Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Tudósítói felvételek a Dunakapu téri ásatásokról

Olvasónk képriportja a felbontott győri Dunakapu térről.Tudósítói felvételek a Dunakapu téri ásatásokról - fotók: Schwartz Balázs

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. jégcsákány 2012. november 27. 08:42
  „74,pancser
  Sikerült mindent összehordanod , aminek semmi köze nincs az adott témához, de sikerült közben az egódat jól kifényezned. Bárhogy is van ha rombolással építik meg a tervüket az hazugságra épül és te egy hazug ügy mellett érveltél..Reménytelen eset vagy de a 30 ezüstért keményen megdolgoztál. Minden további csak - szócséplés és hiába is magyarázom.”
 • 74. pancser 2012. november 26. 17:20
  „72. jégcsákány 2012.11.26. 11:14
  Miért lennék ártalmas? A régi városmagok átalakítása soha nem volt sima ügy. Az építészek nagyon jól ismerik Georges-Eugene Haussman nevét akinek a 150 évvel ezelőtti munkáját magán viseli Párizs. A régi középkori város nagyobb részét elbontotta, régi szűk kanyargós, egészségtelen levegőjű utcákat eltüntette, helyettük fákkal szegélyezett széles sugárutakat hozott létre.
  Sokan támadták őt a régi gyökerestől való kitépése miatt, sokaknak fájt, vitatták munkájának értékét. Charles Baudelaire így ír például A hattyú című versében, Tóth Árpád fordításában:
  .................................................
  Emlékem, járva épp az új Carousselen.
  - A vén Párizs oda!- (hajh, változik a város,
  És olyan gyorsan, ahogy a halandók szíve sem!)

  Csak lelkem látja még az eltűnt baraktábort,
  Oszloptörzsek s fejek dirib -darab diszét,
  Giz-gazt, kőtömböket, amikre zölden ráforrt
  A hínár, limlomot, zavart fényt szerteszét.
  ..............................................................
  Párizs megváltozik, de renyhe bánatomban
  Nincs rezzenés! Kövek, állványok, új falak,
  Ódon külvárosok: jelképpé válnak nyomban,
  S rám dús emlékeim kősullyal omlanak.

  Ma Párizs elképzelhetetlen sugárutak, boulevardok nélkül, pedig akkor nem így látták.”
 • 73. háté 2012. november 26. 11:57
  „A családdal gyakran sétálunk a belvárosban a Széchenyi téri közfürdőt kihagyva. Győr műemlékekben még mindig a harmadik leggazdagabb város. - mindenre futja, de egyetlen felújítás nem történt a belvárosban /Káptalan domb kivételével!/ Vajon ki-é,- kik-é, "néhány" direkt elhanyagolt épület? - mire várnak a felújítással 10-20-éve? - lebontásra?
  Mindig látunk olyant, ami addig elkerülte a figyelmünket. - meddig engedi a műlovas és sleppje, azt nem tudni.
  /azért kíváncsi lennék, hányan járták be a belvárost a városházán-eléldegélő, akár belvárosi egyedek közül?, csak rombolunk és jól megélünk/

  Győr úgy szép ahogy az őseink,-eleink megépítették. A Rába, a Mosoni Duna part gyönyörű, most ezeket is kövekkel akarják tönkretenni, ezek az eszement "műemlékrombolók" mindent lebetonoznak-köveznek.
  A műlovas polgármesterünk, az egri, a pápai -műemlékrombolóval egyetemben adták be a törvénymódosítási kérelmet, amit a 2/3-os országrombolók elfogadtak, hogy a műemlékvédelem ne szólhasson bele a műemlékek sorsába!
  Tehát törvényesítették a rombolást, amit a Dunakapu téren azonnal bizonyítottak, "szétszedték, elvitték" az útjukba álló épületet, mert oda a haveri slepp üzletközpontot tervezett. Tuti lesz olyan, mint a Baros úti fidesz-információs üzlet!”
 • 72. jégcsákány 2012. november 26. 11:14
  „69. Pancser
  Úgy látom nem értetted meg amit írtam. A belváros a mélygarázstól és az új útburkolatoktól nem fog fejlődni,
  szerintem ez az út tévedés. 20 évvel ezelőtt az volt a terv, hogy Győr 300 ezres nagyvárossá fog fejlődni ,- nem
  jött össze ,- Csanakkal ,- Szentivánnal együtt is csak 135 000 a lélekszám. Tehát ne álmodozz és főleg ne dumálj
  félre, és fejezd már be ezt a neoliberális maszlagot. A polgárpukkasztó irományaid akkor lennének hatásosak
  ha lenne mögötte igaz tartalom nem csak provokáció. Állj már le mert a szöveged nagyon ártalmas. Értsd már meg végre, hogy nem minden a pénzről szól.”
 • 71. DON 2012. november 26. 11:04
  „Azt hogy mi maradandó és mi nem, azt nem a jelenkor fogja eldönteni, hanem az utókor. Persze attól, hogy valami maradandó, még nem biztos, hogy jó is. Ez egy időhatározó és nem minőségjelző.
  Győriként, aki nem a belvárosban lakik, azt kell mondanom, hogy sajnos nincs miért bemennem a belvárosba leszámítva azokat az alkalmakat, amikor kimondottan ott van dolgom. Nem szeretek ott sétálni, mert éttermek egymás hegyén-hátán, ócska kínai cuccokat méregdrágán árusító butikokkal megszakítva, egy otromba, a belvárosba nem illő vasbeton házban egy még otrombább látogatóközpont, szemét, kéregetők - és még csak a Baross úton mentem végig. Észreveszem a szépet, mert nem lennék őszinte, ha azt mondanám, hogy nincs. De régen más volt. Régen jobb volt.
  Másként látja a belvárost egy olyan, aki ott nőtt föl, aki ott is öregedett meg, de be kell látni, hogy Győrt nem a belvárosban lakók tartják el, hanem az ipari munkások tömege a külvárosi panelokban. Ma már a belvárosi polgárság nem azt a réteget képviseli, amelyet a múlt század elején. Nem náluk van a szellemi, gazdasági és kulturális fölény, ők egy letűnt aranykor megfakult emlékei.
  De ők az igazi Győr. Még emlékeznek az aranykorra, amikor a belváros volt a város központja, itt zajlott a kulturális, szellemi élet, s nem a külvárosi plázákban.
  Sajnos a XXI. század a konzumidiotizmus korszaka, az uniformizált fogyasztói társadalom csúfos tündöklése, amikor nem az számít, hogy mi van a fejekben, hanem az, hogy mi a zsebekben. Hitelből felépített légvárakban élvezzük azt, ami nem a miénk. Megvesszük az életérzést, közben a lelkünket is eladjuk, hogy fizetni tudjuk a részleteit. Régen a jó pap holtig tanult. Ma a jó polgár holtig törleszt. A jövő generációi nem családi ezüstöt, hanem jelzálogot fognak örökölni. És egy élhetetlen környezetet. Bár ez a probléma egyre háttérbe szorul. Az építészet mára már nem a látvány és funkció ötvözéséről szól, hanem kizárólag a funkcionalitásról. Egyre inkább Le Corbusier szelleme veszi át az uralmat, aki képes lett volna Párizst is elpusztítani, csak azért, hogy felépítse egy betontömbökből vizionált szabályos sugárutakkal hálózott lázálmát.”
 • 70. Hunicum 2012. november 26. 09:58
  „Felvetettem már a nádorvárosi fórumon itt:
  A vidéki buszpályaudvart serényen át kell költöztetni a 600 méterre lévő autóbuszmosóba, a helyére meg lehet építeni mélygarázst.”
 • 69. pancser 2012. november 26. 09:40
  „68. Tündenéne 2012.11.26. 08:37
  Az emberek minden korban alkottak maradandót, értékeset, ma is. Sőt!
  A romok részletkérdés, a Belváros ennél sokkal több. Ahhoz, hogy virágozzék, oda emberek, gazdasági pezsgés kell, mint volt régen, mondjuk 100 éve. Még 25 éve is hullámzott a tömeg a Baross úton. Jártunk oda bevásárolni gyakran, arrafelé voltak az üzletek. Ma nem megyünk oda legfeljebb a karácsonyi fények meg a Színház kedvéért. Több százezer Győrben vásárló emberhez hasonlóan nem a Belvárosban költjük a pénzünket, nem ott eszünk, nem ott csináljuk az üzleti tárgyalást sem. Legyinthetek persze, egyétek meg a Belvárosotokat, nem nagyon érdekel ahogy acsarkodtok egymásra, de mint mondtam Győrt nagyon kedvelem, hosszabb távon akár egy igazi metropolisszá válhat amelyet majd unokáink fognak élvezni. Mert Győr fejlődik fantasztikus módon, nő mint esőben a gomba. Az ország más részeiből erre tévedő ismerőseimet az irigység önti el leginkább az új részek láttán. A fejlődést a Belvárosban sem lehet megállítani!”
 • 68. Tündenéne 2012. november 26. 08:37
  „22. bazsifekete 2012.11.23. 15:04

  Így már jobb, köszi! :)

  26. Baxx 2012.11.23. 16:34
  :))))

  48. pancser 2012.11.24. 11:31
  Parkolóház? Gyönyörű? Te szerencsétlen nyomorult... Érdekes, hogy akárhova be akarok ülni a belvárosban, minden állandóan tele van, persze ezt te nem tudhatod, mert nem itt élsz, nem jársz itt, szóval hagyjuk már ezt a baromságot, fogalmad sincs, miről beszélsz. Szánom Mosonmagyaróvárt, hogy kénytelen téged a tagjai között tudni.

  52. DON 2012.11.24. 17:50
  Egyetértek.”
 • 67. jégcsákány 2012. november 26. 08:14
  „65. Pancser
  Egyébként nem én tévedek hanem te. Európa nem úgy kezeli ezt a kérdést mint ahogyan azt te állítod . Sehol nem bontották el a műemlékeket, hanem a múltat tiszteletben tartva,modern,alkalmazkodó korszerűsítéseket hajtottak végre,- értő tehetséges építészeket alkalmazva . Sehol nem akarták a múltat eltörölni - inkább büszkék a múltjuk emlékeire .A véleményünk azért is eltér mert amit te romoknak tartasz az nekem egy szögleterőd maradványa amit úgy kéne helyreállítani mint ahogyan azt Esztergom, Pécs, Sopron megteszi műemlékeivel , hogy csak hazai példát említsek. A belvárosi üzletek hanyatlását a magas bérleti díjjak,az ingyenes parkoló megszüntetése, és a piac kitelepítése okozta - nem is beszélve arról, hogy a multiknak kedvezve lényegesen több bevásárlóközpont épült a városban mint kéne. A politikai ígéret támogatást ígért a kiskereskedők és kisvállalkozók számára ami így sikerült. A nagyvárosok a parkolóházakat a város körüli elkerülő út gyűrűjére telepítették ezért jobb a kihasználtságuk. A győri parkolóházak telepítése inkább üzleti vállalkozás mint átgondolt telepítés.Győr közlekedése soha nem volt kifogástalan,de a most tervezet, sebtében átalakított közlekedés egyenesen katasztrófa. A parkoló-hiány magyarázkodás. nevetséges és átlátszó kifogás. Az embernek az az érzése, hogy az építéssel , közlekedéssel foglalkozó -általad jobban hozzáértőknek nevezett szakemberek - szerintem inkább,,profi - fuserek ,, a politika által kiválasztva - Így a próbálkozásaik nem életet lehelnek a városba hanem halált. Rombolni könnyű - jót építeni nehezebb. Nem politikusoknak kéne megmondani mit építsünk és hogyan,- és főleg nem egyoldalú javaslat alapján .meg sem hallgatva az eltérő véleményeket. Röviden ezért nincs igazad.”
 • 66. jégcsákány 2012. november 26. 08:01
  „65 .pancser
  Következtetéseid sajnos hibásak,- és csak a lényegről terelik el a figyelmet. Lépj egy lépést
  hátra,- vedd le a szemüveged és úgy nézd a problémát. talán nemcsak nézni hanem látni is fogsz.”
 • 65. pancser 2012. november 25. 21:18
  „63. jégcsákány 2012.11.25. 15:41
  Te tévedsz, a történelmi belvárosok sorsa egész Európában gond. Mi legyen velük, merre tovább, valahogy meg kell őket menteni, de hogyan ez itt a kérdés és nem más. A romok csak egy része a problémának. Ha érintetlenül hagyják régi városmagot lezüllhet, ha hozzányúlnak megváltozhat a jellege, 100 éven belül biztosan el fog dőlni. Ha előveszel egy 110 éves térképet, akkor láthatod, hogy a Belváros akkor sokkal nagyobb gazdasági jelentőséggel bírt mint később. A Bécsi út és a Hédervári-Galántai út a kettős hídnál meg a Petőfi hínál futottak be a Belvárosba, hozták az embereket, szekereket és árút. A GYSEV vágányai a kettős hidig értek, komoly rakodótérrel, a MÁV pedig a Duna bástyáig tartott a másik oldalon. A Szent István utat Vásártér szernek hívták, Munkácsy úttal szemben volt a Gabonavásártér, a Baross hídra vezető út után pedig az Állatvásártér, majd az azóta már megszűnt belvárosi temető. A lényeg, hogy a Belváros hanyatlása gazdasági szerepének csökkenésével függ össze és nem mai probléma.
  Mit kéne tenni erre vannak szakavatottabb emberek minálunk. Szerintem a szándék egységes abban, hogy szeretjük és életet akarunk lehelni belé.”
 • 64. háté 2012. november 25. 17:33
  „57. pancser 2012.11.25. 09:59-
  Egy hasonszőrűd azt mondta a tv-ben:" mi zsidók ha kellett, egyik nap katolikusok, másik nap reformátusok voltunk," nem okozott gondot.”
 • 63. jégcsákány 2012. november 25. 15:41
  „Pancser! - Az ,hogy miden hozzászólásban csak azt keresed, hogy mibe tudsz belekötni , beakaszkodni egyértelművé teszi, hogy " provokátor vagy" akinek a rosszindulatú és becsmérlő megjegyzései, és azok ártó szándéka nyilvánvaló. Ha nem tudsz semmi mást csak a butaságodat ismételgetni , okosabban tennéd ha fognád
  a kiharcolt 30 ezüstpénzt és elhúznál haza, hogy ott oktasd és boldogítsd saját fajtádat - neoliberális eszményeidre , és hagyd ezt a kérdést a Győriekre majd ők eldöntik, hogy mit akarnak és valószínűleg a véleményedre sem kíváncsiak.”
 • 62. pancser 2012. november 25. 13:58
  „61. Búzakörte 2012.11.25. 11:30
  Te írtad: "A piac nélkül pedig egyáltalán nem működik a belváros. Skanzenné válik, időszakosan ellepik sokan, a hétköznapokban viszont haldoklik." Ezt magyarázom. A parkolóházak is ezért haldokolnak, ahova nem mennek az emberek az haldoklik. Valamit ki kell találni, mert egy "slum" lesz az egész. A romok konzerválásától e tekintetben semmit se reméljünk.”
 • 61. Búzakörte 2012. november 25. 11:30
  „Az, hogy pancser milyen vallású, voltaképp érdektelen. A baj a szemléletével van. Műveletlen unintelligens ember, azt sem veszi észre, hogy önmagával számtalanszor ellentmondásba keveredik. Egyszerű, mindenki által lekontrollálható tény, hogy a parkolóházak kihasználatlanok s a felszíni belvárosi parkolókban is igen rövid időre állnak csak meg. A nép szegény, az árak magasak, nem működik a dolog. A piac nélkül pedig egyáltalán nem működik a belváros. Skanzenné válik, időszakosan ellepik sokan, a hétköznapokban viszont haldoklik. Győrnek évszázadok alatt alakult ki a Dunakapu centrikussága, a Szigetköz, a Felvidék felől érkezők itt érték el a várost, itt volt a kikötő, a gabona piac s az őstermelői piac is fokozatosan közelített ide, míg végül otthonra lelt. A rakparti ingyenes parkoló s a piac lehelt ide életet, ezek hiányában itt semmi nem fog működni. Nem lehet évszázadok alatt kialakult rendszereket büntetlenül megváltoztatni.”
 • 60. bazsifekete 2012. november 25. 11:19
  „Még egyszer...
  Itt a pont!
  Ha ezek után is megcsinálják az elmélyült ostobaságukat, akkor ezek a vezetők nem győriek!
  http://index.hu/video/2012/11/24/lezeres_regeszet/”
 • 59. DON 2012. november 25. 10:40
  „Pancser!
  Látod, mi ugyanazt akarjuk: a legjobbat Győrnek. Csak más úton. Hogy melyikünknek lesz igaza, nem mi fogjuk eldönteni, hanem az utókor, amelyik vagy nem fog tudni semmit már a város történetéről, csak könyvekből, vagy egy rekonstruált emlékmű tövében fog minden évben megemlékezni a győri várvédőkről, a nyugati kultúra utolsó védőbástyájáról, Győr aranykoráról.”
 • 58. Pretorianus 2012. november 25. 10:27
  „57. pancser 2012.11.25. 09:59
  Semelyik sem vagy, csicska pancser, idegenszívű galíciai, az igen...”
 • 57. pancser 2012. november 25. 09:59
  „55. háté 2012.11.24. 21:42 Primitív lelked összezavarása alkalmas közlés: magyar vagyok és római katolikus.
  54. DON 2012.11.24. 19:47
  Szerintem, mint Győrbe látogatónak, a Belváros életben tartására, "slum"osodásának elkerülésére fejlesztések kellenek. Igaz korzózni nem járok vasárnap délután Győrbe, de a hétköznapokban jól látszanak a gondok. Kerülöm, kerüljük a Belvárost, ezt nem lehet tagadni. Viszonyítási alapunk is van, hiszen 25 éve még egészen más volt a helyzet. A vita erről szól. Sajnos jól járható utak nélkül, parkolók nélkül, fények nélkül nem megy sehol sem. Valamikor, az egykori bécsi országút folytatásaként a Kossuth Lajos utca is szebb napokat látott, ma meg az ember nem mer megállni, elment a forgalom, elmentek a polgárok is, az egykor szép paloták omladoznak, a legszerencsétlenebbek lakják. Könnyen így járhat a Belváros is. Forgalom, kelendő, vonzó, modernizált lakások a tehetősebbeknek, és a középrétegeknek stb kell. Nem csak a romokban kéne gondolkodni, sok számos szempont is van, bármennyire is fájó, a régész általában nem ért a városszervezéshez. A kedvenc magyar városom Győr és ezért érdekel mi történik ott.”
 • 56. DON 2012. november 24. 22:41
  „nézegessetek videót is!

  http://index.hu/video/2012/11/24/lezeres_regeszet/”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszmadár kiállítás és családi napok Győrben

Az idén is megrendezésre került a győri Arrabona Díszmadár- és Kisállattenyésztők Egyesületének… Tovább olvasom