Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Vallásos könnyű zene a Fertőszéplaki Mindenszentek templomban

Fertőszéplak büszkesége a Széchényi család által épített templom.

A hely, ahol a föld és az ég össze ér, már a Széchényi család idejében is a lelki feltöltődés színhelyeként a birtok központja volt. A család mély vallásossága évszázadokon át öröklődik tovább a faluban.A mai kor emberének ugyan úgy szüksége van Jézus jelenlétére, mint a sok nehézségekkel tarkított elmúlt évszázadokban. A Mindenszentek templom zenés istentiszteletei lelki megújulást nyújtanak minden hívő, és jó szándékú embernek. A faluban a Misericordias Énekkar és Zenekar zenei programjai biztosítják a hívőknek a nem mindennapi zenés kapcsolatot Istennel.

A szívüket és lelküket kitáró emberek rendkívüli és csodás eseménynek lehetnek részesei akkor, amikor a Mindenszentek templom több évszázados falai között felcsendülnek a szent mise énekei gitár kísérettel. Az idei évad kezdéseként Gégény István tanúság tételének lehettek szem és fül tanúi a Fertőszéplaki hívek.A mély vallásosság, lelki béke sugárzott azelőadó mondani valójából, ahol központi szerepet kapott katolikus vallás szerepe a minden napi életben. A vallás, mint életforma ötvöződik a zenei világ mondani valójával, és mindezt egy olyan fiatalember tolmácsolásában, aki személyesen is részt vett II. János Pál pápa temetésén. A hit melletti elkötelezettség példa értékű minden hívő ember számára. Zenéjével a fiatalság azon rétegét képviseli, akik bátran felvállalják hitüket.

Történelmi hagyományinknak megfelelően a Széchényi család szívből jövő vallásossága mellett, a család fontosságát, rendkívüli szerepét a falu minden lakója ismeri. A kulturális központként működő Széchenyi birtok egyik meghatározó értéke volt az, hogy a család is itt élt a faluban. A családi kötelék ezer szála fűzte össze tagjait a nehéz időkben segítve át egymást a nehézségeken. Ezzel összekovácsolta azt az egységet, amely oly csodás dolgokat alkotott, mint anyagi mind szellemi téren. A lelki támaszt itt kérve ezen a helyen ahol napjainkban is kérjük Istentől.


Nemcsak szavakkal, hanem tetteivel bizonyítva állt Sillye Jenő a szépszámú szentmisére megjelenő helyi és környékbeli emberek elé.

A szertartás alatt végig aktív, teljes átéléssel zenélő család kapcsolatot teremtet a zene segítségével Jézus és az emberek között. A kezdetben is nagy hangsúlyt kapott a család fontossága, a későbbiek folyamán még mélyebb érzelmeket tárt fel a 40 éve együtt élő házaspár életéből. A hit segítő ereje még a nehézséget között is békét adott az öt gyermeket nevelő családnak. A legfontosabb nemcsak a szavakkal, de tettekkel is a példát adni és mutatni a családnak.Ez Sillye Jenő vallomása, aki most már unokái körében és tanítja a nagymamától kapott teljes szívből megélt és megtanult vallásosságot, szeretetet. A nehéz idők ellenére is a lelki gazdagságot gyűjtő család megosztotta a hallgatósággal saját imáságaikat, és gitárral kísért zenéjük-szívük melegségét tárta az emberek elé. Azok az értéket, amelyeket a család ápol és fenn tart, évszázadok óta a magyarság értéke is. Büszkék lehetünk arra, hogy a hitünk ereje ilyen nagy és közös családba fog össze bennünket, mint a magyarság katolikus közössége.

A Fertőszéplaki templom domb történelmi emlék, egy olyan korból, amikor nem volt könnyű magyarnak lenni. A hit mégis átsegítette az akkor élő embereket is a nehézségeken. Széchényi György idős korában teljesen visszavonultan élt a kastélyban, és csak templomba ment át Istennel beszélgetni.

Mi, akik itt élünk nehézségeket keresünk és panaszkodunk, pedig számunkra is megadatott a hely ahol Istennel találkozhatunk. A meghívott előadok, segítenek kapcsolatot létesíteni a zene eszközeivel lelkünk összekapcsolásához. Talán közösen, erősebb hittel bátrabban közeledünk Istenhez. Aki szeretne részt venni istentiszteleteinken a templomunk ajtaja nyitva áll mindenki előtt. Zenés tanúságtételünk következő időpontjáról a Misericordias Ének és Zenekar programjából kaphatnak bővebb felvilágosítást.(www.fertoszeplak.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Édesanyák napja a tápszentmiklósi óvodában! - fotók

A tápszentmiklósi Mocorgó ovisok, már csütörtökön felköszöntötték édesanyjukat és nagymamájukat az… Tovább olvasom