Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Újra meg kell tanulnunk együtt élni a hódokkal

Hódok dolgoztak Győrben is, a Budapest-Bécs vasútvonal vasúti hídja alatt, a Rába folyó partján - írta kedden olvasónk. Összegyűjtöttük az elmúlt hetek ˝hódításait˝ a megyében.


Legutóbb kedd reggel jelezte olvasó-tudósítónk, hogy hódok ˝dolgoztak˝  a Budapest-Bécs vasútvonal vasúti hídja alatt, a Rába folyó partján Győrben. Fotókat is mellékelt:

Fotó: TZS/Tudósító
Fotó: TZS/Tudósító

Fotó: TZS/Tudósító
Fotó: TZS/Tudósító


Vasárnap arról számoltunk be, hogy visszatértek a hódok a Marcalra Mórichidánál is. ˝Tavaly decemberben már látható volt a hódok nyoma újra, de már idén is serényen döntik a fákat. Ez a természet rendje!˝ - fogalmazott olvasónk.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

Nem kis meglepetést okoztak az Egyházasfalun is keresztülfolyó Metőc patak nem mindennapi lakói, a hódok - írta Gazdag Rita olvasónk, január 2-án. ˝Egyházasfaluban a közelmúltban már arra lettek figyelmesek, hogy több gátat építettek, kisebb-nagyobb fákat döntöttek ki és rágcsáltak meg, valamint egy fűzfaerdő csemetefáit is erősen megritkították.Utóbb említett tevékenységüknek 26 fa esett áldozatul˝ - írta akkor olvasónk.

A hódok a győri belvárosba is bemerészkedtek - íruk december 10-én -, itt már állatot is sikerült lencsevégre kapni, a Rába kettős híd mellett fotózta olvasónk a békés jószágot:

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


Mint arról a Kisalföld is írt már, egyre több fa esik a védett rágcsálók áldozatául a Hanságban, a Szigetközben, a Répce és a Rába mentén is. Az okozott kárt az állam nem téríti meg, a gazdálkodónak magának kell gondoskodnia a védekezésről, szakmai segítséget  mindössze a környezetvédelmi felügyelőségtől kérhet. A több mint harmincezer hektáron gazdálkodó Kisalföldi Erdőgazdaság területén is komoly problémát okoz a jelenlétük.

– A hód ma már ismét része a hazai állatvilágnak, ezért újra meg kell tanulni együtt élni velük. Mivel nincs természetes ellensége, s vadászata sem lehetséges, ebből eredően elszaporodását az elmúlt években egyre többen jelzik – tájékoztatott Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési osztályának vezetője. – Felmérések szerint több száz hódcsalád él megyeszerte. Mi is azt tapasztaljuk, hogy olyan helyeken is megrágnak és kidöntenek fákat, ahol ezzel károkat okoznak. Ugyanakkor egy őshonos, a hazai ökoszisztémákba természetes módon illeszkedő emlősfajról van szó, ami jogi védelmet is élvez. Így a hódok esetleges befogása, eltávolítása vagy gyérítése hatósági engedélyhez kötött. Árvízvédelmi vagy egyéb kiemelt közérdekből, a megfelelő hatósági engedélyek birtokában elképzelhető egy-egy hódcsalád befogása és áttelepítése, de a fő hangsúlyt a kármegelőző intézkedésekre kell helyezni – utalt a helyzet lehetséges rendezésére Pellinger Attila, aki részletezte: a hódok spontán érkezését először 1985-ben tapasztalták a Szigetközben. Akkor még csak szórványos megfigyelések igazolták a faj terjeszkedését a Duna és mellékfolyói mentén.

A WWF (a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete) 1996-ban kezdett hódtelepítésekbe a Kárpát-medencében. Megyénkben a tiszai ciánszennyeződés idején bocsátottak szabadon néhány példányt, mivel az állatoknak a Tisza-tónál tervezett telepítése a mérgezésveszély miatt meghiúsult. A hód hazai védelme összhangban van az EU természetvédelmi szabályozásával.

Amit a hódokról tudni kell. Eurázsia legnagyobb rágcsálófaja, egyedeinek súlya elérheti a húsz-harminc kilót, testhossza akár az egy métert is. Mivel folyamatosan növekszik az állat metszőfoga, állandó rágáskényszere van, aminek még a negyven-ötven centiméter átmérőjű fatörzs is áldozatul esik. Érdekesen alakult a hódok hazai története: a faj Magyarországon 1865-ben vadászat miatt kipusztult, prémje akkoriban értékes árucikknek számított. Ausztriában is hasonló volt a helyzet, de ott a ’80-as években megkezdődött a visszatelepítés. A rágcsálók onnan egy-egy magas vízállással hazánkba is eljutottak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolás a Barátság parknál: parkolónak nézte a füvet a seatos! - fotó

Újabb "csodás" parkolás Győrből. Most már komolyan felvetődik a kérdés: a rendőröket tényleg ennyire nem érdeklik ezek a szabálytalanságok? Tovább olvasom