Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Vasúti átjáró: Mit számít a piros?

Győr - Két óra latt húszan sétáltak vagy kerékpároztak át az Újlak utcai vasúti átjárón, amikor a fénysorompó pirosat jelzett - írta tudósítónk, aki felvételeket is küldött a szabálytalankodókról. Galéria.
"Már elég régóta figyelem a sok tiloson átkelő gyalogost, illetve kerékpárost (néha motorost is) az Újlak utcai vasúti átjárónál. Az elmúlt időszak vasúti gázolásai után úgy döntöttem, hogy lencsevégre is kapom a szabálytalankodókat vonatfotózás közben. Erre a legideálisabb hely az említett Újlak utcai átjáró, de lehetne bármelyik másik a városban. 2 óra leforgása alatt olyan 15-20 piroson átkelő volt" - írta D.B. (vasútbarát).

Ha piros akkor szabad? - Újlak utcai vasúti átjáró

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. invektus 2009. március 02. 01:40
  „FIGYELEM ha a vasuti forgalomirányitás kézire kapcsolják akkort a piros akkort is pirossan fog villogni ha vonat sehon sincs :)”
 • 71. Kabóca 2008. október 02. 15:41
  „Javaslom, oldják meg műszakilag és tegyék a vasút számára kötelezővé, hogy a jelzőlámpákhoz hasonlóan itt is írja ki egy visszaszámláló szerkezet, hogy mennyi idő múlva fog a tilos jelzés szabadra váltani.
  Így mindenki eldöntheti, megvárja, vagy elkerül.”
 • 70. Korrekt 2008. szeptember 24. 00:29
  „Gyermekeim:)
  Van egy ugynevezett érzékelö mely be van épitve (illetve be kellene lenni épitve) a vasuti áttjáró mindkét felére.
  Ha elmegy a vonat fel kell, hogy nyissa a sorompót, ez ennyire egyszerü.
  A magyar müszaki redszer felelösei vagy nagyon trehányok, vagy nem értenek hozzá.
  Persze a helység irányitó szerve is felelös.
  De ne nyugtalankodjatok, ez igy volt és igy is lessz mindig, magyar mentalitás,”
 • 69. lolita 2008. szeptember 23. 09:51
  „Aki nemtudja mit jelent a piros,vagy figyelmen kivül haggya az vessen magara!Sajnos nagyon sok a buta ember körülöttünk finoman kifelyezve!”
 • 68. Harcona Marcos 2008. szeptember 22. 00:46
  „Mellékvágány a vasúti berendezésekről, tolatásokról, hobbikról, bakterekről, rendőrökről, piroson átmenésekről vitatkozni.

  Aki életében egy piroson sem ment át, az jó eséllyel itt majd átmegy. Abszurd humor, amit itt megenged magának a MÁV, kérdés, hogy egy Győr méretű város miért engedi ezt meg a MÁV-nak.

  Tényleg nem lehet egy felmérést készíteni arról, hogy itt mi zajlik, és annak ismeretében leülni beszélni az illetékesekkel?
  Valószínűleg szakirányű egyetemista diákokkal megoldható, vasútbarát érzelműek még a képi dokumentálásba is biztos beszállnának...
  Egy hétig kellene rögzíteni, hogy mi történik, aztán lehetne magyarázkodni, hogy miért is van arra szükség. Nem lenne könnyű feladat, az biztos.

  Utána lehet tökön rúgni azt aki nem veszi komolyan a tilos jelzést, de először azokat, akik azt indokolatlanul használják.”
 • 67. ragga 2008. szeptember 21. 22:34
  „Én itt lakom az átkelő mellett,de minden nap 20-30 perces sorompókat kapok. Van úgy hogy az iskolásoknak már legalább 7.15-re ott kell lenni a sorompónál ,mert kb:sokszor van úgy hogy 7.45-kor nyitják fel.


  ja és nem mindeggy hogy hányszor várakozol a sorompónál.Néha csak 10-20 másodpercre nyitják fel.Kéne még ide egy beálló a gyalogosoknak,olyan mint a buszmegállóknál van,ugyanis vannak idősek is ,akik nem bírják ezt a kényszervigyázállást.Sajnálom hogy annakidején lebontották a kis vashidat,mert mindíg arra jártam gyalog és biciklivel is. Kevesebb volt a baleset!!!! De erre nem áldoz a Borkai úr,minek .A városház átalakításával egy győri sincs megelégedve,itt is csak a zsebtömés megy.
  A cikk írójáról meg megvan a véleményem!!!”
 • 66. MREmbEr 2008. szeptember 21. 22:08
  „Ne azt nézzétek mennyien mennek át lecsukott sorompónál, hanem azt h ki a felelős a gyakori, sokáig tartó pirosozásnak, ezt annak a kedves ujságirónak küldöm aki e felöl közelitette meg az ügyet. Mindig az van sz.rban aki a legalján van a szintnek, de aki megoldhatná a problémát az csak a ül a székben és szagolja saját pukis szagát.Ezt meg a kedves mávosoknak, közlekedés mérnököknek küldöm, szerintem ök annyira okosat igy együtt!!!”
 • 65. Pistike 2008. szeptember 21. 21:51
  „pitti!

  "Régi a mondás: hüéye,...bb, rendőr, postás, vasutas."

  Rajtad kívül mindenki hülye?
  Remélem, ha bántanak, nem véd meg a rendőr, a postás nem viszi ki neked a küldeményt, vonattal sem utazol és nem is jut el hozzád semmi amit vonattal szállítanak.

  Börönd Ödön

  "Tudod egy ember ezt a sorompót valóban képes lenne százszor hatékonyabban működtetni."

  Csak egyszer hibázna, nem zárnále a sorompót, emberek halnának meg (ezért nem bizzák emberre) neked lenne a legnagyobb hangod, hogy a vasut hibázott.”
 • 64. vasútbarát 2008. szeptember 21. 19:38
  „Kedves pitti!
  Nem minden tolatást lehet áttenni a Bp felöli oldalra. Pl a kocsijavító ott van az átjárótól Hegyeshalom fele, tehát a javítandó kocsikat csak az átjárón keresztül lehet tolni. Valamint a győri rendező és Gysev pu. közti tehervonatokat is csak az átjárón keresztül lehet továbbítani, mert a Gysev pu. vágánya a kocsijavítónál ágazik el. A körüljárások nagy része (mozdony körbejár a szerelvény másik végére) egyébként már nem mindig akadályozza az autósokat/gyalogosokat. Ha megtudják oldani, akkor elvégzik az állomás és az átjáró között. Ez függ attól, hogy melyik vágányon tud körbejárni a gép, így melyik váltókra van szükség.
  Szerinted ha szólok, hogy ne menjenek át a piroson, akkor megállnak? Pofánröhögnek. A fényképezőgép így is megállított egy-két embert, mert amint meglátták, inkább nem mertek átmenni. A szabálytalankodók nagy része egyébként még 1 percet sem várt. Rutinból, megállás nélkül átmentek...
  Amúgy nekem is csak hétvégén, illetve szünidőben van igazán időm a vonatfotózásra. :-)

  Üdv: vasútbarát”
 • 63. Stewe 2008. szeptember 21. 19:02
  „Igen, valaki beállította: 20 évvel ezelőtt !
  Ugyanis a probléma kb. ennyi idős.
  Ami a vasútállomás alatti aluljárót illeti, egy kerékpár rámpát se volt képes ezidő alatt tenni rá a mélyentisztelt kedves aranyos európai vasutat építő, színvonalas szolgáltatásairól ismert MÁV.
  Az adott útra miért nem sikerült két évtized alatt egy aluljárót építeni? Nem vagyok építész, de nem gondolom hogy egy itgalmatlan munka lett volna. Az egykori röphíd áthelyezése teljesen logikus és költségkímélő megoldás lett volna.
  A rendőrökről munkáját nem kívánom most minősíteni. Csak annyit jegyeznék meg hogy a könnyű pénzbeszedés lovagjai ők itten.”
 • 62. pitti 2008. szeptember 21. 19:00
  „Vasűtbarát!
  Nem lehet a két helyzetet összehasonlítani. Te a saját akaratodból állsz a sínek mellett, más pedig kényszerből (aki át szeretne menni). Hogy tudd, ez innentől szubjektív, kár a szót fecsérelni rá.
  Inkább Te magad hívnád fel a figyelmét a szabálytalankodőknak arra, hogy lehet legközelebb nem lesz olyan szerencsés, hogy egészben átérjen a piroson. Nem a rendőröknek szurkolni, ohgy hányszor büntetnek / nap, hanem a megfelelő Vasútbarát fórumon okos érvelésekkel megoldani a helyzetet.
  Ha a lehetetlen helyzet egyszerűsödne, az jó lenne a sorompónál állóknak, a mozdonyvezető közérzetének (elhiszem hogy szar lehet egy nehezen megállítható úthengert vezetni, űgy, hogy rögtön a "sofőrt" kezdik hibáztatni, ha gond van, pedig nem a vonat ugrott a gyalogos elé), az autósoknak, meg a közhangulatnak is.
  Ui: Jó neked, hogy két órán keresztül gondtalanul ráérsz fotózni.”
 • 61. B.Tamás 2008. szeptember 21. 18:54
  „Azt a gépet is, csak beállította valaki....”
 • 60. pitti 2008. szeptember 21. 18:48
  „Az nem kérdés, hogy a piros jelzés kire nézve érvényes. De, ha a rendező járatok a másik irányt használnák (a pélyaudvartól keletre, Bp. felé), akkor lényegesen kevesebb ideig lenne lezárva az átjáró, csak a tényleges használat alkalmával a menetrendnek megfelelő gyakorisággal kellene várni és ez jobban kiszámítható. Így a várakozás szerintem kibírható mindenki részéről, még ha iskolába, munkába megy is. Aki viszont ennek ellenére a piros jelzésen átmegy, azt írják is össze a rendőrök.
  Tolatgatni ott a teherpályaudvar, pont arra való.
  Mert a helyzet nem egyedi Győrben, pont ezt teszik a Szabadhegyi vasútállomásnál is, ott is csak a Szent Imre út lezárásával tudnak tolatgatni, nem elég hosszú nekik a sín az ellentétes irányban Csanak felé. Ez a helyzet biztosan csak szivatás, főleg hogy ezt fél nyolc és nyolc között szeretik eljátszani. Ugyan en mondja senki, hogy szerelvényt rendezni ez a legjobb időpont (biztosan ekkor esik a sínekre a legtöbb, legjobb fény :-D ).
  Régi a mondás: hüéye,...bb, rendőr, postás, vasutas.
  Egybként a megyében a vasúti irányítás (a sorompók is) teljesen automatizált a fővonalakon.Tehát nem a bakter tehet róla, csak az a a fránya gép.”
 • 59. Sally 2008. szeptember 21. 18:09
  „Nem a gyalogosok szokták szétapríttatni magukat a vonattal. ... Egyébként meg tényleg nem kéne negyedórákra lezárni.”
 • 58. Börönd Ödön 2008. szeptember 21. 17:28
  „Kedves Istvánka!
  Te kezdted a bunkózást, és ebben igazad van, talán magadból indultál ki.
  Az információkat köszönöm. A helyzet rosszabb, mint gondoltam, mert ezek szerint képzettnek hiszi magát az, aki nem is ért az automatákhoz.
  Még nem mentem át tiloson Istvánka, de nagyon sokat várakoztam ott autóban ülve, addig, amíg le nem szoktatott róla az az alacsony színvonalon képzett automatákhoz nem értő a rendszert túlbiztosító nyilván nem győri illetőségű üzemmérnököcske, aki ezt a szerkezetet összebütykölte.
  Tudod egy ember ezt a sorompót valóban képes lenne százszor hatékonyabban működtetni.
  Egyébként jártál már arra? Láttad milyen prímán reteszeli az átjárót, ha nem jön vonat akkor is? Akkor mi van beállítva?”
 • 57. Pistike 2008. szeptember 21. 17:15
  „Börönd Ödön!

  Ilyeneket ír az, akinél a tudatlanság okoskodással párosul.
  Te tényleg azt hiszed, hogy űl ott valaki, aki a sorompót nyitja-zárja, és azt mondja, hogy "most nem nyitom fel, mert lusta vagyok?"
  A sorompó a vasuti biztonsági rendszer része, ami automatikusan működik. Ott a vonatok 3 vágányon közlekednek, + tolatások. Ha valamelyik vágányon beállítanak egy vonatnak egy un. vágányutat és az az átjárón keresztül vezet, akkor a sorompó lezár.
  Ha sokáig zárva van a sorompó, az nagyon bosszantó, főleg ha siet az ember. De a piros az tilos. Úgy gondolod, hogy igazolva van a szabálytalanság, mert sietsz? Legközelebb milyen szabályt fogtok megszegni?
  Amit majd persze megmagyaráztok valahogy.

  "Attól, hogy én bunkó vagyok te még nem leszel szorgalmas te lusta Pista!!"

  Ismered a mondást: Mindenki magából indul ki.”
 • 56. nem lehet 2008. szeptember 21. 16:41
  „Azért az nem semmi, hogy egyesek elmondásuk szerint képesek fél órákat várni ennél a vasúti átjárónál rendszeresen??? amikor autóval ott a Baross híd vagy a 821 felüljáró gyalog meg kerékpárral ott a buszpályaudvarnál lévő aluljáró...most épült 5 milliárdért a Nádor aluljáró ...ne legyünk már ennyire kényelmesek!!!”
 • 55. Dacos 2008. szeptember 21. 15:29
  „Tisztelt hozzászólók! Érdeklődve, néha elszomorodva olvastam a hozzászólásokat. Először is sajnálom, hogy nem tisztelik egymást! Lehet mindenkinek más-más véleménye, de intelligens ember egy vitában is tiszteli a másikat, ha nem ért vele egyet akkor is. Undorító egymás hülyézése, bunkózása! A szabályokat egyébként mi emberek hozzuk és magunkért. Tehát ha a piros tilos, akkor azt magunkért kellene betartani. Többek között ez jellemzzi az embert: nem az ösztönei, az esze kellene, hogy vezérelje cselekedeteit. Tessék tudomásul venni, hogy a vasúti átjáróban piros a fénysorompó, nem lehet átmenni. Sok áldozat már biztos betartaná... Aki erre nem képes, ne közlekedjen, mert önmagát és másokat veszélyeztet! Gondolom Ők azok, akik máshol is így közlekednek. Kiváncsi lennék mit írnának, ha zebrán zöldön mennek át és egy autós elgázolná őket, akkor sem lenne baj, hogy az autós nem tartotta be a szabályt?”
 • 54. Lucifer 2008. szeptember 21. 15:23
  „Tisztelettel kérem a vasúti piroson átbaktató gyalogosokat illetve kerékpárosokat,hogy öngyilkossági szándékuk megvalósításához szíveskedjenek pásfajta halálnemet választani,mert ha a vonat alá kerülnek,sajnos donornak már nem lesznek jók!
  Köszönöm!”
 • 53. K. Gy. 2008. szeptember 21. 14:51
  „Easyrider13nak üzenem, hogy ha hallgatott volna, bölcs maradt volna!...”
72 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázat csalók!

Csalók megint támadnak! Arra hivatkozva, hogy győri intenzív/gyermekosztály részére rendeznek… Tovább olvasom