Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

A Fidesz szerint sértőek a kinevezések

A Fidesz szerint a hat évre szóló államigazgatási vezetői megbízások sértik egy következő kabinet alkotmányban biztosított szervezetalakítási szabadságát.

Ezért az ellenzéki párt - ha kormányra kerül - nem fogja tétlenül nézni "az ejtőernyősöket a fontos funkciókban".

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok 479, hat évre kinevezett államigazgatási vezetőt hagynak örökül a következő kabinetre; ez derül ki 14 tárcának a Fidesz írásbeli kérdésére adott válaszából.

Az ellenzéki politikus kiemelte: egy kormánynak alkotmányos joga, hogy az államigazgatási szervek vezetéséről szabadon döntsön.

Répássy Róbert szerint ma már egész Magyarország szeme előtt egyetlen cél lebeg: le kell zárni a Gyurcsány-korszakot, és minél előbb hozzá kell látni az ország megújításához. A Gyurcsány-korszak azonban napról napra újabb támadásokat indít - fogalmazott, hozzátéve, hogy "saját kádereiket ejtőernyőztetik sok évre előre fontos pozíciókba".

Ezeknek a kádereknek nagyon komoly felelősségük van abban, hogy Magyarország "rendkívül mély válságban vergődik" - vélekedett. Megjegyezte azt is, hogy a köztisztviselői bértábla alapján az érintett vezetők illetménye 560 és 700 ezer forint között mozog.

Az ellenzéki politikus úgy látja, ezekkel az "ejtőernyősökkel" a szocialisták nemcsak a következő kormány mozgásterét szűkítik, hanem semmibe veszik a választói akaratot is.

Répássy Róbert kijelentette: a következő kormány meg fogja találni a módját annak, hogyan tud érvényt szerezni az emberek akaratának.
Az Országgyűlés honlapján olvasható adatok szerint a Fidesz frakcióigazgatója január 11-én minden minisztérium vezetőjének ugyanazt az írásbeli kérdést tette fel: hány köztisztviselőnek van jelenleg hat évre szóló vezetői megbízása a miniszter által felügyelt hivatalban; mikor jár le ezen köztisztviselők vezetői megbízatása?

A minisztérium felügyelete alá tartozó központi államigazgatási szerveknél, valamint ezek területi és helyi szerveinél hány köztisztviselőnek van hat évre szóló vezetői megbízása; mikor jár le az ő vezetői megbízásuk? - firtatta még.

Az ellenzéki politikus egy, a Gyurcsány-kormány alatt elfogadott, 2007. július 15-én hatályba lépett, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosításra hivatkozott a kérdésében. E szerint a központi államigazgatási szervek, valamint területi és helyi szerveik, továbbá a minisztérium főosztályának vezetésére adott kinevezés, megbízás - ha törvény eltérően nem rendelkezik — hat évre szól.

A 14 miniszteri válasz - amelyek szintén olvashatóak a parlamenti honlapon - határidőre megérkezett.

A válaszok összesítéséből kiderül: a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok összesen 479 vezető köztisztviselőt neveztek ki; közülük 297-nek 2013-ban, 96-nak 2014-ben, 76-nak 2015-ben, kettőnek pedig 2016-ban jár le a vezetői megbízása.

A miniszterek válaszleveleikben leszögezték: a hatéves kinevezés a közigazgatás szakmai stabilitásának megerősítését szolgálja, az semmiképpen nem tekinthető "bebetonozásnak".

Hozzáfűzték azt is, hogy ha egy hat évre kinevezett vagy megbízott vezető rosszul végzi a munkáját, a vezetői kinevezése vagy megbízása visszavonható. "Kétségtelen, hogy ez a törvényi rendelkezés akadályát képezi annak, hogy a közigazgatási szakemberek körében politikai tisztogatást letessen végezni, lehetővé teszi azonban azt, hogy a munkáját szakmailag rosszul végző vezetőktől meg lehessen válni" - teszik hozzá.

Olvasóink írták

 • 9. gjozsi88 2010. február 02. 13:25
  „akinemfél!
  load válaszolt helyettem is!
  Arról nem beszélve, hogy a jobbik jelenleg minden választáson, csupán az alacsony részvételnek köszönheti a 10-15%-ot!
  Ez még messze nem kormányzati erő!
  Arra felhívmám a figyelmed, hogy szerte európában a jobbikot neofasiszta, uj fasiszta pártnak tartják, eu-s képviselőit egyszerüen nem hívják sehova!!!”
 • 8. Eva- 2010. február 02. 07:46
  „6-hoz

  sikerrel való bizakodás az össznépi amnéziában.
  Vagy elfogultságban.”
 • 7. t-a-ibi 2010. február 01. 22:52
  „Börtönbe minddel, nincs kivétel, ezek az ördög cimborái.”
 • 6. load 2010. február 01. 22:23
  „Egy hír 2007 május:
  "Fokozatosan megszűnik az eredetileg 2001-ben létrehozott 300 fős kiemelt köztisztviselői kar és a 150 fős központi tiszti kar. A kormányban már tavaly ősszel megfogalmazódott az elitcsapat felszámolásának terve, mivel a főtisztek és főtisztviselők kiemelt bérezése évi csaknem egymilliárd forinttal terhelte meg a költségvetést - írja a Napi Gazdaság."
  Nem is értem ezt a nagy raplit.”
 • 5. akinemfél 2010. február 01. 17:38
  „gjozsi
  Es ha az MSZP megorokolt 50 bebetonozott nagyfonokot 5 évre,akkor most az MSZP bebetonoz 500-at 6 évre ? Ezek aztán a politikusok !
  Konkrétan arrol van szo,hogy a minisztériumok kovetnek most egy politikai-gazdasági irányvonalat. Ezek végrehajtatására a vezeto beosztásokba politikailag megbízhato vezetoket tett be az MSZP. Ezek a politikailag megbízhato MSZP-s vezetok utálják a Jobbikot és teljesen más gazdasági-politikai beállítottságúak,mint amire a nép által megválasztott új gazdasági-politikai vezetésnek szuksége van.
  Tehát nyilvánvaloan alkalmatlanok lesznek a poziciojukban.
  Kivel szúr ki az MSZP ?
  Magyarország lakosságával !
  Most eloszor teszi ezt ?
  Fog még kinevezni 6 évre ilyen vezetoket az MSZP-kormány a kovetkezo hetekben ?
  ?”
 • 4. gjozsi88 2010. február 01. 16:32
  „akinemfél!
  "Elkoltenek a bebetonozott elvtársakra úgy 30 ezer milliot (30 milliárdot),ami tobb mint az éves ingatlanado fele lett volna"

  Ezek az állások ezután is betöltésre kerülnének, azzal a különbséggel, hogy más káder kapná a fizetést!
  Azaz ebből nem lenne grippen!
  De jól emlékszünk, hogy a Poolt Pétert is hasonló okból örökölte meg a szoci kormány!!!”
 • 3. akinemfél 2010. február 01. 13:56
  „Elkoltenek a bebetonozott elvtársakra úgy 30 ezer milliot (30 milliárdot),ami tobb mint az éves ingatlanado fele lett volna. Illetve ebbol már meg lehetne venni 3 darabot abbol a 30 Gripen vadászgépbol,ami a Jobbik programjában a surgosen beszerzendo dolgok kozott van (lásd www.jobbik.hu 2010-es választási program 70-72.oldala).”
 • 2. Eva- 2010. február 01. 13:17
  „http://www.kisalfold.hu/valasztasok2010/fidesz_kozel_500_allami_vezetot_hagy_orokul_a_kormany/2139002/

  mintha ezt már megbeszéltük volna!”
 • 1. Csetneky 2010. február 01. 12:51
  „Hát igen, az elvtársak még osztogatnak egy kicsit a haveroknak, utána úgyis pihi lesz. Legalábbis remélem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választások 2010 - Indulnak a győri szocdemek

"A történelmi szociáldemokrata párt győri városi szervezete bejelenti, hogy több évtized után részt… Tovább olvasom