Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Újabb képek: 21 év után daruval emelték ki az Elvis-parkból a repülőgépet

Kibontották, majd kiemelték a helyéről, az abdai Elvis Park épületéből az oda 1990-ben beépített IL–18-as repülőgépet.
Az 1-es és 85-ös főút kereszteződésében lévő repülős étterem az abdai bazársorral együtt tündökölt. Szombaton daruval emelték ki az étteremből.Olvasónk, Dzsoni fotói.
A mintegy 10 éven át forgalmas vendéglátóhelyként működő, majd a Győr–Hegyeshalom közötti autópálya megépítését követően – a forgalom visszaesése miatt – rendeltetését vesztő komplexum helyett várhatóan az M1-es Arrabona-pihenőhelyénél helyezik majd el a gépmadarat. Lehet, hogy ott ismét az utazóknak szolgálnak fel fedélzetén.

Hosszan tartó előkészületek után kiemelték „fogságából" azt az IL–18-as repülőgépet, amelyet még 1990-ben építettek be az 1-es és a 85-ös főutak kereszteződésében korábban vendéglátóhelyként működő épületbe. Úgy tudjuk, a már jó ideje üresen álló létesítményt át akarják építeni, de a gépmadár ezt akadályozta.

A www.iho/repülés internetes portál információja szerint azonban a repüléshez közelállók – mint Kovács Ferenc, a Debreceni Csoport Húsipari Kft. műszaki igazgatója, aki tanácsadóként segített megszervezni és végrehajtani a kiemelést – az IL–18-as megmentése mellett voltak.
„Az első verzióként valóban felmerült, hogy egyszerűen szétvágjuk a repülőgépet és úgy szabadítjuk fel az épületet a bérbeadáshoz és az átalakításhoz, de a többoldalú kötődés miatt próbáltunk minden fórumon a gép megmentésére koncentrálni, ami egyre sikeresebb lett, így végül annak tudatában kezdhettük el a feladatot, hogy lehetőség szerint minden tekintetben a gép sértetlensége legyen az elsődleges szempont" – idézte a szakembert az Iho.

Galéria!


A gép a futóinál le volt hegesztve a betontuskókhoz, ezeket elvágták, ezután tizenkétszer emeltek, amíg eltalálták azt a súlypontot, hogy az orrfutó is fölemelkedjen. Minimum harminc centit kellett emelni, hogy az első futómű hegesztését úgy tudják elvágni, hogy közben maga a futómű ne sérüljön és ne olvadjanak meg a gumik. Az emelés balanszírozása végül aztán úgy sikerült, hogy az orrfutó előtt is átpántolták a törzset egy harmadik kötéllel.

A gép most szárnyaival együtt, vezérsíkok nélkül szabadon van, a vezérsíkokat lefóliázva letették a közeli márvány-nagykereskedésbe. A gép annak kerítésének tövébe kerül, és tavaszig talán kialakul, hogy milyen funkciója lesz. Az Ihónak Kovács Ferenc elmondta: legvalószínűbb, hogy az autópálya mellé, az Arrabona-pihenőbe kerül majd, ahol vendéglátóegységként üzemelhet. Az autópálya-kezelő és a benzinkutat működtető Agip engedélye már megvan hozzá, de még további dokumentumok is kellenek.

„Közben adódott az az ötlet is, hogy valahol a közelben kalandparkként vagy panoptikumként hasznosítsák, a kornak megfelelő »pilótákkal« és »utaskísérőkkel«, de a vendéglátóhely ötlete valószínűbb, nyilván egy alapos »helyrepofozás« után" – nyilatkozta Kovács Ferenc.
A forgalomból kivont gép 1990-ben a levegőben érkezett Pápára, ott a reptéren annyira szét kellett vágni, hogy közúton szállítható legyen. A nem mindennapi feladatra végül a túlméretes áruk szállítására szakosodott Hungarocamion Special Transport (HST) cég vállalkozott. A vásárló, a győri Elvis Szövetkezeti Kft. 1990 júniusától a gépben és közvetlenül mellette egy éttermet, egy 180 férőhelyes teraszt, eszpresszót és éjszakai bárt működtetett.

A megnyílt új látványosság kezdetben sok érdeklődőt
vonzott. A különleges létesítmény sikertörténete azonban 2000-ben megszakadt. A hegyeshalmi határátkelőig vezető autópálya-szakasz megépítése után ugyanis szinte nullára esett a forgalma.

Korábban:

"A mai nap az abdai Elvis-parknál emelik ki a repülőt" - írta e-mailjében olvasónk, Zsolt.

Az 1-es és 85-ös főút kereszteződésében lévő repülős étterem az abdai bazársorral együtt tündökölt. A bazársor ma már a múlté, csupán néhány üzlet van már csak Abdán az egykori bazárosok helyén, de közülük alig pár maradt, amely ma is hasonló kínálattal várja a vásárlókat, mint egykor. A Elvis-park repülője és a hozzá kapcsolódó épület évek óta üresen állt.

A repülő 21 év után újra mozgott, immár egy daru segítségével. Szombaton az esti órákban a gép már az épülettől 40-50 méterre állt.
Olvasónk, K. Róza fotója.
Olvasónk, K. Róza fotója.
Olvasónk, K. Róza fotója.
Olvasónk, K. Róza fotója.


Győr határában, a 10-es és a 85-ös út elágazásánál 1990-ben nyílt meg a repülővel keresztezett étterem. Az utasszállítót az akkori magyar légitársaság kiselejtezte és egymillió forintért eladta. Saját szárnyain repült Ferihegyről Pápára, ahol szétszedve kamionra rakták és a jelenlegi helyére hozták. Körülötte szolgáltató-kereskedelmi központot alakítottak ki Elvis-park néven, de nem Elvis Presley, hanem az elektromos és vasszerkezeti ipari szolgáltató kisszövetkezet volt a keresztapa.

A benzinkút és a márványkereskedés azóta is ott működik, a kezdetben jövedelmező étterem sikertörténete azonban a hegyeshalmi határátkelőig vezető autópálya-szakasz megépítésekor, 2000-ben megszakadt. Azóta az IL–18-as közelében a gazdasági tevékenység nem tud szárnyalni, legalábbis a második repülőrajt nem sikerült. Pedig másodszor nem is annyira a turistákra számított a működtető, hanem a győrieket akarta egy olyan helyre csábítani, ahol tágas teraszon úgy szórakozhatnak, hogy azzal nem zavarnak senkit - írta 2008-ban a kisalfold.hu.


Olvasónk, Zsolt felvétele.
Olvasónk, Zsolt felvétele.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. V8 2011. november 29. 07:44
  „Tisztázva a felmorduló emberek elméjét, azért emelték ki onnan mert egy vállalkozó szellemű győri üzletember szórakozóhelyet szeretne ott létrehozni s renoválni az egész környezetet! :) A gaz, a mocsok, a szemét - igen minden eltűnik remélhetőleg! A mostani tulajdonos állítólagosan nagy lehetőséget lát benne, ezért emelték ki onnan a gépet. Az, hogy nem szeretné a gépet hasznosítani az ő szíve joga. Nekem is hiányozni fog mivel naponta arra járok és a géppel együtt nőttem fel, de ha ez az ára annak hogy az a szemétkupac kulturáltan nézzen ki - ám legyen. Csak sok sikert tudok kívánni! :))”
 • 42. kriszm 2011. november 28. 15:23
  „Hát nem tudom, nekem az se világos ebből, hogy a Daru Unió Plusz vette ki onnan, meg szerintem a ulajdonos dolga eldönteni, mi lesz vele.”
 • 41. katti 2011. november 28. 11:14
  „Ha már kiemelés, akkor találtam dokumentációt a beemelésről is
  http://www.airportal.hu/spotter-forum/viewtopic.php?f=53&t=6108”
 • 40. katti 2011. november 28. 10:41
  „Ismerve a hanyag hazai hozzáállást a magyar repüléstörténet letűnt géptípusaihoz, ez az adományozós kezdeményezés nekem is tetszik, ha van rá mód, szintén ajánlanék fel egy kisebb összeget, hogy minél tovább megmaradjon az utókornak ez a meghatározó típus, nem beszélve arról, hogy a szűkebb hazánk, Győr Moson Sopron megye látványossága maradhatna!”
 • 39. Rbar 2011. november 28. 09:57
  „Ha a későbbi átszállítás költségeihez valamilyen módon (pénzadomány, önkéntes fizikai munka) hozzá lehet járulni, akkor jelentkeznék rá....”
 • 38. pappe 2011. november 28. 08:04
  „A mai írott Kisalföld szerint az M1-es "Arrabona" nevű pihenőhelyén akarják újra kiállítani.”
 • 37. bojtár 2011. november 28. 07:45
  „35. rubeola 2011.11.28. 00:32
  lerakják a Kossuth utca a végére pár percre:)”
 • 36. pamutzokni 2011. november 28. 04:03
  „Autópálya megnyílta és bazársor eltűnése után a forgalom 0.
  dísznek viszont azért maradhatott volna...”
 • 35. rubeola 2011. november 28. 00:32
  „Tudja valaki, hogy hova vitték és mi lesz vele? Így valahogy olyan se füle se farka lett a cikk, hogy pont az nem derült ki belőle, hogy miért emelték ki?”
 • 34. accelerator 2011. november 27. 22:10
  „Furcsa lesz, hogy nem lesz ott ezek után! Nap mint nap látta az ember. :(”
 • 33. Alerich 2011. november 27. 21:07
  „Magántulajdon.Vedd meg,és megvalósíthatod,amit felvázoltál!”
 • 32. meteor* 2011. november 27. 20:07
  „azt nem ertem, minek kell mindent lebontani, csak mert nem hasznaljak??? Nem lehetne muemlekke alakitani? Vagy tenyleg ennyire nincs senki, aki uzembe helyezne? Szerintem tok kiveteles volt, hogy mikor mentem Abdara, utban odafele, egyszer csak elhaladtunk egy repulo mellett. A repulok olyan szepek! Inkabb a repulohoz kellett volna hozzaepiteni, es ugy csinalni egy restaurantot. Olyan nevvel, mint pl PlaneDine, vagyAirBistro, vagy AirCafe, vagy valami ilyesmi. Vagy akar ennek-, fantasztikus otlete alapjan-, letesithetnenek Gyorben egy kavezot, vagy kajaldat, es akkor nem kene a repcsit szetszedni, hanem uzletet lehetne belole csinalni. A repulot belulrol kiepithettek volna, es ha masert nem is, de csak azert, hogy egy repulogepben kajaljunk, lennenek biztos vendegei. Kore pedig restaurantot lehetne epiteni, nagy panorama ablakokkal, mint a repteren, es hasonlo ives butorokkal, mint a varokozo szekek. A dolgozok stuardesshez hasonlo (nadragos) oltozekben kinalnanak fel eteleket, es olyan neveket lehetne kinalni, mint Sky Breakfast, Flying Menu, Highlight Burger, vagy Air Panini. Kar erte....”
 • 31. anuvuk 2011. november 27. 19:04
  „Az "álumínium" miatt már megérte elvinni, - hogy mi lesz belőle, -hát szerintem kocsi henger blokk.”
 • 30. BudaiKr 2011. november 27. 18:58
  „jó hely vólt ismerkedésre is mi sokszor barátkoztunk ott ien keletről érkezett magyarul alig beszélő fiatalokkal, de aztán mindig megértették hogy mit akarunk ügyessek voltak.”
 • 29. anyádafatelepen 2011. november 27. 16:18
  „28. Goy 2011.11.27. 14:34
  persze öreg, kimész azt lekaszálod akkor eltűnik.”
 • 28. Goy 2011. november 27. 14:34
  „Az 1m-es gaz is eltűnik???”
 • 27. quaestor 2011. november 27. 14:23
  „Tényleg utasszállító volt, és semmi köze a vh-s bombázókhoz szerencsétlennek. Mi is úgy emlegetjük azt az útszakaszt, hogy a " repülőnél". Vagyis most már csak múlt időben sajnos...”
 • 26. Vanderer 2011. november 27. 14:03
  „Kár,hogy eltűnik.Franciaországban sok csomópontban láttam hasonló dolgokat.Repülő,szélmalom,különféle gépek és épületek.Megmarad az emberben az ilyen.Ez most eltűnik innen.”
 • 25. Tapmancs 2011. november 27. 13:34
  „http://iho.hu/hir/mo-ilona-kiszabadult-111126

  Cikk a gép utolsó repüléséről, szállításáról.”
 • 24. CsabaKiraly 2011. november 27. 12:46
  „Sziszifusz szerint masodik vilaghaborubol szarmazik. Nagyot rohogtem, ez a gep UTASSZALLITO volt es JOVAL a II-VH utan keszult. Almodj csak kisbaratom :-))”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős keresztet állítottak Győrben

Vasárnap délután három órakor az Úr eljövetelét hirdetve az ország minden pontján adventi kettős… Tovább olvasom