Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Ünnepeltek a győri és Győr környéki eszperantisták - fotó

A napokban ünnepelték a győri és Győr környéki eszperantisták "második anyanyelvük" megszületésének 125. évfordulóját, egyúttal a nyelv megalkotójának, Lazar Zamenhofnak 153. születési évfordulóját.

Az ünneplés keretében megkoszorúzták az Eszperantó utca elején lévő felújított utacnévtáblát; a megemlékezés a Szárnyaskerék Hotelben lévő klubhelyiségükben folytatódott.

A kerek évfordulót többek között két érdekes kötet megjelentetésével is ünnepelték a klub tagjai. Dr. Ferenczy Imre, a MÁV nyugalmazott főorvosa könyvet írt gazdag életpályájáról "Vasútorvos voltam" címmel, amelyben érdekes történetek füzérével emlékezik meg orvosi, sportorvosi, rádióamatőr és eszperantista múltjáról.

Mint az UMEA, az Orvosi Eszperantó Világszövetség több évtizeden át volt elnöke és mint szenvedélyes rádióamatőr az eszperantónak köszönhetően sikeresen kapcsolta egybe élete három nagy szenvedélyét, és vett rész több tucat világkongresszuson és nemzetközi szakmai konferenciákon a világ szinte minden táján.

A Magyarországi Eszperantó Szövetség kiadásában jelent meg a több évig Győrben élő és dolgozó Gárdonyi Géza Egri csillagok c. regényének eszperantó fordítása a klub elnökének, Horváth Józsefnek a tollából. A könyvet az egri Gárdonyi-napok keretében mutatták be, és helyezték el a nemrég elkészült kínai fordítás mellé az egri Dobó és Gárdonyi Múzeumban.

Az eszperantó, mint az egyetlen világszerte elterjedt élő tervezett nyelv sajátos kultúrát hozott létre. Ennek alapja az a tény, hogy Zamenhof nyelvtervezetét megjelenése pillanatában átadta az azt használni akaró közönségnek.

Így a tkp. róla elnevezett (d-ro Esperanto, azaz dr. Reménykedő álnéven kiadott) tervezet élő nyelvvé változott, és szinte a kultúra minden területén létrehozta saját értékeit, kialakította kulturális és szakmai világszervezeteit, és a világháló előnyeit jól hasznosítva egy azonos nyelven beszélő világközösséget hozott létre. Az eszperantisták semleges nyelvük révén a nyelvileg demokratikus kommunikációra és a kisebb nyelvek megőrzésére törekednek.

A jubileumhoz kapcsolódva a Magyar Vasutas Eszperantó Egyesület győri szakcsoportja jövőre kiállítással ünnepli gazdag múltjának 50. évét a közel száz éves múltra visszatekintő Verda Stelo (Zöld Csillag) városi eszperantó klubbal együtt. Megemlékeznek többek között a Győrben élt és tanult nagy nyelvészről, politikus főpapról, Giesswein Sándorról is, aki a Magyar Országos Eszperantó Egyesület elnökeként egyik alapítója és elnöke volt az Eszperantisták Nemzetközi Békeligájának.

Horváth József
a Magyar Vasutas Eszperantó Egyesület
győri csoportjának elnöke

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látványosság - Úszó betlehem Lipóton - fotó

2012 karácsonyára is elkészült Lipót taván az úszó betlehem, a faluközpontban pedig több karácsonyi… Tovább olvasom