Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

A Die Zeit a magyar választásokról

"A jobboldali populista Orbán bámulatos visszatéréséről" közölt kommentárt legfrissebb számának internetes kiadásában szerdán a Die Zeit.
A német hetilap az írás bevezetőjében kiemelte, hogy választási győzelmével Orbán Viktor válságba taszította a szocialistákat. A politikai elit bizalomvesztéséből a szélsőjobboldal is profitált - fogalmazott az újság. A szocialisták sorsdöntő vereséget szenvedtek - írta a Die Zeit. A győzelemnek a konzervatívok örülhetnek, valamint - tette hozzá az újság - a szélsőjobboldal. Igazán örülni mindenekelőtt egy olyan politikus tud, akit már leírtak: a láthatóan elfáradt volt miniszterelnök, Orbán Viktor győzelemmel fejezte be egy évtizeden keresztül tartó választási maratonját - írta a lap.

A nemzeti konzervatív Fidesz abszolút többsége a tulajdonképpen korábban menesztett "nemzeti populista" politikus bámulatos visszatérését jelenti. Orbán most Magyarország szempontjából történelmi eseményről beszél.

A nemzeti konzervatívok sikerét ugyanakkor beárnyékolja a jobbszélre történt drámai eltolódás. A szélsőjobboldali Jobbik párt szintén ujjong. "A fasiszta Vona a választások két nagy nyertesének egyike" - áll a lapban, amely megjegyzi: a párt 16,7 százalékot szerezve csupán 1,6 százalékponttal maradt el a szocialistáktól, és első ízben került be a parlamentbe.

A Die Zeit szerint a nyolc éven keresztül kormányzó szocialisták számára a választási eredmény megsemmisítő vereség és talán a hitelképesség végleges elvesztését jelenti. A Fidesz és a Jobbik számára ugyanakkor a választás történelmi önigazolás. A Fidesz végérvényesen kivívta egy néppárt státusát. A félkatonai szárnnyal rendelkező Jobbiknak pedig erőit az utcáról a parlament demokratikus környezetébe kell átcsoportosítania. "Magyarország új politikai összetűzések előtt áll" - vélekedett az újság.

A Die Zeit szerint a Fidesz kísérletet tesz arra, hogy a jobboldali tábor különböző áramlatait összegyűjtse, és ezáltal az új politikai ellenfelet, a Jobbikot elszigetelje. Valószínűleg továbbra is csak szelíden határolódik el majd a szélsőjobboldaltól. Túl erős mindenesetre nem lehet az elutasítás, a Fidesz és a Jobbik ugyanis helyi szinten végtére is együttműködött egymással - írta a Die Zeit.

A hetilap szerint a Jobbik arra törekszik majd, hogy elcsábítsa a Fidesz szavazóit. Az olyan jelszavakkal, mint "a nemzet rabszolgasorba döntése" és " le a cigánybűnözéssel" nyomasztó visszhangra talált a lakosság körében.

A roma kisebbség továbbra is úgy érzi, hogy a többségi lakosság megveti őt. Ez a probléma a jelek szerint belátható időn belül aligha oldható meg - írta a Die Zeit, rámutatva: a romák helyzete a szocializmus összeomlásával csak rosszabbodott. A szélsőjobboldal választási sikere a magyarok mély bizalomvesztését jelzi a politikai elittel szemben.

A hagyományos pártok elleni kampányával a Jobbik sok csalódott választó szavazatait szerezte meg. Az ország őszinte és megbízható politikai vezetést követel - írta a Die Zeit, azt hangoztatva, hogy a szocialisták akkori miniszterelnökének, Gyurcsány Ferencnek azért kellett lemondania, mert kormánya megszépített költségvetési adatokat terjesztett elő.

Magyarország legújabb kori történelmébe a csalás általa történt nyílt beismerése "hazugságbeszédként" került be.

Magyarország új - régi - erős embere sikerével késői bosszút áll az általa annyira gyűlölt szocialista párton, amely két választáson is győzedelmeskedett felette. A Fidesz és a szocialisták közötti politikai kultúrharc mellékterméke a szélsőjobboldal erősödése lett - írta a Die Zeit, amely szerint a drámai gazdasági helyzet hosszú időn keresztül elterelhette a figyelmet a belpolitikai válságról. "Legkésőbb most azonban meg kellene húzni a vészharangot a demokráciát veszélyeztető erőkkel szemben" - vélekedett a lap.

A Die Zeit szerint az új nemzeti konzervatív kormány feladata az kell hogy legyen - és saját választási programjának is tartozik ezzel -, hogy a fiatal, magasan képzett kozmopolitáknak perspektívát nyújtson a hazában, továbbá, hogy a munkásmiliő "kivándorlóit" is visszatérésre ösztönözze.

A lap szerint a Fidesz paradox helyzet előtt áll. Eddig megakadályozta a szükséges egészségügyi, oktatási és szociálpolitikai reformokat, most pedig neki kell hozzálátnia a fontos tárcák átalakításához. Rendkívül kérdéses, vajon a jövőbeni kormány - amely egy új politikai korszakot, sőt az összes belpolitikai probléma megoldásával egy új időszámítást ígér - képes-e megfelelni akárcsak némelyest ennek a felelősségnek - fogalmazott a Die Zeit.

Olvasóink írták

 • 16. KoPi 2010. április 18. 07:50
  „Misztertejfel:
  Sajnos alapvető tudásbeli hiányosságaid vannak. Német nyelvterületen, így Ausztriában is, a nemzeti szocialistákat - ilyen a Jobbik is - nácinak hívják. Ezzel szemben Olaszországban hívták a hasonló pártalakulatot fasisztának. Valójában a kettő nem ugyanazt fedi le, de most ezt nem részletezem, nézz utána.”
 • 15. Baradlay 2010. április 16. 23:48
  „A Die Zeit foglalkozzon a kelet-nemetekkel!”
 • 14. Baradlay 2010. április 16. 07:18
  „Komik huzzatok!”
 • 13. Misztertejfel 2010. április 15. 15:42
  „Tótbéla, jól rámtekerted érveid kötelét, mozdulni sem bírok.”
 • 12. Misztertejfel 2010. április 15. 15:00
  „Egyébként meg ehhez nem kell a magyar liberál-bolsevik erő (tényleg, még mindig olyan nagynak tűnik ez az erő?), ugyanis Ny-Európában ezzel nem sza-oznak. Aki rasszista, antiszemita uszítást folytat - és nagyrészt ennek kösznheti sikerét, a pártja égisze alatt működő szervezet olyan egyenruhában menetel, amivel kapcsolatban megint csak Magyarországon lehet szemérmeskedni (mindenhol máshol lenácizzák), azt úgy hívják osztrákéknál, hogy "fasiszta". De nem csak ott hívják így, mindenhol.
  Aki pedig mindig is gyűjtőpártként készült a következő választásokra és üres, demagóg beszédei közismertek, azt populistának hívják, ehhez sem kell a Die Zeitnek Magyarországról súgni. Adj Isten (szebb jövőt majd akkor kívánok, ha a Jobbik hatalomra kerül, de akkor őszinte lesz.)”
 • 11. Misztertejfel 2010. április 15. 14:35
  „A cikk minden szavával egyetértek.”
 • 10. stunde2 2010. április 15. 14:24
  „Hiába a gyűlölködés, meg a populizmus!: Az alaptörvényeken egyik sem változtat.
  (És ezt most mindenki úgy értheti, ahogy akarja!)
  Pont emiatt nem kérek válaszokat, és kommenteket.”
 • 9. Mankapunka 2010. április 15. 11:49
  „Tapmancs

  Nem hallgatadd Mesterházytól Vasárnap,hogy az Orbán a fasiszta!!!!!”
 • 8. senechal 2010. április 15. 11:24
  „inkább a német lapot, mint téged ...”
 • 7. Tapmancs 2010. április 15. 10:20
  „Mindanniyan tudjuk hogy ezek a "tekintélyes külföldi lapok" kiknek az irányítása alatt állnak. Így lesz Orbánból populista, Vonából fasiszta, a romákból pedig szegény üldözött kisebbség, akiket gyakran fizikai támadások érnek. Ezek alapján nyilvánvaló hogy mennyire kell komolyan venni az ilyen firkálmányokat.”
 • 6. elihu 2010. április 15. 09:21
  „Kopi! Ezt én sem tudnám szebben megfogalmazni!
  Együttműködés? Most még minek? Hogy a Fidesznek ne 2/3 -a legyen hanem 3/4 -e? És az kinek jó? Az együttműködésnek a kormány megalakulása után lesz szerepe. Ha 2/3 os döntés kell akkor a Jobbik segíthet, (és fog is) ha tényleg az ország érdekét szolgálja az igyekezet. Felelőtlenül azért már ne módosítgassuk az Alkotmányt! Elég ha a liberósok igyekeznek állandóan a saját szájízüknek megfelelően formálni!”
 • 5. szocdem 2010. április 15. 09:01
  „Ez egy nagyon szerény, visszafogott írás - már ami a valóságot illeti:))))
  De jó, mert aki érti az azt is érti hogy a szerző mire számít egy éven belül:))”
 • 4. Spitfire 2010. április 15. 08:01
  „ha együttműködne a Fidesz és a Jobbik, akkor visszaléptetné jelöltjeit a Fidesz javára, de nem. vagyis az együttműködés egy baromság!”
 • 3. Patriot 2010. április 15. 07:18
  „Ami a Kisalföldből véletlen folytán mindig kimarad.

  Bűnszervezetben való részvétellel egészítette ki Antal Attila, a BKV korábbi vezérigazgatója, Zelenák Tibor volt főosztályvezető és Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főpolgármester tanácsadója gyanúsítását a rendőrség -

  A BRFK közlése kitért arra is, hogy a hatályos büntetőeljárási szabályok szerint a bűnszervezetben történő elkövetés általános minősítő körülmény, fennállása esetén az adott bűncselekmény büntetési tételének felső határa kétszeresére emelkedik.

  A BKV-ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság 25 embert gyanúsít különböző bűncselekményekkel.”
 • 2. pancser 2010. április 15. 06:51
  „Helyi szinten a Jobbik és a Fidesz együttműködik, írja a német újság. Erre mit lehet mondani? Azt amit az 1. ír. Nincsen semmilyen együttműködés, tessék már megválogatnia az informátorokat!”
 • 1. KoPi 2010. április 15. 06:09
  „Milyen jó is, hogy a Die Zeit ilyen bátran lepopulistázza Orbánt, illetve kijelenti, hogy - szerintük - a Fidesz minden "reformot" megakadályozott. Jól átsejlik a cikken a magyar, úgynevezett liberális baloldal médiacsinálóinak szóhasználata. Csakhogy, amit ezek "reformoknak" neveztek, az nem más, mint ultraliberális rombolás és fosztogatás, amit megakadályozni a Fidesznek kötelessége volt. Persze most savanyú a szőlő. Tetszettek volna nem elqurni Magyarországot (hogy Gy.F. szavaival éljek)! Azért megdöbbentő, hogy egy ilyen patinás lap, mint a Die Zeit, megengedi, hogy a tollforgatói kezét a magyarországi ultraliberális bértollnokok irányítsák. Ennél csak az a szomorúbb, hogy a Kisalföld ezt így átvette, illetve interpretálta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekord lett a választás az internetes látogatók számában

Először lépte át a hárommilliót a hétvégi látogatók száma az internet hazai történetében a 2010-es… Tovább olvasom