Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

30 államtitkárral kezd Orbán

Jelenleg az államtitkárok száma 20, a szakállamtitkároké 51. Alattuk helyettes államtitkárok nem, csak főosztályvezetők dolgoznak.

A jelenlegi tervek szerint mintegy 30 államtitkárral alakulna meg Orbán Viktor kormánya. Az MTI fideszes forrásból úgy tudja, az új kabinet célja, hogy szimbolikusan is szétváljanak a hatalmi ágak, azaz a Parlament épülete csak a törvényhozásé legyen.

Ahogyan arról már az MTI és több más médium is beszámolt: feltehetően nyolc minisztérium lesz majd a Fidesz-KDNP vezette kormányban. A jelenlegi elképzelések szerint államtitkárok irányítanák a csúcsminisztériumok alá kerülő területeket, mellettük pedig minden tárcának lenne egy-egy politikai és egy-egy közigazgatási államtitkára - értesült az MTI.

A politikai államtitkár helyettesíti a tárcavezetőt az Országgyűlésben és a kormányüléseken, míg a közigazgatási államtitkár az apparátusért, a jogszabály-előkészítésért felel.

Így összesen nagyjából 30 államtitkár lenne, de helyettes államtitkárok is dolgoznának Orbán Viktor kormányában. Ők - akik a területekért felelős államtitkárok helyettesei lennének - irányítanák az egyes szakterületeket, például közoktatásért felelős helyettes államtitkárként.

(Jelenleg az államtitkárok száma 20, a szakállamtitkároké 51. Alattuk helyettes államtitkárok nem, csak főosztályvezetők dolgoznak.)
Mindezzel nagyjából visszaállna az 1998 és 2002 közötti államtitkári struktúra.

A számítások szerint a legtöbb államtitkár egyébként várhatóan a humán csúcstárcánál, valamint a közigazgatási-igazságügyi minisztériumnál lesz.
Az MTI forrásai szerint a csúcstárcákhoz tartozó egyes államtitkárságok nem költöznek majd egy épületbe, hiszen az infrastrukturálisan nem lenne megoldható.

Az új kormány azt szeretné megvalósítani, hogy a végrehajtó hatalom, a kormány és szervei fokozatosan kiköltözzenek a Parlament épületéből, a kabinet szimbolikusan is törekedni fog a hatalmi ágak szétválasztására. (Ma a miniszterelnök titkársága és kabinetje, valamint a kancelláriaminiszter hivatala is az Országházban van.)

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. szocdem 2010. április 23. 08:55
  „22. Jerry 2010.04.23. 08:21

  Csak a balga (fityesz szavazó) nem hiszi, hogy nem kelel viszont törleszteni azt a 7 miliárd forintot, amit az elmúlt 6 évben "üzleti körök" a fityeszbe invesztáltak. SOKSZOROSAN- KÖZPÉNZBŐL!!!!

  Ehez jó módszer pl egy millióért eladni a százezres íróasztalt, egy milliárdért a százezres szoftvert, stb. Csak a közbeszerzési páylázatot kell jól kiírni.... Erről szól már 20 éve minden, sőt, a kezdet előtt is épp erről szólt, ezt tanusítom bárhol ha kell.”
 • 22. Jerry 2010. április 23. 08:21
  „Az új kormány azt szeretné megvalósítani, hogy a végrehajtó hatalom, a kormány és szervei fokozatosan kiköltözzenek a Parlament épületéből, a kabinet szimbolikusan is törekedni fog a hatalmi ágak szétválasztására.
  Akkor nem értem,minek az a nagy épület,ha kiköltöznek.Azzal, hogy átmennek máshova, csak a szimbólikus lesz a hatalmi ágak szétválasztása.A törvényhozás a parlament dolga, a végrehajtás a rendőrség, nyomozó hatóság,az ítélkezés a bíróság feladata.Ez nem attól függ, hogy hol van az iroda, hanem hogy milyen emberek,milyen törvények alapján csinálják. Amíg a parlamenti párt vezetője telefonon felhívhatja a főügyészt és leállíttathat párttagja elleni nyomozást,beleszólhat bírói ítéletbe,ítt nincs igazságszolgáltatás.Ez a szimbólikus szétköltözés inkább éppen azt jelenti, hogy kikerüljenek egymás közvetlen ellenőrzése alól,a kormány a parlament ellenőrzése alól,és egy rakás pénzt lehessen elkölteni a kormánynak az új irodák és technika felszerelésére persze kormánytagokhoz közeli cégek által elnyert közbeszerzési pályázatok alapján.”
 • 21. Primax 2010. április 23. 07:15
  „´ Az új kormány azt szeretné megvalósítani, hogy a végrehajtó hatalom, a kormány és szervei fokozatosan kiköltözzenek a Parlament épületéből..."
  Na, ja :
  Mi a fészkes fenének is kellene a kormány a Parlamentbe ?
  Csak unatkoznának ott naphosszat...”
 • 20. háté 2010. április 22. 22:15
  „16. hozzászólás Goldmund

  Az ígéretekről szólva: azt már 1998-ban megmondta Viktor, hogy más a kampány és más a kormányzás.
  De ő egyébként sosem hazudott, ezt az öszödi beszéd után megmondta....

  Ígérni amióta ismerem azt tud, pofázás,--pofázás,--pofázás!---de hazudni is, mint a vízfolyás!--sokáig szédített, de elég volt!

  Egyébként a bandája, gátlástalanabb gazemberek, mint a komcsik voltak.
  Aki ellenük lép, kitörik a nyakát!---lásd Győr, Borkaival az élen.”
 • 19. háté 2010. április 22. 22:10
  „A fityesz és "viktor-cézár" elkezdte a tisztogatást!

  Kirúgták Fricz Tamást a politikatudományi intézetből

  Az index megkeresére sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a januárban kinevezett igazgató, Körösényi András Fricz eltávolítását, de válaszában arra hivatkozott, hogy egy intézet belügye nem tartozik a nyilvánosságra. Fricz telefonhívásukra csak annyit mondott megtörten, hogy nem kíván az ügyről semmit sem mondani.
  Az index szerint Fricz meglepődött az eltávolításán. Az április 11-i választás után a Magyar Nemzet-beli cikkében még annak örült, hogy: "Hát megtörtént végre. Megtörtént, hogy lett következmény: az őszödi beszéd elnyerte méltó büntetését az április 11-i választásokon. Igaz, nagyon megkésve, mert az elmúlt négy év nagyon súlyos rombolásokat okozott Magyarországon. Nyilván százszor jobb lett volna, ha az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése, 2006. szeptember 17-e után távozik a bevallottan hazug és manipulatív kormányfő és kormánya. Ez tette volna lehetővé, hogy hazánk egy óriási sikerélménnyel felvértezve, megújulva, s még korántsem olyan rossz állapotban kezdje meg építkezését, mint amilyen állapotba 2010-re került."

  Ezért kár volt ennyit nyalni, és a Jobbikot gyalázni!-----megérdemli a sorsát,-----a fityesz meg aljasul gátlástalan.

  Szavazz rá ha ezt akarod.”
 • 18. kolombela 2010. április 22. 22:03
  „5. hozzászólás greenie 2010.04.22. 11:58
  A fityesz sohasem volt jobboldali párt, bármennyire is ezt próbálja sugallni.”
 • 17. kolombela 2010. április 22. 21:59
  „Világos, valamivel honorálni kell azt a rengeteg seggnyalót.”
 • 16. Goldmund 2010. április 22. 21:57
  „Az ígéretekről szólva: azt már 1998-ban megmondta Viktor, hogy más a kampány és más a kormányzás.
  De ő egyébként sosem hazudott, ezt az öszödi beszéd után megmondta....”
 • 15. háté 2010. április 22. 21:08
  „Felére csökkenteni a képviselők létszámát!---ja, a sleppét, meg háromszorosra emelni.

  Önkormányzatok?--fele képviselő.---háromszoros fityeszes segítő!

  Gusztustalan, hogy ezek gátlás nélkül szédítik a választókat, hülyítve őket az olcsóbb, közigazgatással.
  Igen csak a csökkentések helyére a saját embereiket teszik.

  Ez a komcsik-libsik, modern változata---fityesz-zsidók, végül zsidók mindenhova!

  Szavazzatok a fityeszre, hazátok sem lesz.”
 • 14. Komissar 2010. április 22. 19:53
  „13. hozzászólás galamblelkü 2010.04.22. 18:41

  5.greenienek igaza van. Sajnos. És nem tévedett semmit.
  4 éve május végén, mikor megkapták a fletóék a felhatalmazást a kormányalakításra, volt az a híres-hírhedt őszödi zártkörű pártgyűlés. Nem a 2. forduló előtt derültek ki a hazugságok.
  Bár nem tudom, mennyien vannak, akik családjuk költekezéseiben közösen döntenek, rá kellett volna jönni, meddig ér az ország takarója. Hiába ígérnek szépet, ha tarthatatlan.
  A többség mégis az üres lufit juttatta pozícióba.

  Birka vagy nem birka:
  Akinek nem inge, nem veszi magára...”
 • 13. galamblelkü 2010. április 22. 18:41
  „5.greenie.Birkának neveztél mert a Fideszre szavaztam.Te meg valószinüleg egy MSZP-és ökör vagy.Nagyon tetszik ahogy egymást alulmulva jajgatok.”
 • 12. Jandex 2010. április 22. 17:17
  „11. meir
  Remélem ő lesz a menyasszony!:)))”
 • 11. meir 2010. április 22. 16:17
  „-"30 Allamtitkarral kezd Orban"-!!! Perverz Diszno!!!!
  -(Gruppenszex????!!!)-”
 • 10. szocdem 2010. április 22. 14:06
  „7. matezsu2 2010.04.22. 13:50

  "de azt nég senki sem írta, hogy így vagy úgy kellene. Könnyű más f...ával verni a csalánt."

  Dehogy nem írta már több nick is hogy miket kellene tenni.. csak az elvakultságod miatt nem láttad, vagy láttad, de nem fogtad fel hogy mit olvasol:)))) Van iylen, mindíg is volt a történelemben, az ilyen alkalmi dixlexiák segitik a törpéket mások vállára állni mint ahogy most is történt:)))”
 • 9. Jandex 2010. április 22. 14:04
  „Már kezdi a költöztetést,de valahova költözni is kell! :))))/az sem lesz ingyen!!!/
  Majd megint felújítja a Sándor palotát a várral együtt,aztán erőszakkal kell beleköltöztetni valakit,mint a sólymot!:)))))”
 • 8. adalfold 2010. április 22. 13:54
  „ÉLJEN AZ EGYPÁRTRENDSZER!
  ÉLJEN A MONTESQUIEU-T MEGCSÚFOLÓ DIKTATÚRA!

  VIKTORT KIRÁLYNAK.”
 • 7. matezsu2 2010. április 22. 13:50
  „Ez a sok okos kellene a parlamentbe, ott oszthatná az észt! De ott egy épkézláb javaslata se lenne, csak hőzögni tud,az így kezdődő mondataival: "AZT MONDTA......, NEN MONDTA....... NEM ADNAK...... HAZUDIK....." Felelősség nélkül osztani az észt, de azt nég senki sem írta, hogy így vagy úgy kellene. Könnyű más f...ával verni a csalánt.”
 • 6. elihu 2010. április 22. 12:21
  „Rendben. A felháborodás jogos. De, még semmi nincs levajazva. Majd akkor zúgolódjunk ha tényleg felállt az új kormány. A számok szerint több lesz az államtitkár, de ha kevesebb lesz a képviselő, összességében nem csökken e az állam ezen kiadása? És mennyivel? Még legyünk türelmesek, azán lehet kővel dobálni! Mielőtt még teljesen leírjátok a Fideszt, mondjatok nekem más alternatívát! Csak a kiváncsiság kedvéért!”
 • 5. greenie 2010. április 22. 11:58
  „Hát igen kedves választópolgárok! Ezek a ti szavahihető jobboldali politikusaitok. Mik is voltak az eddig ígéretek? Adócsökkentés, kisebb államaparátus, kánaán, stb. Már kettőről kiderült hogy hazudtak. És a többiről is ki fog derülni. Sokmindent gondoltam erről a bandáról, de ezt még én sem mertem feltételezni. Nekem a tippem az volt, hogy majd a választások után vallják be, hogy hazudtunk a kampányban és az elmúlt 1-2 évben, amikor azt mondtuk, hogy mit csinál majd a polgári kormány. De ezek olyan pofátlanok, hogy már a 2. forduló előtt bevallják ezt. És nézzétek meg, még így is megválasztja őket a sok birka. Hát igen: Magyarország én így szeretlek :)”
 • 4. www0325 2010. április 22. 11:40
  „Remélem nagycsaládosok, hogy a vagyonnyilatkozatba csak egy hasznélt ladát tudjanak beírni! A többi a családtagok nevén marad!”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghosszabbították Gyurcsány Ferenc személyes védelmét

A kormány szerdán június 1-ig meghosszabbította Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök személyes… Tovább olvasom