Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Világi program és egyházi ünnepség hétvégéje Fehértón

Rövid, alig három hetes előzménye van csupán a szombaton megrendezésre került - elsődlegesen két utcát érintő - Tó utcabálnak.

A szeptember végi sziporkázó napsütés sugarai mintha megtörni látszanának kissé a Tóközi település mostanában felújításra került Gyümölcsoltó Boldogasszony Templom tornyának felületén, majd aláereszkedvén megvilágítják az olvasó számára ennek a kis községnek a mögöttünk hagyott hétvégéjét.

Rövid, alig három hetes előzménye van csupán a szombaton megrendezésre került  -elsődlegesen két utcát érintő - Tó utcabálnak. Az esemény fő szervezői , ötletgazdái s ugyanakkor legfőbb mecénásai Aradi Zoltán vállalkozó, Tóth Alice polgármester asszony valamint Lenzsér László gazdálkodó rövid, de ugyanakkor lényegre törő és körültekintő szervezése mellett, azonnali mozgósítást kezdeményeztek az érintett utcák (Tó, Szőlő) lakói irányába, a rendezvény zökkenőmentes lebonyolítása érdekébe.

A hívó szóra-mint azt erre felé már megszokhattuk - kicsi és nagy, leány és ifjú, férfiak és asszonyok fiatalok és idősek rögtön megmozdultak és ki-ki lehetősége határain belül igyekezett valamilyen formában hozzájárulni a sikeres kivitelezéshez.

Voltak, akik alapanyagokat biztosítottak, voltak akik munkájukkal segítették a kezdeményezés megvalósítását, egyszóval elérte célját a szervezők azon szándéka, hogy ezen kis közösségen belül a jószomszédi, baráti kapcsolatok ne korlátozódjanak csupán egy rövid köszönésre amint elsuhannak egymás mellett emberek nap mint nap, mindenki a maga dolgait rendezvén ebben az eléggé zűrzavaros világban.

A közös cél érdekében történő összetartás pedig - mint mindig - ez úton is meghozta gyümölcsét, hiszen ezen a szombat délutánon, estén igazi báli hangulat kerekedett a Tó utcában. Ismételten köszönettel illetném a szervezésben fő szerepet vállalók mellett mindazokat, akik tettre készségükkel segítették ezt a számunkra még hagyományteremtő célzattal induló kezdeményezést.

Még, szinte el sem fogytak teljesen a finomabbnál finomabb étkek, a megannyi cukrász termék , a pohár oldalán harmatosan gyöngyöző ízes fehér bor, a szombat éjjeli nyugalomban eltöltött órákat máris egy várakozással teli vasárnap követte. A reggeli órákra már nyomaiban sem lelhető fel az utca arculatán a késő estig tartó mulatozás, mert nagy esemény, ünnepi és meghitt hangulat terebélyesedik a kis Tóközi település fölé.

Nagyon régen várt pillanat érkezett el az egyházközösség híveinek életében. Nagyrészt pályázati pénzforrásból, másrészt Önkormányzati illetve az egyház közösség híveinek felajánlásaiból megvalósulhatott a Gyümölcsoltó Boldogasszony Templom teljes körű külső felújítása, tetőszerkezetének cseréje, a templom kertjében található Mária szobor illetve Milleniumi kereszt restaurálása, a templom környezetének térkövezése, kandeláberek kihelyezése, a víz elvezetésének megoldása. A település "szeretet bölcsője" immár küllemében is szemet gyönyörködtető látványt nyújt az itt elhaladó hívőnek, átutazónak egyaránt. A munkálatok befejezését követően szeptember 23.napján vasárnap végre sor kerülhetett a már nagyon várt eseményre, az új külsőt kapott templom felszentelésére.

A 16.00 órára meghirdetett szentmisét a Magyar Katolikus Püspöki Kar alelnöke, egyházmegyénk főpásztora dr. Pápai Lajos püspök úr celebrálta, melyet bevezetendő Németh Géza és Lenzsér Noémi helybéli hívek mondtak köszöntőt. Ezt követően Nagy Emma Zsófia vette át a szót és a püspök úr köszöntésén túl, nagyszerűen megkomponált, mindenre kiterjedő gondossággal előadott beszédében rávilágított kicsiny közösségünk mindennapjaira, egyházi életére és szemléletes képet festett a befejezett felújítási munkálatok folyamatáról, körülményeiről.A szeretet és a tisztelet virágcsokrainak átnyújtása után kezdetét vette a szentmise, melyet hívek sokasága kísért figyelemmel nem csupán helybéliek, hanem a környező települések meghívott illetve érdeklődő vendégei egyaránt.

Dr. Pápai Lajos püspök úr prédikációjában sok más egyéb mellett, különös hangsúlyt fektetett annak kifejtésére, hogy mekkora szerep és felelősség hárul a hívő szülőkre amikor még egészen zsenge korú gyermekeiket bevezethetik a hit világába, a templomi környezet biztonságot és szeretetet sugárzó oltalmába. Szép és megható része volt a prédikációnak az, amikor a püspök atya saját gyerekkori emlékeit idézte fel ahogyan az ő szülei nevelték erre a mérhetetlen hitbéli gazdagságra és emberek iránti szeretetre.Főpásztorunk, aki egyben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Iskolabizottságának elnöke is, ez úton is iskolapéldát mutatott gyermekeink hitre és szeretetre nevelését illetően.

A szentmise után a hívek a templom kertjében gyűltek össze, ahol a püspök úr megszentelte és megáldotta a "díszruhába" öltözött templom falát, a restaurált Mária szobrot és a Milleniumi keresztet. Az eseménysorozatot egyházközösségünk pásztora Gőgh Tibor plébános atya szavai zárták, aki köszönetet mondott a püspök úrnak és meginvitálta a jelen lévő híveket, vendégeket az iskola illetve az Önkormányzat épületében tartott fogadásra.

Világi programok és szép egyházi ünnepségek egyaránt megférnek a fehértói emberek naptárában, akár egymás melletti napokon közvetlenül. A fehértói ember már csak ilyen.. mer, vállal és cselekszik. Isten áldja meg mindnyájukat!

A tudósítást Cele József küldte be szerkesztőségünknek.

Olvasóink írták

  • 1. ogre 2012. október 13. 05:55
    „A kisalföld egyes újságíróinak ajánlom figyelmébe ezt a cikket, olvassák el és tanuljanak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reggeli állapot Újvárosban - fotók

Olvasó-tudósítónkat az alábbi látvány fogadta a minap reggel. Szemét hegyén-hátán. Tovább olvasom