26. 14:53
  „Megmondaná vagy éppen megmutatná nekem valaki, hogy hol van a Krónikában/Kronika.ro/ az a rész, /lásd fenn az ötödik bekezdést/amit ez a lap a Jobbikról mint cigányozó, zsidózó szélsőjobboldali és feketeöves náci pártról ír. Tüzetesen végignéztem az online változatot, felhívtam Erdélyi barátaimat, hogy nézzenek utána. Ők fölhívták a szerkesztőséget, de senki sem talált rá az ilyen kijelentésekre a krónika részéről.

  Akkor most mi van - vagy az MTI ferdített szándékosan, a Kisalföld nem ellenőrizte az eredeti forrást/Krónika/. Egy olyan allatomos mondatot csúsztattak be a tudósításba, amit saját maguk nem mertek volna vállalni, ezért egy Erdélyi lapra kenik a bélsárt ezért a hazug és hírért.
  Ha valaki mégis megtalálja ezt a mondatot a krónikában, annak fizetek egy láda Pilsenit.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: a jövőt sokakra kell építeni

Gyurcsány Ferenc szerint az, hogy az elnök lemondott, az elnökség pedig felajánlotta a lemondását,… Tovább olvasom